Maryam
متخصص بخش ادبیات
رنگ میوه و سبزی جات دارای خواص مختلفی است که لازم است به آن توجه شود. در این مطلب به چند مورد مهم در این خصوص می پردازیم.
رنگ سبز
گیاهان دارای این رنگ مانند کلم بروکلی، کلم پیچ، اسفناج، کاهو و جوانه بروکسل به ویژه برای سیستم گردش خون مفیداند. این سبزی جات سرشار از مواد معدنی و انواع مختلف ویتامین های گروه «ب» هستند. برخی فیتوکمیکال هایی که در گیاهان سبز یافت می شوند، عبارت اند از ایندول و سولفورافن که به دلیل داشتن ساختارهای ضد سرطان از اهمیت ویژه ای برخوردارند. هر چند دانشمندان سعی کرده اند که از این مواد به تنهایی در مکمل ها استفاده کنند، در تحقیقات خود دریافتند که این مواد به صورت طبیعی و در کنار سایر ترکیبات گیاهی اثر بخش تر خواهد بود.
رنگ قرمز
گیاهان قرمزی چون گوجه فرنگی، هندوانه و کلم قرمز سرشار از انواع مختلف فیتوکمیکال هایی هستند که می توانند اثر رادیکال های آزاد را از بین ببرند. یکی از انواع خاص فیتوکمیکال ها به نام لیکوپن از اختلالات مربوط به پروستات به شدت جلوگیری می کند و اثر آسیب هایی را که از طریق تشعشعات مضر آفتاب روی بدن به وجود می آید، بهبود می بخشد. وجود ماده لیکوپن موجب قرمزی رنگ برخی میوه ها می شود.
رنگ نارنجی
گیاهانی چون هویج، کدو تنبل، کدو مسمایی، سیب زمینی شیرین، هلو و گرمک دارای کاروتنوئید هستند. این رنگدان ها با کمک به بازسازی "DNA" از ایجاد سرطان جلوگیری می کنند. این گیاهان هم چنین برای پیشگیری از بیماری های چشمی مفیداند و به دید چشم در شب کمک می کنند. میوه هایی که دارای رنگ نارنجی پررنگ هستند به جذب ویتامین «آ» کمک کرده و از انباشته شدن بیش از حد آن که می تواند سبب ایجاد پوکی استخوان شود نیز جلوگیری می کنند.
زرد مایل به سبز
ذرت، نخود، خربزه و آووکادو که دارای این رنگدانه هستند با ترکیب دو رنگدانه زرد و سبز حاوی کاروتنوئید لوتئین هستند و مانع ایجاد آب مروارید و بروز لکه های سرطانی روی پوست می شوند. این نوع میوه ها و سبزی جات تا حدودی هم می توانند از بروز پوکی استخوان جلوگیری کنند.
زرد مایل به نارنجی
میوه هایی مانند پرتقال، آناناس، نارنگی، هلو، انبه و شلیل سرشار از انواع آنتی اکسیدان ها هستند و با ویتامین «ث» سرشار خود به حفظ سلامت غشاهای مخاطی کمک می کنند. این مواد هم چنین برای بافت های اتصالی هم مفید هستند و از بیماری های قلبی جلوگیری می کنند و موجب تسریع گردش خون می شوند.
سفید مایل به سبز
این رنگ که در گیاهانی مانند پیاز، سیر، گلابی، کرفس و پیازچه مشاهده می شود، میزان قابل توجهی از فیتوکمیکال ها را در این گیاهان ذخیره می کنند. سیر و پیاز با داشتن آلیسین از خاصیت ضد ویروسی، ضد قارچی و ضد باکتریایی برخوردارند و می توانند عملکردی مشابه یک آنتی بیوتیک خفیف داشته باشند. اگر به وعده های غذایی مقداری سیر و پیاز اضافه کنید، خاصیت مسمومیت غذاهای پرچرب را از بین می برد. کرفس هم خواص متعددی دارد و با داشتن مواد معدنی سرشار به ویژه سدیم سبب سلامت مفاصل می شود.
قرمز، آبی و بنفش
این طیف رنگی که در میوه ها و سبزی جاتی مثل سیب زمینی، چغندر، زغال اخته، توت فرنگی، آلو برقان، انگور و شاه توت موجود است با عنوان رنگ تیره شناخته می شود و غنی از آنتی اکسیدان هایی است که با عملکرد خود، جریان خون را در رگ ها بهبود می بخشند و از لخته شدن آن جلوگیری می کنند.
منبع : راسخون
رنگ سبز
گیاهان دارای این رنگ مانند کلم بروکلی، کلم پیچ، اسفناج، کاهو و جوانه بروکسل به ویژه برای سیستم گردش خون مفیداند. این سبزی جات سرشار از مواد معدنی و انواع مختلف ویتامین های گروه «ب» هستند. برخی فیتوکمیکال هایی که در گیاهان سبز یافت می شوند، عبارت اند از ایندول و سولفورافن که به دلیل داشتن ساختارهای ضد سرطان از اهمیت ویژه ای برخوردارند. هر چند دانشمندان سعی کرده اند که از این مواد به تنهایی در مکمل ها استفاده کنند، در تحقیقات خود دریافتند که این مواد به صورت طبیعی و در کنار سایر ترکیبات گیاهی اثر بخش تر خواهد بود.
رنگ قرمز
گیاهان قرمزی چون گوجه فرنگی، هندوانه و کلم قرمز سرشار از انواع مختلف فیتوکمیکال هایی هستند که می توانند اثر رادیکال های آزاد را از بین ببرند. یکی از انواع خاص فیتوکمیکال ها به نام لیکوپن از اختلالات مربوط به پروستات به شدت جلوگیری می کند و اثر آسیب هایی را که از طریق تشعشعات مضر آفتاب روی بدن به وجود می آید، بهبود می بخشد. وجود ماده لیکوپن موجب قرمزی رنگ برخی میوه ها می شود.
رنگ نارنجی
گیاهانی چون هویج، کدو تنبل، کدو مسمایی، سیب زمینی شیرین، هلو و گرمک دارای کاروتنوئید هستند. این رنگدان ها با کمک به بازسازی "DNA" از ایجاد سرطان جلوگیری می کنند. این گیاهان هم چنین برای پیشگیری از بیماری های چشمی مفیداند و به دید چشم در شب کمک می کنند. میوه هایی که دارای رنگ نارنجی پررنگ هستند به جذب ویتامین «آ» کمک کرده و از انباشته شدن بیش از حد آن که می تواند سبب ایجاد پوکی استخوان شود نیز جلوگیری می کنند.
زرد مایل به سبز
ذرت، نخود، خربزه و آووکادو که دارای این رنگدانه هستند با ترکیب دو رنگدانه زرد و سبز حاوی کاروتنوئید لوتئین هستند و مانع ایجاد آب مروارید و بروز لکه های سرطانی روی پوست می شوند. این نوع میوه ها و سبزی جات تا حدودی هم می توانند از بروز پوکی استخوان جلوگیری کنند.
زرد مایل به نارنجی
میوه هایی مانند پرتقال، آناناس، نارنگی، هلو، انبه و شلیل سرشار از انواع آنتی اکسیدان ها هستند و با ویتامین «ث» سرشار خود به حفظ سلامت غشاهای مخاطی کمک می کنند. این مواد هم چنین برای بافت های اتصالی هم مفید هستند و از بیماری های قلبی جلوگیری می کنند و موجب تسریع گردش خون می شوند.
سفید مایل به سبز
این رنگ که در گیاهانی مانند پیاز، سیر، گلابی، کرفس و پیازچه مشاهده می شود، میزان قابل توجهی از فیتوکمیکال ها را در این گیاهان ذخیره می کنند. سیر و پیاز با داشتن آلیسین از خاصیت ضد ویروسی، ضد قارچی و ضد باکتریایی برخوردارند و می توانند عملکردی مشابه یک آنتی بیوتیک خفیف داشته باشند. اگر به وعده های غذایی مقداری سیر و پیاز اضافه کنید، خاصیت مسمومیت غذاهای پرچرب را از بین می برد. کرفس هم خواص متعددی دارد و با داشتن مواد معدنی سرشار به ویژه سدیم سبب سلامت مفاصل می شود.
قرمز، آبی و بنفش
این طیف رنگی که در میوه ها و سبزی جاتی مثل سیب زمینی، چغندر، زغال اخته، توت فرنگی، آلو برقان، انگور و شاه توت موجود است با عنوان رنگ تیره شناخته می شود و غنی از آنتی اکسیدان هایی است که با عملکرد خود، جریان خون را در رگ ها بهبود می بخشند و از لخته شدن آن جلوگیری می کنند.
منبع : راسخون