• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

آنچه از «شله مشهدی» باید بدانید و معرفی فرهنگ شله خوری در مشهد ( طنز)

Reza Sharifi

مدير ارشد تالار
مردم نگاری «شله مشهدی» !

بعضی از دوستان غیر مشهدی گاهی خیلی اصرار دارند تا درباره شله مشهدی برایشان توضیح دهم و علت اقبال بسیار زیاد مشهدی ها را به این پدیده، تبیین نمایم که حال چنین فرصتی دست داد : - شله پدیده ای است از خانواده آش ها و کاملا مشهدی که در مشهد فقط با نام «شله» و در غیر مشهد با نام «شله مشهدی» شناخته می شود. به دلیل آنکه فرایند تهیه آن بسیار پر زحمت و پر خرج است، معمولا در خانه ها پخته نمی شود و همیشه در حجم زیاد و در مناسبت های خاص(مخصوصا محرم) و توسط آشپز مخصوص خود تهیه می گردد و برای مشهدی ها از اهمیت فراوانی برخوردار است. - بیشترین سوالات مشهدی ها در دهه محرم : سوال اول : شله چه ساعتی مِدَن؟ سوال دوم : سطلی ام مِدَن حالا؟ سوال سوم : مطمئنی اینجه شله مِدَن؟ سوال چهارم : این همه راه مُرُم تموم نشده باشه ؟ سوال پنجم : خواستن شله بدن یه تک مِزِنی؟ - روزهای اول دهه کمتر، ولی روزهای آخر دهه محرم ، شما شاهد جنب و جوش مشهدی ها برای تعامل با پدیده شله هستید. شله فارغ از آنکه، یک آش بسیار بسیار خوشمزه است (یکی از راه های محبوب شدن در بین مشهدی ها، آن است که نسبت به شله ابراز احساسات شدیدی از خودتان بروز دهید) نقش تعیین کننده ای نیز در مراسمات عزاداری دارد. در هیئت ها، به شکل بسیار مشهودی «شبهای شله» از شب های غیر شله شلوغ تر است و البته نباید فراموش کرد که شله، برای مشهدی ها نه فقط یک نوع پذیرایی، بلکه جزئی از عزاداری محسوب می شود. خاطرات بسیاری از معجزات شله وجود دارد . به عنوان مثال اصطلاحی بین بعضی هیئت های قدیمی وجود دارد که می گویند: (شله سید شهدا حتما برکت می کنه، ما شده با همی یه دیگ شله هزار نفرو غذا دادم ) یا ( اینقدر جوون سر همی دیگ به آرزوهاشا رسیدن ) - گذشته از این، شله در تعیین شاٌن اجتماعی افراد نیز موثر است ، به عنوان مثال یکی از نشانه های افراد پر نفوذ در مشهد آن است که سطل بزرگ شله را می آورند، در منزلشان تحویل می دهند! یک سطل شله می تواند شما را در حد ستاره های سینما نزد خانواده یا اقوام محبوب نماید. یکی از اشتغالات تازه دامادها برای نشان دادن خودی به خانواده همسرشان، جور کردن یک سطل پر شله با قیمه اضافه است، که طی مراسم خاصی در منزل پدرزن تحویل داده می شود! - خوردن شله نیز آداب خاصی دارد . ابتدا سفره های پلاستیکی را می اندازند و سبد های پنیر و سبزی را همراه با نان در سفره می چینند. تا اینجا همه در آرامش سر سفره نشسته اند، به صورتی که اگر به فضا آشنا نباشید تصور خواهید کرد این آرامش ادامه پیدا خواهد کرد. افراد معمولا چند لقمه نان و پنیر می خورند که بیشتر جنبه گرم شدن دارد. سپس قسمت دوم یعنی توزیع نوشابه آغاز می شود. نوشابه باید چند ویژگی داشته باشد . حتما باید شیشه ای ، مشکی و کوکا باشد البته به دلیل تحریم برند های اسرائیلی در هیئت های انقلابی زمزم هم جایز است. هر نوشابه معمولا دو تا چهار بشقاب را ساپرت می کند لذا با توجه به توانایی های خود، نوشابه اضافه هم می توانید بردارید. در نهایت قسمت اصلی سفره یعنی توزیع بشقاب های شله آغاز می شود. در این موقعیت مشهدی ها سبک نشستن شان را تغییر می دهند و از حالت چهار زانو به حالت دو زانو در می آیند که در این حالت هم به بشقاب مسلط هستند و هم به فضای خارج از سفره و روند تردد سطل های سر ریز. همه فرایند خوردن شله فقط با یک دست انجام می شود و دست دوم باید برای نشان دادن واکنش سریع به افراد توزیع کننده سرریز همواره آزاد باشد. - هر مشهدی به صورت میانگین یک کیلو و نیم شله را می تواند بخورد که این میزان با باز کردن کمربند و حتی دکمه های یقه پیراهن در روزهای گرم و تابستانی، می تواند افزایش یابد. اگر برای اولین بار است که شله می خورید به حرف مشهدی ها که اصرار دارند بیشتر بخورید ، شله خودش جای خودش را باز می کند توجه نکرده و با جون خود بازی نکنید!


 

Mahdi Askari

مدير فنی
جالب بود مملی :نیش:

فقط چرا آمار اشتباه میدی هر مشهدی تا 4 کیلو هم می خوره
جون من خودت تو مدرسه چند تا بشقاب خوردی مملی خان :غش:
 

rahnama

پدر ایران انجمن
بد جوری هوس خوردن شله مشهدی پیدا کردم. محرم سال بعد من مشهدم و سر سفره شله مشهدی.این هم یک پرس برای شما:

 

rahnama

پدر ایران انجمن
[h=2]طرز تهیه شله مشهدی!!!!!! مواد لازم:
گوشت دنده گوسفندی 500 گرم
نخود و لوبیا 150 گرم یا 1 پیمانه
پیاز 1 عدد
آب 10 پیمانه
گندم 1 پیمانه
لوبیا چیتی نصف پیمانه
برنج یک دوم پیمانه
ماش یک دوم پیمانه
عدس یک دوم پیمانه
ادویه آش یک سوم قاشق چایخوری (از هرکدام)
نمک و فلفل به میزان لازم

مواد لازم برای روی شله:
گوشت قیمه بدون چربی 200 گرم
پیاز سرخ شده 3 عدد
لپه یک دوم پیمانه
رب گوجه فرنگی 2 قاشق سوپخوری
ادویه مخصوص یک سوم چایخوری(از هر کدام)
گلاب یک دوم قاشق چایخوری
زعفران دم کرده به میزان لازم
نمک، فلفل و زردچوبه به میزان لازم

طرز تهیه:
از یک شب قبل تمام حبوبات را جداجدا بشویید و خیس کنید.
گوشت دنده، پیاز، نخود و لوبیا را با 10 پیمانه و حرارت ملایم حدود 4 ساعت بپزید. سپس گوشت پخته را از قابلمه خارج کرده، ریش ریش کنید .
بعد از آن گندم و لوبیا چیتی را به قابلمه نخود و لوبیای پخته بیفزایید و حدود یک ساعت با حرارت ملایم بپزید.
بعد از آن برنج، ماش، عدس، نمک، فلفل و گوشت ریش ریش شده را به قابلمه بیفزایید و مرتب هم بزنید تا بپزند و حبوبات کاملاً له شوند. البته می توانید از گوشتکوب برقی کمک بگیرید وکمی از مواد را له کنید تا آش زودتر حاضر شود.
در آخر، وقتی آش له و کشدار شد، ادویه آش را که شامل دارچین، جوز هندی، زنجفیل است، اضافه کنید. سپس آش را در ظرف بکشید و خورش قیمه آماده شده را روی آن بریزید و سرو کنید.
طرز تهیه قیمه روی آش:
ابتدا گوشت قیمه ای را سرخ کنید وپیاز سرخ شده و لپه را به آن بیفزایید و خوب تفت دهید. سپس زردچوبه، رب گوجه فرنگی، فلفل و مقداری آب اضافه کنید و اجازه دهید بپزد.
در آخر، ادویه ها، گلاب و زعفران را بریزید و در ظرف را محکم ببندید و 10 دقیقه خورش را دم کنید. دم کردن خورش باعث می شود عطر و طعم بهتری داشته باشد.


منبع :‌http://www.masterchef.ir/ ماهنامه سرآشپز .آموزش آشپزی!
 

rahnama

پدر ایران انجمن
این هم طرز تهیه در ویکی پدیا:

شله مشهدی از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد


[h=2]طرز تهیه مواد لازم برای ۱۵ نفر - گوشت و گردن گوسفندی یك كیلوگرم- لوبیا قرمز یك پیمانه- لوبیا سفید یك پیمانه- لوبیا چیتی یك پیمانه- نخود یك پیمانه- ماش یک پیمانه- عدس یک پیمانه- بلغور گندم دو پیمانه- نمك، فلفل، دارچین و زنجبیل به میزان لازم- برنج نیمه دو پیمانه - طرز تهیه

ابتدا تمام حبوبات را شسته خیس کرده بمدت 12 ساعت .بعد نخود و لوبیاهای خیس شده از شب قبل را به همراه گوشت و پیاز خرد شده حرارت می‌دهیم تا كاملا پخته شود، بعد از 3 ساعت گوشتها را خارج کرده و آنها را صاف و ریش ریش می کنیم. بعد بقیه حبوبات را درون دیگ ریخته مرتب هم بزنید تا مواد كاملا له شود و به شكل حلیم دربیاید.سپس در اواسط پخت، ادویه‌ها و گوشتها را اضافه كرده و دائم با کمچه مواد را مخلوط می‌كنیم تا له شود. غذا آماده سرو است و در آخر قیمه را روی شله می‌ریزیم. - از گوشت گوسفندی استفاده شود. - این غذا در حدود شش تا هفت ساعت روی حرارت، هم زده می‌شود. - شله مشهدی یكی از اصیل‌ترین غذاهای مشهد است پخت این غذا به زمان زیادی نیاز دارد.
 

rahnama

پدر ایران انجمن
لطفا مشهدی های :گل: پاسخ دهند:
در روزهای عادی کسی اگر مشهد باشد می تواند در رستورانها این غذا را سفارش دهد؟
 

Mahdi Askari

مدير فنی
در روزهای جمعه یعنی صبح جمعه دو غذا در همه جای مشهد (رستوران ها ) پخته میشه که یکیش شله است
البته پیشنهاد می کنم یک دونه سفارشی بگیرید بگید پلنگ خان میاد حساب می کنه
 

rahnama

پدر ایران انجمن
هزار ماشالله مشهدیهای :گل: رکورد عضویت در انجمن را شکسته اند.
 

Reza Sharifi

مدير ارشد تالار
جالب بود مملی :نیش:

فقط چرا آمار اشتباه میدی هر مشهدی تا 4 کیلو هم می خوره
جون من خودت تو مدرسه چند تا بشقاب خوردی مملی خان :غش:

تازه تو مدرسه نوشابه نبود وگرنه دو بشقاب دیگه هم می خوردم :51:

تو شله خوری خداییش شما هم کم نذاشتی و تا جا داشتی خوردی :غش2:
 

پانته آ

متخصص بخش
زنده باد مشهد ومشهدی :نیش::دست:
زنده باد ایران وایرانی حالا اهل هر کجا که می خواد باشه
وهرجا داره زندگی می کنه:احترام:
 
آخرین ویرایش:
بالا