• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

چگونه فایرفاکس جذاب تر و سریعتری داشته باشیم؟

Maryam

متخصص بخش ادبیات
firefox-attractive-faster-1-logo.jpg


همه ما فایرفاکس را به عنوان یکی از قدرتمندترین مرورگرهای در حال حاضر می دانیم. مرورگری که با شروع یک عرصه جدید از مرورگرهای منبع باز، کار خود را شروع کرد و با امکانات مدیریتی که داشت به زودی طرفداران بسیاری پیدا کرد. شاید هیچ مرورگری را پایداری فایرفاکس برای نصب هر نوع افزونه ای، پیدا نکنید. همچنین می توانید از بین بیش از ۱۳ هزار افزونه که در موضوعات و کاربردهای مختلف ساخته شده اند، به راحتی در مرورگر خود استفاده کنید. من فکر می کنم با وجود این همه افزونه و همچنین امکانات بالای خود فایرفاکس، احساس نیاز نخواهید کرد.
توجه : در صورتی که با تنظیمات و گزینه های مرورگر فایرفاکس آشنایی ندارید، می توانید از ایـن مـقـالـه استفاده کنید.
این همه چیز نیست. امروزه برای ایجاد و طراحی هر سایتی، پایداری و همگام بودن آن را با فایرفاکس می سنجند. پشتیبانی کردن از فایرفاکس یکی از متدهایی است که در طراحی سایت ها به آن توجه زیادی می شود.

Firefox.png
با این اوصاف شاید با خود بگوییم با فایرفاکس دیگر به چیزی نیاز نخواهیم داشت؛ این گفته کاملا درست است چون علاوه بر سرعت بالای مرور سایت ها در فایرفاکس، هر امکانی را بخواهیم، می توانیم در افزونه های بسیار زیاد و رایگانی که برای آن در دسترس است، پیدا کنیم، هر ابزار و برنامه ای که در مورد فایرفاکس بخواهیم یافت می شود، هر نوع تغییری بخواهیم می توانیم در فایرفاکس طبق سلیقه خود ایجاد کنیم، برای فایرفاکس همه چیز رایگان است و خبری از جلوگیری (مانند تحریم) وجود ندارد. علاوه بر اینکه محدودیت ندارد، می توانید فایرفاکس را با بیش از ۷۰ زبان مختلف تجربه کنید. پس با این اوصاف می توانیم فایرفاکس را مرورگری بنامیم که هزاران راه رایگان برای شخصی سازی و تغییر آن به صورت رایگان در اختیار کاربران قرار می دهد. مرورگری که با استفاده از آن کمبودی احساس نخواهید کرد.
مطمئنا هر مرورگر مزایا و امکانات خاص و همچنین معایبی خواهد داشت. فایرفاکس هم مانند بسیاری از مرورگرهای دیگر از این قاعده مستثنی نیست. البته این معایب این قدر زیاد نیستند که موجب دلزدگی شما از این مرورگر شوند. شاید بتوان معایب اصلی فایرفاکس را دو مورد نامید. یکی از معایب فایرفاکس، کندی آن پس از مدتی استفاده و گرفتن مقدار زیاد رم برای باز کردن تب های زیاد است. اگر می خواهید راه ها و روش های سریعتری را برای حل این مشکل استفاده کنید تا فایرفاکس سبک تر و سریع تر داشته باشید، می توانید بخش دوم این مقاله را بخوانید.
به خوبی می دانید که ظاهر و طرح بندی یک مرورگر، یکی از ملاک های مهم انتخاب و استفاده از آن است. اگر ظاهر و نمای مرورگر جذاب باشد، بیشتر افراد ترغیب می شوند که از آن استفاده کنند. شاید بعضی کاربران به ظاهر و اینترفیس کنونی فایرفاکس علاقه نداشته باشند. البته زیاد هم نظر آن ها اشتباه نیست چون در نسخه های پایین ۴ (مثل نسخه ۳٫۶٫۸ که آموزش های این مقاله بر روی این مرورگر است) ظاهری خیلی جذاب در فایرفاکس دیده نمی شود. بنابراین مشکل اینترفیس هم را می توان یکی از مشکلات نامید. توجه داشته باشید ما گفتیم ظاهری خیلی جذاب دیده نمی شود؛ این گفته به این معنی نیست که ظاهر فایرفاکس بد است. منظور این است که می تواند بهتر باشد. به این ترتیب در صورتی که نمی خواهید از نسخه های ناپایدار و بتای فایرفاکس استفاده کنید و همچنین می خواهید فایرفاکس ۳ را با امکانات بالا با ظاهری حرفه ای داشته باشید، می توانید از این مقاله استفاده کنید.
نکته : در بخش اول این مقاله، مشکل ظاهر فایرفاکس و راه های بهبود آن را به بهترین شکل بررسی می کنیم. در بخش دوم هم به بررسی ابزاری برای افزایش سرعت و همچنین سبک شدن آن می پردازیم.
یکی دیگر از قابلیت هایی که فایرفاکس را از مرورگرهای دیگر متمایز می کند، قالب های بسیار زیاد و متنوعی است که برای آن یافت می شود. شما با استفاده از این قالب ها می توانید مرورگرتان را به شکل مورد نظر خود در آورید و از آن استفاده کنید.
به احتمال زیاد شما مرورگر شرکت گوگل یعنی Google Chrome را می شناسید. مرورگری که به نوعی گوگل با تقلید از فناوری فایرفاکس، در سال ۲۰۰۸ عرضه کرد و به سرعت تا اکنون به نسخه ۷ رشد کرد. این مرورگر از لحاظ امکانات از فایرفاکس مقداری پایین تر است (من قصد هیچگونه اهانتی به مرورگر گوگل کروم ندارم؛ چون هر مرورگر کاربر و طرفدار خاص خود را دارد. من فقط نظر شخصی را بیان می کنم)؛ ولی به هیچ وجه نمی توان ظاهر و اینترفیس بسیار زیبای آن را تکذیب کرد؛ چون بسیار جالب طراحی شده است. پس اگر شما هم قصد دارید فایرفاکس را با ظاهر بسیار زیبای کروم و حتی بهتر از آن داشته باشید، ادامه مطلب را بررسی کنید.
در تصویر زیر می توانید ظاهر پیشفرض فایرفاکس را ببینید. این تصویر را بخاطر این قرار دادم تا شکل اولیه و شکل ثانویه پس از تغییرات را بتوانید ببینید.



نصب پوسته و ایجاد تغییرات ظاهری



پوسته ای که ما قصد داریم به شما معرفی کنیم، Chromifox Extreme نام دارد و ظاهری بسیار زیبا و جذاب به فایرفاکس شما می دهد. به هر دلیلی اگر مایل به استفاده از این پوسته نیستید، می توانید پوسته دلخواه خود را از ایــن صــفــحـه طبق روشی که برای نصب گفته می شود، روی مرورگر خود نصب کنید و بقیه آموزش ها و طرح هایی که در ادامه مطلب گفته می شود را روی آن اعمال کنید.
برای دریافت قالب Chromifox Extreme می توانید به ایــن صــفــحـه بروید. پس باز شدن صفحه مانند تصویر زیر بر روی دکمه Continue to Download کلیک کنید. پس از آن صفحه جدیدی باز می شود. برای نصب دوباره بر روی گزینه Continue to Download کلیک کنید.





بعد از این مرحله، صفحه مربوط به توافقنامه کاربر و لایسنس محصول نمایش داده می شود. برای اضافه کردن این قالب فایرفاکس، بر روی دکمه Accept and Install کلیک کنید.





پس از آن در پنجره باز شده، پس از چند ثانیه بر روی دکمه Install کلیک کنید تا نصب پوسته آغاز شود. حجم این نسخه از پوسته (نسخه ۳٫۶٫۵) حدود ۶۳۰ کیلوبایت است.





پس از نصب در بخش Installation از پنجره Add-ons، نواری باز می شود که از شما می خواهد
شما فایرفاکس را Restart کنید. برای این کار بر روی دکمه Restart Firefox کلیک کنید.





پس از کلیک بر روی دکمه، فایرفاکس بسته و دوباره باز می شود. بعد از باز شدن فایرفاکس می توانید قالب جدید را روی آن ببینید. اکنون فایرفاکس به شکل زیر تبدیل می شود.





اما توجه داشته باشید که عملیات هنوز به طور کامل به پایان نرسیده است!!! اکنون نوبت به
معرفی افزونه می رسد.
یکی از بخش هایی که در حال حذف شدن و یا جایگزین شدن به موارد دیگر در نرم افزارها از جمله مرورگر هاست، Menu یا فهرست است. منو که عمدتا در بالاترین قسمت نرم افزارها دیده می شود، جزئی که اکنون در حال جایگزینی و حذف است (مثل نسخه ۴ فایرفاکس که در آن منوها دیده نمی شود). با توجه به این گفته ها شاید شما هم مایل باشید که منوی خود را در قسمت بالای مرورگر خود نبینید، می توانید با کلیک راست کردن بر روی دکمه Home Page و برداشتن تیک گزینه Menu Bar این کار را انجام دهید. البته پس از آن دوباره می توانید با زدن کلید ALT از صفحه کلید آن را نمایش دهید؛ ولی این نمایش به صورت همیشگی نمی باشد و پس از چند لحظه منو مخفی می شود. اگر بخواهید در مدتی معین از منو استفاده کنید، باید به قسمت گفته شده بروید و گزینه MenuBar را فعال کنید.






افزونه ای که می خواهم در این باره به شما معرفی کنم، Hide Menubar نام دارد. با استفاده از این افزونه می توانید با فشردن کلید ALT و یا کلید F10 به طور کامل MenuBar را مخفی کنید. همچنین هر وقت به آن نیاز داشتید، دوباره می توانید با زدن کلید ALT و یا F10 آن را به طور کامل نمایان کنید. این افزونه علاوه بر کمک به جالب کردن فایرفاکس شما، امکان مدیریت بر نمایش نوار منو را به سادگی به شما می دهد.
برای نصب این افزونه به ایــن صــفــحـه بروید. بعد از باز شدن صفحه بر روی دکمه Add to Firefox برای نصب و اضافه شدن افزونه به مرورگر کلیک کنید.





پس از آن دوباره مثل قبل پنجره نصب افزونه باز می شود. پس از چند ثانیه روی Install کلیک کنید تا نصب آغاز شود. حجم این افزونه حدود ۷ کیلوبایت است.
پس از اتمام نصب مانند قبل بر روی دکمه Restart Firefox برای اتمام نصب و فعال کردن برنامه، پس از اجرای دوباره مرورگر، کلیک کنید.





بعد از اجرای دوباره و فعال سازی افزونه کافی است تیک MenuBar را با راست کلیک بر روی
یکی از گزینه های نوار ابزار (مثل Home Page) بردار تا بتوانید به طور مناسب از افزونه استفاده کنید. اکنون می توانید با کلید های ALT و یا کلید F10 هر کدام که در استفاده از آن راحتر هستید، برای نمایان سازی یا مخفی کردن MenuBar استفاده کنید.
شاید شما از آن دسته افرادی باشید که مایل نیستید از Menu استفاده کنید و از آن طرف می خواهید آیکونی داشته باشید که با کلیک بر روی آن به اکثر گزینه های مهم کاربردی منو ها دسترسی داشته باشید. اگر نظر شما این است، قصد دارم روشی مناسب برای اینکار به شما معرفی کنم.
اگر میخواهید فقط با استفاده از یک گزینه و آیکون به بیشتر قسمت های مهم منوها دسترسی داشته باشید، می توانید از بخش Customize Toolbar اینکار را انجام دهید. برای این کار بر روی یکی از گزینه های نوار ابزار مانند گزینه Home Page یا Stop راست کلیک کنید و گزینه Customize را انتخاب کنید تا پنجره ای مانند تصویر زیر برای شما باز شود.





در لیست می توانید ابزارهای که امکان اضافه کردن آن ها با Toolbar است را مشاهده کنید. در این لیست ابزار مورد نظر ما Tools نام دارد در ردیف آخر این قسمت است. اگر گزینه که آیکونی شکل آچار دارد را به نوار ابزار یا هر جای دیگر اضافه کنید، با کلیک بر روی آن می توانید به قسمت های مهم بخش Tools در منوها دسترسی داشته باشید.
برای اضافه کردن این آیکون به فایرفاکس روی آن کلیک کرده و در جای مناسب در پنجره مرورگر رها کنید (Drag & Drop). به نظر من بهترین مکان برای قرار دادن این آیکون، سمت راست پنجره جستجو یا Search Box است. برای این منظور همانطور که گفته شد، گزینه را به محل مورد نظر بکشید.
پس از انجام این کار می توانید آیکون آچار را مشاهده کنید. همچنین این گزینه از لیست پنجره Customize Toolbar هم حذف شده است. برای تایید تغییرات روی Done کلیک کنید.






فقط یک مرحله ساده برای اتمام عملیات باقی مانده است!!! یک نوار دیگر در بالای بخش تب
ها وجود دارد که با آن Bookmarks Toolbar می گویند. در این بخش می توانید آدرس های و بوک مارک هایی که زیاد از آن ها استفاده می کنید را بکشید و رها کنید تا بعدا بتوانید آن ها را فقط با یک کلیک باز کنید. به نظر من این بخش، آنچنان بی استفاده نیست؛ زیر بعضی مواقع خودم هم به آن نیاز پیدا می کنم، ولی اگر آن را مخفی کنیم، فایرفاکس زیباتری خواهیم
داشت.



اگر مایل به این کار هستید، بر روی یکی از دکمه ها مانند Stop و یا Home Page کلیک راست کنید و تیک گزینه Bookmarks Toolbar را بردارید تا این قسمت مخفی شود. البته این بخش دیگر به نیاز شما بستگی دارد. اگر از این بخش زیاد استفاده می کنید، می توانید ان را در حالت عادی قرار دهید.



پس از انجام تمامی تغییرات گفته شده فایرفاکس شما به شکل زیر خواهد شد :




نظر شما چیست؟ آیا فایرفاکس از حالت قبلی خود جذاب تر نشده؟؟ البته این تصویر فایرفاکس را با قالب Chromifox Extreme نشان می دهد. شما می توانید از بخش قالب های سایت موزیلا هر نوع تم و قالبی را که دوست دارید، از بین موضوعات و دسته های مختلف به مرورگر خود اضافه کنید.


سخن آخر

نکته های گفته شده در قسمت اول این مقاله تماما در مورد ظاهر مرورگر محبوب و مشهور Firefox بود. در این مقاله سعی شد که همه چیز طبق نیاز شما باشد و مجبور نباشید فقط از قسمت های معرفی شده استفاده کنید. مطمئنا با نکته های گفته شده در این مقاله باعث می شود که شما بیشتر به این مرورگر علاقه مند شوید. مطمئنا کسی که فایرفاکس – مرورگری به این خوبی – را با ظاهری بسیار جذاب داشته باشد، دیگر به چیزی نیاز نخواهد داشت.
در بخش دوم این مقاله درباره سرعت عملکرد و سرعت باز شدن فایرفاکس و بحث سنگینی و سبک آن بحث خواهیم کرد و ابزارهای در این مورد را به شما معرفی خواهیم کرد. منتظر بخش دوم باشید.
 

Maryam

متخصص بخش ادبیات
firefox-speed-logo.jpg



اگر بخش اول این مقاله را مطالعه کرده باشید، متوجه موضوع این بخش از مقاله خواهید شد. در بخش اول به توصیف درباره فایرفاکس، مزیت های آن صحبت کردم و روش هایی را برای زیباتر کردن و جذاب کردن فایرفاکس به شما معرفی کردم. همانطور که قول داده بودم در بخش دوم مقاله درباره بحث سرعت و عملکرد فایرفاکس و روش های بهتر کردن آن برای شما صحبت خواهم کرد.
همانطور که در بخش اول گفتم، فایرفاکس دارای دو ایراد اساسی است؛ یکی مشکل ظاهری و دیگر مشکل سرعت و عملکرد و همچنین سنگین بودن آن و در اختیار گرفتن مقدار زیاد رم و CPU. عیب اول آن را در بخش اول بررسی کردم و روش های برای بهبود آن و بهتر شدن آن به شما معرفی کردم تا فایرفاکس بسیار زیباتر و جذاب تری داشته باشیم. در این مقاله بحث مربوط به کندی خود مرورگر و سنگینی نسبی آن را بررسی می کنم. مطمئن باشید با انجام نکته و آموزش های داده شده در مقاله اول و دوم، فایرفاکس تان بسیار بهتر خواهد شد که دیگر آن را با هیچ چیزی عوض نخواهید کرد!!! شک نکنید که هر مشکلی، راه حلی دارد؛ البته به این نکته هم توجه داشته باشید که اگر فایرفاکس هزار عیب و ایراد هم داشته باشد (که ندارد)، با استفاده از ابزارهایی که برای اون ساخته شده به صورت کلی حل می شود.
firefox-Baggs.png
یکی از مشکل های فایرفاکس بحث سرعت آن است؛ البته نه سرعت مرور سایت ها؛ منظور من سرعت خود نرم افزار است. اگر مدتی از فایرفاکس استفاده کنید، متوجه خواهید شد که کند تر شده است. همچنین فایرفاکس به طور نسبی حجم زیادی از پردازنده (CPU) و حافظه (RAM) را در ازای باز کردن تب ها به خود اختصاص می دهد. یکی دیگر از عیب های آن در این باره، سرعت باز شدن مرورگر است؛ یعنی پس از اضافه کردن بوک مارک ها و یا افزونه های زیاد، سرعت باز شدن فایرفاکس پایین می آید.
اما به هیچ وجه نگران نباشید؛ من این اشکالات را نگفتم که قید فایرفاکس را بزنید!! تمام این اشکالات را بیان کردم تا بتوانیم مرحله به مرحله آن ها را حل کنیم و بتوانیم بسیار راحت تر از این مرورگر استفاده کنیم. چرا باید مرورگری با این همه امکانات و قابلیت و ابزارها و افزونه های مختلف برای آن را فقط برای داشتن ۲ یا ۳ اشکال سطحی که در مرورگرهای دیگر بیشتر از آن یافت می شود، ترک کنیم. در حالیکه تمامی این اشکالات با راه های بسیار ساده و رایگان قابل حل کردن هستند. پس بیایید با عمل کردن به نکته و آموزش های داده شده و استفاده از ابزارهای موجود، فایرفاکس را بهتر، روانتر و جالبتر کنیم.
برای افزایش سرعت راه اندازی فایرفاکس، علاوه بر استفاده از نرم افزارهای مختلف، راه های دیگری هم وجود دارد که می توانید با انجام دادن آن ها، سرعت راه اندازی فایرفاکستان را به صورت دستی و اختیاری بالا ببرید. برای مطلع شدن از این نکته و راه و روش ها می توانید مقاله “چگونه می توان مرورگر فایرفاکس را سریع تر راه اندازی نمود؟” که دوست عزیزم آقای ارجمندی آن را تهیه نموده است، استفاده کنید.
معرفی ابزارهای کاربردی

اکنون نوبت به معرفی ابزارهای کاربردی می رسد.
اولین ابزاری را که می خواهم به شما معرفی کنم، برای شما مشکل اشغال حافظه توسط فایرفاکس را حل می کند. این نرم افزار کوچک، Firefox Ultimate Optimizer نام دارد. با استفاده از Firefox Ultimate Optimizer می توانید به راحتی و بدون هیچ مهارتی، میزان استفاده فایرفاکس تان را از حافظه سیستم کمتر کنید.
این نرم افزار بسیار کوچک و کم حجم را می توانید از ایــــنـــجـــا با حجم ۱۷۰ کیلوبایت دانلود کنید.
برای استفاده از نرم افزار کافی است آن را اجرا کنید و حدود ۲ یا ۳ ثانیه صبر کنید. پس از آن نرم افزار در بخش Tray سیستم شما فعال خواهد بود و هیچ مزاحمتی برای شما ایجاد نمی کند. پس از آن پنجره Task Manager را باز کنید و در تب Processes میزان تغییر استفاده از حافظه را مشاهده کنید.
در تصویر زیر می توانید مقدار استفاده فایرفاکس با ۱۷ تب باز از حافظه و در حالتی که نرم افزار Firefox Ultimate Optimizer اجرا نیست را مشاهده کنید :



تصویر زیر هم گویای مقدار استفاده فایرفاکس با همان میزان تب باز و همراه با اجرای نرم افزار Firefox Ultimate Optimizer است :

نرم افزار دیگری که قصد دارم به شما معرفی کنم، SpeedyFox نام دارد. همانطور که گفتم اگر پس از مدتی با فایرفاکس کار کنید، با اضافه کردن افزونه ها و بوک مارک های مختلف و یا ذخیره کوکی ها، فایرفاکس رو به کندی میرود و ممکن است باعث ناراضی شدن شما بشود. این نرم افزار رایگان و پرتابل با بهینه کردن تنظیمات کوکی های مرورگر شما و همچنین فشرده کردن حجم دیتابیس های SQLITE، باعث افزایش سرعت اجرای فایرفاکس و همچنین سایر عملیات ها و فرایندهای وابسته به آن می شود. با استفاده از این نرم افزار می توانید به بهترین روش فایرفاکس تان را بهینه کنید و با سرعت بالا کارهای خود را در آن انجام دهید.
نرم افزار SpeedyFox را می توانید با حجم ۴۱۷ کیلوبایت از ایـــنـــجـــا دانلود کنید.
برای استفاده کردن از نرم افزار بهتر است در ابتدا فایرفاکس را ببندید؛ چون بدون بستن فایرفاکس امکان بهینه کردن پروفایل توسط SpeedyFox وجود نخواهد داشت.
سپس نرم افزار را اجرا کنید تا پنجره اصلی آن را مشاهده کنید.






برای انجام بهینه سازی کافی است بر روی دکمه Speed Up My Firefox کلیک کنید. در صورتی که پس از کلیک با پیغامی مانند Cannot locate any Firefox profile on the specified path مواجه شدید، یعنی پروفایل مرورگر شما به طور درست انتخاب نشده است.

در پروفایل مرورگر تمامی اطلاعات مربوط به کوکی ها، دیتابیس های SQLITE، بوک مارک ها و دیگر تنظیمات اعمال شده بر روی فایرفاکس شما، ذخیره می شود. برای انتخاب پروفایل به صورت دستی، از بخش Profile، گزینه Custom را انتخاب کنید.

پس از آن پنجره ای برای شما باز می شود که باید در آن مسیر پروفایلتان را مشخص کنید. بسته به نوع سیستم عامل شما، این پوشه ممکن است در مسیرهای مختلفی قرار داشته باشد.






مسیر پروفایل مرورگر فایرفاکس در ویندوزهای مختلف به شکل زیر می باشد :
ویندوزهای ۷ یا ویستا :
WinDrive:\Users\UserName\AppData\Local\Mozilla\Firefox\Profiles\r48h9pfe.default
WinDrive:\Users\UserName\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\r48h9pfe.default
ویندوزهای XP یا ۲۰۰۰ :
WinDrive:\Documents and Settings\UserName\Application Data\Mozilla\Firefox\Profiles\r48h9pfe.default
WinDrive : درایوی که ویندوز در آن نصب شده
UserName : نام کاربری
پس از انتخاب پروفایل تان از پنجره باز شده، روی OK کلیک کنید و سپس بر روی دکمه Speed Up My Firefox کلیک کنید تا عملیات بهینه سازی آغاز شود.







پس از اتمام کار، می توانید مطمئن باشید که سرعت فایرفاکس شما بدون صدمه زدن و دستکاری پسوردها و همچنین اطلاعات بوک مارک ها و افزونه های تان، افزایش یافته است.



نتیجه

در این مقاله به شما ابزارهای مناسب و کاربری را برای افزایش سرعت کار با فایرفاکس و همچنین افزایش کارایی آن معرفی کردم. با استفاده از این ابزار، هیچ وقت فایرفاکس را کنار نخواهید گذاشت.
 
بالا