• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

آهن؛ عنصری برای خون شما

alik

متخصص بخش
یکی از دلایل اصلی کم خونی در کشور ما فقر آهن می باشد. این ماده ی معدنی در گوشت ها مانند گوشت قرمز، گوشت ماکیان، جگر و در حبوباتی چون لوبیاها، در عدس و تخم مرغ یافت می شود. علاوه بر میزان آهن یک ماده ی غذایی باید به میزان جذب آن توسط بدن نیز توجه داشت.
1452923074162361703226174872451129250166.jpg

یکی از نگرانی های همیشگی خانم ها، تامین آهن کافی جهت جلوگیری از کم خونی است. معمولا خانم ها، پس از شروع قاعدگی و محسوس شدن یک سری از علائم کم خونی، در صدد جبران کمبود آهن بر می آیند؛ چرا که اولین علت کم خونی را کمبود آهن می دانند.
بهتر است یادآوری کنیم که کمبود آهن می تواند یکی از علل کم خونی باشد وگرنه کم خونی علت های متفاوتی دارد که از جنبه های فیزیولوژیکی، متابولیسمی و.... قابل بررسی است.


میزان آهن مورد نیاز بدن


این بار ما به دنبال یادآوری آهن مورد نیاز بدن در سنین مختلف هستیم. به طور کلی خانم ها علاوه بر مرحله ی ذکر شده، در مراحل دیگری از زندگی مانند بارداری، شیردهی و خصوصا 3 سالگی به بعد کودک شان به علت اطلاع از تاثیر آهن در یادگیری، هوش و توانایی فیزیکی کودک، بیشتر به تامین آهن مورد نیاز توجه می کنند.به طور کلی نیاز افراد به آهن به شرح ذیل می باشد:
در سنین 4 تا 8 سالگی 10 میلی گرم
9 تا 13 سالگی 8 میلی گرم
14 تا 18 سالگی در دختران 15 و در پسران 11 میلی گرم در روز
افراد بالای 19 سال در زنان 18 و در مردان 8 میلی گرم در روز
هر کشوری برای تامین آهن مورد نیاز افراد برنامه های متفاوتی دارد. از جمله معرفی منابع آهن و نقش آن در بدن، در دسترس قرار دادن مکمل های مناسب در سنین مختلف، غنی کردن بعضی مواد غذایی با افزودن آهن در صنایع غذایی و... . اخیرا غنی سازی ماکارونی در ایران انجام شده است.
پس از ورود مواد غذایی به بدن، مقدار آهنی که در دستگاه گوارش جذب
می شود به عوامل متفاوتی بستگی دارد، جالب است بدانیم حتی میزان
جذب توسط روده ها نیز تنظیم می شود. یعنی در زمان ذخایر کم آهن بدن،
آهن بیشتری و در زمان ذخایر کافی، آهن کمتری جذب می شود


مواد غذایی پُر آهن


در ادامه، چند ماده ی غذایی با مقدار آهن موجود در آن ها ذکر شده است:جگر و احشای پخته 3 سروینگ ( تقریبا 30*3) 10 میلی گرم
ماکیان و گوشت کبابی و پخته 3 سروینگ ( تقریبا 30*3) 3.1 میلی گرم
گوشت دنده گوساله 3 سروینگ ( تقریبا 30*3) 2.4 میلی گرم
لوبیا سفید پخته 2/1 لیوان 4 میلی گرم
سویای پخته 2/1لیوان 4.5 میلی گرم
عدس پخته 2/1 لیوان 3.3 میلی گرم
لوبیا قرمز پخته 2/1 لیوان 3.1 میلی گرم
نخود پخته 2/1 لیوان 2.4 میلی گرم
اسفناج پخته * 2/1 لیوان 3.2 میلی گرم
پوره ی گوجه فرنگی 2/1 لیوان 2.2میلی گرم
تخم مرغ 1 عدد 1 میلی گرم
آجیل مخلوط 30 گرم 1 میلی گرم
بادام زمینی 30 گرم 0.5 میلی گرم
* نکته ی مهم این است بدانیم اگر چه یک سری مواد غذایی مانند اسفناج جزء مواد غنی از آهن حساب می شوند، ولی به علت برخی مواد در آن ها مانند اگزالات موجود در آن ها میزان قابل توجهی از آهن آن ها قابل جذب نیست، البته سایر مواد موجود در آن ها از جمله اسید فولیک موجب بهبود خون سازی می شود.

جذب آهن در بدن


پس از ورود مواد غذایی به بدن، مقدار آهنی که در دستگاه گوارش جذب می شود به عوامل متفاوتی بستگی دارد، جالب است بدانیم حتی میزان جذب توسط روده ها نیز تنظیم می شود. یعنی در زمان ذخایر کم آهن بدن، آهن بیشتری و در زمان ذخایر کافی، آهن کمتری جذب می شود.از عوامل دیگر، میزان زیست دسترسی آهن می باشد، به این معنی که چه مقدار از آهن موجود در ماده ی غذایی قابلیت
جذب شدن دارد.
871369416212186104218516622295160191226187.jpg

از جمله عوامل تاثیر گذار در زیست دسترسی آهن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1- خوردن منابع ویتامین ث: مانند پرتقال و آب پرتقال تازه، بروکلی ، گریپ فروت، طالبی، گوجه فرنگی و آب آن.
2- مقدارحرارت و زمان پخت: همیشه مواد را در حرارت متوسط و با حوصله بپزیم. همیشه آب پز کردن و بخارپز کردن و در مرحله بعد کبابی کردن به سرخ کردن ارجح است.
3- حبوبات را حتما 24 ساعت قبل از پختن در آب فراوان خیسانده و هر 8 ساعت آب آن را عوض کنیم.
4- به خوبی غذا را بجویم.
5- جوانه زدن دانه ها نظیر گندم بسیار مفید است. این کار را خودمان در مورد بسیاری از دانه ها می توانیم انجام دهیم.
6- خوردن چند قاشق ماست همراه غذا(ایجاد محیط اسیدی برای جذب بهتر آهن)، ولی زیاده روی نکنیم!
شیر همراه غذا نخوریم.
7 – یک ساعت قبل از غذا و2 ساعت بعد از غذا چای و قهوه نخوریم.
و اما فراموش نکنیم که فقط به دنبال منابع غنی از آهن نباشیم، بدانیم که خوردن هر ماده ی غذایی بالاخره میزانی آهن دارد. در واقع رعایت تنوع غذایی و مصرف همه ی گروه های غذایی به مقدار مناسب خود مهم ترین عامل، در تامین نیاز کلی بدن است!
راحله باباپور
بخش تغذیه تبیان


:ناراحت:
 

خانمی

کاربر ويژه
ممنونم گرامی فقط لازمه اضافه کنم که منابع گیاهی در کل جزءمنابع پرآهن محسوب نمی شود که این خطا در مقاله ی فوق قابل توجه ست پس جهت تامین آهن بهترین منابع منابع حیوانی و ارجح ان گوشت قرمز ست.
و در یک جمله آهن در محیط اسیدی جذب میشود پس منابع ویتامین ث بهترین شرایط را برای جذب آماده میکنند چرا که ویتامین ث اسید می باشدو محیط قلیایی مانع جذب موثر میشود و چای هم محیط را قلیایی میکندپس جذب کاهش می یابد.
 
آخرین ویرایش:

alik

متخصص بخش
دوست عزیز ممنونم ازتون
اطلاع نداشتم راجع به این موضوع
میدونید که من نمیتونم توی مقاله دست ببرم
پس در صورتی که امکانش هست به سایت منبع مراجعه کنید
و نظرتون رو بیان کنید تا در صورت صحت حرف شما مقاله ویرایش شود

با تشکر
 

rahnama

پدر ایران انجمن
باتشکر از علی جان و خانمی :گل:به اطلاع می رسانم که مسائلی که خانمی :گل: اشاره فرمودند عینا در مقاله وجود دارد ومشکلی در مقاله وجود ندارد.موفقتر باشید.
 

خانمی

کاربر ويژه
بله قطعاًاز شما چنین توقعی نیست و مطلب ارسالی هم جهت کامل کردن مقاله است البته در مجموع مقاله ناقص است و بله به سایت تبیان مراجعه کردم و با ذکر علت خدمتشون عرض کردم اینجا هم لازمه علت علمی رو عرض کنم.

آهن به دو صورت هم دار و بدون هم است و آهن هم دار ارزش تغذیه ای به مراتب بالاتر دارد و منابع حیوانی ،واجد آهن هم دار و منابع گیاهی آهن بدون هم دارند .

خوب حالا این رو هم داشته باشید که اهن هم دار قابل توجه است ولی اهن بدون هم را نیز اگر در رژیم بگنجانیم میبایست به میزان جذب نهایی عنایت داشته باشیم که متاسفانه جذب نهایی بسیار مهجور است و علت نیزممانعت کتتده های جذبی مانند: فیتات در حبوبات و غلات, اگزالات در سبزیجات برگ سبز و.. که باعث میشوند که جذب ناچیز باشد،عده ای توصیه میکنند مقداری منبع هم دار در کنار منابع غیر همی داشته باشیم که ارزش غذایی را بالا ببریم ولی خوب عده ا ی دگر میگویند منابع هم دار اگر کم هم مصرف میشود جدا از منابع غیر همی باشد که ارزش خود را حفظ کند.

نتیجه اینکه:درست مصرف کنیم تااین عنصر مهم را به میزان لازم بدون مکمل ها دریافت کنیم.

با پوزش از استاد گرامی باید عرض کنم که خیر نکته ی مهم اشاره به حیوانی ویا گیاهی بودن منبع دریافت آهن است که مقاله ی فوق متاسفانه ارزش مواد غذایی گیاهی و محیوانی تفکیک نشده خصوصاًدر گروه پرآهن که مطلقاًنمیتونیم منبع گیاهی داشته باشیم و در اینجا حبوبات ،سبزیجات و خشکبار دیده میشود.
پس ارزش غذایی به لحاظ آهن تاکید بر حیوانی بودن دارد و در حیوانی ها هم تاکید بر پروتئین قرمر است و نه ماکیان و گوشت سفید.

در مورد محیط و phدستگاه گوارش نگاه ما نگاه کلی ست یعنی phمی بایست اسیدی باشد که جذب مناسب باشد پس هرآن چه محیط را اسیدی کند و بهترین منابع ویتامین ث و موانع جذب آنان که phمحیط را قلیایی میکنند منع می شود که چای نمونه ای از آن است ولی عرض ما کلی ست مثلاًجوش شیرین محیط را قلیایی میکند پس هر ماده غذایی که واجد جوش باشد مثل پاره ای از نان ها یا طبخ گوشت با جوش می تواند این اثر را داشته باشد پس لطفا مطالب را با عنایت بیشتری مطالعه کنیم.
 
آخرین ویرایش:

rahnama

پدر ایران انجمن
باتوجه به توضیحات کامل خانمی عزیز کل توضیحات من توسط خودم ویرایش شد.از اینکه عزیزان ما توجه زیادی به مطالب دارند و در رابطه با آن نظرات استادانه ای ارائه می دهند بر خود می بالم. ممنون علی جان و ممنون خانمی :گل:
 
آخرین ویرایش:

alik

متخصص بخش
خانمی عزیز خیلی ممنونم ازتون که مقاله رو کامل کردید و خیلی ممنونم که به سایت منبع نیز مراجعه کردید.
 
بالا