B a R a N
مدير ارشد تالار
این روزها مشکل کمردرد گریبانگیر خیلی از افراد شده است. سبک زندگی نشسته، تحرک بدنی کم، برنامه غذایی نامناسب و خیلی از عوامل دیگر در این بیماری نقش دارند. افراد مختلف ممکن است به درجات مختلف کمردرد دچار شوند و این کمردردها می توانند علت های زیادی داشته باشند.
کمردرد یکی از شایع ترین علل مراجعه بیماران به مراکز درمانی می باشد، طوری که بعد از سرماخوردگی و ضربه های کوچک، شایع ترین بیماری در انسان است که سبب می گردد افراد از ادامه زندگی طبیعی خود باز بمانند، مثلا در مدرسه یا محل کار حاضر نشوند.
کمر درد نخستین علت مراجعه بیماران به متخصصان ارتوپد و جراحان مغز و اعصاب و بطور کلی سومین علت مراجعه بیماران به پزشک می باشد.
بیش از 90 درصد افرادی که دچار کمر درد می شوند، طی دو ماه بهبود می یابند. طبق آمار مختلف، کمردرد در بین بیماری هایی که باعث از کارافتادگی و مرخصی افراد زیر 45 سال می گردند، مقام اول را دارد.
علت ها
بیماری های زیادی در ایجاد کمردرد نقش دارند، یعنی در بسیاری از موارد، کمردرد خود علامتی از وجود یک بیماری است.
بیماری های التهابی، بیماری های عفونی، سرطان ها، بیماری های متابولیکی و مسمومیت با فلزات سنگین مثل رادیوم از جمله این بیماری ها هستند که تشخیص و درمان همه آنها بر عهده پزشک متخصص می باشد.
اما همیشه هم پای یک بیماری وسط نیست
غیر از بیماری ها، عوامل دیگری هم وجود دارند که می تواند باعث کمردرد شوند. عواملی که خوشبختانه یا متاسفانه کنترل آنها به دست ماست و ممکن است تا به حال به فکرمان نرسیده باشد که می توانند علت کمردرد ما باشند:
1- برنامه غذایی نامناسب
یکی از مهم ترین عواملی که روی وضعیت سلامتی و همچنین کمردرد ما تاثیر می گذارد، وزن بدن است! پزشکان معتقدند جامعه لاغرتر (منظور تناسب اندام) جامعه ی سالم تری است و شیوع بیماری های ستون فقرات نیز در این جامعه کمتر است. بدون شک برنامه غذایی پرچرب و پر کربوهیدرات، کالری بالاتری داشته و به چاقی منجر می شود و این خود عاملی برای درد کمر و درد مفاصل و هزار و یک بیماری دیگر است.
2- نداشتن تحرک بدنی
سبک زندگی نشسته، یعنی همان سبک زندگی که در حال حاضر بر جامعه ما حاکم است، عاملی قوی برای اضافه وزن و دردهای کمر است. از طرف دیگر ورزش کردن با تقویت ماهیچه های بدن، قدرت مورد نیز آنها برای حمایت از استخوان ها را تامین می کند. تقویت عضلات و ماهیچه های کمر و شکم، نقش بسیار مهمی در پیشگیری و همچنین درمان کمردرد ها دارد. برای این منظور ورزش های قدرتی و ورزش های هوازی هر دو می توانند مفید باشند، اما ورزش های کششی را هم فراموش نکنید، مخصوصا برای افرادی که به کمردرد های شدید دچار هستند و نمی توانند فعالیت های سنگین را انجام دهند.
هم تشک خیلی نرم و هم تشک سفت باعث کمردرد می شود. پس از تشک مناسب استفاده کنید
3- افتادگی شانه ها کار کردن، نشستن و استراحت کردن در وضعیت های غلط بدنی می تواند علت دیگری برای دردهای کمر باشد. در حالت طبیعی شانه ها باید در موازات گوش ها و کمر و مفصل های زانو قرار داشته باشند. نشستن در وضعیت های غیر استاندارد در طولانی مدت باعث تغییر وضعیت شانه ها، پاها و کمر خواهد شد.
افتادگی شانه شایع ترین نوع این تغییرات است که می تواند به کمردردهای شدید منجر شود.
4- سیگار کشیدن
با اثرات سوء سیگار کشیدن بر سیستم تنفسی، ریه ها، دهان، حنجره و ارتباط آن با انواع سرطان ها و بیماری های قلبی عروقی آشنا هستید. جالب است بدانید سیگار می تواند عامل کمردرد هم باشد. در واقع سیگار باعث می شود تمام سلول های بدن از اکسیژن محروم شوند، مثل سلول های استخوانی و نیز عضلات تقویت کننده استخوان ها. بدون شک کمبود اکسیژن رسانی به سلول ها باعث کاهش عملکرد و آسیب آنها می شود. مطالعات نشان داده اند افراد سیگاری دو برابر افراد غیر سیگاری به کمردرد مبتلا می شوند.
5- استرس و افسردگی
وجود هر گونه استرس برای فردی که کمردرد دارد می تواند این درد را تشدید کند، حتی استرس های خوب مثل شادی و شنیدن خبر خوب. افسردگی هم توانایی بالایی در تشدید علائم درد دارد. ممکن است علت این تاثیر عوامل روانی و عصبی باشد و یا تاثیر پذیری سبک زندگی فرد. برای مثال فردی که به افسردگی دچار می شود انگیزه و انرژی قبلی برای ورزش و فعالیت های بدنی و یا تحرک قبلی را نخواهد داشت و رژیم غذایی هم عامل دیگری است که در افسردگی تحت تاثیر قرار می گیرد. جالب است بدانید یکی از بهترین راه های خلاصی از دست استرس و افسردگی، ورزش کردن است. بد نیست امتحان کنید. واقعا تاثیرگذار است.
6- تلفن همراه
استفاده از تلفن همراه برای مدت زمان طولانی می تواند منجر به درد گردن، کمر و شانه ها شود، چراکه بدن شما را در موقعیتی غلط نگه می دارد. از دیگر کارهایی که می تواند منجر به کمردرد شود، تایپ کردن و یا انجام یک حرکت تکراری برای مدت طولانی است.
چند توصیه برای پیشگیری از کمردرد
- افرادی که کار آنها مستلزم بلند کردن اجسام سنگین است یا ورزشکارانی که سروکارشان با وزنه سنگین است، حتما از کمربندهای پهن محافظ کمر استفاده کنند.
- هنگام ایستادن طولانی مدت، هر از چند گاهی به روی یک تکیه گاه یا دیوار تکیه دهید تا از فشار بر روی کمر کاسته شود.
- انجام ورزش هایی مثل شنا، پیاده روی و دوچرخه سواری با افزایش میزان تناسب اندام و توان می توانند در کاهش ابتلا به کمردرد مفید باشند.
- هم تشک خیلی نرم و هم تشک سفت باعث کمردرد می شود. پس از تشک مناسب استفاده کنید.
- هرگز اجسامی را که برای شما سنگین هستند بلند نکنید. هنگام بلند کردن اجسام از روی زمین کمر باید عمود بر زمین باشد، نه خم شده به سمت جلو. باید اجسام را در حالی که نزدیک بدن شما هستند، با خم کردن زانوها بلند کنید.
الهه گودرزی
بخش سلامت تبیان