• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

هنر را به شکل تنقلات نگاه می‌کنند

*pooneh*

متخصص بخش سینما،تلویزیون و تئاتر
[h=3]حمیدرضا نعیمی کارگردان نمایش «سقراط» ضمن انتقاد از مدیریت فرهنگی کشور تاکید کرد: به هنر این مملکت به شکل پفک نگاه می‌کنند و هیچ‌کس نمی‌بیند که فرهاد آئیش بزرگ روی صحنه تالار وحدت قدم خواهد زد.
20131210180015_---------------------------.jpg

به گزارش سينما خبر، اولین نشست خبری نمایش «سقراط» صبح امروز با حضور عوامل این نمایش در سالن کنفرانس مجموعه تئاتر شهر برگزار شد.

حمیدرضا نعیمی در خصوص سختی‌های این نمایش گفت: از روزی که این نمایشنامه را آغاز کردم آن را با اصحاب رسانه مطرح کردم و چیزی که من را رنج می‌داد این بود که مدام می‌گفتند اگر کار تعطیل شد خودت را ناراحت نکن، هیچ یک از دوستان که در این پروژه هستند بعد از خواندن نمایشنامه با من توافق نامه مالی نداشتند و من خوب می‌دانم که آقای آئیش با از دست دادن یک سریال و دو فیلم به خاطر روح بزرگی که دارند این را ضرر قلمداد نمی‌کنند.

* نعیمی: آئیش به من گفت درباره مسئله مالی با من صحبت نکن

وی افزود: وقتی می‌خواستم درباره موضوع مالی با ایشان صحبت کنم گفتند که من مشکلات تئاتر را می‌دانم و لطفا در این باره با من صحبت نکن. این کار بحث مرگ و زندگی شده از این بابت که مدیران نمایشی و جشنواره فجر می‌خواستند این کار انجام شود و انصافا هم پشت من را خالی نکنند. من برای همه کارهایی که روی صحنه می‌آید ارزش قائلم چون واقعا رنج می‌کنند. چرا اکبر زنجانپور باید در مرز سکته نمایش را روی صحنه ببرد. هزینه نمایش بر اساس تیپ قرارداد سال 80 بوده و من بر این اساس دستمزد 64 هنرمند را دارم و مرکز هنرهای نمایشی بزرگترین قرارداد را با من بست اما این قرارداد کمتر از نصف برآورد من است و من می‌بایست بسیاری از دستمزدها از طریق فروش گیشه تامین کنم و 15 درصد از فروش گیشه را بنیاد رودکی برخوردار داشت. 5 درصد شهرداری و 20 درصد مرکز هنرهای نمایشی برخواهد داشت. هیچ چیز دردناک‌تر از این نیست که 5 درصد باید به شهرداری باج بدهم. خجالت‌آور است که به شهرداری باج بدهم. دردناک بود که بشنوم اجرای تئاترم در تالار وحدت ضرر است.

نعیمی تاکید کرد: به هنر این مملکت به شکل پفک چی‌توز نگاه می‌کنند و هیچ‌کس نمی‌بیند که فرهاد آئیش بزرگ روی صحنه تالار وحدت قدم خواهد زد. سقراط با همه رنج‌هایش روی صحنه آمده در اصلا حرفی از رقم نخواهم زد ولی امیدواریم مرکز هنرهای نمایشی خواسته ما را بپذیرند که از آنها خواهش کردیم تا 20 درصد را از ما نگیرند و ما تصمیم گرفتیم با همین 20 درصد نفری یک خانه در تهران بخریم. در همین چند روزی که سایت را بازگشایی کردیم و تقریبا پیش فروش نسبتا خوبی داشتیم و امیدواریم که بتوانیم مخاطبان را به تالار وحدت بکشانیم بیشترین نقش به طراحان این نمایشنامه از جمله آقای مهدیزاده تعلق دارد. خدا را شاکرم چون فرهاد آئیش را در این نمایش دارم نه به خاطر بزرگی ایشان بلکه اگر ایشان نمایشنامه را قبول نمی‌کردند نمی‌دانستم که باید چه کار کنم و چند سالی بود که دنبال این بودم تا حداقل در یک نمایش با وی کار کنم.سقراط مهم‌ترین کاراکتر این نمایش است و هم حول محور او می‌چرخند.

نعیمی در خصوص پرداختن به شخصیت سقراط گفت: فیلسوف زیاد است.همترین چیز در شخصیت سقراط این است که بخاطر آن به شهادت رسید و این اولین شهید فلسفه حساب می‌شود. همه شاعران و بزرگان در مورد سقراط حرف زدند همچنین کتاب‌هایی زیادی هم درباره وی وجود دارد. من تا جایی که دنبال کردم فهمیدم کلا دو نمایشنامه برای سقراط نوشته شده است. من می‌خواستم نمایشنامه گسترده‌تری بنویسم و اگر در هر گوشه جهان اجرا شد برای مخاطب جذاب باشد. سقراط من برداشتی از سقراط گزنه فون است و برای همین بود که آقای آئیش فرمودند که سقراط واقعی چه کسی است.

وی خاطرنشان کرد: 8 سال از دنیا عقب افتادیم و امیدواریم که این جبران شود و من در تمام مصاحبه‌هایم گفته‌ام که راضی نیستم، 8 سال درد را از سر گذراندیم که دیگر بس است.

این کارگردان تئاتر تاکید کرد: شورای نظارت وقتی نمایشنامه را خواند حتی یک کلمه هم از این نمایشنامه حذف نکردند و گفتند که نعیمی این را با عشق نوشته است.



* آئیش: در این نمایش هم یونان مثل مسابقات یورو 2004 حضور پررنگ داشت!

فرهاد آئیش بازیگر نقش سقراط در این نمایشنامه نیز در ادامه عنوان کرد: گروه بازیگران تعداد زیادی بازیگر است به علاوه تعداد زیادی آهنگساز و رقصنده که خیلی هم کار خوبی از آب در آمده است چون کاری که پشت صحنه خوبی داشته باشد یعنی عشق در آن وجود دارد. من همیشه گفتم که تیمی کار کردن خیلی جواب می‌دهد در این نمایش هم مثل مسابقات یورو 2004 یونان نقش دارد. و این یکی از چالش برانگیزترین نقش‌هایی بود که مجبور شدم خیلی درباره آن تحقیق کنم. ایفای این نقش سقراط ذهن نویسنده است چون سقراط واقعی وجود ندارد، بنابراین کسی نمی‌تواند بگوید که سقراط چه کسی بوده است.

فرهاد آئیش درباره نقش سقراط در این نمایشنامه گفت: به نوعی خیلی روان چیزهایی که خیلی لازم است را آقای نعیمی ارائه داده و در عین حال مطمئنم که سخنان سقراط را با عشق نوشته است.

ایوب آقاخانی از دیگر بازیگران نمایش سقراط گفت: نمایش سقراط نمایشنامه دیدنی و خواندنی است و محصول ویژه حمیدرضا نعیمی به تاریخ است.

* آقاخانی: نسل‌ها دچار شکاف شده‌اند

بنابرگزارش فارس، آقاخانی ادامه داد: نسل‌ها از هم فاصله گرفتند و خود نسل واحد هم دارای شکاف شده است. امروز شاید برای چهارمین بار بنده کنار حمید نعیمی قرار گرفتم و این برای من پیام ویژه‌ای دارد که ما می‌توانیم به واسطه تئاتر کنار هم باشیم. مدیران قد کوتاه هم برای ما تعیین تکلیف می‌کنند. سقراط با یک رنج مکرر و بدون توصیف به امروز رسیده و اینکه مخاطب این را دوست خواهد داشت یا نه موضوع ثانویه است، اینجاست که زاویه هوای هم را داشتن زاویه مهمی می‌شود. هیچ کس ما را یاری نمی‌کند جز عشقی که ما به تئاتر داریم. زحمتی که برای سقراط کشیده شده می‌توانست خروجی مثل نمایش «ماهوارتا» داشته باشد اما بیشتر انرژی صرف جنگیدن با مشکلات می‌شود.

وی افزود: این اثر، اثری بود که جدیت و طنز را در کنار هم قرار داده بود. غرب می‌گوید که ما دو بار اشتباه کنیم یک بار وقتی مسیح را کشتیم و بار دوم وقتی سقراط را کشتیم یعنی سقراط را کنار مسیح قرار می‌دهند، هر دوی این عزیزان در یک دادگاه ناعادلانه به اعدام محکوم شدند، هر کدام از اینها شاگردانی داشتند یکی حواریون و دیگری شاگردانی که سقراط می‌گفت اینها دوستان من هستند.



ایوب آقاخانی بازیگر نقش افلاطون درباره ایفای نقش خود گفت: ما هیچکدام شخصیت‌های تاریخی را بازی نمی‌کنیم، غراوت‌های روز را از دید حمید نعیمی بازی می‌کنیم شاید سقراط تاریخ سقراط ذهن فرهاد آئیش نباشد و همه ما سعی می‌‌کنیم با بازی هارمونیک ذهنیت حمید نعیمی را بازی کنیم بنابراین توضیح اینکه من چطور به شخصیت افلاطون رسیدم توضیح خنده‌داری است.



* مستوفی: در مورد مسئله زنان در این نمایش خیلی تحت تاثیر قرار گرفتم



لادن مستوفی در ادامه گفت: خوشحالم که در کار سقراط با دوستان جدیدی آشنا شدم و ترجیح می‌دهم که راجع به نقش و چیزی که بدست آمده است چیزی نگویم.

وی افزود:‌ در مورد مسئله زنان در این کار خیلی تحت تاثیر قرار گرفتم چون در نمایشنمه‌هایی که پیش از این کار خوانده بودم به مسائل زنان حساس نبودند. ما می‌بینیم که نعیمی سقراط را بدون لطمه زدن به شخصیت وی نمایش می‌دهد.

مستوفی عنوان کرد: با اینکه سقراط را با نگاهی که لااقل با نگاه امروزی ما یک نگاه ضد مردسالاری در این نمایشنامه وجود دارد که من همیشه این را شنیده بودم ولی هیچوقت این موضوع را باور نکردم. در رویاهای سقراط یک تئاتر در تئاتر به نمایش گذاشته شده است و در همه جای این نمایشنامه مقوله زن مطرح شده است.

لادن مستوفی بازیگر نمایش «سقراط» گفت: یکی از ویژگی‌های این نمایشنامه شخصیت‌های زن این نمایشنامه هستند که نوعی شخصیت‌های زن تاریخ کسانی که ما می‌توانیم در جامعه داشته باشیم. اینها مثل فارغه‌هایی از رنگ هستند که می‌توانیم در نمایشنامه ببینیم یک شیرینی و ملاحتی در شخصیت‌ها است که شما هیچوقت وارد قضاوت انسانی نمی‌شوید که کسی را گناهکار فرض کنید. نقش روسپی را در این نمایشنامه من بازی کردم که به واسطه سقراط شرافت‌های زیادی را در این زن می‌بینم. افلاطون یکی از شخصیت‌های مکملی هستند که با حضور خودشان شخصیت سقراط را تکمیل می‌کنند.

حسین لطفی آهنگساز نمایش «سقراط» در پایان این نشست درباره موسیقی گفت: درباره حجم کاری که انجام شده باید بگویم که بیش از صفحات نمایشنامه نوت نوشته شده و فکر کردیم موسیقی یونان باستان را بازسازی کنیم ولی با حرف‌هایی که با آقای نعیمی داشتیم سعی کردیم که کمی فراتر از این موضوع کار کنیم. ماهیت موسیقی با شادی و دانایی در ارتباط است بنابراین احساس کردم که گستره‌ای که در اختیار دارم که باید بهترین موسیقی را بسازم.

 
بالا