تاريخچه وب
تیم برنرز لی، بنیانگذار شبکه جهانی وب، با برپایی یک سایت وب در آگوست ۱۹۹۱، نام خود را به عنوان نخستین طراح وب در تاریخ نگاشت. او در نخستین سایت وب اش، از اَبَرمتن و پیوندی برای ایمیل (پست الکترونیک) استفاده کرده بود.
در آغاز، سایتهای وب با کُدهای ساده «اچ تیامال» نوشته می شدند، گونه ای از زبان کُدنویسی که ساختار سادهای به وب سایت ها می داد، شامل سرتیتر و پاراگراف، و توانایی پیوند دادن به صفحه های وب دیگر، با ابرمتن. در مقایسه با روش های دیگر، این راه تازه و متفاوتی بود که کاربران به سادگی می توانستند با یک مرورگر، صفحه های پیوند خورده را باز کنند.
با پیشرفت وب و هنر طراحی آن، زبان کُد نویسی اش، ابرمتن یا اچتیامال، پیچیده تر و پرانعطاف تر شد. ابزاری مانند جدول ها که بیشتر برای نمایش نمودارهای داده ای بودند، بزودی مورد استفاده نادرست، برای چیدمان های پنهان در صفحه های وب قرار گرفتند. با پیدایش صفحه های الگوی وب یا «CSS»، روش نادرست طراحی با جدول های پنهان در صفحه، از گردونه خارج، و بجای آن استفاده مناسب از صفحه های الگوی وب یا «CSS»، جایگزین شد.
فن آوری های یکپارچه سازی دادهگاه ها (Database) مانند Access ، Ms-SQL ، My-SQL، زبانهای کُدنویسی سمت سرور (Server-Side Scripting) مانند CGI, PHP, ASP.NET, ASP, JSP و ColdFusion، و استانداردهای طراحی مدرن با الگوها (CSS)، ساختار سایت های وب را باز هم تغییر داده و آنرا پیشرفته تر کرده اند.
همچنین با آمدن نگاره های جاندار و فن آوری های پویانمایی به صفحه ها، مانند فِلَش (Flash)، چهره وب بیشتر از پیش تغییر کرد و توانمندی های تازه به سازندگان رسانه و طراح های وب داده شد، و توانایی های بیشتر و کارایی ها تازه مرورگرها برای اچتیامال.
طراحی وب سایت
وب سایت مجموعه ای از اطلاعات درباره موضوع و یا عنوان خاص است. طراحی یک وب سایت مشخص کننده آرایش و ساختــار صفحات وبی است که بوجود آورنده وب سایت خواهند بود.
یک صفحه وب شامل اطلاعاتی درمورد هدف ایجــاد وب سایت میباشد. یک وب ســایت را همــانند کتابی تصور کنید کـه هر صفحه وب در حکم برگی از کتاب خواهد بود.
در زمینه طراحی وب سایت جنبه های گوناگونی باید در نظر گرفته شود که به سبب پیشرفت روز افزون اینترنت همواره براین موارد افزوده می شود. برای وب سایت های تجاری ، عمومی موارد زير از جمله اصلی ترین آنها به شمار میروند :
طراحی سایت بر طبق عنوان و محتوای مطالب می باشد.
مطالب، جوهر کلام و اطلاعات درون سایت باید مطابق با هدف سایت بوده و طیفی از عموم را نشانه رود که به دنبال اطلاعات ارائه شده در سایت هستند.
سایت بـــاید قابل فهم بوده و برقـــراری ارتبــاط با آن حتی برای مخاطبانی کـه آشنایی چندانی بـا وب ندارند، آســـان باشد. چنانچه سایت به اندازه کافی بزرگ بوده و اطلاعات زیادی را شامــل شود، بـاید اطلاعات راهنما را به گونه ای بکار برد که به سرعت در اختیار بیننده قرار گیرند.
نمای کــار باید کلی بوده و تمام صفحه را دربر گیرد تا بتواند پایـداری و ثبات را القــا کند. سبک نگارش باید زیبا و تخصصی بوده و مناسب با سلیقه مخاطبان و محتوای سایت باشد.
در نگارش متون و اطلاعاتی که مخاطب به دنبال آنها است باید بزرگ نمایی شود تا به بیننده القا کند که این همان چیزی است که به دنبال آن بوده است.
همچنین سایت باید به سادگی در اینترنت یافت شود و درصورت امکان در بالای لیست های جستجو قرار گیرد، اگرچه همواره اینگونه نباشد لااقل در موتورهای جستجوی اصلی چنین شود.
یک وب سایت معمولا شامـل متن و تصـاویـر است. اولین صفحه یک وب سـایت صفحه خانه (Home Page) و یا صفحه ایندکس (Index) نامیده می شود. بعضی از وب سایت هـــا از صفحه ای استفـــاده میکنند کـــه معمولا صفحه خوش آمد( Intro ) نامیده می شود. این صفحه ممکن است شــامــل مواردی چون پیغام خوش آمـدگویی، انتخاب زبـــان، انتخاب ناحیه جغرافیایی و یـا اعلام عدم پذیرش مسیولیت درمــوارد خاص باشد. هر صفحه وب درون سایت وب، یک فایل HTML است که URL مخصوص به خود را دارد.
بعد از این که هر صفحه وب ساخته شد، این صفحات با استفاده از فهرست راهنمایی که از پیوندهای مختلف تشکیل شده است به یکدیگر متصل می شوند.
هنگامی که یک وب ســایت کامل شد برای آنکه بـرای همه برروی اینترنت قابل مشاهده باشد باید منتشر و یا ارسال (Upload) شود. این کار به کمک یک ميزبانFTP انجام میشود. هنگامی که سایت منتشرشد، مسئول سایت برای افزایش بازدیدکنندگان، از تکنیکهای گونــاگون استفاده می کند. این کار با ثبت کردن وب سـایت در موتورهای جستجویی نظیرGoogle و Yahoo، تبادل لینک با وب ســایت های دیگر، ایجاد پیوند با وب سایتهای مشابه و غیره امکان پذیر است.
طرح وب سايت
طرح وب به قالب نمایشی و طراحی گرافیکی صفحات موجود در وب سایت می گویند که معرف محتوا و مطالب آن وب سـایت می باشد. طرح وب جلوه بصـری هدف وب سایت است و اولین بخش از یک صفحه وب است که ذهن مخاطب را با خود درگیر می کند.
طراح وب با در نظر گرفتن هدف سایت و مخاطبان آن و با استفـاده از المان های متناسب با رویکرد سـایت و به کمک ذهن خلاق و ذوق هنری خود در بکار بردن ابعاد و رنگها، طرحی خلق می کند که ضمن ایجـاد یکپارچگی در کلیه صفحات وب سایت، نمای تکرار شونده و خسته کننده را به مخاطب القا نکند. در وب سایت باید از الگوی ثابتی در صفحات استفاده کرد که کاربر به هنگام دیدن صفحات متوجه این است که همه صفحات در یک سایت مشخص هستند.
وب سایت های پویا و ایستا
وب سایتهای ایستا معمولا به وب سایتهایی گفته می شود که صفحات آن یک بار ایجاد و تا مدت زمانی تغییر نمی یابند و در صورت نیاز به تغییر و بروزرسانی صفحات آن معمولا این کار پر دردسر و زمان بر است و در صورت نیاز به تغییر بایستی صفحه تغییر یافته منتشر ( Upload ) گردد .
وب سایتهای داینامیک به وب سایتهایی گفته می شود که در طراحی آن از زبانهای برنامه نویسی استفاده شده است و در صورت نیاز به تغییر در سایت ( ایجاد صفحه جدید ، ویرایش متون ، ایجاد پیوند و ... ) اینکار به سادگی و توسط نرم افزار نوشته شده مخصوص آن انجام می پذیرد .
در وب سایتهای داینامیک صفحه به پایگاه داده وصل بوده و با توجه به درخواست کاربر ( جستجو ، پیوند به صفحه و ... ) محتویات صفحات تغییر می یابند .
روش قدیمی مورد استفاده در طراحی صفحات وب (HTML)، بصورت ایستا (Static) است که بـرای تبدیل آن به مطالب پویا دو روش وجود دارد:
روش سمت سرویس دهنده (Server-side)
روش سمت سرویس گیرنده (Client-side)
در روش Server-side یک سرور وب که نرم افـــزار خاصی را اجرا میکند، یک صفحه HTML مطابق بـا درخواست کاربر و متناسب با دیگر متغیرها ایجاد می کند.
زبانهای اسکریبت نویسی متداول عبارتند از:
PHP - Perl - JSP - ColdFusion - ASP - ASP.NET
در روشClient-side ، کدهــا در مرورگــر کاربـر اجـرا می شوند و بنـابراین بــرای کارهــای مهم نبــاید از اين روش استفاده شود زیـرا از قابلیت ها و امکانات کاربر اطلاعی نداریم . این روش بیشتر هنگــام آرایش و تزيين صفحه وب و یــا بکــار بـردن مطالب بی دوام و بلادرنگ مورد استفـاده قــرار می گیرد کـــه در بیشتــر مواقع این اعمــال بوسیله JavaScript انجام می شود.
DHTML سمت سرویس گیرنده نيز در جهت افزايش تحرک و فعل و انفعالات در صفحات وب بوجود آمده است که البتـه در کنــار امکــانــاتی کـه عرضه نموده میتواند بــــاعث بروز مشکلاتی پیرامون دسترسی به صفحــات و یــا بهینه ســـازی موتورهای جستجو گردد. اغلب نرم افزارهــای طراحی شده بــرای کمک به افــراد معلول و بیشتر موتورهای جستجو از DHTML سمت سرویس گیرنده پشتیبانی نمی کنند.
در صورتی که فهرست (Menu) یک وب سایت بوسیله JavaScript ساخته شده باشد، بطور معمول موتورهای جستجو قادر به تشخیص صفحـاتی که در فهرست، پیوند داده شده اند نیستند مگر این که تمهیداتی در جهت قراردادن راهنماهای جایگزین در دیگر جاهای صفحه در نظر گرفته شده باشد.
HTML
HTML سرواژهٔ Hypertext Markup Language و به معنای «زبان نشانهگذاری ابرمتن» است (که البته برخی آن را «زبان علامتگذاری فرامتن» ترجمه کردهاند).
اچتیامال، سنگِبنای وب است؛ یک زبان برای نشانه گذاری ابر متن که برای تدوین قالب و طراحی صفحههای وب به کار برده میشود. دستورالعملهای این زبان، برچسب (Tag) نام دارند که محتوای یک صفحهٔ وب، به وسیلهٔ آنها، نشانهگذاری شده و بدینترتیب، نحوهٔ نمایش آن صفحه برای مرورگرهای وِب، توصیف میشود.
هر یک از برچسبهای اچتیامال، معنا و مفهوم خاصی دارند و تأثیر مشخصی بر محتوا میگذارند؛ مثلاً برچسبهایی برای تغییر شکل ظاهری متن، نظیر درشت و ضخیم کردن یک کلمه یا برقراری پیوند (Link) به صفحات دیگر در اچتیامال تعریف شدهاند.
یک سند اچتیامال، یک پرونده مبتنی بر متن (Text–based) است که معمولاً با پسوند htm. یا html. نامگذاری شده و محتویات آن از برچسبهای اچتیامال تشکیل میشود. مرورگرهای وب، که قادر به درک و تفسیر برچسبهای اچتیامال هستند، تکتک آنها را از داخل سند اچتیامال خوانده و سپس محتوای آن صفحه را نمایانسازی (Render) میکنند.
اچتیامال یک زبان برنامهنویسی نیست، بلکه زبانی برای نشانهگذاری ابرمتن است و اساساً برای ساختمندکردن اطلاعات و تفکیک اجزای منطقی یک نوشتار — نظیر عناوین، تصاویر، فهرستها، بندها و جداول به کار میرود. از سوی دیگر، اچتیامال را نباید به عنوان زبانی برای صفحهآرایی یا نقاشی صفحات وب به کار بُرد؛ این وظیفه اکنون بر دوش فناوریهای دیگری چون شیوهنامههای آبشاری است که در ادامه در مورد آن توضیح می دهیم .
الگوهای آبشاری (CSS)
الگوهای آبشاری یا رویانداز آبشاری سَبْک یا سیاساس (Cascading Style Sheets - CSS)، روشی ساده برای نمایش چیدمان و جلوههای تصویری (مانند نوع قلم، رنگ و اندازهها) بر صفحههای وب اند. الگوهای آبشاری از جنس زبانهای نشانهگذاری، با ساختار متن ساده رایانه هستند و درون هرکدام، دستورهایی آبشار مانند و پیدرپی، برای چگونگی نمایش هر صفحه وب افزوده می شود.
به گفتهای ساده تر، این دستورها روش نشان داده شدن قلمها و اندازه شان، رنگها و پس زمینهها، روش چیدمان موزاییکهای دربرگیرنده دادهها (دیوارهها)، و بسیاری دیگر از عنصرهای ساختار هر صفحه وب را، درون خود جای می دهند.
بیشترین استفادهای که از این زبان در حال حاضر میشود مشخص کردن سبک صفحهٔ وب اچتیامال و اکساچتیامال است ولی آن را میتوان بر هر نوع مستند اکسامال اعمال کرد. نگهداری و تغییر مشخصات سیاساس به عهدهٔ کنسرسیوم وب جهانگستر است.
پایگاه داده (Database)
در علوم رایانه، پایگاه داده به عنوان یک مجموعه ساخت یــافته از داده ها یا اطلاعات ذخیره شده در یک رایانه تعریف می شود. بطوریکه میتوان آنرا برای پاسخ به درخواستها کاوش نمود.
داده های بازیــافت شده در جواب درخواستها، اطلاعاتی را به ما می دهند که به عنوان نتــایج، مورد استفاده قرار می گیرند. برنــامه کامپیوتری مورد استفــاده برای اداره کردن و جستجو نمودن یک پایگــاه داده، سیستم مدیریت پایگــاه داده (DBMS) نامیده میشود. خصوصیـات و طراحی سیستمهــای پایگــاه داده در علم اطلاعات گنجانده شده اند.
Microsoft SQL Server یکی از انواع پایگاه داده می باشد که از سیستم مدیریت پایگاه داده رابطه ای استفاده می کند و تولید شده توسط مایکروسافت است.
Active Server Page) ASP)
ASP مانند PHP به صورت کدهایی در داخل کدهای HTML نوشته ميشود و زمانی که سرور یک Request میگیرد که در آن از کدهای ASP نوشته شده است، آن کدها در سرور اجرا می شود و نتیجه در Browser به نمایش در می آید. یکی از معایب ASP این است که فقط روی وب سرورهای شرکت میکروسافت یعنی IIS و PWS اجرا مي شود كه البته با توجه به پشتيباني گسترده و استقبال وب سرورها از آن، مشكلي در انتخاب سرور به وجود نمي آورد. اما این تکنیک از امنیت لازم و کافی برخوردار نیست.
ASP .NET
یک برنـــامه کاربردی تحت وب است کــه توسط مایکرو سافت عرضــه شده است.
آخرين تكنولوژي و كاملترين آنها نسبت به تمامي تكنيك هاي ساخت وب سايت و سيستم هاي نرم افزاري تحت وب است. بر خلاف ASP كه محصول قبلي مايكرو سافت بود، هم از لحاظ سرعت و هم امنيت و قدرت، برتري خيلي بيشتري از JSP و PHP دارد و به دليل انعطاف آن در پشتيباني از زبانهاي مختلف نظير VB.NET ، C# و J# رفته رفته به يكي از محبوب ترين تكنولوژيهاي برنامهنويسي تحت وب تبديل سده است. از ديگر برتريهاي اين تكنولوژي نسبت به ساير آنها، استفاده از بستر Dot Net Framework و ابزار بسيار زيادي است كه براي ساخت نرم افزار براي همه گونه محيط از قبيل Mobile Displayer ، Tablet PC و ... فراهم نموده است.
برنـــامه نويسـان بــرای تولید وب سایتها، برنـــامه هــای کاربردی تحت وب و سرویسهـای وب بـــا استفــاده از تکنولوژی XML، میتوانند از آن استفاده کنند. ASP .NET بخشی از NET Platform. شرکت مایکروسافت و جانشین تکنولوژی قدیمی تر از آن بــه نــــام ASP است. ASP .NET بر پــایــه "زبـــان مشترک زمــان اجـــرا" ساخته شده است، به این معنی که برنــامه نویســان می توانند کــدهای ASP .NET را بــا استفــاده از هر زبــان برنامه نویسی NET. مایکرو سافت بنویسند.
از برتريِهاي ديگر آن اين است كه از انواع پايگاههاي داده از قبيل MS SQL ، Oracle ، Access و ... پشتيباني مينمايد.
همچنین محيط مناسب، ساده و بسيار قدرتمندي است كه براي طراحي و پياده سازي وب سايت در اختيار توسعه دهندگان قرار ميدهد و به دليل پشتيباني كامل از OOP و نيز Event Handling بسيار قدرتمند و جالب توجه، ابزار بسيار قدرتمندي براي طراحي و ساخت وب سايت هاي بزرگ و پيچيده و همين طور نرم افزارهاي تحت وب ميباشد.
PHP - PHP : Hypertext Preprocessor
PHP یک زبان برنامه نویسی انعکاسی است که در ابتدا برای تولید صفحات وب پویا ساخته شده بود.
PHP بیشتر در اسکریپت نویسی سمت سرویس دهنده بکار میرود. بطور کلی PHP بر روی یک سرویس دهنده وب اجــرا می شود بطوری کــه کدهــایPHP بــه عنوان داده های ورودی گرفتــه شده و صفحــات وب بـه عنوان خروجی ایجــاد می شوند، بعلاوه از PHP میتـوان برای اسکریپت نویسی(Command-line) و نیـــز ایجــاد رابــط گرافیکی کاربـــر سمت سرویس گیرنده استفــاده کــرد. PHP می تواند بر روی اکثــر سرورهــای وب و تقریبــا هر سیستم عاملی به راحتی قرار گیرد.
همچنين گروه PHP، کد منبع کامـل خود را برای ساخت، تغییر و توسعه PHP جهت استفــاده شخصی کاربـران، در اختيار آنها قرار داده است.
Java Server Page) JSP , Java Servlet)
يك زبان برنامهنويسي Server Side ميباشد كه تمامي قدرت جاوا را دارد و در حال حاضر يكي از امنترين تكنولوژي هاي طرف سرور است و به دليل دارا بودن قدرت جاوا، برنامه ها و وب سايتهاي بسيار توانمندي با آن توليد ميشود. البته بيشتر از طرف سرور هاي Unix و Linux پشتيباني ميشود و تعداد Host هاي معروف پشتيباني كننده از آن كم هستند. يكي ديگر از مواردي كه بايد به آن اشاره شود اين است كه ياد گيري آن كمي مشكل است.
CGI Programming
یکی از اولین متدهای برنامه نویسی در وب بوده که از زبانهای مختلفی در این روش استفاده شده که مهمترین آنها زبان Perl و C مي باشد. بزرگترین عیب این روش این است که هر زماني که یک Request برای سرور فرستاده می شود یک پروسس جدید در سرور بوجود می آید که هر پروسس برای خودش مجموعه ای از متغیرها را دارد و مقداری از حافظه را به خود اختصاص می دهد که ناگفته پیداست هنگامی که تعداد زیادی درخواست برای سرور فرستاده شود به دلیل محدود بودن منابع سرور، سرور Crash مي كند.
Adobe Flash
Adobe Flash (سابقا Macromedia Flash) یک برنــامه ایجاد انیمیشن و یــا برنامه کاربردی گرافیکی قوی است که برای سـاخت و اجرا کردن محتوای پویـــا، مطالب چند رسانه ای مــانند صدا و تصویــر و برنامه هــای کاربردی محاوره ای بر روی وب و از طریق مرورگر (Browser) مورد استفاده قرار می گیرد.
فلش مــانند اغلب قــالب هــا و تــوافقنــامه هــای اینترنتی نبوده و یک محصول تـــائید شده از طرف ســازمــان استانداردهـا نمی باشد. فلش بسیار محدودکننده تر از قالبHTML بوده کـه به هر حال دیدن آن احتیاج به یک Plug-in اختصاصی دارد و با بیشتر امکانات کاربردی مرورگرهای وب مانند دکمه Back سازگاری ندارد مگر این که لینکی به یک صفحه HTML جدید از فــایل فلش پیوند داده شده بـــاشد که در این صورت انیمیشن صفحه قبـل بــاید از ابتدا شروع شود، تــا جائيکه محدودیتهــای موجود ممکن است بــا توجه به اهداف طراحی وب سـایت، بی ربط بنظر برسند.
براساس آمـار 98 درصد از کاربــران وب در آمریکا برنــامه اجرای فلش را بـرروی رایــانه های خود نصب کرده اند و حدود 45 تا 56 درصد از آنها آخرین نسخه این برنامه را دارند که البته نوساناتی نيز در این آمار وجود دارد.
بسیاری از طراحـان گرافیک از فلش به جهت کنترل کاملی کـه برروی هر بخش از طرح به آنها می دهد و حرکت و روحی که به هر المان اضافه میشود استفاده میکنند.
برخی از طراحــــان برنــامه هــای کاربردی به این دلیل از فلش استفــاده می کنند که به آنهــــا اجازه ســـاخت برنــامه هائی را می دهد که نیــازی به دوباره خوانی و یـــا رفتن به صفحه جدید به ازای هر فعل و انفعـــالی را ندارد. فلش توانائی استفاده از فونت هایی که برروی اغلب رایانه ها نصب نشده اند را دارد.
سایتهــای بسیاری وجود دارد که تمامــا در قالب فلش هستند. سایتهــای دیگری نیز از فلش به جای فایلهــای تصویــری jpeg و یا gif استفـاده می کنند، البته با قابلیت حجم کمتر فایلهــای برداری و سرعت بیشتر دریــافت فایلها.
همینطور از فلش می توان برای جلوگیری از تکثیر و یا جستجوی غیر مجاز استفاده کرد.
مخالفان فلش ادعــا می کنند که وب سایتهای فلش طرحی کامل نداشته و اغلب دارای رابط کاربر مغشوش و غیر استاندارد می باشند. هم اکنون موتورهای جستجو قادر به فهرست بندی فایلهـای فلش نیستند که باعث می شود مطالب ســایت به سادگی پیدا نشده و مورد جستجو قرار نگیرند، دلیل آن این است کـه بسیــاری از موتورهــای جستجوگر، وب ســایتها را بــا تکیه بر متن، فهرست بندی می کنند. البته این قابلیت وجود دارد که برای مرورگرهائی که توانائی نمایش فایلهــای فلش را ندارند، مطالب جایگزین مشخص شود که این مطالب به درک بهتر موتورهای جستجوگر از سایت می انجامد و باعث بوجود آوردن دید بهتری از سایت می شود.
زبــان اسکريپت نويسی فلش، Action Script نامیده می شود و بـــه زبــان JaveScript شباهت دارد کــه البتـه ویژگی های مفیدی را با یکدیگر ادغام نموده است. مثلا در خصوص اندازه قلم، پاسخ به رویدادهای زمـان اجرا، امکاناتی برای افراد نابینا و بسیاری ويژگیهای دیگر.
Action Script یک زبان شی گرا بوده که امکان استفاده از CSS ،XML و طراحی برنامه های کاربردی وب بر پـایه کلاس های ساخت یافته را در فلش به ما می دهد.
کنسرسیوم وب جهانشمول
کنسرسیوم جهان وبی یا کنسرسیوم وب جهانشمول (World Wide Web Consortium یا W3C) کنسرسیومی است که استانداردهای نرمافزاری (یا "پیشنهادها" آنطور که خودشان این استانداردها را مینامند) لازم را برای وب جهانگستر تولید میکند. ریاست این شرکت به دست تیم برنرز لی است. وی مخترع تعدادی از اصلیترین فناوریهایی است که وب بهدست آنها به شکل امروزی خود در آمده است. از جملهٔ این فناوریها میتوان به URL یا مشخص کنندهٔ یکتای منبع، قرارداد انتقال ابرمتن و HTML اشاره کرد.
دلیل وجودی این کنسرسیوم کسب اطمینان در مورد سازگار و توافق میان اعضای شرکتهای مختلف در زمینهٔ استفاده از استانداردهای نو است.
برگرفته از: parsict.com
تیم برنرز لی، بنیانگذار شبکه جهانی وب، با برپایی یک سایت وب در آگوست ۱۹۹۱، نام خود را به عنوان نخستین طراح وب در تاریخ نگاشت. او در نخستین سایت وب اش، از اَبَرمتن و پیوندی برای ایمیل (پست الکترونیک) استفاده کرده بود.
در آغاز، سایتهای وب با کُدهای ساده «اچ تیامال» نوشته می شدند، گونه ای از زبان کُدنویسی که ساختار سادهای به وب سایت ها می داد، شامل سرتیتر و پاراگراف، و توانایی پیوند دادن به صفحه های وب دیگر، با ابرمتن. در مقایسه با روش های دیگر، این راه تازه و متفاوتی بود که کاربران به سادگی می توانستند با یک مرورگر، صفحه های پیوند خورده را باز کنند.
با پیشرفت وب و هنر طراحی آن، زبان کُد نویسی اش، ابرمتن یا اچتیامال، پیچیده تر و پرانعطاف تر شد. ابزاری مانند جدول ها که بیشتر برای نمایش نمودارهای داده ای بودند، بزودی مورد استفاده نادرست، برای چیدمان های پنهان در صفحه های وب قرار گرفتند. با پیدایش صفحه های الگوی وب یا «CSS»، روش نادرست طراحی با جدول های پنهان در صفحه، از گردونه خارج، و بجای آن استفاده مناسب از صفحه های الگوی وب یا «CSS»، جایگزین شد.
فن آوری های یکپارچه سازی دادهگاه ها (Database) مانند Access ، Ms-SQL ، My-SQL، زبانهای کُدنویسی سمت سرور (Server-Side Scripting) مانند CGI, PHP, ASP.NET, ASP, JSP و ColdFusion، و استانداردهای طراحی مدرن با الگوها (CSS)، ساختار سایت های وب را باز هم تغییر داده و آنرا پیشرفته تر کرده اند.
همچنین با آمدن نگاره های جاندار و فن آوری های پویانمایی به صفحه ها، مانند فِلَش (Flash)، چهره وب بیشتر از پیش تغییر کرد و توانمندی های تازه به سازندگان رسانه و طراح های وب داده شد، و توانایی های بیشتر و کارایی ها تازه مرورگرها برای اچتیامال.
طراحی وب سایت
وب سایت مجموعه ای از اطلاعات درباره موضوع و یا عنوان خاص است. طراحی یک وب سایت مشخص کننده آرایش و ساختــار صفحات وبی است که بوجود آورنده وب سایت خواهند بود.
یک صفحه وب شامل اطلاعاتی درمورد هدف ایجــاد وب سایت میباشد. یک وب ســایت را همــانند کتابی تصور کنید کـه هر صفحه وب در حکم برگی از کتاب خواهد بود.
در زمینه طراحی وب سایت جنبه های گوناگونی باید در نظر گرفته شود که به سبب پیشرفت روز افزون اینترنت همواره براین موارد افزوده می شود. برای وب سایت های تجاری ، عمومی موارد زير از جمله اصلی ترین آنها به شمار میروند :
طراحی سایت بر طبق عنوان و محتوای مطالب می باشد.
مطالب، جوهر کلام و اطلاعات درون سایت باید مطابق با هدف سایت بوده و طیفی از عموم را نشانه رود که به دنبال اطلاعات ارائه شده در سایت هستند.
سایت بـــاید قابل فهم بوده و برقـــراری ارتبــاط با آن حتی برای مخاطبانی کـه آشنایی چندانی بـا وب ندارند، آســـان باشد. چنانچه سایت به اندازه کافی بزرگ بوده و اطلاعات زیادی را شامــل شود، بـاید اطلاعات راهنما را به گونه ای بکار برد که به سرعت در اختیار بیننده قرار گیرند.
نمای کــار باید کلی بوده و تمام صفحه را دربر گیرد تا بتواند پایـداری و ثبات را القــا کند. سبک نگارش باید زیبا و تخصصی بوده و مناسب با سلیقه مخاطبان و محتوای سایت باشد.
در نگارش متون و اطلاعاتی که مخاطب به دنبال آنها است باید بزرگ نمایی شود تا به بیننده القا کند که این همان چیزی است که به دنبال آن بوده است.
همچنین سایت باید به سادگی در اینترنت یافت شود و درصورت امکان در بالای لیست های جستجو قرار گیرد، اگرچه همواره اینگونه نباشد لااقل در موتورهای جستجوی اصلی چنین شود.
یک وب سایت معمولا شامـل متن و تصـاویـر است. اولین صفحه یک وب سـایت صفحه خانه (Home Page) و یا صفحه ایندکس (Index) نامیده می شود. بعضی از وب سایت هـــا از صفحه ای استفـــاده میکنند کـــه معمولا صفحه خوش آمد( Intro ) نامیده می شود. این صفحه ممکن است شــامــل مواردی چون پیغام خوش آمـدگویی، انتخاب زبـــان، انتخاب ناحیه جغرافیایی و یـا اعلام عدم پذیرش مسیولیت درمــوارد خاص باشد. هر صفحه وب درون سایت وب، یک فایل HTML است که URL مخصوص به خود را دارد.
بعد از این که هر صفحه وب ساخته شد، این صفحات با استفاده از فهرست راهنمایی که از پیوندهای مختلف تشکیل شده است به یکدیگر متصل می شوند.
هنگامی که یک وب ســایت کامل شد برای آنکه بـرای همه برروی اینترنت قابل مشاهده باشد باید منتشر و یا ارسال (Upload) شود. این کار به کمک یک ميزبانFTP انجام میشود. هنگامی که سایت منتشرشد، مسئول سایت برای افزایش بازدیدکنندگان، از تکنیکهای گونــاگون استفاده می کند. این کار با ثبت کردن وب سـایت در موتورهای جستجویی نظیرGoogle و Yahoo، تبادل لینک با وب ســایت های دیگر، ایجاد پیوند با وب سایتهای مشابه و غیره امکان پذیر است.
طرح وب سايت
طرح وب به قالب نمایشی و طراحی گرافیکی صفحات موجود در وب سایت می گویند که معرف محتوا و مطالب آن وب سـایت می باشد. طرح وب جلوه بصـری هدف وب سایت است و اولین بخش از یک صفحه وب است که ذهن مخاطب را با خود درگیر می کند.
طراح وب با در نظر گرفتن هدف سایت و مخاطبان آن و با استفـاده از المان های متناسب با رویکرد سـایت و به کمک ذهن خلاق و ذوق هنری خود در بکار بردن ابعاد و رنگها، طرحی خلق می کند که ضمن ایجـاد یکپارچگی در کلیه صفحات وب سایت، نمای تکرار شونده و خسته کننده را به مخاطب القا نکند. در وب سایت باید از الگوی ثابتی در صفحات استفاده کرد که کاربر به هنگام دیدن صفحات متوجه این است که همه صفحات در یک سایت مشخص هستند.
وب سایت های پویا و ایستا
وب سایتهای ایستا معمولا به وب سایتهایی گفته می شود که صفحات آن یک بار ایجاد و تا مدت زمانی تغییر نمی یابند و در صورت نیاز به تغییر و بروزرسانی صفحات آن معمولا این کار پر دردسر و زمان بر است و در صورت نیاز به تغییر بایستی صفحه تغییر یافته منتشر ( Upload ) گردد .
وب سایتهای داینامیک به وب سایتهایی گفته می شود که در طراحی آن از زبانهای برنامه نویسی استفاده شده است و در صورت نیاز به تغییر در سایت ( ایجاد صفحه جدید ، ویرایش متون ، ایجاد پیوند و ... ) اینکار به سادگی و توسط نرم افزار نوشته شده مخصوص آن انجام می پذیرد .
در وب سایتهای داینامیک صفحه به پایگاه داده وصل بوده و با توجه به درخواست کاربر ( جستجو ، پیوند به صفحه و ... ) محتویات صفحات تغییر می یابند .
روش قدیمی مورد استفاده در طراحی صفحات وب (HTML)، بصورت ایستا (Static) است که بـرای تبدیل آن به مطالب پویا دو روش وجود دارد:
روش سمت سرویس دهنده (Server-side)
روش سمت سرویس گیرنده (Client-side)
در روش Server-side یک سرور وب که نرم افـــزار خاصی را اجرا میکند، یک صفحه HTML مطابق بـا درخواست کاربر و متناسب با دیگر متغیرها ایجاد می کند.
زبانهای اسکریبت نویسی متداول عبارتند از:
PHP - Perl - JSP - ColdFusion - ASP - ASP.NET
در روشClient-side ، کدهــا در مرورگــر کاربـر اجـرا می شوند و بنـابراین بــرای کارهــای مهم نبــاید از اين روش استفاده شود زیـرا از قابلیت ها و امکانات کاربر اطلاعی نداریم . این روش بیشتر هنگــام آرایش و تزيين صفحه وب و یــا بکــار بـردن مطالب بی دوام و بلادرنگ مورد استفـاده قــرار می گیرد کـــه در بیشتــر مواقع این اعمــال بوسیله JavaScript انجام می شود.
DHTML سمت سرویس گیرنده نيز در جهت افزايش تحرک و فعل و انفعالات در صفحات وب بوجود آمده است که البتـه در کنــار امکــانــاتی کـه عرضه نموده میتواند بــــاعث بروز مشکلاتی پیرامون دسترسی به صفحــات و یــا بهینه ســـازی موتورهای جستجو گردد. اغلب نرم افزارهــای طراحی شده بــرای کمک به افــراد معلول و بیشتر موتورهای جستجو از DHTML سمت سرویس گیرنده پشتیبانی نمی کنند.
در صورتی که فهرست (Menu) یک وب سایت بوسیله JavaScript ساخته شده باشد، بطور معمول موتورهای جستجو قادر به تشخیص صفحـاتی که در فهرست، پیوند داده شده اند نیستند مگر این که تمهیداتی در جهت قراردادن راهنماهای جایگزین در دیگر جاهای صفحه در نظر گرفته شده باشد.
HTML
HTML سرواژهٔ Hypertext Markup Language و به معنای «زبان نشانهگذاری ابرمتن» است (که البته برخی آن را «زبان علامتگذاری فرامتن» ترجمه کردهاند).
اچتیامال، سنگِبنای وب است؛ یک زبان برای نشانه گذاری ابر متن که برای تدوین قالب و طراحی صفحههای وب به کار برده میشود. دستورالعملهای این زبان، برچسب (Tag) نام دارند که محتوای یک صفحهٔ وب، به وسیلهٔ آنها، نشانهگذاری شده و بدینترتیب، نحوهٔ نمایش آن صفحه برای مرورگرهای وِب، توصیف میشود.
هر یک از برچسبهای اچتیامال، معنا و مفهوم خاصی دارند و تأثیر مشخصی بر محتوا میگذارند؛ مثلاً برچسبهایی برای تغییر شکل ظاهری متن، نظیر درشت و ضخیم کردن یک کلمه یا برقراری پیوند (Link) به صفحات دیگر در اچتیامال تعریف شدهاند.
یک سند اچتیامال، یک پرونده مبتنی بر متن (Text–based) است که معمولاً با پسوند htm. یا html. نامگذاری شده و محتویات آن از برچسبهای اچتیامال تشکیل میشود. مرورگرهای وب، که قادر به درک و تفسیر برچسبهای اچتیامال هستند، تکتک آنها را از داخل سند اچتیامال خوانده و سپس محتوای آن صفحه را نمایانسازی (Render) میکنند.
اچتیامال یک زبان برنامهنویسی نیست، بلکه زبانی برای نشانهگذاری ابرمتن است و اساساً برای ساختمندکردن اطلاعات و تفکیک اجزای منطقی یک نوشتار — نظیر عناوین، تصاویر، فهرستها، بندها و جداول به کار میرود. از سوی دیگر، اچتیامال را نباید به عنوان زبانی برای صفحهآرایی یا نقاشی صفحات وب به کار بُرد؛ این وظیفه اکنون بر دوش فناوریهای دیگری چون شیوهنامههای آبشاری است که در ادامه در مورد آن توضیح می دهیم .
الگوهای آبشاری (CSS)
الگوهای آبشاری یا رویانداز آبشاری سَبْک یا سیاساس (Cascading Style Sheets - CSS)، روشی ساده برای نمایش چیدمان و جلوههای تصویری (مانند نوع قلم، رنگ و اندازهها) بر صفحههای وب اند. الگوهای آبشاری از جنس زبانهای نشانهگذاری، با ساختار متن ساده رایانه هستند و درون هرکدام، دستورهایی آبشار مانند و پیدرپی، برای چگونگی نمایش هر صفحه وب افزوده می شود.
به گفتهای ساده تر، این دستورها روش نشان داده شدن قلمها و اندازه شان، رنگها و پس زمینهها، روش چیدمان موزاییکهای دربرگیرنده دادهها (دیوارهها)، و بسیاری دیگر از عنصرهای ساختار هر صفحه وب را، درون خود جای می دهند.
بیشترین استفادهای که از این زبان در حال حاضر میشود مشخص کردن سبک صفحهٔ وب اچتیامال و اکساچتیامال است ولی آن را میتوان بر هر نوع مستند اکسامال اعمال کرد. نگهداری و تغییر مشخصات سیاساس به عهدهٔ کنسرسیوم وب جهانگستر است.
پایگاه داده (Database)
در علوم رایانه، پایگاه داده به عنوان یک مجموعه ساخت یــافته از داده ها یا اطلاعات ذخیره شده در یک رایانه تعریف می شود. بطوریکه میتوان آنرا برای پاسخ به درخواستها کاوش نمود.
داده های بازیــافت شده در جواب درخواستها، اطلاعاتی را به ما می دهند که به عنوان نتــایج، مورد استفاده قرار می گیرند. برنــامه کامپیوتری مورد استفــاده برای اداره کردن و جستجو نمودن یک پایگــاه داده، سیستم مدیریت پایگــاه داده (DBMS) نامیده میشود. خصوصیـات و طراحی سیستمهــای پایگــاه داده در علم اطلاعات گنجانده شده اند.
Microsoft SQL Server یکی از انواع پایگاه داده می باشد که از سیستم مدیریت پایگاه داده رابطه ای استفاده می کند و تولید شده توسط مایکروسافت است.
Active Server Page) ASP)
ASP مانند PHP به صورت کدهایی در داخل کدهای HTML نوشته ميشود و زمانی که سرور یک Request میگیرد که در آن از کدهای ASP نوشته شده است، آن کدها در سرور اجرا می شود و نتیجه در Browser به نمایش در می آید. یکی از معایب ASP این است که فقط روی وب سرورهای شرکت میکروسافت یعنی IIS و PWS اجرا مي شود كه البته با توجه به پشتيباني گسترده و استقبال وب سرورها از آن، مشكلي در انتخاب سرور به وجود نمي آورد. اما این تکنیک از امنیت لازم و کافی برخوردار نیست.
ASP .NET
یک برنـــامه کاربردی تحت وب است کــه توسط مایکرو سافت عرضــه شده است.
آخرين تكنولوژي و كاملترين آنها نسبت به تمامي تكنيك هاي ساخت وب سايت و سيستم هاي نرم افزاري تحت وب است. بر خلاف ASP كه محصول قبلي مايكرو سافت بود، هم از لحاظ سرعت و هم امنيت و قدرت، برتري خيلي بيشتري از JSP و PHP دارد و به دليل انعطاف آن در پشتيباني از زبانهاي مختلف نظير VB.NET ، C# و J# رفته رفته به يكي از محبوب ترين تكنولوژيهاي برنامهنويسي تحت وب تبديل سده است. از ديگر برتريهاي اين تكنولوژي نسبت به ساير آنها، استفاده از بستر Dot Net Framework و ابزار بسيار زيادي است كه براي ساخت نرم افزار براي همه گونه محيط از قبيل Mobile Displayer ، Tablet PC و ... فراهم نموده است.
برنـــامه نويسـان بــرای تولید وب سایتها، برنـــامه هــای کاربردی تحت وب و سرویسهـای وب بـــا استفــاده از تکنولوژی XML، میتوانند از آن استفاده کنند. ASP .NET بخشی از NET Platform. شرکت مایکروسافت و جانشین تکنولوژی قدیمی تر از آن بــه نــــام ASP است. ASP .NET بر پــایــه "زبـــان مشترک زمــان اجـــرا" ساخته شده است، به این معنی که برنــامه نویســان می توانند کــدهای ASP .NET را بــا استفــاده از هر زبــان برنامه نویسی NET. مایکرو سافت بنویسند.
از برتريِهاي ديگر آن اين است كه از انواع پايگاههاي داده از قبيل MS SQL ، Oracle ، Access و ... پشتيباني مينمايد.
همچنین محيط مناسب، ساده و بسيار قدرتمندي است كه براي طراحي و پياده سازي وب سايت در اختيار توسعه دهندگان قرار ميدهد و به دليل پشتيباني كامل از OOP و نيز Event Handling بسيار قدرتمند و جالب توجه، ابزار بسيار قدرتمندي براي طراحي و ساخت وب سايت هاي بزرگ و پيچيده و همين طور نرم افزارهاي تحت وب ميباشد.
PHP - PHP : Hypertext Preprocessor
PHP یک زبان برنامه نویسی انعکاسی است که در ابتدا برای تولید صفحات وب پویا ساخته شده بود.
PHP بیشتر در اسکریپت نویسی سمت سرویس دهنده بکار میرود. بطور کلی PHP بر روی یک سرویس دهنده وب اجــرا می شود بطوری کــه کدهــایPHP بــه عنوان داده های ورودی گرفتــه شده و صفحــات وب بـه عنوان خروجی ایجــاد می شوند، بعلاوه از PHP میتـوان برای اسکریپت نویسی(Command-line) و نیـــز ایجــاد رابــط گرافیکی کاربـــر سمت سرویس گیرنده استفــاده کــرد. PHP می تواند بر روی اکثــر سرورهــای وب و تقریبــا هر سیستم عاملی به راحتی قرار گیرد.
همچنين گروه PHP، کد منبع کامـل خود را برای ساخت، تغییر و توسعه PHP جهت استفــاده شخصی کاربـران، در اختيار آنها قرار داده است.
Java Server Page) JSP , Java Servlet)
يك زبان برنامهنويسي Server Side ميباشد كه تمامي قدرت جاوا را دارد و در حال حاضر يكي از امنترين تكنولوژي هاي طرف سرور است و به دليل دارا بودن قدرت جاوا، برنامه ها و وب سايتهاي بسيار توانمندي با آن توليد ميشود. البته بيشتر از طرف سرور هاي Unix و Linux پشتيباني ميشود و تعداد Host هاي معروف پشتيباني كننده از آن كم هستند. يكي ديگر از مواردي كه بايد به آن اشاره شود اين است كه ياد گيري آن كمي مشكل است.
CGI Programming
یکی از اولین متدهای برنامه نویسی در وب بوده که از زبانهای مختلفی در این روش استفاده شده که مهمترین آنها زبان Perl و C مي باشد. بزرگترین عیب این روش این است که هر زماني که یک Request برای سرور فرستاده می شود یک پروسس جدید در سرور بوجود می آید که هر پروسس برای خودش مجموعه ای از متغیرها را دارد و مقداری از حافظه را به خود اختصاص می دهد که ناگفته پیداست هنگامی که تعداد زیادی درخواست برای سرور فرستاده شود به دلیل محدود بودن منابع سرور، سرور Crash مي كند.
Adobe Flash
Adobe Flash (سابقا Macromedia Flash) یک برنــامه ایجاد انیمیشن و یــا برنامه کاربردی گرافیکی قوی است که برای سـاخت و اجرا کردن محتوای پویـــا، مطالب چند رسانه ای مــانند صدا و تصویــر و برنامه هــای کاربردی محاوره ای بر روی وب و از طریق مرورگر (Browser) مورد استفاده قرار می گیرد.
فلش مــانند اغلب قــالب هــا و تــوافقنــامه هــای اینترنتی نبوده و یک محصول تـــائید شده از طرف ســازمــان استانداردهـا نمی باشد. فلش بسیار محدودکننده تر از قالبHTML بوده کـه به هر حال دیدن آن احتیاج به یک Plug-in اختصاصی دارد و با بیشتر امکانات کاربردی مرورگرهای وب مانند دکمه Back سازگاری ندارد مگر این که لینکی به یک صفحه HTML جدید از فــایل فلش پیوند داده شده بـــاشد که در این صورت انیمیشن صفحه قبـل بــاید از ابتدا شروع شود، تــا جائيکه محدودیتهــای موجود ممکن است بــا توجه به اهداف طراحی وب سـایت، بی ربط بنظر برسند.
براساس آمـار 98 درصد از کاربــران وب در آمریکا برنــامه اجرای فلش را بـرروی رایــانه های خود نصب کرده اند و حدود 45 تا 56 درصد از آنها آخرین نسخه این برنامه را دارند که البته نوساناتی نيز در این آمار وجود دارد.
بسیاری از طراحـان گرافیک از فلش به جهت کنترل کاملی کـه برروی هر بخش از طرح به آنها می دهد و حرکت و روحی که به هر المان اضافه میشود استفاده میکنند.
برخی از طراحــــان برنــامه هــای کاربردی به این دلیل از فلش استفــاده می کنند که به آنهــــا اجازه ســـاخت برنــامه هائی را می دهد که نیــازی به دوباره خوانی و یـــا رفتن به صفحه جدید به ازای هر فعل و انفعـــالی را ندارد. فلش توانائی استفاده از فونت هایی که برروی اغلب رایانه ها نصب نشده اند را دارد.
سایتهــای بسیاری وجود دارد که تمامــا در قالب فلش هستند. سایتهــای دیگری نیز از فلش به جای فایلهــای تصویــری jpeg و یا gif استفـاده می کنند، البته با قابلیت حجم کمتر فایلهــای برداری و سرعت بیشتر دریــافت فایلها.
همینطور از فلش می توان برای جلوگیری از تکثیر و یا جستجوی غیر مجاز استفاده کرد.
مخالفان فلش ادعــا می کنند که وب سایتهای فلش طرحی کامل نداشته و اغلب دارای رابط کاربر مغشوش و غیر استاندارد می باشند. هم اکنون موتورهای جستجو قادر به فهرست بندی فایلهـای فلش نیستند که باعث می شود مطالب ســایت به سادگی پیدا نشده و مورد جستجو قرار نگیرند، دلیل آن این است کـه بسیــاری از موتورهــای جستجوگر، وب ســایتها را بــا تکیه بر متن، فهرست بندی می کنند. البته این قابلیت وجود دارد که برای مرورگرهائی که توانائی نمایش فایلهــای فلش را ندارند، مطالب جایگزین مشخص شود که این مطالب به درک بهتر موتورهای جستجوگر از سایت می انجامد و باعث بوجود آوردن دید بهتری از سایت می شود.
زبــان اسکريپت نويسی فلش، Action Script نامیده می شود و بـــه زبــان JaveScript شباهت دارد کــه البتـه ویژگی های مفیدی را با یکدیگر ادغام نموده است. مثلا در خصوص اندازه قلم، پاسخ به رویدادهای زمـان اجرا، امکاناتی برای افراد نابینا و بسیاری ويژگیهای دیگر.
Action Script یک زبان شی گرا بوده که امکان استفاده از CSS ،XML و طراحی برنامه های کاربردی وب بر پـایه کلاس های ساخت یافته را در فلش به ما می دهد.
کنسرسیوم وب جهانشمول
کنسرسیوم جهان وبی یا کنسرسیوم وب جهانشمول (World Wide Web Consortium یا W3C) کنسرسیومی است که استانداردهای نرمافزاری (یا "پیشنهادها" آنطور که خودشان این استانداردها را مینامند) لازم را برای وب جهانگستر تولید میکند. ریاست این شرکت به دست تیم برنرز لی است. وی مخترع تعدادی از اصلیترین فناوریهایی است که وب بهدست آنها به شکل امروزی خود در آمده است. از جملهٔ این فناوریها میتوان به URL یا مشخص کنندهٔ یکتای منبع، قرارداد انتقال ابرمتن و HTML اشاره کرد.
دلیل وجودی این کنسرسیوم کسب اطمینان در مورد سازگار و توافق میان اعضای شرکتهای مختلف در زمینهٔ استفاده از استانداردهای نو است.
برگرفته از: parsict.com