[h=2]پل حاج سيد محمد:
اين پل در جنوب شرقي زنجان بر روي رودخانة زنجان رود و در مسير زنجان به همدان قرار گرفته و در حدود سال 1300ه.ق توسط حاج سيد محمد موسوي از روحانيون عصر مشروطيت و با هزينه حاج يوسف ارباب كه از تجار و متمولين زنجان در دورة ناصرالدين شاه بوده ساخته شده است. درازاي پل حدود 104 متر و عرض آن 5/6 متر است. پل داراي سه چشمه يا دهانة بزرگ و دو دهانة كوچك بر روي پايه هاي سنگي با طاقهاي جناغي است. پايههاي پل تا ارتفاع دو متر با سنگهاي سفيد به ابعاد 55*10 سانتيمتر و ملات ساروج ساخته شده و در داخل و هسته پايهها از سنگهاي درشت رودخانه استفاده شده است. پايههاي پل در جهت بالا دست چند ضلعي و در پايين دست نيم دايره است. دهانة مياني پل كه بزرگتر از ديگر دهانهها است، 20/9 متر عرض و از سطح آب حدود 50/8 متر ارتفاع دارد. دهانههاي جانبي پل نيز 80/4 متر ارتفاع از سطح آب و 90/4 متر پهنا دارند. در ميانة دهانههاي اصلي پل و بر روي پايهها، دو دهانة كوچكتر با طاق جناغي و عرض 30/2 متر ساخته شده است . به جهت ارتفاع زياد دهانة مياني، اين دهانه از وسط به طرفين شيب ملايمي دارد و با سنگهاي رودخانهاي مفروش شده است. تمام طاقها و بدنة اصلي پل با آجرهايي به ابعاد 5*25*25 سانتيمتر ساخته شده است. دهانههاي عريض طاقها با قوس ضربي همراه با چشمه طاقهايي به همين شيوه، جلوه خاصي به پل بخشيده است. بستر رودخانه در محل برپايي پل، سنگ فرش بوده است و بعداً توسط سازمان ميراث فرهنگي با سنگهاي رودخانهاي بازسازي شده است. سطح گذرگاه پل، جان پناههايي در طرفين دارد. از ديگر پلهاي استان ميتوان به پلهاي «قجور» بر روي رودخانه قزل اوزن، پل «ابهر» بر روي رودخانه ابهررود، پل «پير قشلاق» بر روي رودخانه قزل اوزن و پل «قروه» بر روي رودخانه ابهررود اشاره كرد. گفتني است كه قسمتهاي عمدة اين پلها تخريب شده و تنها پايه يا پايههايي از آنها باقي مانده است. گفته ميشود اين پل توسط «سيد محمد موسوي» از روحانيون عصر مشروطيت و با هزينه «حاج يوسف ارباب» ـ از تجار به نام زنجان ـ ساخته شد. اين پل متعلق به اواخر دوره قاجار و از يادمانهاي معماري آن دوران است. [h=2]پل سردار:
پل سردار در جنوب باختری حومه شهر زنجان، در میان باغ ها و روی رودخانه زنجان رود بسته شده است و جاده زنجان بیجار از حاشیه آن می گذرد. این پل از بناهای ساخته شده در دوره قاجاریه است و در گذشته به دلیل همجواری با دروازه شهر به پل قلتوق نیز معروف بوده است. پل سردار در اواخر دوره قاجاریه (سال 1333 هجری قمری) توسط سردار اسعدالدوله ذوالفقاری (سرکرده برخی از افواج ناحیه خمسه) ساخته شد. سبک معماری اين پل از شیوه معماری پل ها در دوره قاجارپیروی می کند. به تازگی استانداری زنجان نسبت به ساخت تأسیسات مجتمع فرهنگی- تفریحی حاشیه زنجان رود در این منطقه اقدام كرده است. [h=2]پل مير بهاءالدين:
پل مير بهاءالدين بزرگ ترین و قدیمی ترین پل موجود در حومه جنوبی شهر زنجان است که در دوره قاجاريه، بر روی رودخانه زنجان رود ساخته شده است. این پل که در فضای طبیعی بسیار زیبایی قرار گرفته است، در میان کشتزارهای اطراف جلوه زیبایی دارد و مورد استفاده اهالی قرار می گیرد. معماری این پل به پیروی از تکنیک های دوره قاجار مطابق با الگوی پل سازی آن دوره با ترکیب طاق ها و پایه ساخته شده است. این پل كه به پل کهنه و پل اژدهاتو نیز معروف بوده است در زمان ناصرالدین شاه قاجار (سال 1312 هجری قمری) توسط میربهاءالدین زنجانی ساخته شده است.