• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

کاروانسرای شاه عباسی هجیب ( کیخسرو)

Nicol

متخصص بخش گردشگری
کاروانسرای شاه عباسی هجیب ( کیخسرو)

در مسیر کاروان روی قزوین – اصفهان و 48 کیلومتری جاده بوئین زهرا به ساوه کاروانسرای بزرگی قرار دارد که به گزارش شادن توسط زینب بیگم – مادر شاه عباس اول- با هزینه ای معادل چهار هزار تومان ساخته شده و با بناهای الحاقی اش از جمله دو باغ ، دو آب انبار ، یک گرمابه و یک جویبار بهترین کاروانسرای ایران به شمار می آمده است . مساحت 5850 متر مربع با 4000 متر مربع زیر بنا و 36 حجره از وسعت کم نظیر این کاروانسرا حکایت دارد . پلان کاروانسرا به صورت مربع بوده که در تقاطع بیرونی چهار ضلع آن برج های مدوری از سنگ و آجر برآورده اند که ارتفاع آنها نیم متر از سطح رخبام بالاتر است سردر رفیع و با شکوه ورودی در ضلع غربی قرار دارد که طرفین آن را در دو طبقه ساخته و با طاقنمای جناغی تزئین کرده اند.
هشتی ورودی که دارای فضایی وسیع است با سقف گنبدی بزرگی پوشش یافته و از تزئینات کاربندی در دور تا دور پایه قوس گنبد آجری برخوردار است . در دو سوی هشتی اتاق هایی برای نگهبانان در نظر گرفته اند که با راه پله ای به پشت بام راه می یابند . حیاط کاروانسرا که به ابعاد تقریبی 40×43 متر گسترده دارای چهار ایوان است که طاقنمایی به ارتفاع 6 متر دارد و پشت آنها اتاق های بنا قرار گرفته که مساحتشان از 9 تا 5/13 متر مربع متفاوت است.
در مرکز حیاط بنایی آجری به شکل هشت ضلعی ساخته اند که از دو چهار طاقی متصل به هم با قوس جناغی باز تشکیل شده است و گنبدی عرقچینی با آجر کاری زیبا دارد. این بنا علاوه بر سرداب کاربردهایی چون رختشویخانه داشته .
در تمامی بنای کاروانسرا، پایه آن را بر سنگ قرار داده و بقیه اش را با آجر بالا برده اند. پشت اتاق ها و در چهارسوی کاروانسرا راهرویی سراسری با طاقنمای عمیق به شکل طاق تویزه ساخته اند که د رطرفین دارای سکوهایی در ارتفاع تقریبی یک متر از کف میباشد و به منظور بارانداز از آن استفاده میشده و توسط اتاق های میانجی به حیاط راه داشته است .
از ویژگی های این کاروانسرا میتوان از حمام و آب انبار و باغ های آن که برای تامین هزینه های نگهداری کاروانسرا وقف شده بود ، ارتفاع بسیار کم درگاه های ورودی حجره ها که به منظور ایمن داشتن مسافران از سرما و گرمای کویری و گردبادها و توفان های نفس گیر منطقه طراحی شده و 16 طاقنما در قسمت بیرونی ضلع جنوبی برای داد و ستد بازرگانان و استقرار نعلبندان ، و فروشندگان ساز و برگ چهار پایان نام برد. کاروانسرای هجیب از آثار دوره صفوی است که به شماره 1187 در فهرست ملی کشور ثبت شده است.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
کاروانسرای شاه عباسی محمد آباد
در 25 کیلو متری جنوب قزوین و در دل دشت وسیع بوئین زهرا که روزگاری مسیر پر تردد کراوان رو قزوین – اصفهان بود کاروانسرای بزرگی از عهد صفوی به جای مانده که از بیرون دارای طرحی 5 ضلعی و چهار برج مدور است.
سر در ورودی که در ضلع جنوب قرار دارد با یک هشتی بزرگ که گنبدی بر فراز آن است به حیاط ، دهلیزها ، اطاق ها و طاق نماهای دور تا دور می پیوندد.
حیاط داخل کاروانسرا به صورت مستطیلی 5/50×20/42 متر گسترده و بناهای چهار جانبش از یک قرینه سازی کامل پیروی نموده اند.
در وسط هر یک از جهات چهار گانه ، ایوان مرتفعی برآورده و در دوسوی ایوان های شمالی و جنوبی پنج طاق نما و در دو طرف ایوان های شرقی و غربی شش طاق نما که مجموعشان به 34 طاقنما میرسد ساخته اند.
در پشت غرفه های شمالی ، غربی و شرقی ، دالان یکپارچه ای به عرض 80/3 متر کشیده اند که از چهار طاق نمای واقع در چهار گوشه حیاط به آن راه می یابد و احتمالا کاربری اصطبل داشته است .
بنای کاروانسرا تمامی با آجر انجام شده و تنها در نمای داخل حیاط یک رج سنگ در پی آن به کار رفته است .
این اثر با شماره 1397 در فهرست ملی کشور به ثبت رسیده است.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
کاروانسرای شاه عباسی آوج

این کاروانسرا که با وسعت تقریبی 55× 58 متر در وسط شهر آوج قرار دارد از جمله منزلگاه هایی است که در مسیر های اصلی کشور بنای آن به دستور شاه عباسی آغاز شده وبه سال 1040 قمری – روزگار پادشاهی شاه صفی – پایان یافته است . نمای خارجی ضلع شرقی کاروانسرا – که ورودی اصلی در آن است – سردر بزرگی با قوس هفت و پنج در وسط و هفت غرفه در دو طرف آن به صورت طاقنمای تو ود دارد که از آنها برای عرضه کالا های بازرگانان استفاده میشده و در حدود 5/1 متر از کف زمین بلندتر است .
ورودی اصلی که دارای دو سکو در هر طرف است به هشتی بزرگی می پیوندد که در هر طرفش سه غرفه ساخته اند .
نمای داخلی کاروانسرا عبارت است از دو طاقنمای بلند شرقی و غربی که در مقابلشان ایوانی قرار دارد و پشت آنها اتاقی واقع شده است . درگوشه های بنا نیز چهار طاقنمای دیگر و پشت هر یک اتاقی وجود دارد . در دو ضلع شمالی و جنوبی هم جلوی اتاق ها شش طاقنما بر آورده اند. که دو طاقنمای اول و اخر راهروی دسترسی به دهلیزهای طولانی پشت اطاق های چهار سوی کاروانسرا است که کاربری با رانداز و اصطبل داشته اند.
از ویژگی های این کاروانسرا وجود نیم برج های مخروطی شکل سنگی برای پشتیبانی دیوارهای خارجی ، ساخت قوس کلیل و قوس بزرگ سر در ورودی و سکوهای سراسری در راه رو ها ی پشت اتاق ها برای قرار دادن وسائل تجارتی و با رکاروانیان است.
زلزه ویرانگر اول تیر 80 آوج اسیب های جدی به این بنا وارد ساخته است .
کاروانسرای اوج به شما ره 2177 در فهرست ملی کشور ثبت شده است.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
کاروانسرای شاه عباسی در مسیر سبزوار از اماکن بسیار قدیمی و میراث فرهنگی با ارزش کشور است که در حال مرمت و بازسازی قرار گرفته است.
630622_orig.jpg
 
بالا