سال ها پیش مایکروسافت قصد داشت با رشد افقیِ سیستم عاملش، بازار رایانه های شخصی را قبضه کند. که کرد، ولی در عوض ویندوز پر شد از انواع بدافزار و جاسوس افزار وَ تا این شرکت به خودش بیاید، بیش از یک دهه گذشت. حالا همین بلا سر اندروید آمده و به جز مشکلات عدم یکپارچگی، نزدیک به ۸۰ درصد بدافزارهای موبایل آن را هدف گرفته اند.
رقیب اصلی اندروید، سیستم عامل iOS که روی انواع iDeviceها نصب شده از این بابت اوضاع بهتری دارد. شاید چون یک سیستم عامل بسته است و دسترسی فراگیر به منابع کدهای آن وجود ندارد. در مقابل اندروید، باز متن است و دسترسی عمیق برای عملیات مهندسی را با دست و دل بازی بیشتری فراهم می کند.
اما یک متخصص امنیت از شرکت امنیتی کسپرسکی معتقد است که بازی در حال عوض شدن است و اگر iOS آسیب پذیر شود، به سختی زمین گیر خواهد شد.
درواقع همین بسته بودنِ سیستم عاملِ روی دیگری دارد که می تواند خطرناک باشد: «اپل دسترسی برای توسعه را به روی غیر خودی بسته و این باعث می شود که هدف سر سخت تری برای مهاجمان باشد. اما روی دیگر سکه این است که اگر کسی از دیوار آن داخل شود، بیرون کردنش هم به همان سختی خواهد بود». این یعنی تا وقتی مشکلی در کار نیست که خوب است. اما اگر به وجود بیاید درد سر بزرگی خواهد شد.
این بحث ها لزوماً به معنای امن تر بودن سیستم عامل های باز متن و مبتنی بر لینوکس نیست (هرچند این اعتقاد خیلی ها است) اما مسئله اصلی شفافیت بیشتری است که گردانندگان سیستم عامل های باز متن نسبت به جامعه دارند. با این کار از مساعدت جامعه متخصص باز متن برخوردار می شوند و در مواجهه با تهدیدهای امنیتی چابک تر عمل می کنند.
اپل هم هرچه زودتر باید دنبال راهی باشد که مسیر توسعه را لااقل برای شرکت های ضد بدافزار و امنیتی باز کند تا بتواند به کمک آنها از یک فاجعه غیر قابل جبران جلوگیری نماید.
منبع: سایت نگهبان