بخش اول : فعل فعل ( verb ) ، رکن اصلی تشکیل دهنده یک جمله ( یا به تعبیر بهتر یک گزاره ) است و به همراه فاعل و مفعول ، ارکان اصلی جمله را بنا می کند. فعل بیانگر عمل یا نسبت دهنده حالتی است مثلا :
( بیانگر یک عمل) He killed the cat.
( بیانگر یک حالت) He saw a cat.
نکته شماره 1 : زمان ها
کتاب های دستور ، تقسیم بندی های مختلف و متنوعی از بحث زمان مطرح می کنند اما به طور کلی میتوان زمان ها را به سه بخش تقسیم نمود :
الف ) زمان های حال ب) زمان های گذشته ج ) زمان های آینده
الف) زمان های حال :
شامل چهار زیرمجموعه مهم حال ساده ، حال استمراری ، حال کامل و حال کامل استمراری می باشد :
حال ساده :
بیانگر عملی است که به صورت معمول و اثرات ( به صورت روتین ) انجام می پذیرد. مانند :
I go to cinema every week.
منفی کردن و سوالی کردن این زمان با استفاده از افعال کمکی Do و Does انجام می شود.
Do you love in shopping? She doesn't work for IBM.
شاید به نظر برسد این زمان به دلیل سادگی فقط ارزش کافی برای طرح در تست های آزمون تافل باشد. اما توجه داشته باشید در اکثر تست های گرامر به نوعی یک یا چند مورد از تست ها به این نکته گرامری مربوط می شود و عمده کاربرد آن مربوط به این نکته طلایی می شود :
حقایق علمی و حقایق کلی که واقعیت های پذیرفته شده و غیر قابل انکار را تشکیل می دهند به کمک زمان های ساده بیان می شوند.
همجنین توجه داشته باشید که فعل مربوط به فاعل سوم شخص مفرد ( یعنی مرجع ضمیرهای he ، she و it ) همراه با s یا es سوم شخص به کار می رود :
The earth goes round the sun. ( زمین به دور خورشید می گردد. )
Water freeze in 0' degree.
اکنون به چند تست نمونه توجه کنید :
کدام بخش اشتباه است ؟
1) Tornado traveled usually in a north easterly direction, at a speed in the range of 35 to 45 A B C
.miles in hour and is a preceded by heavy rain
D
2) It has been found that the length of light or dark periods influencecertain activities of
A B C
flowering plants.
D
پاسخ تست شماره 1 :
همانطور که می بینیم ؛ یک موضوع کلی و حقیقت طبیعی در این تست مطرح گردیده است. « گردباد معمولا به جهت شمال شرقی حرکت می کند ، با سرعتی در حدود 35 تا 40 مایل در ساعت و با باران های سنگین همراه می شود.» پس باید زمان جمله به صورت زمان حال ساده بیاید. یعنی travels و نه Traveled . پس گزینه A اشتباه دستوری جمله مورد نظر است.
پاسخ تست شماره 2 : باز هم با بیان یک واقعیت علمی سر و کار داریم. « کشف شده است که طول دور های تاریکی و روشنی بر فعالیت های خاص گیاهان گل دهنده تاثیر می گذارد. »
باز هم فعل جمله باید حال ساده باشد و از آنجا که فاعل the length of … می باشد ، فعل باید به صورت سوم شخص مفرد به کار رود. یعنی influences . پس گزینه B پاسخ این تست است.
حال استمراری :
بیانگر عملی است که در همین لحظه ، در حال انجام شدن است :
I am watching TV now. (در حال تماشای تلویزیون هستم اکنون. )
قیود زمان now و at the moment به معنای اکنون و در همین لحظه ، نشانه اصلی این زمان می باشند.
حال کامل و حال کامل استمراری :
زمان حال کامل ( که در گذشته به آن ماضی نقلی می گفتند ) بیانگر عملی است که در زمان گذشته انجام شده اما اثر آن هنوز باقی است ، مثلا هنگامی که می گوئیم « من این کتاب را خوانده ام » به این معناست که هنور مطالب آن را به یاد می آورم. در زبان انگلیسی این زمان با فرمول زیر ساخته می شود :
... + مفعول + قسمت سوم فعل + have / has + فاعل
I have studied this book. ( من این کتاب را خوانده ام )
I have eaten a sandwich. ( من یک ساندویچ خورده ام )
وجود قیودی مانندseveral , since , for , just , yet , recently , already , (تاکنون) so far , lately (اخیراً ) و ... از نشانه های این زمان می باشند :
I have worked in this factory since 1998. ( از سال 1998 ، در این کارخانه کار کرده ام. )
I have studied linguistics for 10 years. ( به مدت ده سال زبان شناسی خوانده ام. )
توجه داشته باشید که since ( از ) مبدأ زمان و for ( برای ) طول دوره را نشان می دهد. همچنین توجه داشته باشید که yet و already به معنای هنوز و تاکنون می باشند اما yet با جملات منفی و عمدتا در پایان جمله به کار می رود در حالی که already عمدتاً در وسط جمله و در جملات مثبت استفاده میشود.
They haven't eaten their dinner yet.
( آنها هنوز شامشان را نخورده اند. )
I have already watched many Indian movies.
( من تاکنون فیلم های هندی بسیاری دیده ام.)
حال کامل استمراری نیز به لحاظ معنا و کاربرد شبیه به حال کامل است و به صورت زیر ساخته می شود :
... + ing + فعل + been + have / has + فاعل
مانند :
I have been washing the dishes for half an hour.
( من در حال شستن ظرفها بوده ام از نیم ساعت قبل )
در ترجمه فارسی این جمله ، می توان فعل را به صورت ( در حال شستن می بوده ام ) نیز ترجمه کرد که نشانگر استمرار است اما در این صورت در زبان فارسی چندان رایج نیست. تفاوت زمان حال کامل و حال کامل استمراری در آن است که در حال کامل استمراری ، انجام عمل در لحظه حاضر مورد تأکید است. این دو زمان را اغلب می توان به جای هم به کار برد و در تست های تافل هم تفاوت آنها چندان مورد توجه نمی باشد ؛ اما دقت کنید که بعضی افعال مانند die ( مردن ) ، break ( شکستن ) ، fall ( افتادن ) و ... صورت لحظه ای دارند و نمی توان آنها را در قالب استمراری به کار برد :
The apple has fallen since two days ago.
( سیب از دور قبل بر زمین افتاده است. )
اما نمی توان گفت که سیب از دو روز قبل در حال افتادن بوده است.
ب) زمان های گذشته :
زمان های گذشته را می توان به چهار دسته اصلی تقسیم کرد :
گذشته ساده 2) گذشته استمراری 3) گذشته کامل ( ماضی بعید ) 4) گذشته کامل استمراری
1 ) گذشته ساده :
بیانگر عملی است که در زمان گذشته انجام گرفته و پایان یافته است مانند :
I walked to school yesterday. ( من دیروز به مدرسه رفتم. )
توجه داشته باشید که اگر فعل بی قاعده باشد باید به صورت زمان گذشته به کار رود. در غیر اینصورت ed به آن اضافه می شود :
I saw Mary yesterday.
صورت منفی و سوالی این زمان با استفاده از فعل کمکی did ساخته می شود :
Did you buy a car last year?
No, I didn't buy a car last year.
به هنگام استفاده از did ، فعل اصلی جمله دیگر گذشته نمی شود.
2. گذشته استمراری :
بیانگر عملی است که در لحظه مشخصی در زمان گذشته در حال انجام بوده است و با فرمول زیر ساخته می شود :
... + ing + فعل + was / were + فاعل
این زمان عمدتا با یک زمان گذشته ساده استفاده می شود و کلمات پیوند دهنده when و while این دو بخش را به هم متصل می کنند :
I was watching TV when you called me.
( هنگامی که شما زنگ زدید ، من در حال تماشای تلویزیون بودم )
3. گذشته کامل و گذشته کامل استمراری :
گذشته کامل بیانگر عملی است که در زمان گذشته و قبل از عمل دیگری انجام شده ، پایان گرفته و اثر آن هم از بین رفته است. مثلا : ( من این کتاب را خوانده بودم. ) به آن معناست که زمانی در گذشته این کتاب را خواندم اما اثر آن از بین رفته و مطالب آن را به یاد نمی آورم. فرمول این زمان به صورت زیر است :
... + قسمت سوم فعل + had + فاعل
زمان گذشته کامل اکثرا همراه با یک گذشته ساده به کار می رود و کلماتی مانند before و because این دو بخش را به هم پیوند می دهد :
Mary was happy because she had passed the exam
گذشته کامل گذشته ساده
( مری خوشحال بود چون در امتحان قبول شده بود ) یعنی ابتدا مری در امتحان قبول و سپس خوشحال شد.
Mary had eaten a sandwich before she went to bed.
( مری یک ساندویچ خورده بود قبل از اینکه به رختخواب برود. )
یعنی مری ابتدا ساندویچ را خورده بود و سپس به خواب رفت.
گذشته کامل استمراری با فرمول زیر ساخته می شود :
ing + فعل + had + been + فاعل
When you came, I had been watching a movie.
( وقتی شما آمدید ، من در حال تماشای فیلم بودم. )
همانطور که می بینید این زمان هم همراه با یک گذشته ساده به کار می رود.
ج) زمان های آینده :
زمان های آینده را می توان به 4 دسته تقسیم کرد :
1) آینده ساده 2) آینده نزدیک 3) آینده استمراری 4) آینده کامل
1. آینده ساده : بیانگر عملی است که در زمان آینده انجام خواهد شد. ساخت جمله آینده ساده به صورت زیر است :
... + فعل ساده + will / should / must / can / may + فاعل
I will buy a house next year.
( سال آینده خانه خواهم خرید. )
توجه کنید که همه فعل های کمکی زمان حال مانند should ، may ، can ، must نشانه آینده هستند و فقط will نیست که نماینده زمان آینده می باشد. وقتی می گوییم ( باید درس بخوانم ) منظورمان این است که باید در آینده درس بخوانم.
2. آینده نزدیک : بیانگر عملی است که در زمان آینده نزدیک انجام خواهد گرفت ، یعنی مقدمات انجام آن محقق گردیده و احتمال انجام آن بیشتر از زمان آینده ساده می باشد. ساختار این زمان به صورت زیر است :
فعل + am / is / are + going to + فاعل
I am going to buy a house tomorrow.
یعنی مقدمات خرید خانه فراهم شده است و به احتمال قریب به یقین فردا انجام خواهد شد.
3. آینده استمراری : این زمان بیانگر عملی است که در زمان آینده به صورت استمرار اتفاق بیافتد و فرمول آن به صورت زیر است :
... + ing + فعل + will+ be+ فاعل
I will be working ……….
( در حال تماشای تلویزیون خواهم بود ...)
این زمان دارای قید زمان معروف this time و مشتقات آن است.
I will be watching T.V this time next week.
At six o'clock on Friday, I will be playing football.
این زمان به همراه حال ساده نیز به کار می رود که در آن صورت با when همراه می شود :
When you are in England, I will be studying for exam.
توجه داشته باشید که در این زمان ، نقطه دقیق انجام عمل مشخص است. ( جمعه ساعت 6 ، هفته بعد همین موقع ، وقتی شما در انگلستان هستید و ... ) اما در زمان آینده کامل نقطه دقیق انجام عمل مشخص نیست و همین موضوع ، فرق این دو زمان را مشخص می کند.
4. آینده کامل : عملی را بیان می کند که در زمان آینده وقبل از زمان معینی پایان بگیرد. ساختار آن به صورت زیر است :
قسمت سوم فعل + will + have + فاعل
I will have studied.
این زمان عمدتا با حرف اضافه by و یک قید زمان آینده به کار می رود :
I will have left the country by the time you read this letter.
( تا زمانی که تو این نامه را بخوانی من از کشور خارج شده ام. )
در این زمان ، نقطه انجام عمل به لحاظ زمانی مشخص نیست و این نکته تفاوت آن با زمان آینده استمراری است.
1. A: Don't forget to mail my package for me.
B: I …… it. I went to the post office this morning.
1) will mail
2) have already mailed
3) have been mailing
4) am going to mail
2. My mother ………. The dirty dishes for the past twenty minutes.
1) have washed
2) have been washing
3) might wash
4) has been washing
3. Don't phone me between 7 and 8. We ……... dinner then.
have had 1) will
2) will be having
3) will have been having
4) will have
4. Since seven o'clock this morning, the gardener ……. In the garden.
1) works
2) has been working
3) worked
4) is working
5. My father went to bed as soon as he got home. He …… for ten hours.
1) had been working
2) was working
3) worked
4) has been working
پاسخ تست ها :
1. گزینه (2) صحیح است.
به زمان حال کامل استمراری با قید already نیاز داریم. ( من این کار را قبلا انجام داده ام. امروز صبح به اداره پست رفتم. )
2. گزینه (4) صحیح است.
توجه داشته باشید که فاعل my mother سوم شخص است و باید با فعل کمکی has به کار رود نه have.
3. گزینه (2) صحیح است.
از آنجا که قید زمان ( بین ساعت 7 و 8 ) در جمله به کار رفته است به زمان آینده استمراری نیاز داریم ؛ چرا که نقطه انجام عمل از نظر زمانی مشخص است.
4. گزینه (2) صحیح است.
Since نشان دهنده مبدأ زمان و نشانه حال کامل و حال کامل استمراری است.
5. گزینه (1) صحیح است.
( پدرم به محض رسیدن به خانه خوابید. او به مدت 10 ساعت کار کرده بود. ) در این جمله به گذشته کامل استمراری نیاز داریم.
نکته شماره 2 : شکل فعل دوم
همانطور که دیدیم ، شکل فعل در جمله تابع زمان است یعنی بسته به اینکه جمله چه زمانی باشد شکل فعل تغییر می کند ، مثلا در زمان گذشته فعل صورت گذشته پیدا می کند ( ed به آن اضافه می شود و اگر بی قاعده باشد باید شکل آن را به خاطر سپرد ) و در زمان آینده از will یا دیگر افعال وجهی استفاده می کنیم.
اکنون سوال این است که اگر یک فعل دیگر ( فعل دوم ) هم در جمله وجود داشته باشد ، شکل فعل دوم تعیین می شود. فعل دوم یکی از این سه حالت را دارد :
اکنون به انواع حالت هایی که در آنها شکل فعل دوم تعیین می شود می پردازیم :
الف ) در بیشتر موارد فعل دوم به صورت مصدر با to به کار می رود. افعالی که فعل پس از آنها به صورت مصدر با to به کار می رود بسیار زیاد هستند و نمی توان همه آنها را فهرست کرد. توجه داشته باشید که به صورت از پیش تعریف شده ، فعل دوم به صورت مصدر با To به کار می رود مگر اینکه خلاف آن ثابت شود :
I decided to study linguistics. ( تصمیم گرفتم زبان شناسی بخوانم. )
He promised to help us. ( او قول داد به ما کمک کند. )
صورت منفی این جملات با اضافه شدن not قبل از to ساخته می شود :
I decided not to study linguistics. ( تصمیم گرفتم زبان شناسی نخوانم. )
ب) افعالی که پس از آنها فعل دوم به صورت مصدر بدون to به کار می رود :
پس از سه فعل let ، make ( وادار کردن ) ، have ( وادار کردن ) ، فعل دوم به صورت مصدر بدون to به کار می رود :
I let my brother use my car. ( اجازه دادم برادرم از ماشین من استفاده کند. )
I made him clean his room. ( او را مجبور کردم تا اتاقش را تمیز کند. )
توجه داشته باشید که منظور از مصدر بدون to ، صورت ساده فعل ( بدون to ، بدون -ing ، بدون s سوم شخص یا هر نشانه دیگری است ). صورت منفی جملات بالا با اضافه شدن not قبل از فعل اصلی ساخته می شود :
I made him not watch TV. ( او را مجبور کردم تلویزیون نگاه نکند. )
ج) افعالی که پس از آنها فعل دوم به صورت اسم مصدر ( ing + فعل ) به کار می رود :
این افعال هم تعداد فراوانی را شامل می شوند که مهم ترین آنها عبارتند از :