تلفنهای دوربین دار در یک زمان کوتاه، مسیری طولانی را طی کردهاند و امروز سطح بالایی از امکانات و کیفیت را در اختیار کاربران میگذارند. اما هنوز هم عکسهای خوبی با آنها گرفته نمیشود و معمولاً عکس هایی که با تلفن ها گرفته میشود بی کیفیت و نا واضح هستند. در اینجا به نکاتی می پردازیم که رعایت آنها باعث تغییرات اساسی در کیفیت عکس هایی می شود که با تلفن خود می گیرید. فراموش نکنید که بهترین دوربین، دوربینی است که همراه شما است و این دوربین های همیشه همراه با کمی توجه عکسهای خوبی برایتان می گیرند.
تلفنهای دوربین دار انواع متفاوتی دارند و نرمافزارهایی با امکانات متفاوت از آنها پشتیبانی میکنند. مهارت افراد هم در استفاده از آنها متفاوت است. به همین دلیل در این مطلب به جزئیات نمیپردازیم و سراغ نکات کلی و مهمی میرویم که رعایت آنها در تمامی موارد ضرورت دارد.
قوانین اولیه عکاسی را فراموش نکنید
موارد زیر اصول اولیه عکاسی هستند که در زمان استفاده از دوربین موبایل باید آنها را در نظر بگیرید و بهتر است قبل از گرفتن هر عکس یک بار آنها را در ذهن مرور کنید و دقت کنید که به درستی رعایت شده اند.
برای مطالعه این موارد لطفا در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
از نور محیط به درستی استفاده کنید:
توجه کنید که سوژه شما در بهترین نقطه تابش نور باشد و زاویه را به نحوی تنظیم کنید که خودتان و در مسیر این تابش نباشید و نور به سمت لنز دوربین شما تابیده نشود. بهترین حالت این است که نور از پشت دوربین مستقیما به صورت سوژه بتابد. حتماً با کمی جابه جایی به نقطه بهینه ای میرسید که بهترین زاویه تابش نور را دارید.
لنز دوربین را تمیز نگه دارید:
شاید بسیار ساده به نظر برسد ولی این نکته معمولا درمورد لنز دوربین موبایل نادیده گرفته می شود. در مورد دوربین های عکاسی معمولاً دقت میکنیم که لنز را تمیز نگه داریم و با حساسیت بیشتری با آنها برخورد میکنیم اما در دوربین های موبایل به خاطر ماهیت آنها و تماس مکرر با دست، اغلب این نکته را نادیده می گیریم و البته بدون داشتن یک لنز تمیز رعایت بقیه نکات بیفایده خواهد بود.
از زوم دیجیتال خودداری کنید:
میلیونها بار این نکته را شنیدهاید والبته هرچه از بی مصرف بودن این امکان بگوییم، مبالغه نکرده ایم. اگر میخواهید از فاصله کمتری از یک سوژه عکاسی کنید راههای بهتری وجود دارد که باید از آنها استفاده کنید. مثلاً میتوانید عکس را کراپ کنید و این همان کاری است که زوم دیجیتال برای شما انجام میدهد اما با این تفاوت که کیفیت عکس شما را خراب میکند. بهتر است حتی المقدور به سوژه خود نزدیک شوید و از زوم دیجیتال استفاده نکنید.
به نور فلاش دقت کنید:
فلش های ال ای دی، امکانی هستند که شرکت ها بیشتر از آنچه باید، درمورد آنها تبلیغ میکنند و این در حالی است که معمولاً تأثیرات نامطلوبی را بر روی عکسهای شما می گذارند. البته در محیط هایی که شما با مشکل کمبود نور مواجه هستید به وظیفه خود عمل میکنند اما در بسیاری از موارد نیز بی مورد روشن می شوند و عکس شما را خراب می کنند. به همین دلیل در اغلب مواقع اگر آن را خاموش کنید، به مراتب عکس بهتری خواهید گرفت. در مواردی هم که نمیتوانید تشخیص دهید که آیا نور محیط کافی است یا خیر، حتماً یک عکس با فلش و یکی هم با فلش خاموش بگیرید.
نرمافزار دوربین خود را ارتقا دهید:
ممکن است در قدم اول دایره عملکرد شما در نرمافزار دوربین، برای اعمال تنظیمات لازم بسیار کم باشد، ولی میتوانید از نرمافزار های جانبی به عنوان مثال CameraZOOM FX برای سیستم عامل آندروید و یا +Camera برای iPhone استفاده کنید. نرم افزارهای جانبی که تعداد آنها کم هم نیست، دایره عملکرد شما را به شدت توسعه می دهند.
کیفیت تصویر را کنترل کنید:
در مدل های مختلف، امکان عکاسی با رزولوشن های مختلف به شما داده شده است. تنها حسن عکاسی با کیفیت پایین، سرعت بالا در ذخیره سازی تصویر و سهولت در ارسال عکس است، پس در شرایطی که قصد ارسال تصویر را ندارید و یا با کمبود حافظه روبرو نیستید، تنظیمات دوربین را بر روی بالاترین سطح رزولوشن قرار دهید.
گزینه Stable Shot را روشن کنید:
یکی از مشکلات اساسی در عکاسی با دوربین موبایل، لرزش دست در هنگام عکاسی است و اینکه با توجه به اندازه صفحه نمایش موبایل، تشخیص اینکه تصویر تار شده است یا خیر، راحت نیست. شما میتوانید به جای اینکه در زمان عکاسی مانند یک تک تیر انداز نفس تان را حبس کنید، گزینه Stable Shot را درون تنظیمات دوربین خود فعال کنید تا به کمک شما بیاید. با فعال کردن این امکان، دوربین تا زمانی که دست شما برای یک مدت کوتاه ثابت نشود ( معمولاً یک یا دو ثانیه)
عکس را ثبت نمیکند. همچنین شما این امکان را دارید که میزان حساسیت را نیز تنظیم کنید تا به حد مطلوب شما برسد.
تراز سفیدی (With Balance):
شاید پیش از این هم در زمان عکاسی با دوربین های دیجیتال این تجربه را داشته اید که رنگهای عکس شما با رنگهای واقعی تصویر تفاوت پیدا کرده اند و یک لایه رنگی آبی یا نارنجی کل تصویر را پوشانده است. این اتفاق معمولاً در زمانی که نور محیط کافی نیست میافتد. مثلاً در زمانی که در هوای ابری عکاسی میکنید. یکی از مواردی که شما باید به آن توجه داشته باشید، وایت بالانس تصویر است. معمولاً دوربین ها در این زمینه به خوبی عمل میکنند اما همانطور که گفته شد در شرایطی که نور محیط مناسب نباشد یک لایه رنگی بر روی تصویر پدیدار می شود چرا که دوربین در تشخیص صحیح رنگ ها دچار اشتباه میشود.
اولین اقدام شما برای اصلاح این مورد این است که بلافاصله بعد از باز کردن درب دوربین عکس نگیرید و زمانی در حدود ۵ ثانیه به لنز دوربین فرصت دهید تا با نور محیط منطبق شود. اما در صورتی که پس از زمان داده شده، همچنان تصویر کدر به نظرمی رسید، لازم است در قسمت تنظیمات دوربین گزینه مناسب را به صورت دستی انتخاب کنید. معمولا گزینه های نور روز(daylight) و هوای ابری (cloudy) و یا فلورسنت (fluorescent) در بخش تنظیمات کمک خوبی هستند.
تنظیم میزان نور ورودی به لنز (Exposure):
یکی از ضعفهای اساسی دوربین های موبایل در تشخیش میزان نوردهی مناسب است، مخصوصاً در زمان عکاسی در نور کم. اکسپوژر (Exposur) یکی از بهترین ابزارهایی است که شما برای تنظیم دوربین در نور کم در اختیار دارید. با استفاده از این گزینه میتوانید میزان نوری که به لنز دوربین وارد میشود را افزایش دهید و معمولاً بعد از انجام این کار کیفیت عکسهای شما به مراتب بهتر خواهد شد.
عکسهای خود را باز هم بهتر کنید:
همیشه از روی صفحه مانیتور کامپیوتر بهتر میشود در مورد عکس قضاوت کرد و آن را اصلاح نمود. الان وقت آن است که عکسهایی را که گرفتهاید به کامپیوترتان منتقل کنید و کمی با آنها بازی کنید. برای اصلاح عکس لازم نیست که در کاربا فتوشاپ حرفهای باشید و با نرمافزارهای مختلفی این کار قابل انجام است. Gimp ، Paint.net، و یا حتی iPhoto این کار را برایتان انجام می دهد. البته بسیاری از نرم افزارهای موجود بر روی دوربین ها هم این امکان را برای شما فراهم کردهاند ولی این کار روی کامپیوتر و صفحه مانیتور با کیفیت دیگری انجام می شود. کمی تغییر در سطح رنگها تصاویر شما را طبیعی تر میکند و گاهی هم تنها با سیاه وسفید کردن یک عکس آن را به یک عکس بسیار خوب تبدیل می کنید.
برای گرفتن عکس های خوب لازم نیست حتما یک دوربین حرفه ای داشته باشید. با رعایت نکات مهم و کمی تمرین می توانید با تلفن همراه تان هم عکس های فوق العاده ای بگیرید. اگر شما هم نکته خوبی بلدید آن را با بقیه در بخش نظرات به اشتراک بگذارید.
عكاسی رشته ای است كه علاقه مندان زیادی در سراسر دنیا دارد. هر كسی سعی می كند با استفاده از دوربینی كه در اختیار دارد شروع به عكاسی كند و لحظه های خاطره انگیزی را ثبت كند.
شاید فكر كنید برای ورود به دنیای حرفه ای عكاسی خرید یك دوربین پیشرفته از ضروریات باشد اما باید بدانید كه این روزها خیلی ها معتقدند كه بهترین دوربین، دوربینی است كه همراه دارید. با استناد به همین اصل خیلی ها شروع كردند با استفاده از دوربین تلفن همراه خود به ثبت سوژه های مختلف و بدین ترتیب عكاسی با تلفن همراه تبدیل به یك رشته از عكاسی شده است.
هم اكنون دوربین iPhone 4 پرطرفدارترین دوربین در سایت فیلكر است و جالب است بدانید كه دوربینهای حرفه ای در رتبه های بعدی قرار دارند.
در این نوشته قصد دار
ی
م شما را با دنیای عكاسی با تلفن همراه و نكات ظریف آن آشنا كن
تلفن خود را بشناسید.
در عكاسی با موبایل سرعت عمل مهم است. به همین دلیل باید به خوبی با گوشی خود آشنا باشید. یك راه سریع برای اجرای دوربین بیابید. اگر از iPhone استفاده می كنید می توانید از دكمه Home جهت راه اندازی دوربین گوشی استفاده كنید. اگر هم از گوشی های آندروئید استفاده می كنید می توانید از برنامه QicCam برای ساخت یك میانبر بر روی Home screen استفاده كنید. علاوه بر سرعت عمل در راه اندازی دوربین تلفن همراه باید با سرعت شاتر و زمانبندی دوربین نیز آشنا باشید.
به نورپردازی توجه كنید.
یكی از نكاتی كه باید به آن توجه كنید نورپردازی است. نور كم می تواند بهترین كار شما را تبدیل به بدترین كار كند. اگر در محیط بسته عكس می اندازید قانون اصلی عكاسی مبنی بر پشت به نور بودن عكاس را رعایت كنید. نور در پشت سوژه آنرا تاریك خواهد كرد. به این نكته هم توجه كنید كه پس از نورپردازی خوب باید سعی كنید دوربین را بی حركت نگاه دارید. یك حركت كوچك می تواند تصویر را مات كند. برنامه های كمكی زیادی برای رفع این مشكل نوشته شده اند از جمله Pro Camera برای iPhone كه علاوه بر امكانات بسیار، امكانی جهت جلوگیری از لرزش دارد.
كاربران آندروئید می توانند از Camera 360 استفاده كنند.
در عكاسی خیابانی به نور توجه كنید ولی لازم نیست همه قوانین را رعایت كنید. گاهی با توجه به سوژه ای كه در نظر دارید، عكاسی روبروی خورشید نیز می تواند تصاویر خارق العاده ای را خلق كند. برای مثال تصویر زیر كه توسط الكساندر كسلار گرفته شده است را ببینید.
از بزرگنمایی دیجیتال پرهیز كنید. حتما تا به حال متوجه این موضوع شده اید كه بزرگنمایی دیجیتال تنها تصویر را بزرگتر می كند و این باعث می شود تصویر پیكسل-پیكسل نشان داده شود. تا آنجا كه ممكن است از این امكان استفاده نكرده، سعی كنید به سوژه نزدیك تر شوید.
تركیب بندی را مورد توجه قرار دهید.
قبل از عكس انداختن درباره تصویری كه می خواهید آنرا ثبت كنید كمی فكر كنید. قانون سه گانه را مورد توجه قرار دهید. عناصر مهم تصویر را در در راستای خطوط قرار دهید تا تصویری قوی تر داشته باشید.
در مورد پس زمینه تصویر بیاندیشید.
دوربین های تلفن همراه معمولا توانایی جداكردن موضوع از پس زمینه را ندارند. برای رفع این مشكل می توانید از سوژه در مقابل پس زمینه ای ساده عكس بگیرید و یا همه تصویر را به سوژه اختصاص دهید. گاهی هم می توانید این قوانین را نادیده بگیرید. برای مثال در عكاسی خیابانی تصویری شلوغ می تواند صحنه زیبایی را خلق كند.
نرم افزارهای زیادی را بر روی گوشی همراه خود داشته باشید. گاهی اعمال كردن یك ***** بر روی یك عكس می تواند جلوه بسیار زیبایی به آن تصویر بدهد. برای این كار هم تعداد بسیار زیادی نرم افزار برای گوشی های مختلف وجود دارد. از جمله معروفترین این نرم افزارها می توان به Instagram اشاره كرد.
به یك تصویر قناعت نكنید.
از سوژه چند تصویر مختلف بگیرید. به یك تصویر قناعت نكنید. بدین ترتیب از كیفیت عكس اطمینان حاصل خواهید كرد.
نكات جدید را آزمایش كنید.
زوایای مختلفی را امتحان كنید. گاهی یك زاویه جدید می تواند تصویر بسیار جالبی را خلق كند. امتحان كردن نكات جدید هیچ مشكلی را پیش نخواهد آورد.. سعی كنید خلاقانه فكر كنید. چیزهای متفاوتی را امتحان كنید.
لنز دوربین را تمیز نگاه دارید.
تمیز كردن لنز دوربین عكاسی معمولا فراموش نمی شود اما تمیز كردن لنز دوربین تلفن همراه به راحتی فراموش می شود. اثر انگشت می تواند كیفیت تصویر را مخدوش كند. با یك پارچه نرم میكروفیبر لنز دوربین را تمیز كنید. از دستمال كاغذی برای این كار استفاده نكنید زیرا احتمال خراشیده شدن لنز دوربین وجود دارد.
داشتن لوازم جانبی ضرری ندراد.
تهیه كردن لوازم جانبی برای تلفن همراه ضرری ندارد اما الزامی هم نیست. اگر نیاز به پایه ای دارید تا تلفن همراه را ثابت نگاه دارد می توانید از GorillaMobile استفاده كنید. از PhotoJojo هم می توانید انواع لنز را كه قابلیت اتصال به تلفن همراه را دارند تهیه كنید. حتی می توانید با استفاده از این وسیله لنزهای دوربین های SLR را به آی فون متصل كنی
با گذشت زمان، دوربین موبایل ها روز به روز بهتر می شوند. دیگر آن زمان گذشت که موبایل فقط می توانست یک عکس تیره با وضوح بسیار کم بگیرد. بیشتر سازندگان موبایل دوربین دار به کیفیت سنسور، سرعت و اپتیک ها بیشتر از مشخصات مگاپیکسل توجه می کنند. اما همچون هر نوع عکاسی دیگر، خود دوربین فقط بخش ناچیزی از گرفتن یک عکس به یاد ماندنی است.
امروز به عکاسی با دوربین موبایل می پردازیم، و می بینیم چگونه می توانیم تکنیک قدیمی را با تکنولوژی مدرن ادغام کنیم تا با استفاده از موبایل عکس های رؤیایی بگیریم.
1. سه خط فرضی را به خاطر داشته باشید
فقط به خاطر این که از دوربین موبایل استفاده می کنید "Composition 101" هنوز استفاده می شود. سعی کنید دو خط افقی و دو خط عمودی که در وسط تصویر تان به هم می رسند را فرض کنید، و المنت های مهم تصویرتان را در محل تقاطع این دو خط قرار دهید. همچنین سعی کنید خطوط مهم (مثلاً یک افق) را در بین خطوط سوم در عکس تان قرار دهید.
بعضی موبایل ها قابلیت ایجاد این خطوط را دارند که بسیار مفید است. اگر موبایل تان این ویژگی را دارد حتماً آن را فعال کنید.
2. زوم را فراموش کنید
تلاش زیادی برای هر چه باریک تر کردن موبایل ها در ضمن افزایش کیفیت دوربین وجود دارد. تلاش برای گنجاندن یک زوم قابل استفاده در یک وسیله باریک بسیار دشوار است. متوجه خواهید شد که دوربین از یک زوم دیجیتال استفاده می کند، که بهتر است به هیچ وجه از آن استفاده نکنید زیرا عکس تان پیکسل دار و نا خوشایند می شود.
بهترین کار این است که صبر کنید تا عکس را روی کامپیوتر بریزید و تصویر را crop کنید تا در یکی از المنت های مهم فوکوس شود. در بیشتر موارد بهترین گزینه نزدیک تر شدن به سوژه است.
3. حالا عکس بگیرید، بعداً ویرایش کنید
یکی از روش هایی که سازندگان موبایل سعی می کنند مدل شان را متفاوت سازند ارائه یک سری عملیات های ویرایش روی موبایل است. این کار در چند مورد محدود قابل استفاده است، اما بهتر از هیچ است. سعی کنید مانع ایجاد افکت sepia در هر تصویر شوید، و پردازش را به جای پردازشگر محدود گوشی تان به عهده Lightroom, Photoshop یا Aperture بگذارید. تنها کار مهم این است که عکس را بگیرید.
4. اصل کار روشنایی است
اگر چه سنسورهای گوشی موبایل در حال پیشرفت است، اما هنوز قادر به رقابت با SLR نیستند. یکی از مهم ترین دغدغه های گوشی ها گرفتن نور کافی است. می توانید قبل از فشار دادن شاتر با اطمینان از این که نور سوژه تان کافی است این مشکل را حل کنید. چراغ را روشن کنید، پرده ها را باز کنید، یا صبر کنید تا خورشید در آسمان کمی بالاتر بیاید!
اگر گوشی تان فلاش دارد، آن را امتحان کنید. اگر چه ممکن است آنقدر قوی نباشد که اصلاح زیادی ایجاد کند، ولی در مواقعی که احتیاج به کمی افزیش نور دارید به درد می خورد. سعی کنید در بیرون آن را بصورت fill-flash استفاده کنید- ممکن است پانچ بیش تری که به دنبالش بودید را بدست آورید.
5. از ویژگی های گوشی تان استفاده کنید
ما قبلاً احتمال وجود خطوط grid روی تصویرتان را ذکر کرده ایم، در این جا نیز متوقف نمی شود. اگر چه ممکن است بعضی ویژگی ها به صورت یک حیله بنظر برسند، ولی بقیه ی این ویژگی ها واقعاً در عکاسی و گرفتن عکس های بهتر به شما کمک می کنند.روشن کردن حالت HDR در iPhone تان را امتحان کنید- در این حالت دو عکس گرفته می شود، یکی استاندارد و یکی که چند exposure را ادغام می کند. بعضی وقت ها نتیجه وحشتناک است، اما غالباً جزئیاتی بیش از آنچه از یک گوشی انتظار دارید بدست می آورید.
بعضی گوشی ها شروع به ارائه نرم افزار خیلی خوبی برای گرفتن عکس های پانورامیک کرده اند که عملکرد آن بیش از آنچه تصورش را بکنید بهتر می باشد.
6. قضاوت را به بعد موکول کنید
اگر چه ممکن است دوربین گوشی تان خیلی خوب باشد، شانس این را دارید که کیفیت عکس هایتان را روی یک صفحه کوچک با وضوح نسبتاً پایین احساس کنید. برای ایجاد فضای خالی عکس های تان را پاک نکنید آن ها را نگه دارید تا در آینده مرور کنید. ممکن است متوجه شوید که این عکس های روی صفحه لپ تاپ یا دسکتاپ زیباتر بنظر برسند.
7. کمی فضا و پشتیبانی ایجاد کنید
همان طور که بسته بندی یک جفت کارت حافظه توصیه می شود، بسیار خوب است که حافظه گوشی تان را به طور مرتب چک کنید تا مطمئن شوید فضای زیادی برای گرفتن عکس های فوری وجود دارد. گوشی تان را با بازی، برنامه های کاربردی و موسیقی به حدی پر نکنید که هیچ فضایی برای گرفتن عکس از اولین قدم های پسرتان باقی نمانده باشد.
اطمینان از این که مرتباً عکس ها را از گوشی تان دانلود می کنید و در کامپیوترتان پشتیبانی می کنید نیز به همین اندازه اهمیت دارد. ماهیت یک گوشی اینست که خیلی راحت گم می شود یا به سرقت می رود. گم کردن گوشی خودش به اندازه کافی ناخوشایند است، اما از همه بدتر این است که متوجه شوید عکس هایتان را روی کامپیوتر کپی نکرده اید.
8. از تابش مستقیم خورشید اجتناب کنید
نکته دیگر که که در عکاسی با موبایل اهمیت دارد، اجتناب از تابش مستقیم خورشید است. سوژه تان مستقیم رو به خورشید نباشد، چرا که منجر به سایه های ناخوشایند و عکس بی کیفیتی می شود. به یک جای روشن تری از سایه بروید تا کامپوزیشن تان**(composition) تنظیم شود و نتیجه کارتان خوشایندتر شود.
9. فریم تان را پر کنید
متأسفانه هنوز یک لنز 1.2 روی دوربین موبایل وجود ندارد، بنابراین محو کردن پس زمینه با استفاده از یک عمق سایه از زمینه سخت است. در عوض، بهترین روش برای رسیدگی به یک پس زمینه درهم برهم و شلوغ این است که فریم را با سوژه پر کنید. نزدیک تر شوید و از عکسی با یک سوژه کوچک در وسط یک پس زمینه شلوغ اجتناب کنید.
10. گوشی را همه جا با خود ببرید!
بنا بر یک مثل قدیمی، بهترین دوربین دوربینی است که بتوانی آن را همه جا با خودت ببری. قشنگی موبایل شما به این است که همیشه در جیب تان است و لازم نیست یک دوربین اضافی دنبال تان ببرید یا یک وسیله دیگر شارژ کنید.
اگرچه دوربین موبایل هرگز جایگزینی برای یک SLR قوی نیست، ولی نسبت به چند سال گذشته پیشرفت زیادی کرده است. من الان با دوربین iPhone ام خیلی بیش تر از هر دوربین دیگری عکس می گیرم، و این یک ابزار بسیار قابل است (اگر حرفم را باور نمی کنید به نمونه های آخر این صفحه مراجعه کنید)
دوربین تان را همه جا با خودتان ببرید، این نکته های ساده را دنبال کنید، و از این که حتی اگر فراموش کرده باشید دوربین عکاسی تان را همراه ببرید باز هم می توانید عکس بگیرید لذت ببرید.
یک عادت رایج بین اکثر مردم وجود دارد که اگر متوجه بشوند عکسی با دوربین تلفن گرفته شده، آن را نادیده میگیرند. خیلیها هم مدام دیگران را نصیحت میکنند که «به جای دور ریختن پولت با خرید یک تلفن گران، یک ارزانش را بخر و در کنارش هم یک دوربین "واقعی" بگیر.» ولی میدانیم که این دوربینهای "واقعی" اکثراً در گوشهای از خانه افتاده و دارند خاک میخورند.
بسیار خوب است که هر کسی یک دوربین واقعی داشته باشد تا در شرایط خاص مثل سفر یا گردش، بتواند عکسهای عالی با آن ثبت کنید ولی به هر حال یک عکس خوب، یک عکس خوب است و فرقی نمیکند که با چه وسیلهای گرفته شده باشد.
دوربینهای موجود در تلفنهای هوشمند ضعفها و قوتهای خود را دارند، با تأکید روی نقاط قوت و بی اهمیت کردن ضعفها، شما میتوانید منفیخوانها را پیش از شروع بازیشان به سکوت دعوت کنید. دوربینهای به کار رفته در تلفنهای هوشمند در طول چند سال اخیر خیلی بهتر شدهاند و حالا شما میتوانید نتایج بسیاری خوبی با آنها بگیرید، به خصوص اگر بدانید که دارید دقیقاً چه میکنید.
در ادامه مطلب با ما همراه باشید. میخواهیم «9 مورد» را با شما در میان بگذاریم تا از این به بعد، قبل از آتش کردن اپلیکیشن عکاسیِ تلفن اندرویدی، یا آیفون یا لومیای خودتان، آنها را در ذهن داشته باشید و عکسهای بهتری بگیرید.
مورد 1: به سوژه نزدیک شوید
بسیاری از دوربینهای تلفنهای هوشمند وقتی آنها را در نزدیکی سوژه نگه دارید فوقالعاده درخشان عمل میکنند. سنسور کوچک عمق میدان نسبتاً عریضی را در اختیار شما قرار میدهد بنابراین میتوانید تمام اشیا را در فوکوس داشته باشید، حال آنکه در وضعیت مشابه دوربینهایی با سنسور بزرگتر و لنزهای بلندتر مشکل خواهند داشت.
معمولاً با نزدیک شدن به سوژه، کنترل بیشتر بر وضعیت نوردهی آن شی هم ممکن میشود. آیا نورهای روشن پشت سوژه شما باعث میشوند دوربین به اشتباه افتاده و سوژه را تیره ثبت کند؟ کافی است با نزدیک شدن به آن، این اثر را حذف کنید. چنین تصاویری در صورت ثبت صحیح، میتوانند جزئیات زیاد و مؤثری را ثبت کنند.
تصویر بالا، مربوط به ساچمه یک تفنگ بادی است که به هدفی فلزی اصابت کرده و صاف شده. میبینید که دوربین تلفن چه جزئیات زیادی را در نور یکنواخت ثبت کرده.
مورد 2: زوم نکنید، بلکه بعداً قیچی کنید
خیلی از دوربینهای تلفنهای هوشمند امکان زوم دیجیتال را در اختیار شما قرار میدهند ولی تقریباً همیشه بهترین تصمیم این است که وانمود کنید اصلاً چنین چیزی وجود ندارد. حتی در مشاهده زنده قبل از ثبت عکس هم میتوان دید که با شروع زوم دیجیتال چقدر کیفیت تصویر افت میکند. علت این افت را باید در عملکرد دوربین دانست زیرا با انجام زوم دیجیتال، دوربین فقط از روی قرائن و شواهد حدس میزند که تصویر واقعی چه شکلی دارد و به همین خاطر نتیجه از واقعیت بیرونی فاصله میگیرد.
اما وقتی بعد از ثبت تصویر بدون زوم دیجیتال، با قابلیت Crop بخشهای اضافه را قیچی و تصویر مورد نظر را بزرگ میکنید در حقیقت در حال نمونه برداری از پیکسلهایی هستید که قبلاً ثبت شدهاند. خیلی از تلفنهای هوشمند دوربینهای 8 مگاپیکسلی دارند، این یعنی شما میتوانید با قیچی کردن بخش مورد نظر، همچنان رزولوشن بالایی را در اختیار داشته باشید و فقدان ضایعات تصویری که با بزرگ کردن مصنوعی عکس بروز میکنند، کمک خواهد کرد تا عکس شما زاییده دوربین یک تلفن هوشمند پنداشته نشود.
عکس بالا از کوهی در ونکوور گرفته شده و تقریباً نیمی از آن قیچی شده. ولی چنانچه با زوم دیجیتال سعی در ثبت همین کادر تصویر داشتیم، بخش بزرگی از جزئیات درختان از دست میرفت. ضمن اینکه عکس از پشت شیشه اتومبیل گرفته شده، پس با دستکاری دیجیتال اعوجاج و شکستگی تصویر هم تقویت میشد.
مورد 3: ویرایش کنید، نه ***** گذاری
اگر میخواهید عکسهایتان منحصر به فرد باشند، آخرین کاری که باید بکنید این است که از *****های تصویری که میلیونها نفر دیگر هم عینشان را استفاده میکنند، کمک بگیرید. نگارنده فردی آنتی-اینستاگرام نیست و قابلیت به اشتراک گذاری آنلاین تصاویر را بسیار جذاب میداند ولی *****های پیش فرض اینستاگرام دیگر به پایان خط رسیده و تکراری هستند.
میتوانید از اپلیکیشنهای ویرایش عکس مثل SnapSeed، Photoshop Express یا iPhoto استفاده کنید که به شما امکان اِعمال تغییرات متعارفی مثل تغییر کنتراست، تیز بودن جزئیات یا درجه گرمی-و-سردی رنگها را میدهند. یعنی درست همان کارهایی که با عکسهای گرفته شده توسط دوربینهای بزرگ را انجام میدهید. این دیوانگی نیست که عکسهای خود را قبل از به اشتراک گذاشتن شخصاً ویرایش کنید. بله فقط کمی عجیب است ولی خیلیها انجامش میدهند.
با در پیش گرفتن چنین روشی شما در واقع پا در راه یافتن سبک خاص خودتان نیز میگذارید یا حتی سبکی را که الآن با دوربینی غیر از تلفن هوشمندتان پیاده میکنید گسترش میبخشید و نتیجه این کار خیلی مؤثرتر از استفاده از *****های غلو آمیز بر روی همه عکسها است.
تصویر بالا از محیط داخلی نرمافزار SnapSeed گرفته شده که به شما امکان ویرایش واقعی عکس و نه فقط اِعمال *****های پیش فرض را میدهد.
مورد 4: تاری مصنوعی به تصویر اضافه نکنید
عمق میدان همیشه یکی از بزرگترین چالشها برای دوربین تلفنهای هوشمند باقی خواهد ماند. لنزهایی با زاویه دید عریض و سنسورهایی با اندازه کوچک، ثبت پس زمینه تار را بسیار مشکل میکنند و تقریباً همیشه با استفاده از افکتهای ساختگی، اوضاع بدتر میشود.
اول اینکه، ایجاد محو شدگی مصنوعی به کمک نرمافزارها، معمولاً به طور یکنواخت کل قاب عکس را فرا میگیرد. ولی به خوبی میدانیم که لنزها این طوری کار نمیکنند برای همین افکتهای نرمافزاری خیلی غیر طبیعی به نظر میآیند. دوم اینکه، وقتی میخواهید شی مورد نظر برای قرار گرفتن در مرکز فوکوس را مشخص کنید، انتخاب کردن دقیق آن مشکل است و در نتیجه اِعمال ***** میتواند به نتیجهای ناخوشایند منجر شود.
اگر میخواهید بیننده عکس، روی یک شی خاص متمرکز شود باید آن را در قاب تصویر به نقطه مرکزی تبدیل کنید. سعی کنید پس زمینه را تا حد امکان ساده نگه دارید و حتی اگر برای اینکار مجبور به جابهجایی سوژهها شدید باز هم ارزشش را دارد.
تصویر بالا نمونهای از ایجاد محو شدگی مصنوعی است.
مورد 5: یک اپلیکیشن دوربین بهتر انتخاب کنید
این مورد بیشتر به کار دارندگان آیفون میآید تا کاربران اندروید، ولی در هر صورت هدف داشتن کنترل بیشتر است. چند انتخاب استاندارد در این زمینه وجود دارد. Camera Awesome به شما امکان عکسبرداری پیوسته و نیز جداسازی قفل نورگیری از قفل فوکوس خودکار را میدهد و در ضمن مجانی است. اپلیکیشن Camera+ هم تنظیمات مشابهی دارد.
بعد از انتخاب اپلیکیشن، برای آشنایی کامل و عادت کردن به آن کمی وقت بگذارید تا موقع عکاسی، دچار سردرگمی نشوید.
تصویر بالا، اسکرین شاتی از فضای داخلی اپلیکیشن Camera Awesome است.
مورد 6: بیخیال فلاش شوید
مشکل فلاش خیلی از دوربینهای موبایل این است که در اصل -گفتنش سخت است ولی در اصل- آنها اصلاً فلاش نیستند. آنها یک یا دو چراغ LED خوشگل هستند که چندان برای وظیفهای که به عهده شان گذاشته شده مناسب نیستند. روشنایی آنها به کنار، اما وقتی کار میکنند باعث خراب شدن گرمی رنگها شده و یکی از اصلیترین وظایف فلاش را ایفا نمیکنند: ثابت ثبت کردن حرکتها در قابل عکس. دوره نوردهی آنها آنقدر زیاد است که دست آخر به شما عکسی تار و بد-نور میدهند. لازم به یادآوری نیست که آنها چقدر نزدیک لنز هستند که این خود باعث میشود چشمهای افراد حاضر در عکس، مثل چشم شیاطین شود!
خب، پس وقتی در تاریکی دنبال ثبت عکس با آنها هستیم چه کنیم؟ متأسفانه حتی با وجود پیشرفتهای تکنولوژیک جذاب مثل پیور ویو از نوکیا، باز هم مشکلات عکس برداری توسط موبایل در نور کم پا بر جا دارند. اغلب، بهترین شانس این است که یک منبع نور دیگر پیدا کنید. این شاید چندان عالی یا حتی کافی نباشد ولی به هر حال عکاسی همیشه در پیوند با خلاقیت بوده. پس اگر در یک کنسرت بودید، کمی صبر کنید تا یکی از پروژکتورها گذرش به محل نشستن شما بیافتد. در نهایت اگر منبع نور بیرونی پیدا نکردید، یک فلاش بد بهتر از یک عکس تاریک است.
عکس بالا نمونهای از عملکرد بد فلاشها است: پوستی که به زردی گراییده، چشمهای قرمز، و تار شدگی ناشی از حرکت سوژه.
مورد 7: لنز را تمیز نگه دارید
جیبهای شما جاهای تمیزی نیستند و انواع چرکها عاشق بغل کردن لنز دوربین موبایل شما هستند. در نتیجه کیفیت خیلی از عکسها به این دلیل کاهش مییابد. البته برای عکسهای تاریک این مسئلهٔ مهمی نیست ولی برای عکسهای روشن، چرا!
لنزهای امروزی به طرزی عالی محکم و ضد خراش هستند بنابراین تمیز کردن آنها با پارچههای معمولی مشکلی ایجاد نمیکند. هر از گاهی لنز دوربین را تمیز کنید و مطمئن باشید روی کیفیت عکسها اثر میگذارد.
عکس بالا ربطی به تیتر ندارد، فقط یادتان باشد جیب تنها جایی نیست که لنز دوربین در آن کثیف میشود. مراقب لیس زدن آقا سگه هم باشید!
مورد 8: مواظب شرارههای رنگی لنز باشید
میل به اضافه کردن شرارههای رنگی لنز به عکس یکی از آن چیزهایی است که الآن بیشتر دیده میشود. بله این یک ایراد است ولی در خیلی مواقع میتواند جذابیت هم به شمار رود، ولی به شرطی که به طور طبیعی و ملایم ایجاد شود.
اگر میخواهید در موقع عکاسی رو به منبع نور شدید، شرارههای رنگی داخل عکس قرار گیرد کافی است آن منبع نور را در قاب تصویر جا به جا کنید (در اصل موبایل را کمی جا به جا کنید). هر چه منبع نور به لبهها نزدیکتر شود، شرارهها نیز بیشتر پخش میشوند. این بیشتر از تمام موبایلها در مورد آیفون 5 صدق میکند که در اصل یک ایراد است ولی میتواند مثل یک افکت خاص و طبیعی هم عمل کند.
البته که شرارههای ایجاد شده توسط لنز گاهی باعث خراب شدن جزئیات، کنتراست، و دقت رنگها میشود. گاه این مشکل، تصاویری زیبا درست کرده و گاهی هم تصاویر را خراب میکند. در مورد آیفون 5 میتوانید از یک قاب مخصوص با نام camHoodie Lens Hood Case استفاده کنید تا به کلی این اثر رفع شود؛ تفاوتها را در تصویر زیر میتوانید مشاهده کنید.
مورد 9: قوانین عکاسی را فراموش نکنید
این پیشنهاد، که در آخر برای شما نوشته شده یکی از مهمترین و مؤثرترین موارد است. قواعد گرفتن عکسهای خوب در مورد عکاسی با موبایل هم صدق میکنند، اینکه میشود با یک دوربین تلفن هم زد نباید باعث شود که هر آنچه در مورد کمپوزیسیون و نور پردازی میدانید را نادیده بگیرید.
به هر حال مواردی که در اینجا ذکر شد، به شما کمک خواهد کرد تا ویژگیهای خوب دوربین تلفن هوشمند خود را تقویت کرده و موارد ضعفش را بپوشانید. این را بدانید که در نهایت، توانایی حرفهای و دانش شما است که باعث میشود عکسهایتان ارزش تماشا داشته باشند.