• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

چرا سقف نيروگاه های اتمی گنبدی شکل است؟

parisa

متخصص بخش
[h=2]چرا سقف نيروگاه های اتمی گنبدی شکل است؟
سوخت يک نيروگاه هسته ای ، اورانيوم است. اورانيوم عنصری است که در اکثر مناطق جهان از زيرزمين استخراج می شود. اورانيوم بعداز مرحله کانه آرايی بصورت قرصهای بسيار کوچکی در داخل ميله های بلند قرار گرفته و داخل رآکتور نيروگاه نصب می شوند. کلمه «Fission» به معنی شکافت است. در داخل رآکتور يک نيروگاه اتمی ، اتمهای اورانيوم تحت يک واکنش زنجيره ای کنترل شده ، شکافته می شوند. در يک واکنش زنجيره ای ، ذرات حاصل از شکافت اتم به ساير اتمهای اورانيوم برخورد کرده و باعث شکافت آنها می گردند. هريک از ذرات آزاد شده مجدداً باعث شکافت ساير اتمها در يک واکنش زنجيره ای می شود. درنيروگاههای هسته ای ، معمولاً از يک سری ميله های کنترل جهت تنظيم سرعت واکنش زنجيره ای استفاده می گردد. عدم کنترل اين واکنشها می تواند منجر به توليد بمب اتم شود. اما در بمب اتم ، تقريباً ذرات خالص اورانيوم 235 يا پلوتونيوم (باشکل و جرم معينی) بايد با نيروی زيادی در کنارهم قرار گيرند. چنين شرايطی در يک رآکتور هسته ای وجود ندارد.


واکنشهای زنجيره ای همچنين باعث توليد يک سری مواد راديواکتيو می شوند. اين مواد در صورت رهايی می توانند به مردم آسيب برسانند. بنابراين آنها را به شکل جامد نگهداری می کنند. اين مواد در گنبدهای بتنی بسيار قوی نگهداری می شوند تا در صورت بروز حوادث مختلف ، خطری بوجود نيايد .

واکنشهای زنجيره ای باعث توليد انرژی گرمايی می شوند. اين انرژی گرمايی برای جوشاندن آب در قلب رآکتور مورد استفاده قرار می گيرد. بنابراين ، به جای سوزاندن سوخت ، در نيروگاههای هسته ای ، اتمها از طريق واکنش زنجيره ای شکافته شده و انرژی گرمايی توليد می کنند. اين آب از اطراف رآکتور به قسمت ديگری از نيروگاه فرستاده می شود . در اين قسمت که مبدل گرمايی ناميده می شود، لوله های پر از آب حرارت داده شده و بخار توليد می کنند. سپس بخار حاصله باعث گردش توربين و درنتيجه توليد برق میشود.

سقف های گنبدی بسيار محکم تر از سقف های معموليست.


 

parisa

متخصص بخش
استفاده از سقف های گنبدی شکل در نیروگاه های هسته ای
سوخت یک نیروگاه هسته ای ، اورانیوم است. اورانیوم عنصری است که در اکثر مناطق جهان از زیرزمین استخراج می شود. اورانیوم بعداز مرحله کانه آرایی بصورت قرصهای بسیار کوچکی در داخل میله های بلند قرار گرفته و داخل رآکتور نیروگاه نصب می شوند. کلمه «Fission» به معنی شکافت است. در داخل رآکتور یک نیروگاه اتمی ، اتمهای اورانیوم تحت یک واکنش زنجیره ای کنترل شده ، شکافته می شوند. در یک واکنش زنجیره ای ، ذرات حاصل از شکافت اتم به سایر اتمهای اورانیوم برخورد کرده و باعث شکافت آنها می گردند. هریک از ذرات آزاد شده مجدداً باعث شکافت سایر اتمها در یک واکنش زنجیره ای می شود. درنیروگاههای هسته ای ، معمولاً از یک سری میله های کنترل جهت تنظیم سرعت واکنش زنجیره ای استفاده می گردد. عدم کنترل این واکنشهامی تواند منجربه تولید بمب اتم شود. اما در بمب اتم ، تقریباً ذرات خالص اورانیوم 235 یا پلوتونیوم (باشکل و جرم معینی) باید با نیروی زیادی در کنارهم قرار گیرند. چنین شرایطی در یک رآکتور هسته ای وجود ندارد.
واکنشهای زنجیره ای همچنین باعث تولید یک سری مواد رادیواکتیو می شوند. این مواد در صورت رهایی می توانند به مردم آسیب برسانند. بنابراین آنها را به شکل جامد نگهداری می کنند. این مواد در گنبدهای بتنی بسیار قوی نگهداری می شوند تا در صورت بروز حوادث مختلف ، خطری بوجود نیاید (به تصویر اول توجه کنید). واکنشهای زنجیره ای باعث تولید انرژی گرمایی می شوند. این انرژی گرمایی برای جوشاندن آب در قلب رآکتور مورد استفاده قرار می گیرد. بنابراین ، به جای سوزاندن سوخت ، در نیروگاههای هسته ای ، اتمها از طریق واکنش زنجیره ای شکافته شده و انرژی گرمایی تولید می کنند. این آب از اطراف رآکتور به قسمت دیگری از نیروگاه فرستاده می شود.(تصویر دوم). در این قسمت که مبدل گرمایی نامیده می شود، لوله های پر از آب حرارت داده شده و بخار تولید می کنند. سپس بخار حاصله باعث گردش توربین و درنتیجه تولید برق میشود.
nuclear1.jpg
nuclear2.jpg

 

parisa

متخصص بخش
به گزارش "خبرگزاری مهر رئیس شرکت دولتی ایمنی امور نظارت فنی روسیه گفت که نیرو گاه هسته ای توسط روسیه در بوشهر در حال ساخت است بدون هیچ تردیدی ایمن است و همه استانداردهای بین المللی معاصر را برآورده می کند . ولادیمیر کوزلوف رئیس شرکت دولتی ایمنی امور نظارت فنی روسیه (Rostekhnadzor) در گفتگویی با خبرگزاری ایتارتاس گفت که مسئله اصلی در باره ایمنی نیروگاه بوشهر حفاظت آن در مقابل تاثیرات جوی است . وی گفت : نیرو گاه اتمی بوشهر باید به طور موثر در یک صدم درصد رطوبت و چهل و پنج درجه دمای هوا کار کند . مثل اینکه در یک حمام روسی دائمی قرار داشته باشد . این کارشناس روسی گفت : این نیروگاه همچنین تمامی اصول ایمنی دیگر را برآورده می کند و بویژه در مقابل زلزله مقاوم است ومی تواند سقوط یک هواپیما از ارتفاع چند هزار کیلو متری را تحمل کند و از تهدیدات تروریستی نیز حفاظت می شود .
وی با بیان این مطلب که واحد های انرژی اتمی این نیرو گاه که توسط روسیه ساخته شده است یکی از بهترین واحدهایی است که در جهان ساخته شده گفت : در نیرو گاه بوشهر که از هر ده کارشناس آن پنج تن آنها روسی هستند به طور دائم کیفیت این نیرو گاه در برابر هرگونه نشت و سوراخ کنترل می کنند و هر ساله دهها کارشناس روسی از ساختمان این سایت بازدید می کنند . رئیس شرکت (Rostekhnadzor) گفت ما برتولید تمامی تجهیزات لازم نظارت کامل داریم و بخشهایی ازاین تولیدات را به 130 شرکت روسی که در طرحهای بوشهر سهیم هستند واگذار کردیم . شایان ذکر است ولادیمیر کوزلوف که شرکت وی قراردادهای جداگانه ای با ایران برای کمک به امور بازرسی هسته ای این نیرو گاه امضاء کرده است و این قرارداد در سال 1996 به امضاء رسیده و از همان سال تا سال 2008 اعتبار دارد . طبق این قرارداد کارشناسان روسی بازرسی از نقشه و نصب نیروگاه بوشهر ، آموزش پرسنل و تایید اسناد کنترل کیفی لازم را انجام می دهند.
nuclear3.jpg

nuclear4.jpg

 
بالا