پاسخ زیر و توضیحات اضافی در رابطه با واندوگراف از وبلاگ فیزیک برای زندگی به شرح زیر است:
[h=2]مولد واندوگراف الف) تاریخچه و طرز کار مولد واندوگراف
قبل از بحث درباره ساخت مولد واندوگراف لازم است بحث مختصری راجع به تاریخچه ساخت آن و همچنین طرز عملکرد این دستگاه داشته باشیم مولد واندوگراف در سال 1937 توسط فیزیکدان آمریکایی رابرت جمیسون واندوگراف اختراع شد این دستگاه قادر است که ولتاژهای تا 20 میلیون ولت ایجاد نماید و از آن برای انرژی دادن و شتاب دادن به ذرات اتمی که احتیاج به سرعت بالا برای نفوذ در هسته اتمها دارند استفاده میشود این برخوردها در اتمها، پایه شناخت و اساس فیزیک هستهای و ذرات بنیادی میباشد.
دو نوع مولد واندوگراف وجود دارد که به شرح نوع معمول آن که از تسمه و غلتک در آن استفاده میشود میپردازیم این نوع واندوگراف از یک موتور- دو غلتک ، یک تسمه و دو شانه و یک گوی فلزی آلومینیمی یا نظیر آن ساخته شده است.
هنگامیکه موتور روشن میشود غلتک پایینی ( شارژ ) شروع به چرخاندن تسمه میکند. نظر به اینکه تسمه از لاستیک و کائوچو و غلتک پایینی پوشیده از سلسیوم است غلتک پایینی شروع به تولید بار منفی کرده و غلتک بالایی بار مثبت تولید میکند با رجوع به لیست Triboelectinc ( الکتریسیته مالشی ) خواهید فهمید که علت عدم تعادل بارها چیست در این لیست سلسیوم پایینتر از لاستیک است بدین معنا که قدرت جذب الکترون آن فوقالعاده زیاد است بنابراین غلتک پایینی الکترون را از تسمهای که الکترونها از آن عبور کردهاند جذب میکند این بار منفی قوی بر روی غلتک دو کار را انجام میدهد.
1- الکترونهایی که در نزدیکی نوک شانهها هستند را دفع میکند و شانهها بار مثبت پیدا میکنند.
2- ذرات هوا را یونیزه کرده وقتی یک اتم از الکترون جدا شود حالت چهارم ماده یا پلاسما ایجاد میشود بنابراین اتمهای مثبت هوا و الکترون آزاد بین غلتک و شانه بوجود میآیند که الکترونهای آزاد توسط شانههایی که قبلاً باردار مثبت شدهاند جذب میشوند و اتمهای مثبت جذب غلتک ، که دارای بار منفی است میشود.
اتمهای مثبت ذرات هوا سعی میکنند که به سمت غلتک با بار منفی بروند ولی تسمه راه آنها تا غلتک قرار دارد بنابراین جذب تسمه میشوند تسمه با بار مثبت به طرف غلتک بالایی حرکت میکند که معمولاً از جنسی است که الکترون از دست میدهد. در نتیجه بارهای مثبت تسمه از یک طرف توسط غلتک بالایی خنثی میشود و از طرف دیگر شانههای بالا که به کلاهک متصل هستند مقداری از بار تسمه را خنثی میکنند و حتی مقداری بار منفی نیز به تسمه میدهند، در نتیجه کلاهک، دارای بار منفی میشود و تسمه نیز هنگام پایین آمدن مقداری بار منفی خواهد داشت.
چه اصولی را باید رعایت کنیم تا بار مولد واندوگراف شبیه باشد.
1- شانهها ( جاروبکها ) هنگام چرخش دستگاه با سطح بیرونی تسمه مالش خیلی جرئی داشته باشند.
2- تسمه علاوه بر علتش روی غلتکها اندکی لغزش هم داشته باشد ( تسمه نه زیاد شل و نه زیاد محکم باشد).
3- تسمه و غلتکها باید کاملاً تمیز باشند. ( میتوان با الکل آنها را پاک کرد ).
4- پهنای تسمه با پهنای غلتک یکسان باشد.
5- تسمه نباید سیاه رنگ باشد زیرا امکان دارد دارای کربن باشد و اجسام با ترکیبهای کربنی میتوانند رسانا باشند.
6- سرعت چرخش موتور حدالامکان زیادتر باشد.
7- در روزهای گرم و مکانهای با رطوبت زیاد نتیجه کار دستگاه ( مثل سایر آزمایشهای الکتریسیته ساکن مناسب نمیتواند باشد.)
نقش هر یک از اجزاء واندوگراف در ایجاد الکتریسیته ساکن روی واندوگراف
1- نقش کلاهک :
اگر کلاهک کروی واندوگراف را بر دارید به کمک یک الکتروسکوپ ملاحظه میکنید که مقدار بار الکتریکی تیغه بالایی واندوگراف بشدت کاهش مییابد تفاوت کلاهک کروی و تیغه فوقانی واندوگراف در ظرفیت الکتریکی آنهاست میدانیم هر جسم رسانا دارای یک ظرفیت الکتریکی است اما ظرفیت الکتریکی یک کره رسانا از رابطه بدست میآید این ظرفیت بسیار بیشتر از ظرفیت الکتریکی قطعات فلزی کوچکی است که در زیر کلاهک وجود دارد وقتی کلاهک را بر میداریم بار الکتریکی یکی اضافی از طریق یونیزاسیون در هوا پخش میشود.
2- نقش جاروبکها :
هنگام کار واندوگراف میتوان جاروبکها را حذف کرد در این حالت مقدار بار الکتریکی روی کلاهک کاهش مییابد اما به صفر نمیرسد این آزمایش نشان میدهد که کلاهک علاوه بر اینکه از طریق رسانش فلزی جاروبکها بارداری میشوند، از طریق یونیراسیون هوا نیز بار الکتریکی دریافت میکند اینکه هواهی اطراف تسمهها و غلتکها یونیزه میشود براحتی قابل آزمایش است کافی است مدت کوتاهی کلاهک یک الکتروسکوپ را به تسمههای واندوگراف در حال کار نزدیک کنید و سپس الکتروسکوپ را دور کنید خواهید دید بدون تماس الکتروسکوپ باردار شده است این مقدار بار از طریق یونیزاسیون هوا به الکتروسکوپ انتقال یافته است پس هوای اطراف تسمهها و غلتکها بشدت یونیزه میشود.
3- نقش تسمه :
اگر حرکت تسمه بر روی غلتکها فقط غلتشی باشد امکان باردار شدن بسیار کاهش مییابد فرض بر این است که تسمه علاوه بر غلتکش، لغزش نیز دارد و این لغزش سبب تولید بار الکتریکی بر ر.وی تسمهها میشود و در قسمتی که با غلتکها در تماس است علامتی با جوهر یا ماژیک بکشیم واندوگراف را بکار اندازیم مشاهده میشود که ماژیک در جهت چرخش بر روی تسمه پخش شده است و این نشانگر لغزیدن تسمه بر روی غلتکها است و در اصل همین مالش میان تسمه و غلتکها سبب تولید بار الکتریکی میشود اگر تسمه دستگاه شل باشد تعداد رویها کاهش مییابد در این دو حالت مقدار باردهی واندوگراف کم میشود بهتر است به روش تجربی این موضوع کنترل شد.
4- نقش غلتکها :
مالش میان تسمه و غلتکها همچنان که در قسمت قبل ذکر شد زمینه ساز تولید بار الکتریکی است جنس غلتک پایینی یا بالایی نقش تعیین شده در نوع بار الکتریکی کلاهک دارد دو مسئله زیر در مورد غلتکها وجود دارد.
الف) اولین نکته قابل توجه این است که اگر در اثر مالش بطور مداوم غلتک پلی اتیلن بار منفی یا مثبت دریافت کند سرانجام پس از چند دقیقه بار سرسامآوری پیدا میکند و این مقدار بار سرسامآور قادر است جرقههایی با طول بسیار بلند ایجاد کند.
اما در عمل طول جرقههای یک واندوگراف معمولی در حدود یک سانتیمتر است این مقدار ثبات نسبی دارد.
علت آن است که بار کلاهک از طریق یونیزاسیون به طور مرتب به هوا انتقال مییابد.
ب) نکته دوم این است که اگر بار الکتریکی در محل مالش غلتک و سطح داخلی تسمه تولید میشود چگونه با توجه به عایق بودن تسمه بار الکتریکی به سطح خارجی تسمه و سپس به زمین یا کلاهک منتقل میشود پاسخ آن را باید در نسبی بودن نارسانایی تسمه جستجو کرد نارسانایی یک جسم نسبی است معمولاً یک لایه نازک مانند هوا در برابر برق 220ولت نارسانا است ولی در مقابل برق با ولتاژ 20000ولت دیگر به اندازه قبل نارسانا نیست به همین علت فاصله سیمهای برق با ولتاژ بالا را زیاد در نظر میگیرند اختلاف پتانسیل تولید شده در واندوگراف بسیار زیاد است و این اختلاف پتانسیل زیاد الکترون را قادر میسازد تا از سه کوانتمی تسمه گذشته و به سطح خارجی تسمه برسد لذا بارهای اضافی غلتکها از طریق یونیزاسیون هوا و عبور کوانتمی از سه تسمه به زمین و کلاهک میرسد.
آزمایشهای جانبی واندوگراف
1- فرفرهی الکتریکی :
اگر مطابق شکل فرفرهای فلزی که با اصطکاک بسیار کمتر روی سوزن نوک تیز میتواند بچرخد درست کرده روی کلاهک مولد واندوگراف قرار دهیم بعد از روشن شدن دستگاه در جهت نشان داده شده شروع به چرخش میکند طبق قانون سوم نیوتن وقتی مولکولهای هوا به نوک تیز فرفره که تراکم بار زیادی دارند برخوردمیکنندیونیزهمیشوندونیرویرو به عقبی را ایجاد میکند و باعث چرخش فرفره میشوند مانند شکل
2- مشاهده چگالی سطحی بار الکتریکی بیشتر در نقطههای نوک تیز :
اگر چند تکه سبک را روی یک مخروط فلزی قرار دهیم و آن را به مولد واندوگراف وصل کنیم میبینیم که تکه کاغذهای واقع در قسمت نوک تیز مخروط بیشتر از همه پرتاب میشوند. یعنی تراکم بار در نقاط نوک تیز جسم رسانا بیشتر است.
3- نخهای افشان :
اگر یک در چند رشته نخ را در یک فیش فلزی مخصوص محکم کنیم دو یا نخهای را دور حلقه فلزی وصل میکنیم و آن را به کلاهک دستگاه وصل کنیم نخها از هم باز میشوند و به صورت شعاعی قرار میگیرند زیرا هوای اطراف کلاهک یونیزه میشود.و نخها باردار کرده است و هر نخ میخواهد از نخ دیگر حداکثر فاصله را داشته باشد.
4- گلولههای رسانای سبک در استوانه شفاف :
این استوانه با دو قاعده ( بالا و پایین ) رسانا میباشد گلولههای سبک و رسانا در درون آن واقع شدهاند. وقتی این استوانه به کلاهک دستگاه وصل میشود گلولهها شروع به حرکت رفت و برگشت به بالا و پایین میکنند زیرا از قاعدهی پایینی بار ( - ) دریافت و به شدت از این قاعده دفع میشوند و وقتی به قاعده بالایی میرسند بار الکتریکی خود را به آن میدهند و دوباره میافتند و این عمل را آن قدر تکرار میکنند تا دو قاعده بالایی و پایینی هم پتانسیل شوند و در این حالت گلولهها به حالت معلق در استوانه باقی میمانند.
5- استوانه فاراده :
با اتصال یک استوانه بلند و باریک به کلاهک دستگاه این استوانه باردار میشود اما باری در آن تولید نمیشود زیرا گلولههای سبک ( آونگ دوگانه ) از هم فاصله گرفتهاند یعنی کل بار الکتریکی استوانه در سطح خارجی آن است و با یک صفحهی آزمون و الکتروسکوپ این نتیجه را میتوان تأیید کرد.
البته این آزمایش را میتوان به این صورت هم میتوان انجام داد که استوانه را به طور عمودی به کلاهک وصل کنیم، و وقتی دستگاه روشن است گلولههای سبک را عمودی به درون آن بیاندازیم مشاهده میشود که هیچ حرکتی در درون لیوان ندارند یعنی بار الکتریکی در سطح داخلی لیوان وجود ندارد.
6- روشن و خاموش شدن لامپ نئون ( مهتابی ) در نزدیکی کلاهک :
وقتی یک لامپ نئون را به کلاهک نزدیک میکنیم وقتی بار کافی در کلاهک جمع شده باشد با تخلیهی آن به لامپ یک لحظه روشنایی لامپ دیده میشود و بعد خاموش میشود. ( و همین طور با لامپ فازمتر هم میتوان این آزمایش را انجام داد) و این عمل مرتباً ادامه پیدا میکند.
7- انحراف شعله شمع :
اگر شمع را روشن کرده در مقابل نوک تیز یک میله فلزی وصل شده به کلاهک واندوگراف قرار دهیم موقع روشن شدن دستگاه شعله شمع انحراف پیدا میکند با توجه به یونیزه شدن بسیار زیاد مولکولهای هوا اطراف قسمت نوک تیز و دفع یونهای هم نام و جذب سونهای نام هم نام جریانی از هوا در فضای اطراف به وجود میآید و شعله شمع در مجاورت دستگاه خم میشود
البته انحراف شعله ممکنه بخاطر خاصیت پلاسمایی اون باشه لازم دیدم در مورد پلاسما ها مطالبی رو در ادامه مطلب بیارم که دونستنش خالی از لطف نیست :
[h=2]مولد واندوگراف الف) تاریخچه و طرز کار مولد واندوگراف
قبل از بحث درباره ساخت مولد واندوگراف لازم است بحث مختصری راجع به تاریخچه ساخت آن و همچنین طرز عملکرد این دستگاه داشته باشیم مولد واندوگراف در سال 1937 توسط فیزیکدان آمریکایی رابرت جمیسون واندوگراف اختراع شد این دستگاه قادر است که ولتاژهای تا 20 میلیون ولت ایجاد نماید و از آن برای انرژی دادن و شتاب دادن به ذرات اتمی که احتیاج به سرعت بالا برای نفوذ در هسته اتمها دارند استفاده میشود این برخوردها در اتمها، پایه شناخت و اساس فیزیک هستهای و ذرات بنیادی میباشد.
دو نوع مولد واندوگراف وجود دارد که به شرح نوع معمول آن که از تسمه و غلتک در آن استفاده میشود میپردازیم این نوع واندوگراف از یک موتور- دو غلتک ، یک تسمه و دو شانه و یک گوی فلزی آلومینیمی یا نظیر آن ساخته شده است.
هنگامیکه موتور روشن میشود غلتک پایینی ( شارژ ) شروع به چرخاندن تسمه میکند. نظر به اینکه تسمه از لاستیک و کائوچو و غلتک پایینی پوشیده از سلسیوم است غلتک پایینی شروع به تولید بار منفی کرده و غلتک بالایی بار مثبت تولید میکند با رجوع به لیست Triboelectinc ( الکتریسیته مالشی ) خواهید فهمید که علت عدم تعادل بارها چیست در این لیست سلسیوم پایینتر از لاستیک است بدین معنا که قدرت جذب الکترون آن فوقالعاده زیاد است بنابراین غلتک پایینی الکترون را از تسمهای که الکترونها از آن عبور کردهاند جذب میکند این بار منفی قوی بر روی غلتک دو کار را انجام میدهد.
1- الکترونهایی که در نزدیکی نوک شانهها هستند را دفع میکند و شانهها بار مثبت پیدا میکنند.
2- ذرات هوا را یونیزه کرده وقتی یک اتم از الکترون جدا شود حالت چهارم ماده یا پلاسما ایجاد میشود بنابراین اتمهای مثبت هوا و الکترون آزاد بین غلتک و شانه بوجود میآیند که الکترونهای آزاد توسط شانههایی که قبلاً باردار مثبت شدهاند جذب میشوند و اتمهای مثبت جذب غلتک ، که دارای بار منفی است میشود.
اتمهای مثبت ذرات هوا سعی میکنند که به سمت غلتک با بار منفی بروند ولی تسمه راه آنها تا غلتک قرار دارد بنابراین جذب تسمه میشوند تسمه با بار مثبت به طرف غلتک بالایی حرکت میکند که معمولاً از جنسی است که الکترون از دست میدهد. در نتیجه بارهای مثبت تسمه از یک طرف توسط غلتک بالایی خنثی میشود و از طرف دیگر شانههای بالا که به کلاهک متصل هستند مقداری از بار تسمه را خنثی میکنند و حتی مقداری بار منفی نیز به تسمه میدهند، در نتیجه کلاهک، دارای بار منفی میشود و تسمه نیز هنگام پایین آمدن مقداری بار منفی خواهد داشت.
چه اصولی را باید رعایت کنیم تا بار مولد واندوگراف شبیه باشد.
1- شانهها ( جاروبکها ) هنگام چرخش دستگاه با سطح بیرونی تسمه مالش خیلی جرئی داشته باشند.
2- تسمه علاوه بر علتش روی غلتکها اندکی لغزش هم داشته باشد ( تسمه نه زیاد شل و نه زیاد محکم باشد).
3- تسمه و غلتکها باید کاملاً تمیز باشند. ( میتوان با الکل آنها را پاک کرد ).
4- پهنای تسمه با پهنای غلتک یکسان باشد.
5- تسمه نباید سیاه رنگ باشد زیرا امکان دارد دارای کربن باشد و اجسام با ترکیبهای کربنی میتوانند رسانا باشند.
6- سرعت چرخش موتور حدالامکان زیادتر باشد.
7- در روزهای گرم و مکانهای با رطوبت زیاد نتیجه کار دستگاه ( مثل سایر آزمایشهای الکتریسیته ساکن مناسب نمیتواند باشد.)
نقش هر یک از اجزاء واندوگراف در ایجاد الکتریسیته ساکن روی واندوگراف
1- نقش کلاهک :
اگر کلاهک کروی واندوگراف را بر دارید به کمک یک الکتروسکوپ ملاحظه میکنید که مقدار بار الکتریکی تیغه بالایی واندوگراف بشدت کاهش مییابد تفاوت کلاهک کروی و تیغه فوقانی واندوگراف در ظرفیت الکتریکی آنهاست میدانیم هر جسم رسانا دارای یک ظرفیت الکتریکی است اما ظرفیت الکتریکی یک کره رسانا از رابطه بدست میآید این ظرفیت بسیار بیشتر از ظرفیت الکتریکی قطعات فلزی کوچکی است که در زیر کلاهک وجود دارد وقتی کلاهک را بر میداریم بار الکتریکی یکی اضافی از طریق یونیزاسیون در هوا پخش میشود.
2- نقش جاروبکها :
هنگام کار واندوگراف میتوان جاروبکها را حذف کرد در این حالت مقدار بار الکتریکی روی کلاهک کاهش مییابد اما به صفر نمیرسد این آزمایش نشان میدهد که کلاهک علاوه بر اینکه از طریق رسانش فلزی جاروبکها بارداری میشوند، از طریق یونیراسیون هوا نیز بار الکتریکی دریافت میکند اینکه هواهی اطراف تسمهها و غلتکها یونیزه میشود براحتی قابل آزمایش است کافی است مدت کوتاهی کلاهک یک الکتروسکوپ را به تسمههای واندوگراف در حال کار نزدیک کنید و سپس الکتروسکوپ را دور کنید خواهید دید بدون تماس الکتروسکوپ باردار شده است این مقدار بار از طریق یونیزاسیون هوا به الکتروسکوپ انتقال یافته است پس هوای اطراف تسمهها و غلتکها بشدت یونیزه میشود.
3- نقش تسمه :
اگر حرکت تسمه بر روی غلتکها فقط غلتشی باشد امکان باردار شدن بسیار کاهش مییابد فرض بر این است که تسمه علاوه بر غلتکش، لغزش نیز دارد و این لغزش سبب تولید بار الکتریکی بر ر.وی تسمهها میشود و در قسمتی که با غلتکها در تماس است علامتی با جوهر یا ماژیک بکشیم واندوگراف را بکار اندازیم مشاهده میشود که ماژیک در جهت چرخش بر روی تسمه پخش شده است و این نشانگر لغزیدن تسمه بر روی غلتکها است و در اصل همین مالش میان تسمه و غلتکها سبب تولید بار الکتریکی میشود اگر تسمه دستگاه شل باشد تعداد رویها کاهش مییابد در این دو حالت مقدار باردهی واندوگراف کم میشود بهتر است به روش تجربی این موضوع کنترل شد.
4- نقش غلتکها :
مالش میان تسمه و غلتکها همچنان که در قسمت قبل ذکر شد زمینه ساز تولید بار الکتریکی است جنس غلتک پایینی یا بالایی نقش تعیین شده در نوع بار الکتریکی کلاهک دارد دو مسئله زیر در مورد غلتکها وجود دارد.
الف) اولین نکته قابل توجه این است که اگر در اثر مالش بطور مداوم غلتک پلی اتیلن بار منفی یا مثبت دریافت کند سرانجام پس از چند دقیقه بار سرسامآوری پیدا میکند و این مقدار بار سرسامآور قادر است جرقههایی با طول بسیار بلند ایجاد کند.
اما در عمل طول جرقههای یک واندوگراف معمولی در حدود یک سانتیمتر است این مقدار ثبات نسبی دارد.
علت آن است که بار کلاهک از طریق یونیزاسیون به طور مرتب به هوا انتقال مییابد.
ب) نکته دوم این است که اگر بار الکتریکی در محل مالش غلتک و سطح داخلی تسمه تولید میشود چگونه با توجه به عایق بودن تسمه بار الکتریکی به سطح خارجی تسمه و سپس به زمین یا کلاهک منتقل میشود پاسخ آن را باید در نسبی بودن نارسانایی تسمه جستجو کرد نارسانایی یک جسم نسبی است معمولاً یک لایه نازک مانند هوا در برابر برق 220ولت نارسانا است ولی در مقابل برق با ولتاژ 20000ولت دیگر به اندازه قبل نارسانا نیست به همین علت فاصله سیمهای برق با ولتاژ بالا را زیاد در نظر میگیرند اختلاف پتانسیل تولید شده در واندوگراف بسیار زیاد است و این اختلاف پتانسیل زیاد الکترون را قادر میسازد تا از سه کوانتمی تسمه گذشته و به سطح خارجی تسمه برسد لذا بارهای اضافی غلتکها از طریق یونیزاسیون هوا و عبور کوانتمی از سه تسمه به زمین و کلاهک میرسد.
آزمایشهای جانبی واندوگراف
1- فرفرهی الکتریکی :
اگر مطابق شکل فرفرهای فلزی که با اصطکاک بسیار کمتر روی سوزن نوک تیز میتواند بچرخد درست کرده روی کلاهک مولد واندوگراف قرار دهیم بعد از روشن شدن دستگاه در جهت نشان داده شده شروع به چرخش میکند طبق قانون سوم نیوتن وقتی مولکولهای هوا به نوک تیز فرفره که تراکم بار زیادی دارند برخوردمیکنندیونیزهمیشوندونیرویرو به عقبی را ایجاد میکند و باعث چرخش فرفره میشوند مانند شکل
2- مشاهده چگالی سطحی بار الکتریکی بیشتر در نقطههای نوک تیز :
اگر چند تکه سبک را روی یک مخروط فلزی قرار دهیم و آن را به مولد واندوگراف وصل کنیم میبینیم که تکه کاغذهای واقع در قسمت نوک تیز مخروط بیشتر از همه پرتاب میشوند. یعنی تراکم بار در نقاط نوک تیز جسم رسانا بیشتر است.
3- نخهای افشان :
اگر یک در چند رشته نخ را در یک فیش فلزی مخصوص محکم کنیم دو یا نخهای را دور حلقه فلزی وصل میکنیم و آن را به کلاهک دستگاه وصل کنیم نخها از هم باز میشوند و به صورت شعاعی قرار میگیرند زیرا هوای اطراف کلاهک یونیزه میشود.و نخها باردار کرده است و هر نخ میخواهد از نخ دیگر حداکثر فاصله را داشته باشد.
4- گلولههای رسانای سبک در استوانه شفاف :
این استوانه با دو قاعده ( بالا و پایین ) رسانا میباشد گلولههای سبک و رسانا در درون آن واقع شدهاند. وقتی این استوانه به کلاهک دستگاه وصل میشود گلولهها شروع به حرکت رفت و برگشت به بالا و پایین میکنند زیرا از قاعدهی پایینی بار ( - ) دریافت و به شدت از این قاعده دفع میشوند و وقتی به قاعده بالایی میرسند بار الکتریکی خود را به آن میدهند و دوباره میافتند و این عمل را آن قدر تکرار میکنند تا دو قاعده بالایی و پایینی هم پتانسیل شوند و در این حالت گلولهها به حالت معلق در استوانه باقی میمانند.
5- استوانه فاراده :
با اتصال یک استوانه بلند و باریک به کلاهک دستگاه این استوانه باردار میشود اما باری در آن تولید نمیشود زیرا گلولههای سبک ( آونگ دوگانه ) از هم فاصله گرفتهاند یعنی کل بار الکتریکی استوانه در سطح خارجی آن است و با یک صفحهی آزمون و الکتروسکوپ این نتیجه را میتوان تأیید کرد.
البته این آزمایش را میتوان به این صورت هم میتوان انجام داد که استوانه را به طور عمودی به کلاهک وصل کنیم، و وقتی دستگاه روشن است گلولههای سبک را عمودی به درون آن بیاندازیم مشاهده میشود که هیچ حرکتی در درون لیوان ندارند یعنی بار الکتریکی در سطح داخلی لیوان وجود ندارد.
6- روشن و خاموش شدن لامپ نئون ( مهتابی ) در نزدیکی کلاهک :
وقتی یک لامپ نئون را به کلاهک نزدیک میکنیم وقتی بار کافی در کلاهک جمع شده باشد با تخلیهی آن به لامپ یک لحظه روشنایی لامپ دیده میشود و بعد خاموش میشود. ( و همین طور با لامپ فازمتر هم میتوان این آزمایش را انجام داد) و این عمل مرتباً ادامه پیدا میکند.
7- انحراف شعله شمع :
اگر شمع را روشن کرده در مقابل نوک تیز یک میله فلزی وصل شده به کلاهک واندوگراف قرار دهیم موقع روشن شدن دستگاه شعله شمع انحراف پیدا میکند با توجه به یونیزه شدن بسیار زیاد مولکولهای هوا اطراف قسمت نوک تیز و دفع یونهای هم نام و جذب سونهای نام هم نام جریانی از هوا در فضای اطراف به وجود میآید و شعله شمع در مجاورت دستگاه خم میشود
البته انحراف شعله ممکنه بخاطر خاصیت پلاسمایی اون باشه لازم دیدم در مورد پلاسما ها مطالبی رو در ادامه مطلب بیارم که دونستنش خالی از لطف نیست :