• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

ویندوز 8.1 پلی بین دو دنیا

R0xanA

متخصص بخش گرافیک و مالتی مدیا
1008370.jpg





مایکروسافت به‌نوعی در ویندوز 8 خطری را متقبل شد که زمان ارائه ویستا قبول کرده‌ بود، با این تفاوت که در باره دوم موفق‌تر بود. اینجا هم مایکروسافت یک تغییر رویکرد اساسی را در پیش گرفته که در آن زمان هم چنین تغییر رویکردی را در این سطح در پیش گرفته بود. 8 یعنی لمس. مایکروسافت با اعتقاد قاطعی به لمس، ویندوز 8 را توسعه داد و البته همچنان هم روی این اعتقاد خود پافشاری می‌کند. با این تفاوت که پذیرفته که حرکت به سوی لمس به آن سرعتی که تصور کرده‌ بود پیش نرفته و نیاز به زمان بیشتری داد. حقیقت این است که هنوز بسیاری از کاربران از پی‌سی و لپ‌تاپ (از نوع کلاسیک و نه ترکیبی) استفاده می‌کنند و این تعداد زیاد کاربران با دو دنیای متفاوت موجود در ویندوز 8 مشکل داشتند و دلشان برای عناصر آشنای ویندوز تنگ شده‌ بود. مایکروسافت هم با توجه به درخواست‌های کاربران کلاسیک و البته، کاربران لمسی خود یک به‌روزرسانی جدید برای ویندوز 8 ارائه کرده است تا در آن پلی را که بین این دو دنیا وجود دارد کمی مستحکم‌تر کند و مشکل‌های موجود در آن‌ها را نیز برطرف کند. به این ترتیب، چه جزء کاربران کلاسیک باشید چه از کاربران متروپسند جدید، 8.1 بسیاری از این توقعات را پاسخ داده است.

تغییرات کوچک در رابط کاربری
ابتدا درباره نصب نسخه جدید باید گفت که اگر هم‌اکنون از ویندوز 8 استفاده می‌کنید، ارتقا به 8.1 کار بسیار ساده‌ای خواهد بود. به این ترتیب که هر بار به Windows Store مراجعه کنید 8.1 نخستین برنامه پیشنهادی خواهد بود و فرآیند به‌روزرسانی بسیار سریع انجام خواهد شد و همه چیز، از جمله برنامه‌های دسکتاپ و Windows Store و فایل‌ها و کتابخانه‌ها همگی در جای خود باقی خواهند ماند. اما اگر ویندوز 7 دارید باید ابتدا ویندوز 8 را نصب و سپس به نسخه 8.1 به‌روزرسانی کنید.
اگر جزء کاربران جدید هستید مایکروسافت همچنان با مجموعه معرفی‌ها، نکته‌ها و ترفندهای خود شما را با رابط کاربری جدید آشنا خواهد کرد. برنامه Help + Tips نیز مخصوص کسانی است که رابط کاربری جدید کمی گیجشان کرده ‌است. اما اگر از کاربران ویندوز 8 باشید، در نگاه نخست ممکن است چیز جدیدی در رابط کاربری به چشمتان نخورد، اما با گشت زدن بیش‌تر متوجه ویژگی‌های کوچک و ظریف تازه خواهید شد. در صفحه استارت 8.1 همچنان شاهد کاشی‌های زنده کوچک و بزرگ خواهید بود. در حقیقت اندازه کاشی‌ها متنوع‌تر شده‌ است. اما برنامه‌ها برای استفاده از اندازه بزرگ باید به‌طور ویژه برای این کار نوشته شده باشند. البته، کاشی‌های خود ویندوز از این قابلیت بهره‌مند هستند. به عنوان نمونه کاشی تقویم همه اتفاق‌های امروز کاربر را در یک نما نشان می‌دهد. کاشی آب و هوا نیز حالا می‌تواند آن‌قدر بزرگ شود تا آب و هوای سه شهر مختلف و سه روز را همزمان نشان دهد. مایکروسافت حالا به برنامه‌های سنتی دسکتاپ نیز اجازه می‌دهد به‌جای آیکون‌های معمولی کاشی‌های رنگی داشته باشند. ویندوز استور نیز حالا برنامه‌های پیشنهادی خود در یک کاشی متحرک برای کاربر نمایش می‌دهد. کشیدن صفحه استارت به بالا نمای All Apps را نمایان می‌کند که یک فهرست کامل از همه برنامه‌های نصب‌شده روی دستگاه است و می‌توان آن‌ها را بر‌اساس موارد مختلفی مرتب کرد (شکل‌2).
150%20-%20windows%2081%20-%2001.jpg

شکل 1: اندازه کاشی‌ها در نسخه جدید متنوع‌تر شده‌است.
150%20-%20windows%2081%20-%2002.jpg

شکل 2: با کشیدن صفحه استارت به بالا فهرست کاملی از برنامه‌ها را مشاهده خواهید کرد که قابل مرتب‌سازی بر اساس موارد مختلف هستند.
همچنین کاربر می‌تواند این نما را به نمای پیش‌فرض به هنگام دسترسی به صفحه استارت تبدیل کند؛ تغییری در جهت آسان‌تر کردن دسترسی به برنامه‌ها و امکانات. یکی از تغییرات دیگری که کاربران دسکتاپ درخواست کرده ‌بودند امکان بوت مستقیم به دسکتاپ بود که مایکروسافت این درخواست را مد نظر قرار داده ‌است. تغییر دیگر نیز نحوه جست‌وجو و طرز نمایش نتایج جست‌وجو است که به این موضوع به‌طور جداگانه خواهیم پرداخت.
یکی از قابلیت‌های جدید 8.1 امکانات جدید در امکان چسباندن (Snap کردن) چند پنجره در صفحه است. به‌عنوان مثال، اگر ایمیل خود را باز کرده‌اید و همزمان می‌خواهید عکسی را در این صفحه باز کنید، به‌جای باز شدن عکس در یک صفحه جدید صفحه‌ای در کنار ایمیل ظاهر می‌شود که عکس را نمایش می‌دهد و اندازه این دو صفحه را می‌توان با کشیدن خط میان آن دو تغییر داد. به همین ترتیب، در برنامه‌های دیگر نیز می‌توانید پنجره‌های مختلفی چسبیده به هم با قابلیت تعیین اندازه داشته باشید. همچنین اگر در برنامه‌های باشید و بخواهید برنامه جدیدی باز کنید ویندوز یک پنجره شناور در‌اختیار شما قرار می‌دهد که می‌توانید آن را تکان داده و در قسمت مورد نظر از نمایشگر بچسبانید. البته تعداد پنجره‌های چسبانده ‌شده به اندازه نمایشگر نیز بستگی دارد. به‌عنوان نمونه در یک تبلت کوچک کاربر می‌تواند دو پنجره را در کنار هم بچسباند (صفحه به‌صورت 50.50 در اختیار آن‌ها قرار دارد)، اما در یک نمایشگر 27 اینچ تا چهار پنجره در کنار یکدیگر می‌چسبند (شکل 3). هر چند که شاید بتوان گفت که این قابلیت بیش‌تر برای کاربران لمسی کاربرد دارد.
150%20-%20windows%2081%20-%2003.jpg

شکل 3: پنجره‌ها را می‌توان در کنار یکدیگر چسباند و اندازه آن‌ها را تعیین کرد.
جست‌وجوی هوشمند
مایکروسافت در 8.1 رویکرد کاملاً جدیدی به مقوله جست‌وجو در پیش گرفته ‌است. جست‌وجو در نسخه جدید هوشمندتر و کاربردی‌تر شده ‌است. اکنون اگر واژه خاصی را جست‌وجو کنید، ویندوز برنامه‌های مرتبط با واژه، اطلاعات کلی موجود درباره واژه، اسناد و داده‌های موجود در هارد و اسکای‌داریو، تنظیم‌های مرتبط و نتایج مرتبط موجود در وب را در یک رابط واحد نمایش می‌دهد. به‌عنوان مثال، اگر نام یک خواننده را جست‌وجو کنید، نمای تمام‌صفحه شامل اطلاعاتی درباره خواننده مانند تاریخ تولد، مرگ و... (که به‌طور پیش‌فرض از ویکی‌پدیا دریافت می‌شوند، اما منبع قابل تغییر است)، عکس‌هایی از آن شخص و ویدیو کلیپ‌ها و آهنگ‌های او و عکس‌ها و اطلاعات موجود در هارد و اخبار و لینک‌های موجود در وب خواهد شد. اما اگر واژه مورد جست‌‌وجو یک مکان باشد موارد نمایش‌داده کمی فرق می‌کند و دیگر شامل آهنگ و ویدیوکلیپ نخواهد بود. در عوض نتایج شامل اطلاعاتی مانند عکس‌هایی که در آن مکان گرفته‌اید، نقشه دقیق مکان، آب و هوا و اطلاعات ترافیک و مواردی از این دست خواهد بود که در کنار نتایج وب و نتایج معمول دیگر قرار می‌گیرد.
اما اگر عبارت مورد جست‌وجو یک شخص خاص باشد، اطلاعاتی از برنامه People مانند تلفن و آدرس در نتایج دیده می‌شود. بنابراین، نوع نتایج به نوع عبارت مورد جست‌وجو بستگی دارد. همه این اطلاعات نیز در یک قالب سازمان‌یافته، زیبا و کاربردی به نمایش در می‌آیند (شکل‌4).
150%20-%20windows%2081%20-%2004.jpg

شکل 4: جست‌وجو در 8.1 تغییر کرده و همه نتایج در حوزه‌ها و منابع مختلف در یک قالب یکپارچه نمایش داده می‌شوند.
اما اگر تمایل نداشته باشید این نمای غنی تمام‌صفحه را مشاهده کنید، می‌توانید نتایج خلاصه‌تر جست‌وجو را از طریق Search Pane (با استفاده از کلید ویندوز به اضافه کلید S) و در یک صفحه که در کنار نمایشگر ظاهر می‌شود و تمام‌صفحه نیست، مشاهده کنید (شکل 5). برای انتقال به نمای تمام‌صفحه هم کافی است پس از تایپ کلید Enter را فشار دهید.
150%20-%20windows%2081%20-%2005.jpg

شکل 5: پنل کناری جست‌وجو برای یافتن سریع موضوع مورد نظر کاربرد دارد.
صفحه و دکمه استارت
در نسخه جدید ویندوز امکانات بیشتری برای سفارشی‌سازی صفحه استارت و امکاناتی برای برقراری ارتباط منطقی‌تر میان دسکتاپ و صفحه استارت مشاهده خواهید کرد. یک امکان کوچک اما مؤثر، امکان انتخاب یک پس‌زمینه مشترک برای این دو صفحه است. به این ترتیب، با وجود پس‌زمینه مشترک ارتباط بیشتری میان این دو دنیا خواهید یافت. همچنین می‌توان تم رنگ صفحه استارت با استفاده از یک پالت و به شکل بسیار انعطاف‌پذیرتری انتخاب کنید (شکل‌6).
150%20-%20windows%2081%20-%2006.jpg

شکل 6: سفارشی‌سازی ظاهر صفحه استارت با امکانات بیشتری انجام می‌شود.
علاوه بر این، می‌توان پس‌زمینه‌های پویایی را انتخاب کرد که به تناسب حرکت انگشت یا ماوس روی صفحه با جلوه انیمیشنی تغییر می‌کنند. صفحه Lock حالا به یک گالری تصاویر تبدیل شده که پویایی دارد. این تصاویر می‌توانند از روی دستگاه یا از اسکای‌درایو انتخاب شوند. همچنین برای روشن‌کردن دوربین یا جواب دادن به یک تماس از اسکایپ می‌توان به سرعت و بدون نیاز به وارد کردن رمزعبور از صفحه لاک خارج شد و به انجام کارهای مذکور پرداخت. علاوه بر این، می‌توان در صفحه استارت کاشی‌های مختلفی را همزمان انتخاب کرد و با هم تغییراتی روی آن‌ها داد. به‌عنوان نمونه، می‌توان چند کاشی جدید را همزمان انتخاب و با هم به صفحه استارت پین کرده در یک گروه جدید قرار داد و برای آن گروه اسم دلخواه را تعیین کرد. مثلاً می‌توان همه کاشی‌های مربوط به فیلم و سینما را در یک گروه دسته‌بندی کرد. اما مورد دیگری که بسیاری خواستار بازگشت آن بودند، دکمه استارت است. دکمه استارت در 8.1 باز گشته اما با کلیک روی آن یا لمس آن منوی استارت ظاهر نمی‌شود، بلکه از محیط دسکتاپ به محیط صفحه استارت سوئیچ می‌شود. اما اگر دکمه ماوس یا انگشت خود را نگه دارید، منویی ظاهر می‌شود که امکانات مختلفی را از جمله Device manager ،Task Manager و امکانات مربوط به خاموش و روشن کردن دستگاه در‌اختیار شما قرار می‌دهد. به این ترتیب دکمه استارت برگشته، اما منوی استارت خیر.a
 

R0xanA

متخصص بخش گرافیک و مالتی مدیا
اسکای درایو و امکانات دسکتاپ
در نسخه جدید مایکروسافت تأکید خود روی اسکای درایو را افزایش داده و همه چیز را در ذخیره‌سازی حول محور این امکان چیده ‌است. مایکروسافت نحوه همسان‌سازی (Sync) فایل‌ها را در نسخه جدید بهبود بخشیده‌ است. حالا به‌جای بارگذاری کل ذخیره‌سازی اسکای‌داریو در یک دستگاه محلی، ویندوز فقط اطلاعات مورد نیاز برای شناسایی فایل را لود می‌کند و خود داده را هنگام استفاده دانلود می‌کند. البته، کاربر می‌تواند تعیین کند که فایل‌ها یا پوشه‌های مشخصی به‌طور کامل بارگذاری شوند تا به‌صورت آفلاین قابل استفاده باشند یا این‌که کل قابلیت اسکای‌درایو را به‌صورت آفلاین فعال کنید تا داده‌ها به‌صورت کاملاً محلی ذخیره شوند. اما در 8.1 فایل‌های جدید به‌طور پیش‌فرض روی کلاود ذخیره می‌شوند تا از هر دستگاه با حساب کاربری خود بتوانید به آن‌ها دسترسی داشته باشید. در نتیجه همه تنظیمات، برنامه‌ها و فایل‌های شما روی اسکای‌درایو ذخیره می‌شوند. به این ترتیب، می‌توانید از هر دستگاهی طوری استفاده کنید که انگار دستگاه خود شما است. اما یکی از بزرگ‌ترین به‌روزرسانی‌ها در 8.1 سازوکار ویندوز برای همسان‌سازی داده‌ها است که روندی کاملاً منطقی و راحت دارد.

اینترنت اکسپلورر 11
نسخه جدید IE بسیار سریع‌تر، کاربرپسندتر و سازگارتر با لمس است. نسخه 11 از تعداد نامحدود زبانه‌ها پشتیبانی می‌کند. همچنین زبانه‌ها برای استفاده راحت‌تر در تبلت‌هایی با نمایشگر کوچک به پایین صفحه منتقل شده‌اند. علاوه‌بر این، می‌توان زبانه‌ها، سایت‌های محبوب و تاریخچه وبگردی را در میان چند دستگاه مبتنی‌بر 8.1 همسان‌سازی کرد. در حال حاضر دستگاه‌های مبتنی‌بر ویندوز‌فون در این همسان‌سازی جایی ندارند، اما در آینده و با به‌روزرسانی ویندوز فون این دستگاه‌ها نیز به این جمع خواهند پیوست. از دیگر امکانات جدید می‌توان به شناسایی شماره تلفن‌ها و تماس سریع با این شماره‌ها با اسکایپ اشاره کرد. همچنین گزینه Reading View محیط بهینه‌تری برای کاربر جهت مطالعه ارائه می‌دهد و امکان ذخیره صفحه برای مطالعه در آینده را نیز در اختیار کاربر می‌گذارد. نسخه 11 از WebGL نیز پشتیبانی می‌کند تا توسعه‌دهندگان بتوانند بازی‌های غنی‌تری سازگار با این مرورگر ارائه دهند و در این زمینه سرعت مرورگر قابل توجه است (اینترنت اکسپلورر 11 در کل مرورگر بسیار سریعی است). دلیل این سرعت نیز موتور رندر مرورگر است که مبتنی‌بر شتاب‌دهی سخت‌افزاری توسعه داده شده ‌است. در حالت تمام‌صفحه (در محیط مخصوص تبلت) می‌توان به جای ده زبانه تا صد زبانه را باز کرد. بنابراین، دیگر با باز‌کردن زبانه‌های اضافی شاهد بسته شدن زبانه‌های اول خود نخواهید بود. علاوه‌بر این صد زبانه، می‌توانید پنجره دیگری از مرورگر را باز کنید که آن هم از صد زبانه پشتیبانی می‌کند. نسخه 11 در صفحات وب چندتایی سرعت زیادی در باز کردن صفحه‌های بعدی دارد. به این ترتیب، که می‌تواند تا دو صفحه را از پیش لود کند که هنگام لمس یا کلیک روی آن، صفحه بعدی با سرعت باز شود و نیازی به صبر کردن برای بارگذاری آن نباشد. یکی از ویژگی‌های جدید که ممکن است کمی عادت کردن به آن طول بکشد این است که با نگه‌داشتن انگشت روی یک لینک، به‌جای باز شدن منوی مربوطه، نوار پایین صفحه بالا می‌آید که امکان باز کردن لینک در یک زبانه یا پنجره جدید را به کاربر می‌دهد. نکته‌ای که بیش از هر چیز به‌نظر می‌رسد اهمیت بیشتری است که مایکروسافت به تبلت و لمس می‌دهد. به این ترتیب، شاید بتوان گفت که مایکروسافت بر عکس رقبا، کمی از دسکتاپ غافل شده ‌است. اما اگر کاربر دسکتاپ هم باشید، می‌توانید از سرعت کارایی بیش‌تر نسخه جدید بهره‌مند شوید.

برنامه‌ها در 8.1
برخی از کاربران از کم بودن تعداد برنامه‌های از پیش نصب‌شده در ویندوز 8 شکایت داشتند. در 8.1 علاوه‌بر این‌که برنامه‌های موجود بهبودهایی پیدا کرده‌اند، برنامه‌های جدیدی به این جمع پیوسته‌اند. شاید عمده‌ترین بهبودی به برنامه ایمیل مربوط باشد که به‌طور کامل از نو طراحی شده ‌است. برنامه میل، هم برای لمس و هم برای ماوس بهینه شده ‌است. کارایی و سرعت این برنامه ارتقای قابل توجهی یافته ‌است. در نسخه جدید به‌راحتی می‌توانید ایمیل‌ها را تیک بزنید، در پوشه مناسب درگ کنید و با راحتی بیشتری به فیلتر کردن و مدیریت پیغام‌ها بپردازید. این برنامه به‌طور پیش‌فرض افرادی را که به‌طور مرتب و بیش‌تر با آن‌ها مکاتبه دارید فیلتر می‌کند و در فهرست افراد محبوب قرار می‌دهد تا به محض این‌که ایمیل یا پیغام از آن‌ها برای شما رسید باخبر شوید. همچنین اگر از Outlook.com استفاده کنید، برنامه ایمیل به‌روزرسانی‌های شبکه‌های اجتماعی را به‌طور خودکار در پوشه مخصوص خود می‌فرستد. پیغام‌های فرستاده‌نشده (Draft) نیز به‌جای اشغال کل صفحه در سمت راست صفحه ظاهر می‌شوند. همچنین می‌توان ایمیل‌های مختلف را در پنجره‌های مختلف در کنار یکدیگر قرارداد و مطالعه کرد. به‌طور کلی کارهای مختلفی را در نسخه جدید می‌توان با هم انجام داد و کارهای دیگری مثل تنظیم یک ایمیل جدید نیز کل صفحه را اشغال نمی‌کند. کار تماس تصویری و IM نیز دیگر به اسکایپ سپرده شده‌است و این برنامه در برنامه میل نیز یکپارچه شده‌ است. اما جای برنامه Messaging (پیغام‌دهی فوری) در نسخه جدید خالی است.
در مجموع، امکانات جدید در کنار ویژگی‌های جدید برنامه‌هایی همچون اسکایپ، تقویم و دفترچه تلفن (People) که در کنار برنامه ایمیل استفاده می‌شوند و همچنین از بین بردن باگ‌هایی که در نسخه قبل وجود داشت، این برنامه را در 8.1 به برنامه بسیار کاراتری تبدیل کرده ‌است. اگرچه اسکایپ همچنان یک برنامه مستقل است، اما خیلی بیش‌تر با بخش‌های مختلف سیستم‌عامل یکپارچه شده و در برنامه‌های دیگر مانند برنامه ایمیل و People می‌توان جای پای آن را دید و به راحتی روی نام هر فرد کلیک یا لمس کرد و با او تماس برقرار کرد.
همچنین در صفحه Lock دیگر نیازی به Unlock کردن و پاسخ به تماس اسکایپ نیست و می‌توان بلافاصله به این تماس پاسخ داد. از دیگر ویژگی‌های جدید در برنامه‌ها می‌توان به Xbox Music اشاره کرد که کارآمدتر شده و همچنان از پلی‌لیست‌های هوشمند بهره‌مند است و علاوه امکان گشت‌زنی در موسیقی‌های موجود در سرویس اکس‌باکس همه موسیقی‌های روی دستگاه را نیز فهرست و دسته‌بندی می‌کند. امکان دیگر در ویندوز جدید Reading List است که اجازه می‌دهد لینک‌های جالب را از IE و برنامه‌های Windows Store گردآوری و بعدها برای مطالعه یا بررسی به آن‌ها مراجعه کنید. برنامه عکس‌برداری اکنون امکان ساخت تصاویر پاناروما را دارد که نتیجه کار آن نیز قابل قبول است. در کنار آن برنامه تماشای تصاویر را داریم که امکانات معمول ویرایش عکس و کمی بیش‌تر از آن را در‌اختیار کاربر قرار می‌دهد. در نهایت در مرکز همه این برنامه‌ها Windows Store را داریم که بازبینی شده ‌است. اکنون یافتن برنامه مورد نظر در این برنامه راحت‌تر شده و از طریق این برنامه علاوه بر نصب برنامه‌های جدید می‌توان ویندوز را نیز به‌روزرسانی کرد و همه به‌روزرسانی‌ها در پس‌زمینه انجام می‌شود.


جمع‌بندی
ویندوز 8.1 و به طور خاص بازگشت دکمه استارت در این سیستم‌عامل نشان از این دارد که مایکروسافت قبول کرده که در رویکرد جدید مبتنی‌بر لمس و «مترومحور» خود کمی تند رفته است. این موضوع در عین حال، نشان از این دارد که مایکروسافت یک راه تکامل مبتنی‌بر تعامل با کاربران در پیش گرفته و به خواسته‌های آنان اهمیت می‌دهد. ویژگی‌های جدید خوب در به‌روزرسانی جدید به‌خوبی در جایی که باید نشسته‌اند. اما این نشان از پایان راه ویندوز 8
نیست. هنوز هم این نسخه از ویندوز و این رویکرد جدید مایکروسافت نیاز به پختگی بیش‌تر دارد و راه برای تکامل بیش‌تر باز است. اما گام دوم در این راه گامی به‌جا و لازم بود. به‌خصوص یکپارچه‌سازی اسکای‌درایو و رویکرد جدید در جست‌وجو موارد دلپذیری هستند که در 8.1 گنجانده شده‌اند. مایکروسافت در به‌روزرسانی جدید خود سعی کرده توجه خود را که بیش از حد متوجه کاربران تبلت و دستگاه‌های لمسی کرده ‌بود، کمی هم متوجه کاربران دسکتاپ کند و پل میان این دو دنیا را مستحکم کند که موفق هم بود. حال اگر باز هم راضی نمی‌شوید و خواستار یک سیستم‌عامل کاملاً مبتنی‌بر دسکتاپ کلاسیک هستید، بهتر است از همان ویندوز 7 استفاده کنید. اما اگر هم‌اکنون از کاربران ویندوز 8 هستید، به‌روزرسانی جدید شما را راضی خواهد کرد و نصب آن را پیشنهاد می‌کنیم.
 
بالا