خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
دبيرعلمي دومين كنگره ژنتيك پزشكي ايران گفت: در بيماريهاي شايع همچون سرطان، فشار خون، ديابت، چاقي و لاغري، ژنتيك نقش عمدهاي دارد.
به گزارش سرويس بهداشت و درمان ايسنا، دكتر حميدرضا خرم خورشيد با بيان اينكه الگوهاي بيماري در دنيا و همچنين در ايران در حال تغيير است، گفت: منظور از تغيير اين است كه در گذشته بيماريهاي عفوني و يا برخي از بيماريهاي تغذيهاي شايعتر بوده است كه در حال حاضر با كنترل اين بيماريها شاهد كاهش آن هستيم. اما در حال حاضر نوع بيماريها به سمت بيماريهاي مزمن حركت كردهاند كه از جمله آنها ميتوان به بيماريهاي ژنتيكي اشاره كرد.
وي افزود: هرچه طول عمر افراد بيشتر شود اين بيماري و يا بيماريهايي كه دخالت ژنتيكي در آنها وجود دارد بيشتر ميشود. سرطان، فشار خون و چربي بالا بيماريهايي هستند كه ژنتيك در آنها نقش دارند.
دكتر خرم خورشيد تصريح كرد: همچنين با توجه به مراقبتهاي فراوان در دوران زايمان و در حين بارداري كودكاني كه در گذشته امكان تولد نداشتند به راحتي و با سلامت كامل به دنيا ميآيند كه اين احتمال وجود دارد كه آنها مبتلا به بيماري ژنتيكي باشند و در نتيجه به مرور زمان بر تعداد اين نوع بيماريها افزوده ميشود.
دبيرعلمي دومين كنگره ژنتيك پزشكي ايران با بيان اينكه ژنتيك شاخههاي گوناگوني دارد كه يكي از اين شاخهها در رابطه با پزشكي است، تصريح كرد: ژنتيك پزشكي يعني آن قسمتي از علم ژنتيك كه در رابطه با تشخيص بيماريهاي ژنتيك و پيشگيري از آن و در صورت بروز بيماري ژنتيك به درمان آن اقدام ميكند.
وي خاطرنشان كرد: با توجه به پيشرفتهاي بسيار زيادي كه در دو دهه گذشته در اين عرصه داشتهايم بايد جامعه پزشكي و همين طور جامعه غيرپزشكي را با اين نوع بيماريها و طرز تشخيص و كنترل آنها آشنا كرد. از اين رو دومين كنگره ژنتيك پزشكي ايران با توجه به اهميت اين رشته و تفاوتهاي چشمگير آن با ساير رشتههاي ژنتيك مانند ژنتيك انساني و ژنتيك گياهي به صورت جداگانه برگزار ميشود.
دكتر خرم خورشيد اظهار كرد: ژنتيك پزشكي يكي از مسايل بسيار مهمي است كه در صورت توجه به آن ما ميتوانيم از بروز بسياري از بيماريهاي ژنتيك و يا بيماريهايي كه ژنتيك در آنها نقش مهمي دارد در جامعه جلوگيري كنيم به عنوان مثال در زمينه ادغام ژنتيك پزشكي در سيستم بهداشت و درمان كشور، بيماري تالاسمي را با انجام يك آزمايش خون معمولي قبل از ازدواج ميتوان حاملين آن را تشخيص داد و در حال حاضر از متولد شدن تعداد بسياري از تالاسميهاي ماژور (يعني تالاسميهايي كه فرد مبتلا به بيماري است) جلوگيري كرد كه اين كار در حال حاضر با موفقيت بسيار عالي و چشمگير در كشور در حال اجراست.
وي در خصوص پيشرفتهاي علم ژنتيك درايران گفت: علم ژنتيك يكي از علومي است كه خوشبختانه در چند سال اخير بسيار مورد توجه بوده است. به عنوان مثال در حال حاضر در كشور چندين دانشگاه مانند دانشگاه علوم پزشكي تهران، تربيت مدرس، مركز تحقيقات دانشگاه علوم بهزيستي و توان بخشي و مركز ملي مهندسي ژنتيك و علوم پزشكي شهيد بهشتي داراي دكتراي تخصصي اين رشته هستند كه در ادامه اين روند طي چند سال آينده تقريبا از متخصصان اين رشته بينياز خواهيم شد. نكته بسيار حائز اهميت ادغام ژنتيك در خدمات بهداشت درماني است چرا كه بايد عموم جامعه و همچنين پرشكان چه متخصصان و چه پزشكان عمومي با اين زمينه آشنا بشوند.
دكتر خرم خورشيد ادامه داد: بنابراين ايران پيشرفتهاي بسيار خوبي را چه از لحاظ افزايش تعداد متخصصان و چه از لحاظ تحقيقاتي در حال انجام دارد كه ميتوان گفت در منطقه جزء بهترين كشورها هستيم از اين رو چشم انداز بسيار خوبي براي علم ژنتيك ايران مشاهده ميكنم.
به گفته وي در دومين كنگره ژنتيك پزشكي ايران به تازههاي ژنتيك مسايل اخلاقي و چالشهاي اخلاقي كه در ژنتيك مطرح است پرداخته خواهد شد.
دكتر خرم خورشيد در پايان گفت: ژنتيك باروري و سقطهاي مكرر و تشخيص قبل از تولد و لانه گزيني، تكنيكهاي جديد ژنتيكي، ژنتيك سرطان، نظام سلامت و ژنتيك از جمله محورهاي دومين كنگره ژنتيك پزشكي ايران عنوان كرد.
:بای:
:بای: