يک حبه قند برداريد و از نزديک خوب به آن نگاه کنيد. چه میبينيد؟ تودهاي کاملاً سفيد و کمي متخلخل. حال قند را زير يک ذره بين قرار دهيد. واضح است که حبه قند بزرگتر شده است و حفرههاي ريزي نيز روي آن ديده ميشود. اگر بخواهيم سطح قند را از فاصله نزديکتری مشاهده کنيم، بايد آنرا زير ميکروسکوپ قرار دهيم (احتمالا در آزمايشگاه مدرسه بتوانيد يک ميکروسکوپ پيدا کنيد). در کنار هر ميکروسکوپ نوشتهای وجود دارد مانند 100X (يا يک عدد ديگر در کنار X) که مشخص میکند آن ميکروسکوپ تصوير را چند برابر میکند. به طور مثال اگر روی ميکروسکوپ نوشته شده است 100X، به اين معني است که اين ميکروسکوپ تصوير جسم را 100 برابر ميکند. با يک ميکروسکوپ 100X میتوانيد خلل و فرج روي قند را بصورت حفرههايي بزرگ ببينيد. اگر به آزمايشگاههاي تخصصيتر و يا پژوهشگاههای صنعتی برويد، ميتوانيد قند را زير ميکروسکوپهايی قویتری قرار داده و تصوير دقيقتری از آنرا مشاهده کنيد. اين ميکروسکوپها میتوانند ساختار قند را تا 10000 برابر بزرگتر کنند. اين بزرگنمايی باعث میشود که شما ديگر آن جسم سفيد را زير ميکروسکوپ نبينيد. آيا میدانيد اين دستگاه کوچک، چگونه تصوير قند را بزرگ ميکند؟ شكل 1- حبه قند و ساختار آن زير يک ميكروسكوپ |