• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

آیا منافذ باز پوست صورت مشگل است ؟

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
آیا منافذ باز پوست صورت مشگل است ؟


بسیاری از افراد از منافذ باز پوست صورت خود شکایت دارند. این مشکل در افراد جوان و با پوست چرب یا مختلط شایع‌تر است. این منافذ باز در اثر گشادشدن منافذ طبیعی پوست که در همه افراد وجود دارد، ایجاد می‌شوند.


ملت ایران: در واقع در اثر بزرگ‌تر شدن غدد چربی پوست که در تماس با تابش آفتاب و اشعه فرابنفش هستند، منافذ غدد «پیلوسباسه» باز می‌شوند. سوالات زیادی در مورد پیشگیری و درمان این مشکل مطرح می‌شود که به شایع‌ترین آنها می‌پردازیم.


1- منافذ باز پوست در کجا بیشتر دیده می‌شود؟
شایع‌ترین مناطقی که منافذ باز در آنها دیده می‌شود، روی بینی و پوست اطراف آن و روی گونه‌هاست.
غدد سباسه (غدد چربی) پوست که در کنار فولیکول‌های مو وجود دارند، از طریق مجرایی، ترشحات چربی خود را به سطح پوست انتقال می‌دهند. این ترشحات علاوه بر چربی، حاوی سلول‌های مرده جدار مجرا نیز هستند.
اگر مسیر خروج ترشحات به هر دلیلی بسته شود، مشکلاتی مانند گشادشدن منافذ خروجی این مجراها در سطح پوست ایجاد می‌شود و جوش‌های سرسیاه و سرسفید و گاه جوش‌های التهابی در سطح پوست بروز خواهند کرد.
رنگ سیاهی که اغلب روی منافذ باز دیده می‌شود، گاه به دلیل رنگ موهای کرکی خارج شده و گاه به دلیل اکسیدشدن چربی محتویات منافذ است.



2- پیشگیری از منافد باز پوست امکان‌پذیر است؟
راه‌های متعددی برای پیشگیری و درمان منافذ باز صورت وجود دارد. یکی از راهکارهای ابتدایی، شستشوی مناسب پوست با شوینده‌های ملایم و متناسب با نوع پوست است.
برای پوست‌های چرب و مختلط، استفاده از شوینده‌ای که بتواند چربی اضافه سطح پوست را پاک کند، توصیه می‌شود. شستشوی دو بار در روز، یک بار صبح و یک بار بعدازظهر یا شب برای پوست‌های چرب مناسب است.
افرادی که پوست‌های خشک دارند، باید از شستشوی بیش از حد پرهیز کنند و شوینده‌ای که استفاده می‌کنند، بسیار ملایم و ترجیحا غیرصابونی باشد.



3- مواد قابض، منافذ باز را می‌بندند؟
محلول‌های قابض یا تونر (Toner) در بستن و جمع‌کردن منافذ باز پوست نقش مفیدی دارند. اگر در راه خروج چربی پوست (سبوم) از طریق مجراهای مربوطه به سطح پوست انسدادی ایجاد شود، غدد چربی که به ترشح چربی ادامه می‌دهند، باعث تجمع ترشحات در مجراها و گشادشدن آنها و در نتیجه منافذ خروجی می‌شوند.
استفاده از محلول‌هایی که چربی‌ها و ترشحات را از داخل منافذ خروجی این غدد پاک‌ کند، می‌تواند به خروج آسان‌تر ترشحات و در نتیجه کوچک‌تر شدن تدریجی منافذ کمک کند. محلول‌های پاک‌کننده‌ تونر، انواع مختلف دارند؛ برخی از آنها خیلی ملایم هستند و محتوای الکل آنها بسیار پایین است (0 تا 10 درصد).
این تونرها حاوی مواد مرطوب‌کننده مانند گلیسیرین نیز هستند که باعث حفظ رطوبت پوست می‌شود. به این تونرها شاداب‌کننده پوست هم می‌گویند که در دسترس‌ترین آنها گلاب است.
نوع دوم تونرها، تونیک‌های پوستی هستند که مثال شایع آنها آب پرتقال است. نوع سوم، مواد قابض هستند که 20 تا 60 درصد الکل دارند. مثال شایع آنها هم نارون کوهی است. از آنجا که این مواد خشک‌کننده هستند بهتر است فقط در نواحی مشکل‌دار مانند پوست با منافذ باز استعمال شوند.



4- راهکارهای درمانی غیردارویی کدامند؟
استفاده از مواد لایه‌بردار می‌تواند نقش مهمی ‌در باز کردن راه خروجی چربی پوست و بسته شدن منافذ داشته باشد. یک راهکار عملی برای بسته‌شدن منافذ باز این است که هر روز در پایان استحمام،‌ زمانی که پوست تحت‌تاثیر بخار گرم قرار دارد، از یک شوینده‌ دانه‌دار (گرانولر) برای شستشوی پوست صورت به مدت 10 تا 15 ثانیه استفاده شود. به این شوینده‌ها «اسکراب» گفته می‌شود. در واقع دانه‌های خشنی که داخل این شوینده‌ها وجود دارد، باعث لایه‌برداری سطحی و پاک‌کردن منافذ می‌شود. پس از این شستشو، آبکشی با آب‌سرد و خشک کردن پوست با یک حوله لطیف لازم است. سپس باید از یک کرم لایه‌بردار مانند اسیدگلیکولیک (5 تا 10 درصد) یا اسیدسالیسیلیک (2 درصد) استفاده کرد. مصرف ضدآفتاب ملایم و بدون چربی در طول روز نباید فراموش شود.



5- داروها برای درمان منافذ باز پوست لازم‌اند؟
از راهکارهای همیشگی برای کاهش منافذ باز، استفاده از کرم‌های لایه‌بردار در شب است؛ مثلا با تجویز پزشک، می‌توان از کرم، ژل و لوسیون «ترتینویین» برای افزایش سرعت بازسازی سلول‌های شاخی پوست استفاده کرد.
همچنین ژل «آداپالن» را نیز می‌توان به این منظور مصرف کرد. ژل آداپالن در مقابل نورآفتاب نسبت به ترتینویین کمتر تحریک پوستی ایجاد می‌کند.
غیر از داروها، از روش‌های درمانی دیگری نیز می‌توان برای بهبود و کاهش منافذ باز پوست استفاده کرد؛ مانند میکرودرم ابریشن، لیزرهای لایه‌بردار غیرتهاجمی‌ مانند لیزر افریم یا تهاجمی‌ ملایم مانند لیزر فراکشنال.
سیستم‌های نوری غیرلیزری نیز نقش مهمی‌ در کاهش منافذ باز پوست و جوانسازی دارند و درنهایت با به‌کارگیری ترکیبی از روش‌های دارویی و غیردارویی افراد می‌توانند تا حد قابل‌توجهی منافذ باز پوستشان را کاهش دهند.
6- آیا آفتاب منافذ پوست را بیشتر می‌کند؟
از نکته‌های مهم مراقبت از پوست در افرادی که پوستشان منفذ دارد، این است که در برابر اشعه مضر آفتاب از خود مراقبت کنند. آفتاب می‌تواند به تشدید این علامت یا نمای پوستی منجر شود، بنابراین استفاده از پوشش مناسب پوست و قرار نگرفتن در معرض تابش مستقیم آفتاب به ویژه در ساعت‌های 12 تا 4 بعدازظهر و استفاده از کرم ضدآفتاب توصیه می‌شود.
از آنجا که منافذ باز پوست در افراد با پوست چرب شایع‌تر است، حتما لازم است از ضدآفتاب‌های فاقد چربی استفاده کنند.

منبع: هفته نامه سلامت
 

Fa.Sa

مدیر بخش پزشکی
منافذ باز پوست را می‌شود بست؟

205020.jpg

منافذ پوست، سوراخ‌هایی هستند که به نحوی ساقه مو و ترشح‌های غدد چربی‌ساز پوست از آنها خارج می‌شود.

در پی هشدار متخصصان پوست برای آگاهی دادن به مردم، به ویژه افرادی که تبلیغات دروغین در زمینه محصولات درمان‌کننده مشکلات پوست و زیبایی را باور می‌کنند، در این مقاله سعی کردیم دانستنی‌های لازم در این‌باره را در قالب نکته‌هایی علمی اما کوتاه و مختصر و مفید در اختیارتان قرار دهیم.

اندازه این منافذ از پیش تعیین شده است و جنبه ژنتیکی و وراثتی دارد بنابراین بستن آنها نه تنها امکان‌پذیر نیست بلکه بسته‌شدن هر کدامشان با پیدایش کیست‌هایی کم و بیش کوچک و بزرگ همراه می‌شود که منظره ناخوشایندی خواهد داشت. در مواردی این کیست‌ها حتی عفونی و چرکی می‌شوند. با توجه به وراثتی‌بودن این منافذ، این مشکل هیچ راه پیشگیرانه‌ای ندارد.

مؤثرترین راه درمان منافذ باز پوست، استفاده از لیزرهای فراکشنال 2‌CO است که تا حدی این منافذ را کوچک‌تر می‌کنند. 6 جلسه لیزر باعث تنگ‌ترشدن این منافذ تا میزان 30 درصد خواهد شد.

نسبت این منافذ در آقایان و خانم‌ها متفاوت است چون آقایان به دلیل داشتن هورمون‌های مردانه بیشتر، منافذ باز بیشتری دارند و خانم‌هایی که مشکل افزایش هورمون مردانه دارند هم منافذ پوست بازتری دارند که باید تحت‌نظر فوق‌تخصص غدد درمان شوند.

شستشوی معمولی، چربی داخل منافذ را پاک نمی‎کند و لازم است بعد از شستشو از یک ماده قابض یا تونر استفاده شود. تونر، عمل شستشوی صورت را تکمیل و چربی داخل منافذ صورت را پاک می‎کند و به این ترتیب منافذ بسته‎تر دیده می‎شوند. برای انتخاب تونر مناسب می‎توانید از پزشک متخصص پوست مشورت بگیرید اما تونر یک تمیز کننده پوست است و نمی‌تواند روی تنگ‌ترشدن این منافذ تاثیری بگذارد و راه درمان مؤثر برای تنگ‌ترکردن نسبی این منافذ، استفاده از لیزر است.

این منافذ تحت تاثیر هورمون‎های جنسی هستند. خانم‌ها یا دخترانی که تخمدان کیست‌ساز دارند، می‎توانند با استفاده از قرص‎های جلوگیری از بارداری به میزان 30 درصد از ترشح چربی پوست خود بکاهند تا منافذ پوستشان بسته‎تر دیده شود. یکی از درمان‌های این مشکل استفاده از داروی اکوتان است. این دارو اختصاصا غدد چربی پوست را کوچک می‎کند و به این ترتیب منافذ بسته‎تر می‎شوند. البته این دارو پرعارضه است و لازم است حتما زیر نظر متخصص پوست و به توصیه او مصرف شود. همچنین برای تاثیر بهتر، لازم است با برخی داروهای موضعی همراه شود.

نوزاد هنگام تولد دارای منافذ پوستی باز است که از بزرگ‌شدن غدد چربی‌ساز پوست و در نتیجه منافذشان ناشی می‌شود اما از 6 ماهگی به بعد با خروج هورمون‌های مردانه‌ای که از مادر به شیرخوار منتقل شده بود، این غدد و منافذشان کوچک‌تر می‌شود و دیگر قابل‌مشاهده نیست. با رسیدن به سن بلوغ و ظهور هورمون‌های مردانه که محرک این غدد چربی‌ساز هستند این غدد بزرگ می‌شوند و خواه‌ناخواه منافذشان هم بزرگ‌تر خواهند شد. این روند با چرب شدن پوست همراه است بنابراین تا زمانی که هورمون‌های مردانه در بدن زن و مرد وجود دارد، همچنان این منافذ و غدد چربی‌سازشان بزرگ هستند.

تاثیر نور خورشید بر گشادی منافذ ثابت شده است. افرادی که پوستشان دارای منافذ باز است باید از ضدآفتاب‌های بدون روغن استفاده کنند. استفاده از کرم‌‌پودر هیچ تاثیری روی میزان قطر این منافذ ندارد اما همه می‌توانند برای پوشاندن این منافذ از کرم‌پودرها و پنكیك‌های استاندارد یا کرم‌های مخصوص گریم استفاده کنند و البته باید آخر شب حتما پوستشان را بشویند.

اینکه زیاد آرایش کردن در پیدایش یا افزایش منافذ باز پوستی موثر است یا نه، جای بحث دارد. تاکنون هیچ مطالعه علمی که نشان دهد لوازم آرایشی باعث تشدید باز شدن منافذ پوست می‎شوند، وجود نداشته اما وجود منافذ به ویژه در خانم‎هایی که زمینه اختلال هورمونی دارند، باعث فعالیت بیشتر غدد چربی و چرب‌شدن پوست می‌شود و این یعنی ضرورت دقت در انتخاب لوازم آرایش استاندارد و شیوه صحیح شستشوی پوست.

منافذ پوست، سوراخ‌هایی هستند که به نحوی ساقه مو و ترشح‌های غدد چربی‌ساز پوست از آنها خارج می‌شود پس اندازه آنها با بزرگی غدد چربی‌ساز و ضخامت ساقه مو که خصوصیت ژنتیکی است، ارتباط دارد. این منافذ در مناطقی از پوست صورت که معمولا فاقد مو هستند، دیده می‌شوند. این منافذ را در مناطقی از پوست مردان که مو ندارد هم می‌توان دید. در زنان، این منافذ در تمامی بخش‌های صورت به ویژه در یک سوم میانی قابل‌مشاهده هستند.

تعداد سوراخ‌های پوست در سر، پیشانی، گونه‌ها، بینی و چانه حدود 400 تا 900 عدد در هر سانتی‌متر مربع اما در دیگر نقاط بدن، کمتر از 100 عدد در هر سانتی‌متر‌مربع است.

تعداد غدد مترشحه عرق در سرتاسر پوست بدن یک انسان تقریبا یک میلیون و 600هزار تا 4 میلیون عدد است که هر کدامشان مستقیما به واسطه یک منفذ بسیار کوچک و غیرقابل رویت به پوست، سر باز می‌کنند و عرق خود را در سطح می‌ریزند.



گردآوری: گروه سلامت سیمرغ

 
بالا