• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

کویر ورزنه

Nicol

متخصص بخش گردشگری
کویر ورزنه که در 110 کیلومتری شهر اصفهان قرار دارد، به دلیل نزدیکی به خطوط انتقال نیرو و آب در صورت سرمایه‌گذاری و استقرار امکانات زیربنایی، برای گردشگران می‌تواند به یک قطب گردشگری در کشور تبدیل شود.
46739_772.jpg
ورزنه
شهر ورزنه که به نگین شرق اصفهان معروف است در بخش بن رود، شهرستان اصفهان قرار دارد. این شهر با جمعیت ۹۹۴۶ نفر (برآورد ۱۳۸۳خ.)این شهر در کنار رودخانه زاینده رود ودر 30 کیلومتری تالاب بین المللی گاوخونی واقع گردیده است ویکی از شهرهای گردشگری استان اصفهان میباشد از مکانهای گردشگری این شهر میتوان به تپه های ماسه ای ، تالاب گاوخونی وآثار معماری باارزش تاریخی اشاره نمود.


pic-%28271%29.jpg
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
شهر سبا يا سرا در واقع نامي است كه ساكنين شهر ورزنه و روستاهاي اطراف آن، منطقه ي مسكوني قديمي مدفون ده در زير تپه هاي شني حاشيه ي غربي تالاب گاوخوني بدان نام مي شناسند و عقيده دارند كه با توجه به آثار بر جاي مانده از آن شهر كه گاهگاهي با جابجايي ماسه ها توسط باد،پديدار مي شود در زير شنهاي روان شهري به نام سبا مدفون است به اين امر در بيشتر نوشته هاي قديمي كه در آن نامي از ورزنه يا گاوخوني برده اند نيز اشاره شده است. در بخشهايي از كتاب تاريخ اصفهان و ري و همه ي جهان مي خوانيم:«حجاج نايب اصفهان را گفت تو را به شهري مي فرستم كه سنگش سرمه و مگس آن زنبور عسل و گياهش زعفران است. از اشعار عرب پديدار مي شود كه پيشين زمان دهقانان زعفران در آنجا به عمل آورده و مخصوصا به حدود ورزنه رويدشت جايي است كه آن را شهر سبا نامند و امروزه ويران است و گلرنگ شبيه زعفران در آنجا بسيار يافت مي شود».و يا در بخشهاي از همين كتاب آمده است:« شهر سبا آخر گاوخاني است كه ماسته گرفته و مرد وسوار در آن فرو مي رود.»
منبع:سایت میراث ورزنه


pic-%28470%29.jpg
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
ورزنه تنها شهری است که زنانش چادر سفید بر سر کردند.

پوشش خانمها در ورزنه چادر سفید است.که در اولین برخورد نظر هر بیننده ایی را به خود جلب میکند.علت انتخاب پوشش زنان ورزنه دلایل متفاوتی ذکر شده است که از جمله می توان آنرا یادگار ایران قبل از اسلام و زرتشت دانست.


pic-%28296%29.jpg
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
وجه تسمیه شهر ورزنه
در كتب نامه هاي شهر ها و روستا هاي ايران، حتي در كتب لغت فارسي به ويژه لغت نامه ي دهخدا نشاني از اين واژه ديده نمي شود، لذا احتمال مي رود كه چون در عهد حكمرانان سلجوقي كه حكوت سيستان ميراث خانوادگي آنان بوده واژه "ورزنه" كه همانل سيستاني"ورغنه var-gana" وبه معني پهن و گسترده بود به اين سرزمين اطلاق گرديده گرچه واژه هاي سيستاني خود ريشه در زبان زردشت دارد و از واژه هاي قراء و مزارع نزديك شهر ورزنه مي توان به بدان پي برد. مانند واژه ي مرزعه"يسنا" كه واژه هاي اوستا يي است و واژه مزرعه "پچويز" (پچهpace) به معني "توتن ران"و واژه هاي "ارغن"(argan)و ارغنه(argane)به معني زيرك و زبده كه تمام آنان سيستاني است.
مطالعات تاريخي نشان مي دهد كه تكلم به زباني كه تقريبا"به زبان زردشت باشد خاص مردم مشرق بوده و "بارتولومه" با توجه به اشارات جغرافيايي پشتهاي كهن و به همين نتيجه رسيده كه اوستايي به احتمال قوي از مشرق ايران آمده است و در يشت 19(زامياد يشت)نام درياچه ك-س-ا-ي kosaoya به نحوي ذكر مي شود كه در تطبيق با درياچه كنوني هامون ترديدي باقي نمي گذارد و گروهي نيز معتقدند كه مولد زردشت نيز در مشرق ايران بوده لذا مي توان چنين باوري داشت كه واژه "ورزنه" همان واژه سيستان نيز زردشتي (ورزنه)به معني گسترده و پهن مانند "ارغن و ارغنه" و "ورثرغنه varsuyna)"سردار جنگجويي كه يشت 14 (بهرام يشت) خاص او سروده شد.
اين واژه در زبان پهلوي و رهران و فارسي به بهرام تبديل شده است .صورت اوستايي آن از دو جزء "ورثر"به معني حمله و پيروزي و جزء دوم و ريشه "غنyen" به معني زننده است و اين همان است كه در فارسي و بعضي لهجه ها (سنگسري)در "ارژن"به "ژن"تبديل شده لذا واژه "ورغنه"نيز به تبعيت از قانون فوق به "ژن" تغيير يافته و واژه "ورژنه" بوجود آمده و بعد از حمله اعراب به ايران حرف "ژ"به "ز"وواژه "ورزنه "شكل گرفته است .
افرادمحلي اعتقاددارندكه "ورزنه"به معني كشت دانه وكاربربرروي دانه است.بهرحال لغت ورزنه القاءكننده مفهوم كشت وكشتكاران وهمجنين محل كارو كوشش پياپي است كه با خصوصيات اقليمي و خاك و نيز اهميت كشاورزي مناسبت دارد .
ورزكار =كشاورز ، ورزاو=گاو ، ورزنده=برزگر
سرانجام آنكه آنكه چون ريشه يابي در واژه هاي اوستايي بسيار پيچيده است بهتر آن است كه ما به واژه با شكوه فارسي "ورزنه" از ريشه "ورزيدن" بسنده كنيم .
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
1- ورز= كشتكار و زرع
2- ورز كار = كشتكار و زرع و برزگر
3- ورزاو = كار و زراعت و گاوي كه بدان زمين را شيار كنند.
4- ورزي = كشت كار زمين
5- ورزيدن = كشتن و زراعت كردن
6- ورزيد = كاسته شده
در ادبيات باستاني ايران اينگونه آمده است:
زرتشت ياران خود را به سه گروه بخش مي‌كند:
خيتو يا خودماني كه بي‌اندازه به او نزديك بوده‌اند.
ورزنه يا ورزندگان كه كشاورزان و دامپروران بوده‌اند.
آريا منش كه از دوستان و ياران زرتشت بوده‌اند.
درلغت نامه دهخدا ورزنه عنوان محلی جزء دهستان رودشت شهرستان اصفهان واقع در کنار زاینده رود نوشته شده است که آب کشاورزی آن از زاینده رود تامین می شود و محصولات آن غلات،پنبه ، هندوانه و شغل اهالی زراعت و قالی بافی است
-5- ممکن است از کلمه ورزنا گرفته شده باشد که از تقسیمات کشوری یا اجتماعی زمان ساسانیان بوده است.
- 6-ممکن است از دو کلمه ور + زندک رود گرفته شده باشد زیرا که به نام زاینده رود زندک رود نيزگفته می شود و کلمه ور نیزبه معنی کنار جمعا به معنی شهر کنار زاینده رود.

وجه تسمیه هایی که در مورد ورزنه آمده است به
از مطالب فوق مي‌توان حداقل يك احتمال را داد و آن اينكه از آن جايي كه ورزنه روزگاري سرزمين زرتشتيان بوده است لذا ممكن است آنان اين نام را انتخاب كرده باشند.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
موقعیت جغرافیایی

شهر ورزنه مركزبخش بن رود در فاصله ي 105 كيلومتري جنوب شرقي شهر اصفهان قرار گرفته و محدود است از شمال به راه آهن سراسري ، ازجنوب به اراضي مزروعي ورزنه، از شرق به اراضي مرزوعي و تالاب گاوخوني(درفاصله25 كيلومتري و نزديكترين نقطه به تالاب ) و از غرب به مزارع كشاورزي و روستاهاي اشكهران و بزم و قلعه امام اين شهر در طول جغرافيايي52درجه و39 دقيقه شرقي و عرض 32 درجه و 25 دقيقه ي شمالي واقع شده و11549 نفر جمعيت و 8/229 هكتار وسعت و تراكم در شهر معادل 9/45 نفر در هكتار و ارتفاع آن از سطح دريا 1475 متر است و شهر ورزنه به شكل دايره بوده و گسترش به سوي شمال دارد و خندقي گرداگرد آن را از قديم الايام قرار گرفته بعد از انقلاب روي آن را پوشانده و عنوان خيابان استفاده مي شود رودخانه زاينده رود از شمال شهر عبور كرده شهر را به دو قسمت شمالي جنوبي تقسيم مي كند قسمت شمالي آن نوساز، و تقريبا بعد از سال 58 شكل گرفته و شهرك امام جعفر صادق عليه السلام نام دارد.
اوضاع اقليمي آب و هوا:
شهر ورزنه به علت نزديكي به كوير داراي آب و هواي گرم و خشك مي باشد به طوري كه ماههاي مرداد و شهريور از حداكثر خشكي هوا برخوردار و ميزان متوسط بارندگي در ورزنه 80 ميليمتر است.
حداكثر سرعت باد در ورزنه 35 متر در ثانيه و جهت وزش با اغلب ، شمال غربي به جنوب شرقي است.ولي جريان باد غربي به شرقي هم وجود دارد .رطوبت نسبي در اواخر ساعات شب و صبحا بيشتر از ساير ساعات شبانه روز است و قبل از طلوع آفتاب به حداكثر و حداقل آن بعد از ظهر است.
معدل حداكثر در جه حرارت در بخش بن رود در تيرماه 42 درجه و معدل حداقل در آذر ماه 5.6 درجه و متوسط درجه حرارت ورزنه 14.1 درجه سانتيگراد است.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
مسجد جامع 600 ساله ورزنه در آستانه فرو ریختن اصفهان - خبرگزاری مهر: مسجد جامع شهر ورزنه که از شهرهای قرار گرفته در حاشیه جاده ابریشم است در اثر بی توجهی متولیان و به دنبال بارندگیهای اخیر در معرض تخریب و فروریختگی جدی قرار گرفته است. به گزارش خبرگار مهر در اصفهان، مسجد جامع شهر ورزنه از نزدیکترین مناطق حاشیه تالاب گاو خونی با سابقه ای حدود 600 سال در حال تخریب و تهدید جدی است این مسجد جامع و شهر ورزنه در مسیر حاشیه جاده ابریشم قرار گرفته و بسیاری از کتب تاریخی و سفرنامه سیاحان به آن اشاره کرده اند.
این مسجد اگر چه از نظر انجام مراسم مذهبی همچنان یکی از پر رونق ترین مساجد منطقه محسوب می شود، لیکن از نظر مرمت ساختمانی و حفظ و نگهداری آسیبهای قابل توجهی دیده است.


434416_orig.jpg
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
رئیس شورای اسلامی شهر ورزنه در این خصوص در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: تا کنون درخواستهای متعددی از مسئولان سازمان میراث فرهنگی و فرمانداری اصفهان در زمینه رسیدگی جدی به وضعیت فیزیکی این مسجد جامع داشته ایم که متاسفانه رسیدگی لازم نشده و به خوبی واضح است که اگر به سرعت اقدام عملی صورت نگیرد کتیبه ها و آجرهای سردرب این مسجد فرو خواهد ریخت.

434415_orig.jpg
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
ماشاالله شفیعی افزود: به دنبال هر بارندگی حتی جزئی، شکاف میان دیواره های بنا و نازک کاریهای آن بیشتر می شود و با چشم هم به راحتی می توان خمیده شدن دیواره های داخلی حیاط مسجد جامع را مشاهده کرد و ما علاوه بر نگرانی در خصوص میراث فرهنگی نگران حفظ جان نمازگزاران نیز هستیم و لازم است متولیان امر این موضوع را جدی بگیرند.



434418_orig.jpg
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری

رضا خلیلی ورزنه اظهار داشت: کاشی کاریهای موجود در سردرب، مناره، شبستان و سر در گنبدخانه این بنای تاریخی به عصر تیموری باز می گردد که بی توجهی به این بنای تاریخی در حدود سالهای 1366شمسی سبب شد تا خسارات زیادی در آن پدید آید.
وی خاطرنشان کرد: در سال 1366به بهانه اجرای طرح روان سازی کاروانسرای همجوار این مسجد و مجموعه بازار آن را تخریب کردند و متاسفانه برای اینکه هزینه ای برای بازسازی نپردازند این بخشهای تاریخی را نیز تخریب کردند.


434420_orig.jpg
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
خلیلی ورزنه در ادامه با اشاره به ایجاد حفره ها و شکافهای حدود 20سانتی متری در و سردرب این بنای تاریخی که در نتیجه همین یی توجهی ایجاد شده، اظهار داشت: متاسفانه اکنون تزئینات سر در مسجد جامع ورزنه از آن جدا شده است و ما همه روزه با نگرانی در انتظار فرو ریختن آن هستیم.



434419_orig.jpg
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
وی با اشاره به بارش بارانهای اخیر اظهار داشت: این بارش در نهایت سبب سنگینی و ایجاد فشار بر سقف و سردر بنا خواهد شد و قطعا بی توجهی به مرمت فوری آن، تخریب و فرو ریختن بخشهایی از این بنا را در پی خواهد داشت.
خلیلی ورزنه با اشاره به اینکه بارها در این خصوص به سازمان میراث فرهنگی مراجعه شده است، گفت: پیگیریها تاکنون نتیجه ای در بر نداشته است.


434417_orig.jpg
خبرنگار مهر ضمن حضور در مسجد جامع ورزنه و مشاهده نکات یاد شده امیدوار است با توجه به قدمت این بنا و موقعیت تاریخی و فرهنگی آن مسئولان استانی و کشوری به سرعت نسبت به حفظ این بنای تاریخی اقدام نمایند زیرا بارندگیهای اخیر لطمات جدی بر پیکره این بنای معماری ایرانی اسلامی وارد کرده است.
در اثر غفلت مسئولان و متولیان امور در سالهای گذشته مسجد جامع جار نیز در 20 کیلومتری اصفهان به طور تقریبا کامل تخریب شد.
در خصوص مسجد جامع جار نیز خبرگزاری مهر در سالهای گذشته گزارشی منتشر کرد که به دنبال انتشار این گزارش برخی از مسئولان استانی اقدامات اندک و محدودی انجام دادند.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
اصفهان : کویر ورزنه که در 8 کیلومتری شهر اصفهان قرار دارد به دلیل نزدیکی به خطوط انتقال نیرو و آب در صورت سرمایه گذاری و استقرار امکانات زیربنایی برای گردشگران می‌تواند به یک قطب گردشگری در کشور تبدیل شود.







 
بالا