• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

چرا تغییرات آب‌وهوایی در جهان كند شده است؟

گل همیشه بهار

متخصص بخش اینترنت

به گزارش نیمروز و به نقل از رویترز، مدل‌‌های پیش‌بینی امروزی به طور معمول در بازه‌های صد ساله پاسخگو هستند و از این رو بسیاری از این مدل‌ها در پاسخ به این موضوع كه آیا كاهش دمای زمین كه از سال 2000 آغاز گشته است پدیده‌ای دائمیست یا موقتی، ناكارآمد هستند.


مشخص شدن این موضوع در كوتاه مدت و بلند مدت حیاتی ست چرا كه بر سیاست‌گذاری دولت‌ها و تجارت‌های كلانی همچون ساخت و ساز، انرژی، كشاورزی و امور بیمه تاثیر گذار خواهد بود. بسیاری از دانشمندان معتقدند كاهش دمای هوای زمین موقتیست و به زودی روند گرمایشی از سر گرفته خواهد شد.






از فرضیه‌‌هایی كه تا كنون برای توضیح این پدیده مطرح شده اند می‌‌توان به سه فرضیه‌ی عمده اشاره كرد:

1. اقیانوس‌ها گرما را به خود جذب كرده اند و در نتیجه خشكی‌ها رو به سرد شدن گذاشته اند.
2. ابرهای ناشی از آلودگی صنعتی در چین و شرق آسیا جلوی نفوذ نور خورشید را گرفته اند.
3. گازهای گلخانه‌‌ای اثری محدودتر از آن چه پیش از این توصیه می‌شد بر گرمایش زمین دارند.







از سویی برخی دانشمندان معتقدند این كاهش دما می‌تواند ناشی از تراوایی مضاعف بخار آب نسبت به گرما در اتمسفر بالایی زمین باشد. همچنین این شرایط می‌‌تواند ناشی از مجموعه‌ی این پدیده‌ها باشد.

رشد اقتصادی كم و كند شدن روند گرمایش زمین باعث شده بسیاری از دولت‌ها در سرمایه‌گذاری میلیارد دلاری برای تغییر منابع انرژی از سوخت‌های فسیلی به سوخت‌های پاك دچار تردید شوند. امروزه بیش از 200 دولت در سراسر جهان طی قراردادی توافق كرده اند تا سال 2015 برنامه‌ای برای مبارزه با گرمایش زمین آماده كنند.

بیورن لومبورگ، متخصص علم آمار دانماركی و نویسنده‌ی كتاب "متخصص محیط زیست شكاك" اظهار داشت: «آب و هوای زمین آن طور كه بسیاری فكر می‌‌كردند ساده و پیش پا افتاده نیست.» وی معتقد است گرمایش زمین برای رشد محصولات كشاورزی و سلامتی بشر مفید است.

برخی متخصصین اعلام كردند كه اعتمادشان را به علم هواشناسی به خاطر موارد مشابه بسیار از دست داده اند. هیأت بین‌دولتی پیگیری تغییرات آب و هوای سازمان ملل (IPCC) دست به تصحیح گزارش سال 2007 خود زد. در این گزارش اذعان شده بود كه تمامی یخچال‌های كوه‌های هیمالیا تا سال 2035 از بین خواهند رفت.



ریچارد تول متخصص تغیرات آب و هوا و استاد اقتصاد دانشگاه سوسكس انگلستان نیز گفت: «اعتمادم نسبت به داده‌های هواشناسی در 5 سال گذشته به سرعت در حال كاهش است.»

شیمیدان سوئدی، سوانته آرنیوس اولین بار در 1890 ثابت كرد گاز دی‌اكسیدكربن تولید شده توسط انسان از طریق سوزاندن زغال سنگ، باعث به دام انداختن گرما در اتمسفر می‌شود. بسیاری از اثرات این مسئله همچنان مشخص نیست.

میزان تولید گازهای گلخانه‌ای تا سال 2010 به طور مداوم رو به افزایش بوده است و به طور متوسط در هر ده سال ٪3 به میزان آن افزوده می‌شود كه بیشتر این افزایش به فعالیت‌های كشورهای هند و چین بازمی‌‌گردد. داده‌های سازمان ملل نشان می‌دهند كه میزان تولید جهانی گازهای گلخانه‌ای در سال 2010 نسبت به سال 1970 نزدیك به ٪75 افزایش داشته است.


 

گل همیشه بهار

متخصص بخش اینترنت

هیأت بررسی سازمان ملل در پی كشف عامل این موضوع هستند




گرم شدن تدریجی زمین در دهه‌های 1980 و 1990 (كه مصادف هستندند با تصویب قوانین كاهش آلودگی و در نتیجه افزایش شدت برخورد نور خورشید به زمین به علت كاهش آلودگی هوا) باعث شد بسیاری نتیجه‌گیری كنند كه تولیدات گازهای گلخانه‌ای علت گرمایش زمین است.

راجندرا پاچوری، رئیس هیأت بررسی سازمان ملل IPCC اعلام كرد كه این هیأت تا پایان سال 2013 گزارشی سه قسمتی در باب این كاهش روند گرمایش به سازمان ملل ارائه خواهد كرد كه در كنار تحقیقات دیگر دانشمندان، راهگشای برنامه‌های دولت‌ها در جایگزینی سوخت فسیلی با سوخت‌های تجدیدپذیر همچون انرژی خورشیدی و بادی، خواهد بود.

بر اساس گفته‌های وی، در داده‌های ثبت شده از سال 1850 تا كنون، نوساناتی دیده می‌‌شوند كه هر چند دوره‌‌های كوتاه 10 الی 15 ساله دارند ولی غیر قابل انكار هستند.

این هیأت اظهار داشته كه این نوسانات در وضعیت آب و هوا كه احتمالاً ناشی از لكه‌های خورشیدی و یا پدیده‌ی "لا نینا" در اقیانوس آرام هستند، روند گرمایشی را خنثی می‌كنند و این هیأت روند گرمایشی خاصی را در دمای متوسط زمین پیش‌بینی نمی‌كند.

متخصصین معتقدند پیش‌بینی‌های كوتاه مدت در تغییرات آب و هوایی برای كمك به برنامه‌ریزی دولت‌ها، شركت‌های بیمه و شركت‌های سرمایه‌گذار در حیطه‌ی انرژی حیاتی هستند.

به طور مثال در صورتی كه سیلاب‌های پیش‌بینی شده برای دهه‌ی 2020 تا 2100 به تعویق بیفتد، هزینه‌های دولت برای مقاوم‌سازی پل‌های جاده‌ای كاهش خواهد یافت.

براساس پیش‌نویسی از این گزارش سه قسمتی، با توجه به تغییرات آب‌ و هوا در كوتاه مدت، درجه حرارت هوا از 2016 الی 2035 به میزان 0.4 الی 1.0 درجه‌ی سانتیگراد از دو دهه‌ی پیش از 2005 بیشتر خواهد بود. همچنین میزان بارش برف و باران در مناطق پر بارش كنونی رو به افزایش خواهد گذشت و در مناطق كم بارش كنونی رو به كاهش خواهد گذاشت.
 

گل همیشه بهار

متخصص بخش اینترنت

چالش‌ها و مشكلات گرمایش هوا



پاچوری توضیح داد بسیاری از اثرات جانبی گرمایش هوا ممكن است برای مردم عجیب باشد. مثلاً بارش بیشتر برف در زمستان از جمله مواردیست كه بر اثر گرمایش زمین رخ می‌دهد. در گزارش سال گذشته‌ی IPCC آمده است كه هوای گرم باعث جذب رطوبت بیشتر می‌شود و در نتیجه میزان بارش برف در برخی مناطق افزایش می‌یابد.


همچینین گروهی از دانشمندان دانماركی در تحقیقی در ماه جاری سعی كردند موضوع افزایش یخبندان‌های دریایی در زمستان در دهه‌ی اخیر را توضیح دهند. نتیجه‌ی این تحقیق آشكار می‌كند كه ٱب ذوب شده در قطب جنوب، دوباره منجمد می‌شود و از آن‌جایی كه آب حاصل از ذوب شدن یخ‌های قطبی شیرین است، زودتر از آب‌های شور اقیانوسی منجمد می‌شود.

برخی متخصصین این یافته‌ها را به چالش كشیدند.

پل هولاند، متخصص یخ‌شناسی در مركز مطالعاتی بریتانیا در قطب جنوب گفت: «این فرضیه منطقی است اما مطالعه‌ی انجام شده برای اثبات آن كافی نیست.»

با این وجود نگرانی‌ها در باره‌ی تغییرات آب‌ و هوایی در برخی كشورها رو به افزایش است. برخی معتقدند اتفاقاتی چون طوفان سندی كه در سال گذشته ساحل شرقی ایالات متحده را درنوردید علت این موضوع است. همچینین افزایش ناگهانی هوا در استرالیا دمای هوای بخش‌هایی از این كشور را به بیش از 54 درجه‌ی سانتیگراد رسانده است.


 
بالا