• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

Microsoft Exchange Server 2007 - فارسی

Nethunter

متخصص بخش شبکه و اینترنت
برنامه Microsoft Exchange Server 2007 سامانه قابل اطمینان تبادل نامه های الکترونیکی می باشد که از ابزار های قدرتمند ضد ویروس و ضد هرزنامه نیز برخوردار است. به کمک Exchange Server 2007 کارکنان شرکت از طریق دستگاه های مختلف و از هر جا به ایمیل ها، تقویم، پیغام های صوتی، یادداشت ها، تکالیف، فهرست ملاقات ها و کارت های ویزیت خود دسترسی دارند. Microsoft Exchange Server پیشرفته ترین بستر نامه های الکترونیکی سازمانی در جهان محسوب می شود.

این برنامه برای سازمان های مختلف که در زمینه های گوناگون فعالیت می کنند طراحی شده است و نیاز آنها به یک سیستم متمرکز تبادل نامه های الکترونیکی را برطرف می کند. این برنامه با فراهم کردن امکان دسترسی کارمندان سازمان به اطلاعات از هر جا و هر زمان بازده کار کارمندان را بالا می برد. برخی از امکانات نسخه 2007 این برنامه عبارتند از:

امنیت درمقابل هرزنامه ها و ویروس ها

در نسخه 2007 این برنامه امکانات درونی مقابله با هرزنامه ها و ابزار های ضد ویروس و همچنین ابزار قوی فیلترینگ و بررسی همزمان چند دستگاه وجود دارد.

محرمانگی تبادل نامه های الکترونیکی
توابع قدرتمند رمزگذاری استفاده شده در تبادل نامه های الکترونیکی داخلی و نامه های الکترونیکی از طریق اینترنت، محرمانگی نامه های تبادل شده را حفظ می کند.

سیستم واحد تبادل نامه ها
سیستم واحد تبادل نامه ها، امکان دریافت انواع مختلف پیغام مانند فاکس، نامه های صوتی و همچنین امکانات جدیدی چون دریافت پیغام های صوتی بوسیله تلفن معمولی را می دهد.

بازدهی کار گروهی و کارایی
امکانات توسعه یافته کار با تقویم ها، کار در خارج از شرکت، سفارش منابع و تنظیم فهرست قرارهای ملاقات، کار گروهی را آسان می کند و بازده کار گروه را بالا می برد.
تبادل نامه ها از طریق اینترنت

از هر کامپیوتری از هر جا می توان از طریق اینترنت بکمک رابط کاربری بسیار مجهز و مشابه آتلوک به صندوق پستی خود دسترسی داشته باشید. تمامی امکانات موجود در اتلوک از جمله، تقویم، یادداشت ها، تکالیف، قرار ملاقات ها، زمان بندی تکالیف، کارت های ویزیت و… در دسترس شما می باشند. این رابط کاربری تحت وب Outlook Web Access می باشد.

تبادل نامه ها از طریق موبایل:
فناوری Exchange ActiveSync کار با نامه ها و تقویم از طریق دستگاه های موبایل را آسان می سازد و همچنین امنیت تبادل اطلاعات و تراز دسترسی را کنترل می کند.
شرکت ادسافت با استفاده از ابزار های استاندارد بومی سازی شرکت مایکروسافت بسته فارسی ساز این برنامه را ارائه کرده است که امکانات زبان فارسی و پشتیبانی کامل از تاریخ و تقویم هجری شمسی را به برنامه Microsoft Exchange Server 2007 و Microsoft Outlook 2007 می افزاید.

برخی از امکانات محصول فارسی ساز Microsoft Exchange Server 2007:

امکانات ویژه زبان فارسی

پشتیبانی از تاریخ و تقویم هجری شمسی در Access Outlook Web

(برنامه کلاینت تحت وب Microsoft Exchange)

پشتیبانی از تاریخ و تقویم هجری شمسی و امکانات فارسی در Outlook 2003/2007 Microsoft

غلطیاب املایی زبان فارسی

مناسبات و ایام تعطیل ایران در محیط Outlook 2003/2007 Microsoft

پشتیبانی از ویندوز سرور 2003 و 2008

پشتیبانی از نسخه 64 بیتی و 32 بیتی

پشتیبانی از Service Pack 1

سازگاری کامل با ویندوز ویستا و تمامی مرورگر ها
 

Nethunter

متخصص بخش شبکه و اینترنت
مهاجرت به Exchange Server 2007 (قسمت اول)

1000861_b.jpg




مقدمه

نامExchange را همه شنيده‌ايم و آن ‌را به عنوانMail Server مي‌شناسيم اما Exchange 2007 محصول جديد شرکت مايکروسافت از گروه محصولات Exchange مي‌باشد که با نگارش‌هاي قبل خيلي متفاوت است. در اين مقاله بر آن هستيم که آن را معرفي کرده، روش کار با آن را بشناسيم و امکانات پيشرفته آن را معرفي کنيم. در اين شماره آشنايي اوليه‌اي با Exchange 2007، امکانات و مشخصات جديدي که به آن اضافه شده و باعث بهبود کارايي اين محصول شده است پيدا کرده آنها را معرفي خواهيم کرد و در مقالات بعدي به شرح کار آنها مي‌پردازيم.

MS Exchange 2007 چيست؟
MS Exchange 2007 ، نگارش جديد مايکروسافت از نرم‌افزار مهم و پرفروش براي ارسال و دريافت ايميل، تقويم الکترونيکي و يکپارچه سازي سرويس پيغام رساني مي‌باشد. در تاريخ گروه محصولات Exchange اين بزرگترين ارتقاء نرم‌افزاري است که مايکروسافت انجام داده است. مشخصات آن را بصورت ذيل مي‌توان خلاصه کرد:
lمايکروسافت مدعي است که MS Exchange 2007مجدداً مهندسي و طراحي شده و بيشتر کدهاي آن مجدداً بصورت کامل نوشته شده است.

lاين اولين محصول مايکروسافت است که از مزيت Windows Power Shell استفاده مي‌کند به اين معني که با اجراي يک Script ساده و بصورت اتوماتيک مي‌توان چند فعاليت پيچيده را يکجا انجام داد.

lانتخاب کلمه 2007 به همزماني انتشار آن و موج محصولات MS Office 2007 اشاره مي‌کند و ترکيبExchange 2007 و Office 2007 کاملترين راه حل يکپارچه سازي سرويس پيغام رساني را در حوزه وسيعي ارائه مي‌کند. به اين صورت که کاربر با يک Mailbox، ايميل،پيغام صوتي و ...را يکجا دريافت و ارسال مي‌کند.

lMS Exchange 2007 از شيوه Role-based براي مشخص کردن وظايف سرور استفاده مي‌کند به اين معنا که در نگارش‌هاي قبلي هنگام نصب سرور چه Front-end بود و چه Back-endتمام سرويس‌هاي Exchange نصب مي‌شد و اگر مدير شبکه به امنيت سرور اهميت مي‌داد، سرويس‌هاي غيرضروري را غيرفعال مي‌کرد اما در اين نگارش نرم‌افزار طوري طراحي شده است که سرويس‌هاي ضروري براي هر سرور خاص را فعال مي‌کندو در واقع Role سرور ترکيبي از سرويس‌هايي است که ارائه مي‌دهد و اين مشخصه باعث مي‌شود نه تنها راحت‌تر سرورها را تنظيم کنيم بلکه از امنيت ان نيز مطمئن‌تر باشيم. البته در خصوص انواع رل ها در قسمت هاي بعدي بيشتر صحبت خواهيم کرد.

lMS Exchange 2007 يک برنامه 64 بيتي است و آنچه به عنوان 32 بيتي نصب مي‌شود فقط براي محيط تست ارائه شده است و هر گاه از محيط عملياتي MS Exchange 2007 صحبت کنيم منظورمان نسخه 64 بيتي آن مي‌باشد.

MS Exchange 2007 چگونه کار مي‌کند؟
معماري و طراحي MS Exchange 2007 با اهداف سادگي مديريت و راه‌اندازي، انعطاف پذيري بخصوص هنگام توسعه، قابليت اعتماد بالا بخصوص هنگام بکارگيري سرويس‌هاي Outlook Web Access که استفاده از سرويس Mail بر روي پروتکل HTTP / HTTPS مي‌باشد و نياز به نصب نرم‌افزاري مثل Outlook ندارد، در نظر گرفته شده است. به همين منظور روش‌هاي مديريت آن تغييرات عمده‌اي داشته است که در اينجا به برخي از آنها اشاره نموده و در قسمت‌هاي بعد روش کار آنها را مفصل توضيح خواهيم داد.

ExchangeServer2007_01_s.jpg

شکل 1
همانطور که در شکل 1 مي‌بينيد هنگام نصب سرور يکي از پنج Role را مي‌توان براي آن انتخاب نمود:

- Mailbox Server Role

- Client Access Server Role

- Hub Transport Server Role

- Unified Messaging Server Role

- Edge Transport Server Role

نکته : اگر Edge Transport Server Role را انتخاب نمائيد گزينه‌‌هاي ديگر فعال نخواهد بود. در شکل شماره 2 اين قضيه نشان داده شده است.

ExchangeServer2007_02_s.jpg

شکل 2

- دوم اينکه کنسول مديريت Exchange 2007 بسيار ساده‌تر از نگارش‌هاي قبلي مي‌باشد و شما به عنوان مدير شبکه راحت‌تر کار خواهيد کرد زيرا
Exchange System Manager دوباره نوشته شده است و کنسولEMC که مخفف Exchange Management Console مي‌باشد با ابزارهاي جديدي به شما کمک مي‌کند که براحتي مديريت کاربران Exchange خود را انجام دهيد.

پيش نيازهاي نصب Exchange 2007
قبل از نصب Exchange 2007 بايد پيشنيازهايي را رعايت کنيد. که برخي از آنها عبارتند از:

lمطمئن شويد Exchange شما در مود Native کار مي‌کند ( يعني حداقل نسخه سرورهاي سازمان Exchange2000 مي‌باشند ) شکل 3 نشان مي‌دهد که چگونه مود عملياتي سرور خود را کنترل کنيد.

ExchangeServer2007_03_s.jpg

شکل 3
lاگر Exchange 2000در شبکه داريد، دقت کنيد که سرويس پک شماره سه روي آن نصب شده باشد.

lاگر Exchange 2003در شبکه داريد، دقت کنيد که سرويس پک شماره دو روي آن نصب شده باشد.

lدر هر حال توجه داشته باشيد که اگر مي‌خواهيد نگارش‌هاي قبلي Exchange را نيز در مجموعه حفظ کنيد، Exchange 2007 سرويس‌هاي زير را پشتيباني نخواهد کرد:


- Novell GroupWise connector (Exchange 2003 Service)-Microsoft Mobile Information Server (Exchange2000Service)-Instant Messagingservice (Exchange 2000 Service)-Exchange Chat Service (Exchange 2000 Service)-Exchange 2000 Conferencing Server (Exchange 2000Service)-Key
Management Service (Exchange 2000 Service)-cc:Mailconnector (Exchange 2000 Service)-MS Mail connector (Exchange 2000 Service
)
lسيستم عامل Domain Controller شما که Schema Master نيز مي‌باشد بايد ويندوز 2003 با سرويس پک يک باشد ( اين قضيه براي تمام Global Catalog هاي مجموعه صدق مي‌کند ) البته پيشنهاد مي‌شود آخرين سرويس پک‌ها را نصب کنيد.

lآخر اينکه Active Directory Functional Level بايد 2000 يا 2003 باشد. ( آنطور که در شکل 4 نمايش داده شده است آن را کنترل کنيد )



شکل 4


نکته : پيشنهاد مي‌شود پس از اينکه از پيشنيازهاي مذکور مطمئن شديد آخرين نسخه ( ExBPA ) که مخففExchange Best Practices Analyzer مي‌باشد را از سايت
www.exbpa.com دانلود و نصب کنيد تا از آخرين وضعيت سرورهايExchange مجموعه مطمئن شويد و اگر اشکالاتي وجود دارد قبل از نصب نگارش جديد Exchange آن را برطرف نماييد. شکل 5 محيط اين ابزار را نمايش مي‌دهد:





شکل5 : نمايي از برنامه Exchange Best Practices Analyzer



پس از اينکه از تمام پيش نيازها مطمئن شديد حالا مي‌توان Active Directory را براي نصب Exchange آماده کرد براي اين منظور مرحله نصب Exchange 2007 سوئيچ‌هاي مختلفي را ارائه کرده است و ما آنها را که براي آماده سازي Active Directory بکار مي‌روند در اينجا توضيح مي‌دهيم.

البته توجه داشته باشيد که مي‌توان Exchange 2007 را بدون استفاده از اين کليدها و با استفاده از ويزارد آن نصب کرد اما اگر Exchange 2007 در شبکه وسيعي نصب مي‌گردد توصيه مي‌شود قبل از نصب، محيط Active Directory را به صورت زير آماده نمائيد:

آماده سازي مجوزهاي Exchange موجود
اولين کاري که براي آماده سازي مجوزهاي موجود روي محيط فعلي انجام مي‌دهيم اجراي دستور زير است.

Setup.com /PrepareLegacyExchangePermissions


اگر اين دستور را اجرا نکنيم پس از نصب Exchange 2007 که Active Directory به روز شده است مجوزهايExchange صحيح نخواهد بود و در نتيجه به روز شدن ليست صندوق پستي ها در سرورهاي 2000 و 2003 به درستي انجام نخواهد شد.
براي اجراي اين دستورمطابق شکل 6 بايد مسير فايل هاي نصب Exchange 2007 را که روي شبکه يا DVD مي‌باشد در Command Prompt باز کرده و دستور زير را تايپ نمائيم:
Setup.com /PrepareLegacyExchangePermissions

ExchangeServer2007_06_s.jpg

شکل 6
آماده سازيSchema
دومين دستوري که براي آماده سازي محيط نصب اجرا مي‌کنيم Setup.com /PrepareSchema مي‌باشدکه به Domain Controller schema master متصل مي‌شود و فايل‌هايLDAP را که شامل Attribute هاي Exchange 2007 مي‌باشند به Schem master اضافه مي‌کند. براي انجام اينکار نيز مانند قبل از Command Prompt استفاده مي‌کنيم ( به شکل 7 دقت کنيد. )

ExchangeServer2007_07_s.jpg

شکل 7
آماده سازي Active Directory
براي آماده سازي Global Exchange objects در محيط Active Directory دستور ديگري بکار مي‌رود:

Setup.com /PrepareAD


اين دستور در Root Domain يک ( USGs ) Exchange Universal Security Groups موازي آنچه موجود مي‌باشد، ايجاد مي‌نمايد به اين معني که Administrative Group 2007 را با زير شاخه هايش يعني Routing Group 2007 را ايجاد مي‌کند و به اين ترتيب دامين را آماده مي‌کند.

در اين نگارش Administrative Group مثل Exchange 2000 , 2003 کاربري ندارد و Message Routing بر اساس Active Directory Site انجام مي‌شود ولي هنگامي که Exchange 2000 , 2003 در شبکه وجود دارد لازم است که Administrative Group ايجاد گردد و البته اين گروه فقط در کنسول مديريتي Exchange 2000 , 2003 يا ADSI Edit ديده خواهد شد.

بنابراين حالا مي‌توانيد قبل از اجراي دستوراتي که قبلاً گفتيم دستور Setup.com /PrepareAD را اجرا نمائيد. ( به شکل 8 دقت کنيد. )

ExchangeServer2007_08_s.jpg

شکل 8


البته عليرغم دستوري که در بالا گفته شد دستور ديگري نيز وجود دارد که نه تنها دامين محلي بلکه تمام دامين‌ها را آماده سازي مي‌کند و آن دستور بصورت زير اجرا خواهد شد: ( به شکل 9 دقت کنيد. )

ExchangeServer2007_09_s.jpg

شکل 9

اين دستور مجوزهاي مورد نياز روي دامين‌ها را براي تمام گروه‌هاي زير تنظيم مي‌کند:


Exchange ServersExchange Organization AdministratorsAuthenticatedUsersExchange Mailbox Administrators

خلاصه
Exchange 2007 از جمله محصولات بسيار موفق مايکروسافت است. ما در اين مقاله امکانات اين نسخه که بعضي به عنوان ابزار جديد اضافه شده‌اند و بعضي ديگر توسعه داده شده از ابزارهاي نگارش‌هاي قبلي مي‌باشند را معرفي کرديم و دستوراتي که براي نصب Exchange به شما کمک خواهد کرد را آموزش داديم. در مقاله بعدي نصب Exchange را ادامه خواهيم داد.
 

Nethunter

متخصص بخش شبکه و اینترنت
سفر از Exchange 2000 / 2003 به Exchange Server 2007 (قسمت دوم)

مقدمه
به مرحله دوم سفرمان رسيده‌ايم. در اين مقاله پيش نيازهاي سخت‌افزاري و نرم‌افزاري نصبExchange را مرور مي‌کنيم، به وعده خود عمل کرده، نقش‌هاي مختلفي که Exchange 2007 مي‌تواند اجرا کند را توضيح مي‌دهيم سپس به نصب Exchange 2007 که شامل نصب Mailbox , Hub transport , Client Access Role مي‌شود، مي‌پردازيم.

پيش نيازهاي سخت‌افزاري نصب Exchange 2007
مايکروسافت پيشنهاد مي‌کند که براي نصب Exchange 2007 سروري 64bit با مشخصات سخت‌افزاري زير آماده کنيم:


lحافظه ( 2GB ( 5MB Per Mailbox

lفضاي آزاد هارد ديسک براي نصب نرم‌افزار حداقل 1.2GB و فضاي آزاد داريوي که سيستم در آن نصب شده است بايد بيشتر از 200 مگابايت باشد.

نکته : در نظر داشته باشيد که توضيحات بيشتر در خصوص نيازمندي‌هاي سخت‌افزاري براي نصب Exchange 2007 خارج از حوصله مقاله مي‌باشد و چنانچه مايل هستيد اطلاعات بيشتري در اين زمينه کسب کنيد مي‌توانيد به سايت مايکروسافت مراجعه نمائيد.

و اما خبرهاي خوش!
قبلا گفتيم که تغييرات عمده‌اي روي طراحي و معماري Exchange 2007 داده شده است و Exchange2007 بايد روي سخت‌افزار 64-bit نصب گردد. در نتيجه نرم‌افزار Exchange محدوديتي در بکار گرفتن بيش از 4 گيگابايت حافظه از سيستم را ندارد و مي‌تواند تا 8TB از حافظه را در اختيار بگيرد. ديگر اينکه Exchange 2007 صندوق پستي‌هاي بالاي 2GB را هم پشتيباني مي‌کند.

پيش نيازهاي نرم‌افزاري نصب Exchange 2007
نرم‌افزارهاي پيش نياز براي نصب سرور به صورت زير خلاصه مي‌شوند البته توجه داشته باشيد که مانند ديگر محصولات ماکروسافت براي راحتي مدير شبکه ويزارد نصب طوري طراحي شده است که بصورت اتوماتيک وضعيت دستگاه را بررسي مي‌کند و شما را راهنمايي مي‌کند که نرم‌افزار پيشنياز را دانلود و نصب نماييد.

نکته : به هرحال دقت کنيد که قبل از اجراي ويزارد نصب Exchange2007 ( مستقل از اينکه با چه نقشي در سيستم کار خواهد کرد ) اين نرم‌افزارها روي سرور نصب شده باشند:

- Microsoft .NET Framework Version 2.0

- Microsoft Management Console (MMC) 3.0

- Windows Power Shell V1.0

علاوه بر نرم‌افزارهايي که در بالا نامبرده شد کامپوننت‌هاي زير بسته به اينکه سرور Exchange با چه نقشي در سيستم کار خواهد کرد نيز بايد نصب گردند:

l Component‌هاي مورد نياز براي سروري که نقش Mailbox Serevr را دارد:

- Enable network COM+ access
- Internet Information Services
- World Wide Web Service

l Component ‌هاي مورد نياز براي سروري که نقش Client Access Server را دارد:

- World Wide Web Services
- Remote Procedure Call(RPC) over HTTP
- ASP.NET v2.0

l اگر سرور در مود Hub Transport کار مي‌کند هيچ Component خاصي نبايد نصب گردد

مرور انواع نقش‌هاي Exchange 2007
همانطور که قبلا گفتيم Exchange 2007 به صورت Role-based کار مي‌کند به اين معني که طراحان نرم‌افزار نقش‌هاي مختلف Exchange 2007 را مشخص و تفکيک کرده‌اند و سرويس‌هاي مورد نياز براي هر نقش را بصورت گروهي به کار گرفته‌اند در نتيجه پنج نقش براي Exchange 2007 معرفي شده است و ما در مورد کدام بصورت جداگانه توضيح خواهيم داد :

Mailbox Server Role
اين سرور Mailbox Database را نگهداري مي‌کند و تمام Mailboxهاي کاربران و Public Folder ها، تقويم‌ها، Task‌ها وآنچه که به عنوان اطلاعات و منبع بايد روي سرور ذخيره شود، روي آن نگهداري مي‌شود.

از جمله وظايف ديگر اين سرورe-mail address policies مي‌باشد که درExchange 2003 به نام Recipient policies مي‌شناختيم. بنابراين با بکارگيري سياست‌هايي که روي سرور فعال مي‌کنيم مي‌توانيم اطلاعات روي اين سرور را مديريت نمائيم.

طراحان Exchange 2007 حتي به فکر High Availability اين سرور نيز بوده‌اند و مکانيزم جديدي به کار گرفته‌اند تا Database سرور Mailbox را بصورت پيوسته کپي سازي کنند بنابراين همواره مي‌توان نسخه کپي ديتابيس فعال را جايگزين کرد. چنانچه سرورها با هم Clustered نباشند اين مکانيزم به نامLCR ) Local Continuous Replication ) ناميده مي‌شود و در حاليکه سرورها نيز کلاستر باشند به نام CCR ) Cluster Continuous Replication ) ناميده مي‌شود و در اين حالت از Failover اتوماتيک نيز استفاده خواهيم کرد.

Client Access Server Role
اين سرور جايگزين front-end شده است و به تمام کاربران Exchange سرويس مي‌دهد يعني کاربران با استفاده از سرويس هاي مختلفي از جمله:

POP3 ، IMAP4 ، OWA ،RPC over HTTP و حتي Exchange Active Sync به Mailbox خود دسترسي خواهند داشت.

Offline Address Book ، Auto discovery و Availability service سرويس‌هايي است که اين سرور به کاربر مي‌دهد تا از امکانات Offline يا Play on phone استفاده کند، براحتي وارد کردن آدرس ايميل و رمزعبور Outlook خود را تنظيم کند.

نکته :درآينده که امکانات جديد Outlook2007 را بررسي مي‌کنيم با اين اصطلاحات بيشتر آشنا خواهيد شد و خواهيم ديد که چگونه مي‌توان از اين ابزارها استفاده کرد و لذت برد.

Hub Transport Server Role
اين سرور تبادل نامه‌هاي داخلي را مديريت مي‌کند يعني نامه‌ها را تا Mailbox کاربران هدايت مي‌کند. هرگاه کاربري نامه‌اي را به کاربر ديگري ارسال کند توسط اين سرور به Mailbox کاربر گيرنده که در همان Mailbox Server صندوق پستي دارد انتقال داده مي‌شود. بنابراين در هر سايت از Active Directory بايد يک Hub Transport Server داشته باشيم. چنانچه تنظيمات HTS را دقيق انجام دهيم مي‌توانيم از آن به عنوان Edge Transport Server نيز استفاده کنيم يعني تمام نامه‌هاي داخلي و خارجي را از طريق اين سرور ارسال و دريافت نماييم.

نکته :بخاطر داشته باشيد Message Routing در Exchange2007 بر اساس Routing Group هاي Exchange انجام نمي‌شود بلکه بر اساس سايت‌هاي Active Directory انجام مي‌شود

Unified Messaging Server Role
اين سرويس در نگارش‌هاي قبلي Exchange وجود نداشت و کاملا جديد مي‌باشد. از طريق اين سرور مي‌توانيم به پيغام هاي صوتي، فکس وايميل از طريق ابزاري مثل Outlook2007 ، OWA و يا Windows Mobile 5.0 در يک صندوق پستي واحد دسترسي داشته باشيم.

مايکروسافت با ارائه اين سرور سرويس‌هاي :

Auto Attendant ،Call answering، Fax receiving و Subscriber access را به مشتريان خويش هديه کرده است.

هنگامي‌که با تلفن سازمان‌هاي بزرگ تماس مي‌گيريد منشي تلفني بصورت نوار ضبط شده روي خط صحبت مي‌کند و ضمن تشکر از تماس شما اطلاعاتي در اختيارتان قرار مي‌دهد که مي‌توانيد با تلفن داخلي مورد نظرتان تماس بگيريد يا منتظر ارتباط با تلفنخانه بمانيد. مايکروسافت با ارائه سرويس Auto Attendant اين امکان را فعال کرده است. Call answering را همه مي‌شناسيم و فکر نمي‌کنم نياز به توضيح بيشتري باشد. همينطور هم Fax، از اين پس مي‌توانيد دستگاه‌هاي فکس روي ميزهاي مسئولين دفاتر را جمع کنيد!

واما Subscriber access که ابزاري است براي آسايش شما تا با يک شماره‌گيري ساده Voicemail هاي خود را بشنويد و پاسخ دهيد يا به ديگري ارجاع دهيد. درخواست قرار ملاقات‌هاي خود را قبول يا رد کنيد و يا براي کسانيکه با شما تماس مي‌گيرند پيغام صوتي بگذاريد البته زماني که در دفتر خود حضور نداريد.

Edge Transport Server Role

اين سرور يک راه حل کامل براي فيلتر کردن نامه‌هاست اگر چه وظيفه اصلي آن يافتن بهترين مسير براي ارسال نامه‌هاست ولي با نصب و تنظيم دقيق اين سرور ديگر حتي نياز به خريد نرم‌افزار جانبي از بازار براي فيلتر کردن نامه‌ها و اسپم‌ها نداريد. مي‌توانيد نامه‌ها را با متن رسمي‌از طرف شرکت خود زيرنويس کنيد يا حتي آدرس SMTP نامه را تغيير دهيد، امضاء ديجيتالي به نامه‌ها اضافه کنيد. در آينده روش انجام اين کار را در يک مقاله مفصل توضيح خواهيم داد.

نکته : اگر سروري با اين نقش نصب کنيد ديگر نمي‌توانيد روي همين سرور نقش‌هاي Hub transport و ديگرنقش‌ها را فعال کنيد.

مراحل نصب Exchange 2007
حالا که پيش نيازها را براي نصب آماده کرده‌ايد و با اطلاعات مقاله قبل محيط شبکه خود را نيز براي اين ارتقاء مهيا ساخته‌ايد مي‌توانيد فايل Setup.exe نصب را که ممکن است shared روي شبکه باشد يا روي DVD ، اجرا نمائيد. شکل شماره يک نشان مي‌دهد که ويزارد نصب پيش نيازها را کنترل مي‌کند و در قدم چهارم به نصب Exchange 2007 مي‌رسد.


Exchange_server1_s.jpg

چنانچه يکي از نرم‌افزارهاي پيش نياز را نصب نکرده باشيد ويزارد نصب به شما پيغام خواهد داد و شما را راهنمايي مي‌کند که از سايت مايکروسافت آن را دانلود کرده نصب نمائيد. در شکل شماره 2 نمونه‌اي از اين مثال را نمايش داده‌ايم.


Exchange_server2_s.jpg

در اين مثال Windows Power Shell V1.0 روي سرور نصب شده بود بنابراين ويزارد نصب Exchange2007 ما را راهنمايي کرد تا آن را از اينترنت دانلود و نصب کنيم.
پس از اينکه ويزارد نصب فايل‌هاي لازم را کپي کرد صفحه مقدماتي نصب ظاهر مي‌شود. (شکل شماره 3)

Exchange_server3_s.jpg

سپس License Agreement، صفحه آشنايي که ابتداي نصب چه بخواهيم و چه نخواهيم بايد با آن موافقت کنيم. (شکل شماره 4)

Exchange_server4_s.jpg
و سپس گزارش اشکالات نمايان خواهد شد. نگران ارسال اشکالات سيستم به مايکروسافت نباشيد زيرا اين نسخه طوري طراحي شده است که اطلاعات خصوصي مانند آدرس ايميل و غيره براي مايکروسافت ارسال نخواهد شد بنابراين با خيال راحت Error Reporting را فعال کنيد. (شکل شماره 5)

Exchange_server5_s.jpg

در هر مرحله دکمه Next را انتخاب مي‌کنيد تا اينکه به صفحه انتخاب نوع Installation مي‌رسيد(شکل شماره 6)

Exchange_server6_s.jpg

چنانچه ملاحظه مي‌فرمائيد در اين جا نيز مثل اغلب نرم‌افزارها نصب بصورت Typical و يا Custom انجام مي‌شود. با توجه به اينکه ما مشغول نصب Exchange در شبکه‌اي هستيم که نسخه قبلي نيز موجود مي‌باشد بايد نصب معمولي را انتخاب کنيم.

نکته : دقت کنيد که اگر سروري را بصورت Typical نصب کنيد Edge Transport Role و Unified Messaging نصب نخواهد شد.وحالا به منظور برقراري Mail Flow بين سرورهاي Exchange 2000 / 2003 موجود و سرور جديدي که نصب مي‌کنيم و انتقال Mailbox هاي کاربران، نياز به routing group connector داريم. مطابق شکل شماره 7 اسم سرور اصلي Exchange2003 که در شبکه فعال است را انتخاب مي‌کنيم.

Exchange_server7_s.jpg

نکته : اگر دستوراتي که در مقاله قبل براي آماده سازي Schema و Active Directory گفتيم قبلا اجرا نکرده‌ايد ويزارد نصب Exchange آنها را بصورت اتوماتيک کنترل خواهد کرد و اگر اشکالي وجود داشته باشد اعلام مي‌کند.

اگر تمام پيش نيازها را رعايت کرده‌ايد و تمام کامپوننت‌ها و Hot fix ها را نيز نصب کرده باشيد، نصب Exchange 2007 با موفقيت انجام خواهد شد.
به پايان سفر از Exchange2000/2003 به Exchange 2007 رسيده‌ايم اما سوغاتي هم براي کساني داريم که اولين بار است Exchange 2007 را در شبکه نصب مي‌کنند و قبلا Exchange 2003 را نصب نکرده بودند.

مراحل نصب براي شما نيز تا شکل شماره 6 که انتخاب نوع نصب است، يکسان مي‌باشد اما شما مي‌توانيد در اين مرحله نصب Custom را انتخاب کنيد ونقش سرور را همين جا مشخص کنيد. شکل شماره 8 اين قضيه را به شما نشان مي‌دهد.

Exchange_server8_s.jpg

در شکل شماره 9 نمايش داده‌ام که اگر نقش Edge Transport را انتخاب کنيد نقش‌هاي ديگر غير فعال مي‌شوند.

Exchange_server9_s.jpg

سخن پاياني
در مقاله بعدي خواهيم ديد که چگونه از کنسول مديريت Exchange2007 براي انتقال و ايجاد Mailbox ها استفاده کنيم.

مهندس شبنم باقري بي‌صفر
 

Nethunter

متخصص بخش شبکه و اینترنت
سفر از Exchange 2000 / 2003 به Exchange Server 2007 (قسمت دوم)

مقدمه
به مرحله دوم سفرمان رسيده‌ايم. در اين مقاله پيش نيازهاي سخت‌افزاري و نرم‌افزاري نصبExchange را مرور مي‌کنيم، به وعده خود عمل کرده، نقش‌هاي مختلفي که Exchange 2007 مي‌تواند اجرا کند را توضيح مي‌دهيم سپس به نصب Exchange 2007 که شامل نصب Mailbox , Hub transport , Client Access Role مي‌شود، مي‌پردازيم.

پيش نيازهاي سخت‌افزاري نصب Exchange 2007
مايکروسافت پيشنهاد مي‌کند که براي نصب Exchange 2007 سروري 64bit با مشخصات سخت‌افزاري زير آماده کنيم:


lحافظه ( 2GB ( 5MB Per Mailbox

lفضاي آزاد هارد ديسک براي نصب نرم‌افزار حداقل 1.2GB و فضاي آزاد داريوي که سيستم در آن نصب شده است بايد بيشتر از 200 مگابايت باشد.

نکته : در نظر داشته باشيد که توضيحات بيشتر در خصوص نيازمندي‌هاي سخت‌افزاري براي نصب Exchange 2007 خارج از حوصله مقاله مي‌باشد و چنانچه مايل هستيد اطلاعات بيشتري در اين زمينه کسب کنيد مي‌توانيد به سايت مايکروسافت مراجعه نمائيد.

و اما خبرهاي خوش!
قبلا گفتيم که تغييرات عمده‌اي روي طراحي و معماري Exchange 2007 داده شده است و Exchange2007 بايد روي سخت‌افزار 64-bit نصب گردد. در نتيجه نرم‌افزار Exchange محدوديتي در بکار گرفتن بيش از 4 گيگابايت حافظه از سيستم را ندارد و مي‌تواند تا 8TB از حافظه را در اختيار بگيرد. ديگر اينکه Exchange 2007 صندوق پستي‌هاي بالاي 2GB را هم پشتيباني مي‌کند.

پيش نيازهاي نرم‌افزاري نصب Exchange 2007
نرم‌افزارهاي پيش نياز براي نصب سرور به صورت زير خلاصه مي‌شوند البته توجه داشته باشيد که مانند ديگر محصولات ماکروسافت براي راحتي مدير شبکه ويزارد نصب طوري طراحي شده است که بصورت اتوماتيک وضعيت دستگاه را بررسي مي‌کند و شما را راهنمايي مي‌کند که نرم‌افزار پيشنياز را دانلود و نصب نماييد.

نکته : به هرحال دقت کنيد که قبل از اجراي ويزارد نصب Exchange2007 ( مستقل از اينکه با چه نقشي در سيستم کار خواهد کرد ) اين نرم‌افزارها روي سرور نصب شده باشند:

- Microsoft .NET Framework Version 2.0

- Microsoft Management Console (MMC) 3.0

- Windows Power Shell V1.0

علاوه بر نرم‌افزارهايي که در بالا نامبرده شد کامپوننت‌هاي زير بسته به اينکه سرور Exchange با چه نقشي در سيستم کار خواهد کرد نيز بايد نصب گردند:

l Component‌هاي مورد نياز براي سروري که نقش Mailbox Serevr را دارد:

- Enable network COM+ access
- Internet Information Services
- World Wide Web Service

l Component ‌هاي مورد نياز براي سروري که نقش Client Access Server را دارد:

- World Wide Web Services
- Remote Procedure Call(RPC) over HTTP
- ASP.NET v2.0

l اگر سرور در مود Hub Transport کار مي‌کند هيچ Component خاصي نبايد نصب گردد

مرور انواع نقش‌هاي Exchange 2007
همانطور که قبلا گفتيم Exchange 2007 به صورت Role-based کار مي‌کند به اين معني که طراحان نرم‌افزار نقش‌هاي مختلف Exchange 2007 را مشخص و تفکيک کرده‌اند و سرويس‌هاي مورد نياز براي هر نقش را بصورت گروهي به کار گرفته‌اند در نتيجه پنج نقش براي Exchange 2007 معرفي شده است و ما در مورد کدام بصورت جداگانه توضيح خواهيم داد :

Mailbox Server Role
اين سرور Mailbox Database را نگهداري مي‌کند و تمام Mailboxهاي کاربران و Public Folder ها، تقويم‌ها، Task‌ها وآنچه که به عنوان اطلاعات و منبع بايد روي سرور ذخيره شود، روي آن نگهداري مي‌شود.

از جمله وظايف ديگر اين سرورe-mail address policies مي‌باشد که درExchange 2003 به نام Recipient policies مي‌شناختيم. بنابراين با بکارگيري سياست‌هايي که روي سرور فعال مي‌کنيم مي‌توانيم اطلاعات روي اين سرور را مديريت نمائيم.

طراحان Exchange 2007 حتي به فکر High Availability اين سرور نيز بوده‌اند و مکانيزم جديدي به کار گرفته‌اند تا Database سرور Mailbox را بصورت پيوسته کپي سازي کنند بنابراين همواره مي‌توان نسخه کپي ديتابيس فعال را جايگزين کرد. چنانچه سرورها با هم Clustered نباشند اين مکانيزم به نامLCR ) Local Continuous Replication ) ناميده مي‌شود و در حاليکه سرورها نيز کلاستر باشند به نام CCR ) Cluster Continuous Replication ) ناميده مي‌شود و در اين حالت از Failover اتوماتيک نيز استفاده خواهيم کرد.

Client Access Server Role
اين سرور جايگزين front-end شده است و به تمام کاربران Exchange سرويس مي‌دهد يعني کاربران با استفاده از سرويس هاي مختلفي از جمله:

POP3 ، IMAP4 ، OWA ،RPC over HTTP و حتي Exchange Active Sync به Mailbox خود دسترسي خواهند داشت.

Offline Address Book ، Auto discovery و Availability service سرويس‌هايي است که اين سرور به کاربر مي‌دهد تا از امکانات Offline يا Play on phone استفاده کند، براحتي وارد کردن آدرس ايميل و رمزعبور Outlook خود را تنظيم کند.

نکته :درآينده که امکانات جديد Outlook2007 را بررسي مي‌کنيم با اين اصطلاحات بيشتر آشنا خواهيد شد و خواهيم ديد که چگونه مي‌توان از اين ابزارها استفاده کرد و لذت برد.

Hub Transport Server Role
اين سرور تبادل نامه‌هاي داخلي را مديريت مي‌کند يعني نامه‌ها را تا Mailbox کاربران هدايت مي‌کند. هرگاه کاربري نامه‌اي را به کاربر ديگري ارسال کند توسط اين سرور به Mailbox کاربر گيرنده که در همان Mailbox Server صندوق پستي دارد انتقال داده مي‌شود. بنابراين در هر سايت از Active Directory بايد يک Hub Transport Server داشته باشيم. چنانچه تنظيمات HTS را دقيق انجام دهيم مي‌توانيم از آن به عنوان Edge Transport Server نيز استفاده کنيم يعني تمام نامه‌هاي داخلي و خارجي را از طريق اين سرور ارسال و دريافت نماييم.

نکته :بخاطر داشته باشيد Message Routing در Exchange2007 بر اساس Routing Group هاي Exchange انجام نمي‌شود بلکه بر اساس سايت‌هاي Active Directory انجام مي‌شود

Unified Messaging Server Role
اين سرويس در نگارش‌هاي قبلي Exchange وجود نداشت و کاملا جديد مي‌باشد. از طريق اين سرور مي‌توانيم به پيغام هاي صوتي، فکس وايميل از طريق ابزاري مثل Outlook2007 ، OWA و يا Windows Mobile 5.0 در يک صندوق پستي واحد دسترسي داشته باشيم.

مايکروسافت با ارائه اين سرور سرويس‌هاي :

Auto Attendant ،Call answering، Fax receiving و Subscriber access را به مشتريان خويش هديه کرده است.

هنگامي‌که با تلفن سازمان‌هاي بزرگ تماس مي‌گيريد منشي تلفني بصورت نوار ضبط شده روي خط صحبت مي‌کند و ضمن تشکر از تماس شما اطلاعاتي در اختيارتان قرار مي‌دهد که مي‌توانيد با تلفن داخلي مورد نظرتان تماس بگيريد يا منتظر ارتباط با تلفنخانه بمانيد. مايکروسافت با ارائه سرويس Auto Attendant اين امکان را فعال کرده است. Call answering را همه مي‌شناسيم و فکر نمي‌کنم نياز به توضيح بيشتري باشد. همينطور هم Fax، از اين پس مي‌توانيد دستگاه‌هاي فکس روي ميزهاي مسئولين دفاتر را جمع کنيد!

واما Subscriber access که ابزاري است براي آسايش شما تا با يک شماره‌گيري ساده Voicemail هاي خود را بشنويد و پاسخ دهيد يا به ديگري ارجاع دهيد. درخواست قرار ملاقات‌هاي خود را قبول يا رد کنيد و يا براي کسانيکه با شما تماس مي‌گيرند پيغام صوتي بگذاريد البته زماني که در دفتر خود حضور نداريد.

Edge Transport Server Role

اين سرور يک راه حل کامل براي فيلتر کردن نامه‌هاست اگر چه وظيفه اصلي آن يافتن بهترين مسير براي ارسال نامه‌هاست ولي با نصب و تنظيم دقيق اين سرور ديگر حتي نياز به خريد نرم‌افزار جانبي از بازار براي فيلتر کردن نامه‌ها و اسپم‌ها نداريد. مي‌توانيد نامه‌ها را با متن رسمي‌از طرف شرکت خود زيرنويس کنيد يا حتي آدرس SMTP نامه را تغيير دهيد، امضاء ديجيتالي به نامه‌ها اضافه کنيد. در آينده روش انجام اين کار را در يک مقاله مفصل توضيح خواهيم داد.

نکته : اگر سروري با اين نقش نصب کنيد ديگر نمي‌توانيد روي همين سرور نقش‌هاي Hub transport و ديگرنقش‌ها را فعال کنيد.

مراحل نصب Exchange 2007
حالا که پيش نيازها را براي نصب آماده کرده‌ايد و با اطلاعات مقاله قبل محيط شبکه خود را نيز براي اين ارتقاء مهيا ساخته‌ايد مي‌توانيد فايل Setup.exe نصب را که ممکن است shared روي شبکه باشد يا روي DVD ، اجرا نمائيد. شکل شماره يک نشان مي‌دهد که ويزارد نصب پيش نيازها را کنترل مي‌کند و در قدم چهارم به نصب Exchange 2007 مي‌رسد.


Exchange_server1_s.jpg

چنانچه يکي از نرم‌افزارهاي پيش نياز را نصب نکرده باشيد ويزارد نصب به شما پيغام خواهد داد و شما را راهنمايي مي‌کند که از سايت مايکروسافت آن را دانلود کرده نصب نمائيد. در شکل شماره 2 نمونه‌اي از اين مثال را نمايش داده‌ايم.


Exchange_server2_s.jpg

در اين مثال Windows Power Shell V1.0 روي سرور نصب شده بود بنابراين ويزارد نصب Exchange2007 ما را راهنمايي کرد تا آن را از اينترنت دانلود و نصب کنيم.
پس از اينکه ويزارد نصب فايل‌هاي لازم را کپي کرد صفحه مقدماتي نصب ظاهر مي‌شود. (شکل شماره 3)

Exchange_server3_s.jpg

سپس License Agreement، صفحه آشنايي که ابتداي نصب چه بخواهيم و چه نخواهيم بايد با آن موافقت کنيم. (شکل شماره 4)

Exchange_server4_s.jpg
و سپس گزارش اشکالات نمايان خواهد شد. نگران ارسال اشکالات سيستم به مايکروسافت نباشيد زيرا اين نسخه طوري طراحي شده است که اطلاعات خصوصي مانند آدرس ايميل و غيره براي مايکروسافت ارسال نخواهد شد بنابراين با خيال راحت Error Reporting را فعال کنيد. (شکل شماره 5)

Exchange_server5_s.jpg

در هر مرحله دکمه Next را انتخاب مي‌کنيد تا اينکه به صفحه انتخاب نوع Installation مي‌رسيد(شکل شماره 6)

Exchange_server6_s.jpg

چنانچه ملاحظه مي‌فرمائيد در اين جا نيز مثل اغلب نرم‌افزارها نصب بصورت Typical و يا Custom انجام مي‌شود. با توجه به اينکه ما مشغول نصب Exchange در شبکه‌اي هستيم که نسخه قبلي نيز موجود مي‌باشد بايد نصب معمولي را انتخاب کنيم.

نکته : دقت کنيد که اگر سروري را بصورت Typical نصب کنيد Edge Transport Role و Unified Messaging نصب نخواهد شد.وحالا به منظور برقراري Mail Flow بين سرورهاي Exchange 2000 / 2003 موجود و سرور جديدي که نصب مي‌کنيم و انتقال Mailbox هاي کاربران، نياز به routing group connector داريم. مطابق شکل شماره 7 اسم سرور اصلي Exchange2003 که در شبکه فعال است را انتخاب مي‌کنيم.

Exchange_server7_s.jpg

نکته : اگر دستوراتي که در مقاله قبل براي آماده سازي Schema و Active Directory گفتيم قبلا اجرا نکرده‌ايد ويزارد نصب Exchange آنها را بصورت اتوماتيک کنترل خواهد کرد و اگر اشکالي وجود داشته باشد اعلام مي‌کند.

اگر تمام پيش نيازها را رعايت کرده‌ايد و تمام کامپوننت‌ها و Hot fix ها را نيز نصب کرده باشيد، نصب Exchange 2007 با موفقيت انجام خواهد شد.
به پايان سفر از Exchange2000/2003 به Exchange 2007 رسيده‌ايم اما سوغاتي هم براي کساني داريم که اولين بار است Exchange 2007 را در شبکه نصب مي‌کنند و قبلا Exchange 2003 را نصب نکرده بودند.

مراحل نصب براي شما نيز تا شکل شماره 6 که انتخاب نوع نصب است، يکسان مي‌باشد اما شما مي‌توانيد در اين مرحله نصب Custom را انتخاب کنيد ونقش سرور را همين جا مشخص کنيد. شکل شماره 8 اين قضيه را به شما نشان مي‌دهد.

Exchange_server8_s.jpg

در شکل شماره 9 نمايش داده‌ام که اگر نقش Edge Transport را انتخاب کنيد نقش‌هاي ديگر غير فعال مي‌شوند.

Exchange_server9_s.jpg

سخن پاياني
در مقاله بعدي خواهيم ديد که چگونه از کنسول مديريت Exchange2007 براي انتقال و ايجاد Mailbox ها استفاده کنيم.

مهندس شبنم باقري بي‌صفر
 

Nethunter

متخصص بخش شبکه و اینترنت
سفر از Exchange 2000 / 2003 به Exchange Server 2007 (قسمت سوم)

1000910_b.jpg


اشاره :
کنسول مديريت صندوق پستي‌ها در Exchange 2007



مقدمه
مايکروسافت تغييرات اساسي در نسخه جديد Exchange ايجاد کرده است ما به مرور آنها را مشاهده خواهيم کرد. در اين ميان کنسول مديريتيExchange تغييرات عمده‌اي کرده است. در اين مقاله ابتدا در مورد ابزارهايي که مايکروسافت براي آغاز کار با Exchange ارائه کرده است توضيحاتي ارائه مي‌دهيم، سپس مرحله به مرحله ايجاد Mailbox را دنبال خواهيم کرد. ممکن است فکر کنيد ايجاد صندوق پستي و مديريت آن بسيار ساده است و نيازي به توضيح ندارد اما من سعي کرده‌ام که در اين سري مقالات نکاتي را مطرح کنم که هم براي کساني که مديريت سرور Exchange را انجام داده‌اند و هم آنها که تازه با اين سرور آشنا شده‌اند مفيد باشد.

آشنايي با چند گزينه از Exchange
پس از نصب Exchange 2007 و هنگامي‌که کنسول EMC را باز کرديد روي
Microsoft Exchange کليک کنيد.

ExchangeServer_1_s.jpg

شکل1
همانطور که در شکل 1 مشاهده مي‌کنيد دو صفحه وجود دارد، يکي
Finalize Deployment و ديگري End-to-End Scenario . مايکروسافت پيشنهاد مي‌کند قبل از اينکه سرور را در محيط عملياتي فعال کنيد مراحل گفته شده در اين صفحه که به تفکيک نوع سرور مي‌باشد را انجام دهيد.

Finalize Deployment : اين صفحه مانندHelp مي‌تواند قدم به قدم به شما کمک کند تا تنظيمات مختلف روي سرور را بسته به نقشي که در سازمان دارد انجام دهيد و تنظيمات پيشنهادي خود را در پنج قسمت ارائه کرده است که در شکل 2 ملاحظه مي‌کنيد.

ExchangeServer_2_s.jpg

شکل 2
در قسمت اول که با نام All Exchange Servers ناميده شده است ابتدايي‌ترين کارها يعني ثبت Product Key و اجراي ابزار Exchange Best Practices Analyzer مي‌باشد. در شکل 3 نمايش داده شده است که چگونه مي‌توانيد Product Key را با استفاده از اين صفحه وارد کنيم.

ExchangeServer_3_s.jpg

شکل 3
نکته : همچنين با کليک روي Go to server configuration صفحه مربوط به وارد کردن Product Key بصورت اتوماتيک باز مي‌گردد. ( به شکل 3 دقت کنيد. )

سپس کافي است سروري که Product key نياز دارد را انتخاب و کليد مورد نظر را وارد نماييد.
مثال ديگر قسمت Client Access مي‌باشد. در اين قسمت شما را راهنمايي مي‌کند تا تنظيمات SSL را انجام دهيد و يک ارتباط امن بين سرور و مشتري‌هايش برقرار کنيد. ( به شکل 4 دقت کنيد. )

ExchangeServer_4_s.jpg

شکل 4
End-to-End Scenario : اين گزينه به شما کمک مي‌تواند تا تنظيمات مورد نياز سرور را قدم به قدم انجام
دهيد.

ايجاد Mail Box با استفاده از کنسول EMC
با کنسول مديريت Exchange 2007 مي‌توانيم عناصر مختلفي از جمله:
Mail users، Contacts، Mail box و Distribution Group ايجاد کنيم. براي اين منظور مراحل زير را دنبال کنيد:
ـ کنسول مديريت Exchange 2007 را باز کنيد.
ـ در ستون راهنماي سمت چپ Recipient Configuration را انتخاب نماييد و روي گزينه Mailbox کليک کنيد.
ـ سپس از ستون سمت راست دکمه New Mail box را انتخاب کنيد. ( شکل 5 )

ExchangeServer_5_s.jpg

شکل 5
ـ صفحه اول ويزارد ايجاد صندوق پستي ( که مقدمه ناميده شده است ) اجرا خواهد شد و شما بايد نوع صندوق پستي که قرار است ايجاد نماييد را انتخاب کنيد.

ExchangeServer_6_s.jpg

شکل 6
همانطور که در شکل 6 مشخص شده است چهار نوع صندوق پستي در محيط Exchange 2007 مي‌توان ايجاد کرد:
l User Mailbox؛ همان صندوق پستي است که در نگارش‌هاي قبلي نيز ايجاد مي‌کرديم.
l Resource Mailbox؛ صندوق پستي است که به سالن‌هاي کنفرانس و اتاق‌هاي جلسات اختصاص داده مي‌شود.
l Equipment Mailbox؛ صندوق پستي مخصوص تجهيزات از جمله TV , Projector و ... مي‌باشد.
l Linked Mailbox اين نوع صندوق پستي بيشتر در شبکه‌هايي کاربرد دارد که چند Forest به هم متصل شده‌اند و از منابع هم استفاده مي‌کنند و يک سرور Exchange با مديريت متمرکز در تمام شبکه‌ها پياده‌سازي و سرويس دهي مي‌کند.
ـ مطابق شکل 3 مي‌توانيد يکي از کاربرهاي قديمي ‌را انتخاب کنيد و يا يک کاربر جديد ايجاد نماييد ( به شکل 7 دقت کنيد. )

ExchangeServer_7_s.jpg

شکل 7

ـ اگر کاربر جديد ايجاد مي‌کنيد بايد مشخصات فيلدهاي مربوطه را مانند شکل 8 تکميل نماييد.

ExchangeServer_8_s.jpg

شکل 8
نکته: بخاطر داريد که در نگارش هاي قبليExchange هنگامي‌که صندوق پستي کاربر را ايجاد مي‌کرديم، فقط مي‌توانستيم سرور و Mailbox Store را انتخاب کنيم و Alias که آدرس ايميل از روي آن ساخته مي‌شد بصورت اتوماتيک ايجاد مي‌شد که البته ما مي‌توانستيم پس از ايجاد کاربر آن را تغيير دهيم و يا با ايجاد تغيير در ADSI Edit ( که از کنسول‌هاي مديريتي مي‌باشد ) تنظيمات Directory را طوري تغيير دهيم که پيش فرض Exchange براي ساختن آدرس ايميل طبق خواسته ما باشد. اما در اين نگارش ابزارهاي ما بيشتر شده است و در همين مرحله مي‌توانيد Alias ، اسم سرور،Storage group ، Mail box و حتي سياست‌هايي نظير حجم صندوق پستي و .... را تعيين کنيم. ( به شکل 9 دقت کنيد. )

ExchangeServer_9_s.jpg

شکل 9
ـ در شکل 10 نشان داده شده است که ويزارد نصب خلاصه‌اي از انتخاب‌هاي شما را قبل از اجرا مرور مي‌کند.

ExchangeServer_10_s.jpg

شکل 10
نکته: در نگارش جديد Exchange امکان مديريت صندوق پستي‌ها و غيره از طريق کنسول مديريتي Active Directory امکان پذير نمي‌باشد و فقط از طريق EMC ممکن است.

همانطور که قبلا اشاره شد، اين مقاله در دو قسمت ارائه مي‌گردد. در قسمت دوم به ايجاد صندوق پستي با استفاده از Exchange Management Shell مي‌پردازيم.
( به شکل 11 دقت کنيد. )

ExchangeServer_11_s.jpg

شکل 11
پارامترهاي مورد نياز براي ايجاد صندوق پستي به روش مذکور Organizational Unit، Database، Name، Alias و UserPrincipalName مي‌باشد و اگر هنگام اجراي دستور آنها را کامل تايپ نکنيد سيستم بصورت اتوماتيک از شما سوالاتي مي‌پرسد و اطلاعات مورد نياز را تکميل مي‌کند.
دستوري که در زير آورده شده است نمونه‌اي براي ايجاد صندوق پستي مي‌باشد:

New-Mailbox –alias -name -Database -Organization Unit Users –UserPrincipalName

روش جالب ديگري نيز براي ايجاد تعدادي کاربر و صندوق پستي بصورت يکجا وجود دارد و آن روش استفاده از فايل *.csv مي‌باشد.
( اين روش براي ايجاد کاربر در Active Directory 2003 نيز کاربرد دارد ).
l ابتدا يک فايل cvs.* ايجاد کنيد و نام آن را به عنوان مثال recipients.csv قرار داده و در مسير مشخصي مثل \:C کپي کنيد. نمونه آن در شکل 12 نشان داده شده است



ExchangeServer_12_s.jpg

شکل 12
l سپس دستوري که در زير آورده شده است را بکار ببريد تا رمز عبور پيش فرض تمام کاربرهايي که مي‌خواهيد ايجاد کنيد را مشخص نماييد.
$Password=Read-Host “Type the default password: ” –AsSecureString
l سپس دستور زير را براي ايجاد کاربرهاي جديد بکار ببريد:

Import-Csv recipients.csv|foreach {New-Mailbox –alias $_.Alias-name$_.Name –UserPrincipalName$_.UPN –Database “mailbox database” –OrganizationalUnit Users –Password $Password-ResetPasswordOnNextLogon:$true

شرح قسمت هاي مختلف دستور بالا در ذيل آورده شده است:
$_.Name : اسم هر يک از ستون‌هاي فايل CSV مي‌باشد.
Foreach : يعني دستور را براي هر يک از خط‌هاي فايل ايجاد کند ( توجه داشته باشيد که خط اول تيتر است ).
$Password : همان متغيري است که در مرحله قبل به عنوان رمز عبور پيش فرض انتخاب کرديم.
-ResetPasswordOnNextLogon : اگرجلوي اين پارامتر True تايپ کنيم يعني اولين بار که کاربر وارد شبکه مي‌شود بايد رمزعبورش را تغيير دهد.

پس از اينکه دستور اجرا شد کاربرهاي ايجاد شده را در کنسول مديريتي Exchange خواهيد ديد.

نکته: دقت کنيد در نسخه جديد Exchange عناصر با شکل‌هاي متفاوت مشخص مي‌شوند بنابراين راحت‌تر از قبل مي‌توان آنها را از هم تشخيص داد.

خلاصه:
در اين مقاله يک مرحله جلوتر رفته کار با کنسول مديريت Exchange 2007 را آغاز کرديم. همچنان با ما باشيد تا در ماه‌هاي آينده با ابزارها و امکانات Exchange 2007 بيشتر آشنا شويد


مهندس شبنم باقري بي‌صفر
 

Nethunter

متخصص بخش شبکه و اینترنت
سفر از Exchange 2000 / 2003 به Exchange Server 2007 (قسمت چهارم )

1000929_b.jpg


اشاره :
نحوه ايجاد و مديريت Storage Group ، Mailbox Database و Public Folder



مقدمه
در مقاله شماره قبل ، چگونگي ايجاد Mailbox را توضيح داديم.در اين شماره قصد داريم نکات پيشرفته‌تري در مورد Mailbox ، محل قرار گرفتن آن و تعاريفي چون Storage Group DB ، Mailbox DB را ارائه کرده و سپس با استفاده از کنسول EMC چگونگي ايجاد و مديريت محل قرار گرفتن صندوق‌هاي پستي را قدم به قدم توضيح دهيم.

محل ايميل‌ها در سرور Exchange
ابتدا اجازه دهيد چند عنوان مهم را تعريف و با کلماتي مانند:
Storage Group ، Mailbox Store و Public Folder
آشنا شويم.

l Mailbox Database : نامه‌هاي الکترونيکي کاربران در صندوق پستي
( Mailbox ) قرار خواهند گرفت و تمام Mailboxها در بانک اطلاعاتي واحدي به نام Mailbox Database ( که درنسخه 2003، Mailbox Store ناميده مي‌شد) قرار مي‌گيرند.
l Public Folder : يک بانک اطلاعاتي است که براي به اشتراک گذاشتن مستندات، تقويم الکترونيکي و دفترچه راهنماي تلفن بکار گرفته مي‌شود. افراد درگروه‌هاي تعريف شده‌ با سطح دسترسي‌هاي مشخص از آن استفاده مي‌نمايند.در نسخه 2003 در هر Storage Group حتما يک Public Folder وجود داشت که وابسته به Mailbox Storeهاي داخل Storage Group بود.
l Storage Group : يک گروه از ديتابيس‌هاي Mailbox و يا يک گروه از ديتابيس‌هاي Public folder مي‌باشد که از آنها بصورت يکپارچهBackup گرفته مي‌شود و Logهاي آن نيز در يک پوشه قرار داده مي‌شود.در نسخه 2003 مجموعهMailbox Storeها و Public Folderهاي مربوط به آنها در بانک اطلاعاتي واحدي به نام Storage Group قرارداشت اما در نسخه 2007 هر يک از آنها بانک اطلاعاتي جداگانه‌اي دارند و در Storage Group مستقلي قرار خواهند داشت.
l Local Continuous Replication : در نسخه جديد Exchange از تکنولوژي خاصي استفاده شده است که بصورت پيوسته يک کپي از Storage Group را روي ديسک دومي که به همان سرور متصل است ايجاد و نگهداري مي‌کند ( روش فعال کردن آن را در مراحل ايجادStorage Group خواهيد ديد ). نکته جالب اين که براي استفاده از اين راه حل فقط يک نسخه Exchange 2007 نصب مي‌کنيم که در نگارش قبلي لازم بود دو نسخه سرور Exchange 2003 نصب و Clustering را فعال مي‌کرديم.

مروري بر گذشته!
آيا مي‌دانيد که نسخه Exchange 2003 Enterprise در مجموع فقط چهار Storage Group را ساپورت مي‌کرد؟ و داخل هر يک از اين SGها ماکزيمم مي‌توانستيم تا پنج Store Database ( يک Public Folder و چهار Mailbox Store ) ايجاد کنيم؟حال آنکه در نسخهStandard آن، امکان ايجاد فقط يک Store ، يکPublic Folder و Mail box وجود داشت.
جالب است بدانيد کهExchange 2007 در حالي که مانند قبل دو نگارش Standard و Enterprise دارد در نگارش Standard تا پنج Storage Group روي يک سرور و درنسخه Enterprise تا پنجاه Storage Group را روي يک سرور ساپورت مي‌کند و مي‌توان براي هر Storage Group تا پنج ديتابيس ايجاد نمود. اما مايکروسافت پيشنهاد مي‌کند براي پايين آوردن زمان برگشت به وضعيت نرمال در شرايط بحراني و همچنين براي بالا بردن کارايي، در هر Storage Group فقط يک Store Database بسازيد!

نحوه ايجاد و مديريت Storage Groupها
براي مشاهده Storage Group ها کنسول EMC را مطابق شکل 1 باز کنيد و در قسمت Server Configuration روي Mailbox کليک کنيد تا قدم به قدم نحوه ايجاد Storage Group را تجربه کنيم.




شکل 1

از منوي Action گزينه New Storage Group را انتخاب نماييد. ويزارد ايجاد SG با باز شدن پنجره New Storage Group آغاز مي‌شود. کافي است نام SG و مسيري که مي‌خواهيد DataBase آن ايجاد گردد را انتخاب نمائيد. گزينه به نام Enable Local Continuous Replication در زير اين پنجره وجود دارد که با فعال کردن آن همواره يک کپي از ديتا بيس را روي هاردديسک ديگري از همان سرور خواهيد داشت. در صورت فعال شدن آن بايد مسير ديتابيس مربوطه (شکل 2) و محل ذخيره Log هاي مربوط به آن را نيز مشخص کنيم.

ExServer4_2_s.jpg

شکل 2
پس از زدن دکمه New ، پيغام ايجاد موفقيت آميز SG را مشاهده خواهيد کرد و مي‌توانيم در کنسول EMC ديتابيس جديد را مشاهده کنيم. براي ديدن نتيجه کار، در کنسول EMC روي Storage Group مورد نظر خود راست کليک کردهProperties بگيريد و يا از کادر سمت راست دکمه Properties را انتخاب کنيد. مسيري که ديتابيس مربوطه قرار دارد و مسير Log ها را در شکل 3 مشاهده مي‌کنيد. همانطور که در شکل مشخص است، در اين صفحه فقط مي‌توانيم اسم آن را تغييردهيم. ضمنا مي‌توانيم گزينه Enable circular logging را فعال کنيم. فعال کردن اين امکان باعث مي‌شود که Exchange بصورت اتوماتيک Logها را Overwrite کند بنابراين فضايي که روي هارد ديسک اشغال مي‌شود کاهش خواهد يافت و در شرايطي که مي‌خواهيم SG DBبزرگي را جابجا کنيم يا از Backup ها بازيابي کنيم کمتر دچار مشکل مي‌شويم چرا که با ديتابيس بزرگي روبرو نيستيم. اما اگر کمبود فضا روي هارد ديسک نداريم بهتر است آن را فعال نکنيم. اما چرا؟
اگر Logها Overwrite شوند در شرايط بحراني و هنگام بازيابي اطلاعات Exchange مجبور هستيم اطلاعات را از آخرين Full Backup بازيابي نماييم و اين کار شرايط را سخت‌تر مي‌کند.

ExServer4_3_s.jpg

شکل 3
نحوه مديريت Mailbox Database
نحوه ايجاد Mailbox DB مانند SG DB بسيار ساده است بنابراين از تکرار آن صرفنظر کرده و فقط مشخصات آن را با هم مرور مي‌کنيم. مطابق شکل 1، Mailbox DB ساخته شده را انتخاب کرده و Properties آن را باز کنيد. چنانچه در شکل 4 ملاحظه مي‌کنيد نام Mailbox در صفحه General مشخص و قابل تغيير است همچنين برنامه نگهداري ( Maintenance Schedule )‌ آن را مي‌توانيد در اين صفحه تنظيم نماييد.

ExServer4_4_s.jpg

شکل 4

مانند نگارش قبلي Exchange در قسمتLimits مي‌توانيم محدوديت‌هاي حجمي براي Mailboxهايي که داخل اينDataBase هستند مشخص کنيم. به اين ترتيب که اگر حجم Maibox به سايزي که در باکس مشخص شده رسيد، يک پيغام از طرف مدير سايت براي کاربر مربوطه ارسال گردد و اگر به حجمي که در کادر دوم و سوم مشخص شده است، رسيد به ترتيب ابتدا امکان ارسال نامه از کاربر گرفته مي‌شود و سپس امکان ارسال و دريافت گرفته خواهد شد. ( به شکل 5 دقت کنيد )

ExServer4_5_s.jpg

شکل 5
البته چنانچه در شکل 5 مي‌بينيد در قسمت Warning message interval ، مي‌توانيم تنظيم نماييم که در بازه‌هاي زماني از قبل تعيين شده و بصورت اتوماتيک DB Mailbox کنترل شده و براي کاربراني که حجم Mailbox اشان به حد ماکزيمم رسيده است پيغام ارسال گردد. در قسمت Deletion Settings مي‌توانيد مقرر کنيد که:
lنامه‌هاي پاک شده کابران، ( بعنوان مثال ) تا چهارده روز در Mailbox نگهداري شود.
lصندوق پستي کاربراني که پاک شده است تا يک ماه نگهداري شود تا بتوان آنرا به کاربر ديگري اختصاص داد.
و در قسمت Client Setting ، ديتابيس Public Folder مربوط به اين Mailbox Store نشان داده شده است.

نحوه مديريت Public Folder
روش ايجاد Public Folder نيز به سادگي Storgae Group و Mailbox DB از کنسول EMC انجام مي‌شود بنابراين فقط به شرح آن بسنده مي‌کنيم.
همانطور که در شکل 6 مشاهده مي‌کنيد در پنجره Publice Folder Database Properties سه قسمت General ، Replication و Limits‌ وجود دارد. که در قسمت General ، نام ديتابيس وجود دارد که مي‌توانيد آن را تغيير دهيد. همچنين مسير ديتا بيس مشخص است که در اين صفحه قابل تغيير نيست و ديگر اينکه برنامه زمانبندي براي Maintenance آن را نيز در اين صفحه مي‌توان تنظيم نمود. در قسمت Replication مي‌توان برنامه Replication آن را زمانبندي نمود و همانطور که در شکل 6 مشاهده مي‌کنيد در قسمت Limits‌ محدوديت‌هاي حجمي ديتابيس را تنظيم مي‌شود. تنها چيزي که نسبت به صفحه مشخصات Mailbox DB متفاوت است Age limit مي‌باشد. زيرا PF ، پوشه‌اي عمومي است و طبيعي است که بايد عمر فايل‌هاي آن نيز کنترل گردد و از انباشتن فايل‌هاي خيلي قديمي پرهيز شود.

ExServer4_6_s.jpg

شکل 6
مديريت صندوق‌هاي پستي‌
تا کنون قسمت Server Configuration از کنسول EMC را مرور ‌کرديم ولي براي مديريت صندوق‌هاي پستي که قبلا به شما قول داده بوديم بايد به قسمت Recipient Configuration از کنسول EMC مراجعه کنيم. به شکل 7 دقت کنيد. اين بار از منوي Recipient Configuration روي Mailbox کليک کرده Properties يکي از صندوق پستي‌ها را انتخاب نمائيد.





شکل 7
همانطور که در شکل 8 مشاهده مي‌کنيد در اين صفحه که Mailbox Features ناميده مي‌شود مي‌توان امکانات مختلف صندوق پستي را کم و زياد کنيم مثلا امکان Unified Messaging را فعال يا غير فعال کنيم.

ExServer4_8_s.jpg

شکل 8
به عنوان مثال، به قسمت ديگري به نام Mail Flow Settings برويد. همانطور که از اسم آن پيداست اگر روي گزينه Delivery Option کليک کنيد(شکل 9 ) مي‌توانيد تغييراتي روي نوع ارسال‌هاي کاربر ايجاد نماييد. مثلا اينکه اين کاربر مجاز باشد از طرف چه کسي نامه الکترونيکي ارسال کند (Send on behalf) و يا ايميل وي براي آدرس ديگري ارسال گردد حتي مي‌توانيم تعداد گيرنده‌هاي اين کاربر را محدود کنيم( به شکل 10 دقت کنيد ).

ExServer4_9_s.jpg

شکل 9
ExServer4_10_s.jpg

شکل 10

در شکل 9 انتخاب‌هاي ديگري نيز داريم، به عنوان مثال اگر بخواهيد براي سايز پيغام‌هاي صندوق پستي انتخاب شده محدوديت بگذاريد، گزينه:
Message Size Restrictions را انتخاب کرده و حجم مورد نظر را در پنجره مخصوص آن وارد نماييد.
و چنانچه بخواهيم براي دريافت نامه‌هاي اين صندوق محدوديت بگذاريم روي گزينه Message Delivery Restrictions کليک مي‌کنيم( به شکل 11 دقت کنيد).

ExServer4_11_s.jpg

شکل 11

همانطور که در شکل 11 مشاهده مي‌کنيد، اينجا انتخاب‌هايDelivery Option را داريم يعني تعيين مي‌کنيد از چه کساني/ يا همه ، بتواند نامه دريافت کند و يا نامه‌هاي چه کسي/کساني ،برگشت بخورد.
براي ايجاد محدوديت حجم يک Mailbox‌بايد از قسمت ديگري به نام Mailbox Settings اقدام نماييد ( به شکل 12 دقت کنيد ).

ExServer4_12_s.jpg

شکل 12
با انتخاب Storage Quotas ( شکل 13) مي‌توانيد حجم يک Mailbox خاص را تعيين کنيد.

ExServer4_13_s.jpg

شکل 13


شبنم باقري بي‌صفر
 

Nethunter

متخصص بخش شبکه و اینترنت
مهاجرت به Exchange Server 2007 (قسمت پنجم)

1001214_b.jpg








اشاره :
راه‌اندازي Outlook Any Where

مقدمه
در اين مقاله ابتدا در مورد تعدادي از ويژگي‌هاي پيشرفته سرور Exchange 2007 با نقشClient Access صحبت مي‌کنيم. سپس نحوه راه‌اندازي و امکان استفاده از سرويس Outlook Any Where را قدم به قدم مرور خواهيم کرد بطوريکه در پايان قادر خواهيد بود اين سرويس را عملياتي نموده و از امکانات آن بهره‌مند شويد.

سرور با نقش( Client Acces Server ( CAS
سرور CAS جايگزين سرور Exchange 2003 Front-End شده است که امکانات بيشتري نيز ارائه مي‌دهد. اين سرور به تمام کاربراني که با پروتکل‌هايي مانند POP3 IMAP4 ، OWA ،Outlook Anywhere ( همان RPC over HTTP در نسخه 2003 مي‌باشد ) و Exchange Active Sync به سرور متصل شوند، سرويس مي‌دهد و تنها کاربراني از CAS نمي‌توانند سرويس بگيرند که داخل شبکه محلي بوده و از
MS Outlook براي ارسال و دريافت ايميل‌هاي خود استفاده مي‌کنند بنابراين مستقيما از همان سروري که Mailbox‌ها روي آن قرار دارد سرويس مي‌گيرند.
برخي فکر مي‌کنند که سرور CAS بايد در DMZ نصب گردد ولي در نظر داشته باشيد که اين سرور با Mailbox Server از طريق پروتکل RPC ارتباط برقرار مي‌کند و چنانچه داخل DMZ باشد بايد پورت‌هاي زيادي را روي ديواره آتش باز کنيم تا به آن دسترسي پيدا کنيم بنابراين هر نفوذ کننده‌اي با استفاده از اين پورت‌ها مي‌تواند به شبکه محلي و در نتيجه ADS و سرويس‌هاي حياتي نيز دسترسي پيدا کند. بنابراين پيشنهاد مي‌شود CAS را داخل شبکه محلي قرار دهيد و توسط سرور ISA 2006 آن‌ را Publish کنيد. در نتيجه بهتر است اين نقش روي سروري فعال گردد که عضو دامين است و اگر مي‌خواهيد سرور‌هاي مختلفي را با نقش‌هاي متفاوت داشته باشيد بخاطر داشته باشيد که CAS اولين سروري است که Publish مي‌شود.
چنانچه از نسخه‌هاي قديمي‌Office مثل نسخه 2003 و قبل از آن استفاده کنيد سرور CAS مي‌تواند سرويس‌هاي زير را ارائه دهد:

سرويس Free/Busy (توسط اين سرويس، وضعيت تقويم الکترونيکي اعضاء براي تنظيم جلسات را تنظيم مي‌کنيد).
استفاده از پيغام Out Of Office (با اين سرويس، هنگامي‌که در دفتر کار خود حاضر نيستيد پاسخ اتوماتيکي براي فرستنده‌هاي نامه‌ها تنظيم مي‌کنيد).
بانک اطلاعات Offline Address Book ( دفترچه تلفن الکترونيکي که خارج از شبکه محلي نيز در دسترس باشد با اين سرويس مهيا مي‌گردد).
سرويس Unified Messaging (دريافت ايمل، پيغام‌هاي صوتي الکترونيکي و فکس الکترونيکي و غيره در يک صندوق واحد يا Mailbox امکان پذير مي‌باشد).

اما اگر از نسخه 2007 استفاده مي‌کنيد، دو سرويس Auto Discovery و Availability نيز به ليست بالا افزوده خواهد شد. که در اين مقاله در خصوص اين سرويس‌ها توضيح خواهيم داد.
سرويس Auto Discover
همانطور که مي‌دانيد تعداد بسيار زيادي از کاربران نمي‌توانند تنظيمات Outlook را انجام دهند بنابراين مدير شبکه‌ها مجبور مي‌شوند چند طبقه يا ساختمان براي وارد کردن فقط يک اسم جابجا شوند و تنظيمات Outlook را انجام دهند. هنگامي‌که مدير شبکه، انبوهي از کارهاي مهم و حياتي مختلف در دست انجام دارد، اين کار بسيار وقت گير و خسته کننده است. اينجاست که ارزش سرويس Auto Discover مشخص مي‌شود اين ويژگي نسخه جديد Exchange به مدير شبکه و کاربران کمک مي‌کند تا تنظيمات Outlook را بصورت اتوماتيک انجام دهيد. به عبارتي Outlook و سرور بصورت اتوماتيک يکديگر را تشخيص مي‌دهند.
وقتيExchange 2007 را با نقش CAS نصب مي‌کنيد يک دايرکتوري مجازي بنام
Auto Discover در IIS ايجاد مي‌گردد که اطلاعات مورد نياز Outlook براي اتصال به سرور را در خود نگهداري مي‌کند. در عين حال بصورت همزمان پس از نصب Exchange 2007 يک Object جديد بنام :
Service Connection Point در Active Directory Service ايجاد مي‌شود که آدرس
( URL ) تمامAuto Discover ‌ هاي موجود در Forest را در خود نگه مي‌دارد. بنابراين پس از ورود به شبکه Outlook بصورت اتوماتيک مسير URL مربوط به Auto Discover را تشخيص مي‌دهد. در نتيجه تنها اطلاعاتي که کاربر وارد مي‌کند آدرس ايميل و رمز عبورش مي‌باشد. ( بخاطر داريد که در نسخه 2003 بايد اسم سروري که Mailbox‌ها روي آن قرار داشت، نام کاربر و رمزعبور را وارد مي‌کرديم ). با همين منطق تنظيمات ديگري مانند
Outlook Anywhere ، Off line Address Book ، Unified Messaging نيز صورت مي‌گيرد. بخاطر داشته باشيد هر گاه Mailbox را روي سرور جابجا کنيم، تغييرات نيز بصورت اتوماتيک انجام مي‌شود و ديگر نياز نيست تنظيمات روي Outlook را مجدداٌ تغيير دهيم.

نکته : براي اطمينان از عملکرد صحيح Auto Discover در حاليکهOutlook باز است دکمه Ctrl را نگه داشته روي آيکون Outlook در Systray کليک راست کنيد و مطابق شکل 1 گزينه Test E-mail Auto configuration را انتخاب نماييد.



ExServer5_01_s.jpg

شکل 1​
آدرس ايميل و رمزعبور را در صفحه‌اي که باز مي‌شود وارد نماييد. Outlook تمام سرويس‌هاي AutoDiscover را مانند شکل 2 تست مي‌کند و اشکالات را به شما نمايش مي‌دهد.


شکل 2
سرويس Availability
درست مانند Auto Discover Service سرويس Availability نيز يک سرويس تحت وب است که بصورت پيش‌فرض روي CAS فعال مي‌شود. بخاطر داريد که سرويس Free/Busy در نسخه‌هاي قبلي کاملاٌ وابسته بهPublic Folder بود اما در نسخه 2007 از سرويس Availability استفاده شد تا اطلاعات Free/Busy بصورت امن و سريع به روز گردد. اين سرويس نيز براي به روز شدن از Auto Discover استفاده مي‌کند. فراموش نکنيد که Availability Service براي Outlook حکم DNS را براي Web و اينترنت دارد و به سادگي به Outlook مي‌گويد که کدام سرويس را کجا پيدا کند و چه موقع اطلاعاتش به روز گردد.

استفاده از تمام امکانات Outlook خارج از محيط شبکه و يا
Outlook anywhere
در اين بخش يکي از امکانات بسيار مفيدExchange 2007 را معرفي مي‌کنيم. ابتدا به تعريف Outlook Anywhere مي‌پردازيم؟
شايد از نگاه يک مدير شبکه، ايميل از مهمترين و گران‌ترين سرويس‌هايي باشد که به کاربران خود ارائه مي‌کند و همواره سعي بر اين است که سرويس‌هاي، مهم هميشه در دسترس کاربران باشد. از نگاه کاربر شبکه نيز،ايميل که امروزه بيشترين کاربري را دارد بايد به ساده‌ترين راه در زمان مورد نظر در دسترس باشد تا کاربر بتواند در هنگام نياز به اطلاعات خود شامل فايل، نامه ، تقويم الکترونيکي، پيغام‌هاي صوتي و فاکس به آنها دسترسي داشته باشد. براي اينکه از سرويس Messaging خارج از محيط سازمان بهره بگيريم روش‌هاي مختلفي وجود دارد:

استفاده از شبکه مجازي براي ارتباط کاربر با شبکه و در نتيجه استفاده از منابع شبکه از جمله Mail
بکارگيري پروتکل‌هاي مختلفي مانند POP3 و IMAP4
استفاده از OWA
و بالاخره Outlook Any Whereيا همان RPC Over HTTP

هر يک از اين روش‌ها معايب و مزايايي دارد و ما بسته به شرايط شبکه مي‌توانيم بهترين روش را انتخاب کنيم. با توجه به اينکه استفاده از پروتکل‌هاي مختلف نامبرده و شبکه مجازي ( VPN ) درصد آسيب پذيري مجموعه را بالا مي‌برد و با توجه به اينکه باز شدن پورت‌هاي مختلف براي سرويس‌هاي متنوع، ريسک از دست دادن اطلاعات در شبکه را زياد خواهد کرد، مايکروسافت OWA را که تقريباٌ امکانات Outlook را در محيط وب فراهم مي‌کند پيشنهاد کرده و براي تکميل اين طرح ، روش
RPC Over HTTP را در نسخه 2003 و Outlook Any Where را در نسخه 2007 خود ارائه کرده است. شايد بسياري از خوانندگان اين سري مقالات با نسخه 2003 يا
RPC Over HTTP آشنا هستند و مي‌دانند که پس از انجام تنظيمات لازم (که خيلي هم ساده نبود) از اين سرويس به خوبي استفاده مي‌کرديم اما در نسخه 2007 استفاده از اين امکان بصورت جدي‌تري در نظر گرفته شده است.
در اين روش آسيب پذيري شبکه افزايش نخواهد يافت و تمام امکانات Outlook مانند نامه‌ها، Contacts، Calendar حتي Task و Global Address List و آنچه در داخل شبکه محلي بطور معمول از Outlook استفاده مي‌کنيم را در اختيار خواهيم داشت. در اين روش Outlook با برقراري يک ارتباط امن با سرور اطلاعات ما را بصورت
( Secure ( HTTPS ارسال و دريافت مي‌کند و احتمال افشا شدن رمز عبور و اطلاعات ما از طريق هکرها درصد قابل ملاحظه‌اي کاهش خواهد يافت. تکنولوژي بکار رفته در اين نسخه نيز مانند قبل است يعني اطلاعات Outlook داخل تونل امن HTTPS بسته بندي و به سرور مخصوصي که RPC Proxy ناميده مي‌شود ارسال مي‌گردد و سرور بسته تحويل گرفته شده را باز کرده اطلاعات را از ميان پوشش آن خارج کرده، در Mailbox مقصد قرار مي‌دهد.
اين روش وابستگي شديدي به گواهي ديجيتالي( Digital Certificate ) دارد. انواع بازرگاني آن را مي‌توان از مراکز بين‌المللي صدور گواهي ديجيتالي مثل
Verisign خريداري کرد. در غير اينصورت وجود يک سرور صادر کننده گواهي ديجيتالي يا Certificate Authority در شبکه محلي الزامي است. بحث مربوط به صدور و ابطال گواهي‌هاي ديجيتالي و بطور کلي مديريت آنها از حوصله اين مقاله خارج است و آنچه که در مراحل راه‌اندازي اين سرويس لازم است را توضيح خواهيم داد.
در نگارش‌هاي قبلي مانند 2003 يک گواهي براي کامپيوتر سرور صادر مي‌کرديم. همين گواهي بصورت اتوماتيک به وب سايت پيش فرض IIS نيز تخصيص داده مي‌شد. به همين راحتي از آن براي سرويس‌هاي مختلف سرور استفاده مي‌کرديم. اما در نگارش 2007 بخصوص در مورد CAS قضيه کمي پيچيده‌تر شده است. در اين نگارش بايد دو وب سايت راه‌اندازي کنيم يکي براي سرويس‌هاي
(EAS ، OWA و Outlook Anywhere (OAW و ديگري براي Auto Discover Service و براي هر يک نيز لازم است گواهي ديجيتالي در خواست نماييم که با توجه به اينکه طراحي و راه‌اندازي گواهي‌هاي ديجيتالي بحث قابل توجهي را پوشش مي‌دهد، در اين مقاله، فقط درخواست گواهي ديجيتالي براي Outlook Any Where را مرور خواهيم نمود و بحث در مورد گواهي ديجيتالي را در يک مقاله جداگانه بصورت کامل مطرح کنيم.

مراحل راه‌اندازي Outlook Any Where
براي راه‌اندازي Outlook Any Where بايد چهار مرحله کار انجام دهيم که در ادامه به هر يک از آنها خواهيم پرداخت :

الف) راه‌اندازي گواهي ديجيتالي
ـ
براي درخواست صدور يک گواهي ديجيتالي بايد از کنسول IIS Manager شروع ‌کنيد. براي اين منظور از مسير زير برنامه IIS را اجرا نماييد.

Start > Administrative Tools > Internet Information Services (IIS) Manager

ـ در کنسول IIS Manager روي Default web site کليک راست کرده Properties را انتخاب کنيد.
ـ سپس از صفحه Directory Security روي دکمه Server Certificate کليک کنيد.

ExServer5_03_s.jpg

شکل 3
ـ پس از آن ويزارد مربوط به درخواست گواهي ديجيتالي اجرا خواهد شد. در اين قسمت مي‌توان انتخاب نمود که، درخواست گواهي ديجيتالي را براي يک شرکت صادر کننده گواهي ديجيتالي و يا CA ) Certificate Authority ) داخل شبکه محلي ارسال شود. در اين مثال ما گزينه دوم يعني CA ) Certificate Authority ) داخل شبکه محلي را انتخاب کرده‌ايم. چنانچه تنظيمات CA داخل شبکه قبلاٌ انجام شده باشد پاسخ درخواست شما بصورت اتوماتيک ايجاد مي‌شود و همان موقع گواهي صادر مي‌شود. که پس از زدن گزينه Server Certificate ، مراحل درخواست گواهي ديجيتال مطابق شکل‌هاي 4 تا 9 و بصورت تصويري نشان داده شده است. بنابراين تنظيمات را مانند شکل‌ها انجام دهيد( پنجره‌هاي غير ضروري نشان داده نشده است ).

ExServer5_04_s.jpg

شکل 4
ExServer5_05_s.jpg

شکل 5
ExServer5_06_s.jpg

شکل 6
ExServer5_07_s.jpg

شکل 7
ExServer5_08_s.jpg

شکل 8
ExServer5_09_s.jpg

شکل 9
نکته : هنگام ايجاد درخواست گواهي ديجيتالي دقت کنيد اسم آن و آدرسي که در اينترنت اعلام خواهيد کرد يکي باشد چرا که پس از ايجاد گواهي ديجيتالي نمي‌توان نام آن را تغيير داد.
ب) فعال کردن SSL روي وب سايت
براي فعال کردن SSL، مجدداً روي Default Web Site در کنسول مديريتي
IIS Manager کليک راست کرده و گزينه Properties را انتخاب کنيد. مطابق با شکل 3 از صفحه Directory Security در قسمت Secure Communications روي دکمه Edit کليک و سپس تنظيمات را مانند شکل 10 اعمال نماييد. با انجام آن SSL فعال خواهد شد.

ExServer5_10_s.jpg

شکل 10
ج) افزودن اجزاء RPC Over HTTP Proxy به ويندوز
همانند مراحل حذف يا اضافه کردن اجزاء ديگر ويندوز عمل کنيد. براي اين منظور وارد کنترل پانل شده، گزينه Add/Remove Program و سپس
Add / Remove Windows Component‌ را بزنيد. مطابق با شکل 11 در زير گروه Networking Services سرويسRPC Over HTTP را انتخاب نماييد.



شکل 11


ادامه قسمت پنجم در پست بعدی
 
آخرین ویرایش:

Nethunter

متخصص بخش شبکه و اینترنت

د) فعال کردن Outlook any where روي کنسول Exchange
حال نوبت فعال کردن Outlook any where روي کنسول Exchange رسيده است. از منوي Start کنسول EMC را باز کنيد. در قسمت Server Configuration گزينه
Client Access را انتخاب نمائيد. سپس مطابق شکل 12 در ستون سمت راست
( Actions ) گزينه Enable Outlook Anywhere را انتخاب و در صفحه بعدي يعني Enable Outlook Anywhere گزينه External Host Name را برابر Mobile.exchangedogfood.dk قرار داده و گزينه Basic authentication را انتخاب نموده و سپس دکمه Enable‌را بزنيد.



شکل 12
تنظيمات دستگاه کاربر ( Client )
با توجه به توضيحاتي که قبلاً داده شده است اگر دستگاه کاربر داخل شبکه محلي باشد بصورت اتوماتيک گواهي ديجيتالي را شناسايي مي‌کند و چنانچه گواهي ديجيتالي بازرگاني خريداري شده باشد ويندوز صادر کننده آن را تشخيص خواهد داد در غير اينصورت ابتدا لازم است گواهي سرور CA را روي دستگاه کاربر نصب نماييد. گواهي مورد نظر روي سرور داخل پوشهCert Enroll قرار داده شده است. کافي است آدرس آن را در Address bar تايپ نماييد و روي گواهي ديجيتالي کليک راست کرده گزينه Install Certificate را انتخاب کنيد. تنظيمات را مانند شکل‌هاي 13 ، 14 و 15 انجام دهيد.

ExServer5_13_s.jpg

شکل 13
ExServer5_14_s.jpg

شکل 14
ExServer5_15_s.jpg

شکل 15
سپس تنظيمات Outlook را انجام دهيد. کافي است در محيط Outlook 2007 از منوي Tools گزينه Account setting را انتخاب کرده تنظيمات مربوط به Outlook Anywhere را در قسمت More Settings و مطابق با شکل‌هاي 16 و 17 انجام دهيد.

ExServer5_16_s.jpg

شکل 16
ExServer5_17_s.jpg

شکل 17
نکته : در مورد انتخاب نوع Authentication بايد گفت، هنگامي‌که احراز هويت به روش Basic انجام مي‌گيرد نام کاربري و رمزعبور بصورت Clear text روي خط جابجا مي‌شود اما با توجه به استفاده از SSL علاوه بر Basic Authentication ديگر نگران امنيت اطلاعاتمان نخواهيم بود. اما اگر از NTLM Authentication استفاده کنيم اين مزيت را دارد که کاربر فقط يک بار هنگام ورود به شبکه نام کاربري و رمز عبور را وارد مي‌کند و در واقع Single Sign on (SSO) خواهيم داشت در حاليکه اگر احراز هويت از نوع Basic باشد عليرغم هنگام ورود به شبکه هنگام باز کردن Outlook نيز بايد نام کاربري و رمز عبور وارد کند.
سخن پاياني
اگر مدير شبکه هستيد و علاقمنديد از تکنولوژي‌هاي روز براي سرويس‌دهي بهتر استفاده نماييد و اگر Exchange 2007 را انتخاب کرده‌ايد، بهترين راه ممکن را برگزيده‌ايد. تا همين جا که با ما همراه بوديد مي‌توانيد به راحتي آنرا نصب، راه‌اندازي وعملياتي کنيد. از همين ابتداي کار ملاحظات امنيتي را در نظر بگيريد و پس از نصب و راه‌اندازي يک Backup از سرور و تنظيمات آن نگهداري کنيد. همچنان بصورت پيوسته شما را همراهي خواهيم کرد و اطلاعات مورد نياز را در اختيار قرار خواهيم داد.
 
بالا