Reza Sharifi
مدير ارشد تالار
مخاطبان شبکه های ماهواره ای این روزها فقط به تماشای برنامه هایی از جنس «بفرمایید شام»، «آکادمی» و سریال های ترکیه ای نمی نشینند. با رشد شبکه های ماهواره ای فارسی زبان، طیف متنوعی از برنامه ها پیش روی مخاطبان است و مسابقات «کُشتی کَج» هم یکی از آنهاست که در میان خانواده های ایرانی و خصوصا کودکان طرفداران زیادی دارد. مسابقه هایی با انواع و اقسام صحنه های کتک کاری، بزن بزن و درگیری های چند نفره که مخاطبان را مبهوت خود می کند.
از همان سال های ابتدایی ورود ماهواره به ایران تماشای برنامه های کشتی کچ در بین بعضی خانواده ها رواج پیدا کرد، در سال های اخیر با پخش روتین این برنامه از شبکه های ماهواره ایی مانند «IRAN-FMTV» به همراه گزارش و شرح و تفصیل طرفداران این برنامه به طرز چشم گیری افزایش پیدا کرده است. این برنامه همه روزه با گزارش «هایبرت» پخش می شود، مسابقات شرکت «WWE» به خاطر نظم در پخش، کیفیت گزارش و به روز بودن آن توانسته با طرفداران این ورزش و حتی کسانی که با آن آشنایی ندارند ارتباط برقرار کرده و بینندگان دائمی داشته باشد.
کشتی کچ یا حرفه ایی؟
کشتی کَچ نوعی کشتی محلی است که در اواخر سده نوزدهم میلادی پس از جنگ داخلی آمریکا بر پایه تعدادی دیگر از سبکهای کشتی مانند کشتی لنکشایر معروف به کَچ اَز کَچ کَن در انگلیس، کشتی یقه و آرنج ایرلندی، کشتی فرنگی، کشتی پهلوانی هندی، کشتی پهلوانی ایرانی و البته کشتیهای یونان باستان شکل گرفت. کشتی کچ خود ریشه تعدادی دیگر از سبکهای کشتی مانند کشتی آزاد است. در ایران به اشتباه به آن کشتی کج گفته میشود.کشتی حرفه ایی یعنی همان مسابقاتی که در ماهواره پخش می شود و کشتی گیران با موزیک رپ یا راک وارد صحنه می شوند و تا سرحد مرگ یکدیگر را می زنند به غلط در ایران به کشتی کچ یا کج مشهور است اما نباید آن را با کشتی کچ که یک رشته ورزشی رقابتی است، اشتباه گرفت. کشتی حرفهای یکی از سرگرمیهای مهم در آمریکای شمالی و ژاپن است. این رشته یک ورزش غیر رقابتی یا نوعی نمایش ورزشی است که نتیجه مسابقات آن توسط هیئت برگزاری از پیش تعیین میشود. در این رشته عناصری از کشتی کچ، مبارزه ساختگی و تئاتر به چشم میخورد. پخش این ورزش نمایشی به صورت برنامه ی هر روزه از شبکه های ماهواره ایی فارسی زبان با مخاطبان زیادی که هر روز جذب می کند فرهنگ خشونت و رفتار نمایشی را جایگزین فرهنگ پهلوانانی ایرانی کرده است.
کشتی کچ چه تفاوتی با مشت زنی دارد؟با مقایسه کشتی کچ حرفه ایی و مشت زنان متوجه می شویم که قرار دادهای متفاوتی دارند: مشت زنان وقتی ضربه می خورند قرص و محکم رفتار می کنند، اما کشتی گیران حرفه ایی بعد خوردن ضربه به صورت اغراق شده از درد و رنج به خود می پیچند و با آب و تاب تمام نقش های قالبی شده خود را ایفا می کنند و بعد از نوش جان کردن ضربه های مهلک توسط صندلی یا پرت شدن روی میز آهنی، با گذشت اندک کمی زمان از جا برمی خیزند و با قدرتی بیش از پیش مبارزه ی خود را ادامه می دهند. در مشت زنی قواعد مبارزه خارج از مسابقه جای دارد به این معنی که محدوده ایی را تعیین می کنند که مسابقه نباید از آن خارج شود، حال آنکه در کشتی کچ بسیاری از قواعد در درون مسابقه جای دارد، قواعد در کشتی کچ برای این به وجود آمده اند که به صورتی فاحش نقض شوند، به طوری که آدم بده یا مرد خبیث بتواند به شکلی نمایشی شرارت و ناجوانمردی خود را به همگان نشان دهد و تماشاچیان تا مرز خشمی انتقام جویانه تحریک شوند. در کشتی کچ بیش از هر چیز امکانی برای ارضای قوه تمیز اخلاقی فراهم می آید، زیرا خیر و شر به وضوح در مقابل هم قرار دارند.
چرا بچه ها کشتی کچ نگاه می کنند؟
امیر رضا بهرامی 12 ساله از تهران درباره ی علاقه اش به این مسابقات گفت: «من هرشب از کانال های فارسی ماهواره این برنامه ها را نگاه می کنم و اگر بتوانم تکرار آن را نیز ظهرها ساعت 12 می بینم. اگر کانال های فارسی زبان قطع شود این مسابقات را از ماهواره عرب دنبال می کنم. معمولا با دوست هایم در مدرسه راجب این مسابقه ها حرف می زنیم و از همه بیشتر جان سینو را دوست دارم».
امیررضا با اظهار ناراحتی در پاسخ به این پرسش که «آیا می دانستی که این مسابقه ها نمایشی است»؟ بیان کرد: «من قبلا هم این را شنیده بودم ولی باور نمی کنم آنها واقعی همدیگر را می زنند و گاهی انقدر کتک می خورند که با آمبولانس آن ها را از رینگ می برند».امیر رضا درباره این که «چرا جانسینو را دوست داری و آیا ادای او را هم در می آوری»؟ اضافه کرد: «جانسینو را دوست دارم چون قوی است، همیشه می برد و کسی حریفش نمی شود. دستبد سبز جانسینو را به مچم می بندم و ادای ژست های دست و بازو گرفتن او را در می آورم».امیر رضا در پاسخ به این پرسش که «آیا از دیدن این حجم از خشونت و بزن بزن حالت بد نمی شود»؟ بیان کرد: «اگر جانسینو کتک بخورد ناراحت می شوم اگر ببازد روزم خراب می شود و گریه می کنم. ولی از دیدن کتک خوردن آدم بدها دلم خنک می شود».امیر رضا در رابطه با علاقه اش به ورزش های دیگر عنوان کرد: «فوتبال نگاه می کنم و طرفدار علی کریمی هستم. در زمان المپیک نیز کشتی ها را نگاه می کردم. اما تلویزیون جز المپیک زیاد مسابقه کشتی پخش نمی کند».امیررضابهرامی در پایان با اظهار اینکه کم کارتون می بیند درباره ی برنامه های مورد علاقه اش گفت: «من سریال های شبکه جِم را نگاه می کنم و سریال کوزه ی گونه ی را دوست دارم. از برنامه های مخصوص بچه ها گاهی عمو پورنگ را می بینم، کلاه قرمزی را هم دوست دارم اما فقط عیدها پخش می شود».
ایلیا نصرت زادگان هفت ساله از تهران درباره علاقه اش به تماشای مسابقات کشتی کچ گفت: «اگر ماهواره ما قطع نباشد من هرشب این مسابقات را نگاه می کنم. گاهی با پسرخاله ام دوتایی نگاه می کنیم. من از همه بیشتر جانسینو را دوست دارم، چون هیچ وقت نمی بازد و جرزن نیست».
ایلیا در رابطه با کشتی گیر مورد علاقه اش گفت: «من طرفدار جانسینو هستم چون هیچ وقت نمی بازد از آنهایی که جر می زنند بدم می آید. خانواده ام برای من عروسک جانسینو و دوتا کشتی گیر دیگر خریدند، رینگشان را هم دارم و با آنها بازی می کنم اما خودم و پسرخاله ام هیچ وقت حرکات کشتی کچ را انجام نمی دهیم».ایلیا در پاسخ به این پرسش که «آیا خودت نیز ورزش می کنی»؟ بیان کرد: «بله من کلاس تکواندو می روم و خیلی تکواندو دوست دارم الان کمربند سبز دارم و سه تا کمربند دیگر مانده تا کمربند مشکی بگیرم».ایلیا نصرت زادگان در پایان درباره برنامه های مورد علاقه اش اظهار کرد: «برنامه های کودک تلویزیون را زیاد تماشا نمی کنم. از همه بیشتر کارتن «پاندا» را دوست دارم و همه ی دی وی دی هایش را در خانه دارم و همان ها را نگاه می کنم».
منبع : سینما پرس