رقابت میان اپل و گوگل در زمینه سیستمعاملهای موبایل بسیار شدید است به طوری که بلافاصله بعد از معرفی سرویس اشتراک جدید اپل، گوگل نیز ایدهای مشابه آن را معرفی کرد. به تازگی هم گوگل اعلام کرده است که میخواهد سیستم ابری پخش موسیقی خود را برای رقابت با آیتیونز اپل راهاندازی کند. اینگونه رقابتها همیشه به نفع کاربران تمام میشود زیرا گزینههای مختلفی برای انتخاب پیدا میکنند و از امکانات بسیاری بهرهمند میشوند.
در ادامه، بعد از معرفی دو پلتفرم iOS اپل و آندروید گوگل، به مقایسه آنها از جنبههای مختلف میپردازیم.
iOS
iOS اپل ویژگیهای فراوانی دارد. این ویژگیها منحصر به کاربران عادی موبایل نیست بلکه برای برنامهنویسها نیز صدها API جدید در نظر گرفته شده است. از جمله قابلیتهای iOS باید به امکان ساخت فولدر و طبقهبندی برنامهها، انجام چند کار همزمان، Inbox یکپارچه، تنظیم خودکار متن و کنترلها طوری که نرمافزارهای موجود برای کار با نمایشگر جدید iPhone 4 مشکلی نداشته باشند، قابلیت AirPlay که به انتقال اطلاعات و پخش محتویات از ios به apple tv کمک میکند، امکان پیدا کردن مکان گوشی تلفن همراه که هنگام گم کردن یا سرقت مفید واقع میشود، پشتیبانی بهتر ازExchange مايكروسافت و اضافه شدن موتور جستجوی Bing به جمع موتورهاي گوگل و ياهو اشاره کرد.
اگرچه گوشیهای مبتنی بر WebOS و آندروید نیز با پشتیبانی از گرافیک سهبعدی گامهای قابلتوجهی در حوزه بازیهای موبایل برداشتهاند، همچنان آیفون در این مورد - به ویژه روی شبکههای اجتماعی - پیشرو است. برای مثال، گوشیهای مبتنی بر iOS قابلیت Game Center دارند که آنها را به پلتفرم بازیهای اجتماعی و گروهی تبدیل میکند. در این مورد شاید فقط ویندوز هفتیها را بتوان رقیب آیفون دانست.
آندروید
جذابیت اصلی آندروید، متن باز (Open Source) بودن آن است. به این ترتیب، همه کاربران میتوانند با نصب نرمافزار SDK (بسته نرمافزاری برنامهنویسی) برنامههای مورد علاقهشان را بنویسند و حتی آن را در فروشگاه اینترنتی آندروید به فروش برسانند. آندروید از زمان تولد تاکنون تغییرات بسیاری کرده و نسخههای متفاوتی از آن عرضه شده است. در نسخههای جدید این سیستمعامل تلاش شده است اشکالات و کاستیهای نسخههای پیشین آن برطرف شود. در اقدامی جالب، نام هر کدام از نسخههای آندروید از نام شیرینیها و دسرهای خوشمزه انتخاب شده است.
جدیدترین نسخههای آندروید، نسخه( 3 Honeycomb )شانه عسل و بستنی حصیری (Ice-cream sandwich) هستند. نسخه 3 فقط برای تبلتها و وسایلی با صفحهنمایشهای بزرگ مناسب است. Honeycomb قابلیت پشتیبانی از پردازندههای چندهستهای، قطعات سختافزاری گرافیکی برای بالا بردن سرعت و رابطهای کاربری جدید را دارد. تبلت موتورولا زوم نخستین وسیلهای است که از این سیستمعامل بهره میبرد. بستنی حصیری نیز ترکیبی از نسخههای 2/3 (Gingerbread) و 3 (Honeycomb) و به صورت یک بسته کامل است. طبق آنچه در خبرها آمده است، این نسخه اواسط سال جاری میلادی در دسترس کاربران خواهد بود.
امکانات
هر دو پلتفرم آندروید و iOS امکانات متفرقه فراوانی دارند. برای مثال، آندروید گوگل از قابلیتهای صوتی فراوانی برای ارسال ایمیل، تماسهای تلفنی، وبگردی، باز کردن برنامهها و جستوجو برخوردار است. قابلیتهای صوتی آیفون نیز شامل کلیدهای پخش موسیقی و شمارهگیری صوتی میشوند. البته کاربر میتواند از نرمافزار iOS گوگل نیز برای جستوجوهای صوتی استفاده کند. از دیگر امکانات آنها میتوان به سیستمهای اشتراکگذاری خبر، موسیقی و فیلم اشاره کرد. آندروید نیز نقشه گوگل با سیستم مسیریاب کوچه به کوچه دارد که در پیدا کردن راه به کاربر کمک میکند.
این پلتفرمها در حوزه شبکههای اجتماعی هم رقابت تنگاتنگی با یکدیگر دارند. گوگل از شبکههایی همچون Buzz و اورکات بهرهمند است. اپل نیز شبکه اجتماعی Ping را دارد که بر موسیقی مبتنی است.
موسیقی و ویدئو
مرکز فروش و دانلود موسیقی آیتیونز بیش از 13 میلیون آهنگ عرضه میکند و فقط در آمریکا حدود 70 درصد از بازار موسیقی را کاربران آن در اختیار دارند. گوگل هنوز وارد این رقابت نشده است اما گویا قصد دارد در کمتر از یک سال دیگر سرویس موسیقی مبتنی بر ابر را راهاندازی کند. با آغاز کار این سرویس شاید آندرویدیها بتوانند از اپل پیشی بگیرند.
در مورد ویدئو هم باز این اپل است که فیلمها و برنامههای تلویزیونی فراوان و رتبهای بالاتر از آندروید دارد.
نرمافزار
هر دو پلتفرم اپل و گوگل نرمافزارهای فراوانی در اختیار کاربرانشان میگذارند. برای مثال، آيتیونز اپل بیش از 350 هزار برنامه فقط برای آیفون و بیش از یک هزار نرمافزار برای آیپد ارائه میدهد. آندروید نیز حدود یکصد هزار نرمافزار مختلف برای گوشیهای تلفن همراه و تبلت در فروشگاه اینترنتی خود دارد.
سختافزار
سختافزار این دو پلتفرم بزرگترین تفاوت آنهاست. در حال حاضر اپل فقط سه اسمارتفون iPhone 4، iPhone 3GS و iPhone 3G دارد. البته آیپاد تاچ و آیپد نیز به این سیستمعامل مجهز هستند. این در حالی است که بیش از 40 گوشی آندروید فقط در آمریکا وجود دارد. تبلتهایی همچون Dell Streak 7، Samsung Galaxy tab، موتورولا زوم و ... بر این سیستمعامل مبتنی هستند.
جستوجو در اینترنت و وبگردی
وبگردی با آیفون 4 با نسخه 4/3 سیستمعامل iOS سرعت بیشتری نسبت به گوشیهای مجهز به نسخه 2/3 آندروید دارد. اما با آندرویدها سریعتر میتوان در اینترنت جستوجو کرد زیرا صفحهها را با سرعت بیشتری بارگذاری میکنند.
سبقت آندروید از اپل
شاید در حال حاضر ادعای این که فروش Android Market از فروشگاه اینترنتی بسیار قدرتمند اپل پیشی خواهد گرفت، دور از حقیقت به نظر برسد. اما با توجه به نرخ فروش فعلی برنامههای آندروید در بازار جهانی، این آمار و پیشبینیها با واقعیت مغایرتی ندارند. همانطور که در نمودار میبینید، اوج فروش نرمافزارها و برنامههای اپل در App Store تا آخر سال جاری میلادی، حدود 500 هزار خواهد بود در حالی که بیشترین میزان فروش آندروید در آخرین ماه 2011، حدود 700 هزار برنامه میشود. محل تلاقی این دو خط، آگوست سال جاری میلادی (اواخر مرداد و اوایل شهریور) است. بعد از آن نیز آندروید از اپل پیشی میگیرد. شرکت آلمانی research2guidance نیز اطلاعاتی از بازار فروش این دو فروشگاه اینترنتی دارد که آمار مذکور را تکمیل میکند. در تحقیقات این شرکت در ماه آوریل،Android Market حدود 425 هزار برنامه وApp Store فقط 11 هزار محصول به فروشگاه خود اضافه کردهاند.