آهن :
نقش این ماده در سال 1932 در خون شناخته شد. آهن یک ماده مغذی حیاتی برای رشد و نمو مغز می باشدو جزء مهم ساختمانی هموگلوبین خون و نیز بافت ماهیچه ای است.
کودکان در سنین 1 تا 3 سالگی در معرض خطر بیشتری از کم خونی فقر آهن قرار دارند . در اوائل دوران کودکی تهاجم عوامل بیماریزا منجر به عفونتهای آشکار همراه با تب، بی اشتهایی و اتلاف آب از طریق اسهال و استفراغ می شود و چنانچه کودکی مبتلا به کمبود آهن نیز باشد در معرض خطرات بیشتری قرار خواهد گرفت .
آهن به دو صورت در موادغذایی وجود دارد آهن هِم که بیشتر در مواد حیوانی یافت می شود مانند میوگلوبین که در گوشت وجود داشته و حدود 23-25% جذب دارد و فرم دیگر آن آهن غیر هِم بوده که در سبزیجاتی نظیر اسفناج و جعفری ودر حبوبات مثل عدس ، خشکبار برگه زردآلو و خرما و مغزها مانند پسته یافت می شود.
جذب آن تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار دارد از جمله مواد اسیدی مانند اسیدسیتریک که جذب آنرا افزایش می دهد و یا بعضی از مواد مثل تانن های موجود در چای که جلوی جذب آن را می گیرند .میزان جذب آهن غیر هِم به طور متوسط 2-5 % است . قندهای ساده ، ویتامین C، اسیدهای آمینه گوگرددار و برخی از اسیدها جذب آهن را افزایش می دهند .
جذب آهن از معده شروع شده و تا انتهای دستگاه گوارش نیز صورت می گیرد. ما در بدن دفع واقعی آهن نداریم ، آهن با پروتئینی به نام فریتین ترکیب و ذخیره می شود . آهن در بدن اکسیژن را حمل می کند و در تولید انرژی نقش دارد .همچنین در سیستم عصبی نقش داشته بنابراین کمبود آن باعث افسردگی و بی حالی می گردد. همچنین در دفع مواد زاید شرکت می کند . غنی ترین منابع آهن گوشتها می باشند حبوبات نیز منبع نسبتاً خوبی بوده اما شیر منبع فقیر آن محصوب می شود . کمبود آهن معمولاً با کم خونی همراه می باشد .
مس :
مس از جمله عناصر کمیاب در بدن است که کمبود آن باعث ایجاد کم خونی می گردد. جذب مس از روده شروع می شود و دفع آن نیز از طریق صفرا صورت می گیرد . بهترین منبع آن کبد ، گوشت ها ، غلات و حبوبات کامل می باشد و شیر از منابع فقیر آن می باشد .
فلوئور :
اهمیت این ماده در سال 1930 در استخوان و دندان شناخته شد. بافت استخوان محل ذخیره آن می باشد که باعث استحکام استخوان و دندان می شود . همچنین در تنظیم دمای بدن نقش دارد . جذب آن در معده بوده و چون اسیدی است در محیط اسیدی جذب بیشتری دارد . بهترین منبع آن آب و چای بوده البته چای خشک غنی ترین منبع آن محصوب می گردد. افزایش بیش از حد آن باعث ایجاد لکه های زرد رنگ بر روی دندان می شود.
نقش این ماده در سال 1932 در خون شناخته شد. آهن یک ماده مغذی حیاتی برای رشد و نمو مغز می باشدو جزء مهم ساختمانی هموگلوبین خون و نیز بافت ماهیچه ای است.
کودکان در سنین 1 تا 3 سالگی در معرض خطر بیشتری از کم خونی فقر آهن قرار دارند . در اوائل دوران کودکی تهاجم عوامل بیماریزا منجر به عفونتهای آشکار همراه با تب، بی اشتهایی و اتلاف آب از طریق اسهال و استفراغ می شود و چنانچه کودکی مبتلا به کمبود آهن نیز باشد در معرض خطرات بیشتری قرار خواهد گرفت .
آهن به دو صورت در موادغذایی وجود دارد آهن هِم که بیشتر در مواد حیوانی یافت می شود مانند میوگلوبین که در گوشت وجود داشته و حدود 23-25% جذب دارد و فرم دیگر آن آهن غیر هِم بوده که در سبزیجاتی نظیر اسفناج و جعفری ودر حبوبات مثل عدس ، خشکبار برگه زردآلو و خرما و مغزها مانند پسته یافت می شود.
جذب آن تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار دارد از جمله مواد اسیدی مانند اسیدسیتریک که جذب آنرا افزایش می دهد و یا بعضی از مواد مثل تانن های موجود در چای که جلوی جذب آن را می گیرند .میزان جذب آهن غیر هِم به طور متوسط 2-5 % است . قندهای ساده ، ویتامین C، اسیدهای آمینه گوگرددار و برخی از اسیدها جذب آهن را افزایش می دهند .
جذب آهن از معده شروع شده و تا انتهای دستگاه گوارش نیز صورت می گیرد. ما در بدن دفع واقعی آهن نداریم ، آهن با پروتئینی به نام فریتین ترکیب و ذخیره می شود . آهن در بدن اکسیژن را حمل می کند و در تولید انرژی نقش دارد .همچنین در سیستم عصبی نقش داشته بنابراین کمبود آن باعث افسردگی و بی حالی می گردد. همچنین در دفع مواد زاید شرکت می کند . غنی ترین منابع آهن گوشتها می باشند حبوبات نیز منبع نسبتاً خوبی بوده اما شیر منبع فقیر آن محصوب می شود . کمبود آهن معمولاً با کم خونی همراه می باشد .
مس :
مس از جمله عناصر کمیاب در بدن است که کمبود آن باعث ایجاد کم خونی می گردد. جذب مس از روده شروع می شود و دفع آن نیز از طریق صفرا صورت می گیرد . بهترین منبع آن کبد ، گوشت ها ، غلات و حبوبات کامل می باشد و شیر از منابع فقیر آن می باشد .
فلوئور :
اهمیت این ماده در سال 1930 در استخوان و دندان شناخته شد. بافت استخوان محل ذخیره آن می باشد که باعث استحکام استخوان و دندان می شود . همچنین در تنظیم دمای بدن نقش دارد . جذب آن در معده بوده و چون اسیدی است در محیط اسیدی جذب بیشتری دارد . بهترین منبع آن آب و چای بوده البته چای خشک غنی ترین منبع آن محصوب می گردد. افزایش بیش از حد آن باعث ایجاد لکه های زرد رنگ بر روی دندان می شود.