کرم آسکاریس / Ascaris lumbricoides
کرم آسکاریس / Ascaris lumbricoides
نام علمی: Ascaris lumbricoides
نام عمومی: Ascaris lumbricoides (کرم آسکاریس)
خانواده: Ascarididae

کرم آسکاریس / Ascaris lumbricoides
وضعیت بدنی: کرم های روده بخاطر جثه بزرگشان به خوبی شناخته می شوند. قطر بدن نرها بین 2 تا 4 میلیمتر و طول بدنشان معمولاً بین 15 تا 31 سانتیمتر است. قطر بدن ماده ها بین 3 تا 6 میلیمتر است و طول بدنشان به 20 تا 49 سانتیمتر می رسد.
تشخیص جنسیت: نرها از ماده ها کوچکترند. قسمت عقب بدن نرها، به طرف شکم انحناء یافته است و دُم نوک تیزی دارند.
وضعیت زندگی: کرم آسکاریس، یکی از بزرگترین و البته شناخته شده ترین کرم های انگلی در انسان است که می تواند باعث بیماری آسکاریازیس ascariasis شود. به جرأت می توان گفت یک/چهارم جمعیت انسانی، به این انگل آلوده هستند. علت اصلی این بیماری، به عدم رعایت اصول بهداشتی و فقر بهداشت جوامع باز می گردد. از آنجایی که کرم آسکاریس، تخم های زیادی می گذارد، آزمایش بر روی تنها مقدار کمی از مدفوع می تواند پزشکان را از وجود تخم های این جانور آگاه سازد. در واقع روش بررسی مدفوع بیش از بقیه روش ها برای تشخیص حضور این کرم یا تخم هایش در بدن به کار می رود. بیماری از زمانی آغاز می شود که تخم های کرم آسکاریس با خوردن میوه جات و سبزیجات آلوده یا دست زدن به خاک آلوده و بردن دست به دهان و ... وارد بدن انسان می شوند و سپس لاروها به داخل روده و حتی جریان خون راه می یابند. پس از آن به جگر و قلب منتقل می شوند و وارد گردش ریوی می گردند و در حفره شش جای می گیرند. جاییکه در آن رشد کرده، پوست اندازی می کنند. طی سه هفته، لاروها با سرفه میزبان، از دستگاه تنفسی عبور کرده، مجدداً بلعیده می شوند و راهی روده کوچک می گردند. آنجاست که به کرم های بالغ نر و ماده تبدیل می شوند. زمان جفت گیری کرم ها در این مرحله فرا می رسد. کرم آسکاریس ماده روزانه 200 هزار تخم می گذارد و این کار را تا یک سال ادامه می دهد. به جهت پیشگیری از بیماری آسکاریازیس و برای از بین بردن تخم های کرم آسکاریس باید سبزیجات و میوه جات را قبل از مصرف، ضد عفونی کرد یا حتی المقدور مواد غذایی را بصورت پخته مصرف نمود. حرارت دادن یکی دیگر از روش های از بین بردن تخم های این کرم است. حتی گاهی از حرارت های غیر معمول (بالای 120 درجه به مدت 24 ساعت) هم برای این منظور استفاده می کنند. برای مقابله با کرم های آسکاریس که به بدن راه یافته اند از داروهای متعددی استفاده می شود که یکی از این داروها، مبندازول Mebendazole است.
تولید مثل: هر ماده قادر است بالغ بر 27 میلیون تخم را در هر نوبت، در بدنش بپروراند و روزانه حدود 200 هزار تخم بگذارد. تخم های گذاشته شده، شکلی بیضوی دارند. طول تخم های بارور شده، حدود 45 تا 75 و پهنایشان 35 تا 50 میکرومتر است. ناگفته نماند که این تخم ها دارای پوسته بسیار سختی هستند. اما تخم های بارور نشده هم بین 88 تا 94 میکرومتر طول و 44 میکرومتر پهنا دارند.
طول عمر: پس از رسیدن به سن بلوغ، بین یک تا دو سال عمر می کنند.