1 ـ ارزش و جايگاه تغذيهاي آبزيان
غذا از مهمترين فاكتورهاي ضروري براي رشد و بقاء زندگي است. در عين حال هيچ غذايي وجود ندارد كه به تنهايي بتواند سلامتي انسانها را تضمين كند. براي رسيدن به حداكثر سلامتي بايستي جيره غذايي، مبتنی به آن دسته از غذاهايي باشد كه مواد مغذي كاملي را در اختيار بدن قرار دهد.
مواد غذايي، انرژي مورد نياز براي فعاليتهاي روزانه همچنين ساخت و سازهاي بدن را فراهم كرده و سيستم دفاعي بدن را براي مقابله با عوامل بيماريزا آماده نگه ميدارد. كمبود مواد غذايي موجب بروز انواع مختلفي از نارساييها و بيماريها شده و بطور طبيعي شدت عوارض به ميزان كمبود هركدام از مواد مغذيي مختلف بستگي خواهد داشت. براساس اطلاعات موجود، مواد مغذي مورد نياز انسانها مشتمل بر 45 ماده است كه 20 عنصر معدني، 15 نوع ويتامين، 8 نوع اسيد آمينه و 2 نوع اسيد چرب از آن جملهاند. بدن انسان قادر به ساخت اين مواد نبوده و تأمين آن از طريق مصرف گروههاي مختلف مواد غذايي امكانپذير است. در هر صورت براي اينكه بدن سالم باشد و سالم هم باقي بماند ضروري است كه مواد غذايي سالم، متنوع با ميزان كافي و به طور نامناسب از تركيب پروتئين، چربي، كربوهيدرات، ويتامينها و مواد معدني تأمين شود.
يكي از اقلام غذايي كه ميتواند در برگيرنده اكثر نيازهاي بدن باشد ماهي و به طور كلي آبزيان هستند كه به خاطر تركيبات خود به خصوص وجود اسيدهاي چرب ارزشمندي بنام امگا ـ 3 به عنوان غذاي سلامتي معروف شدهاند.
بطور كلي اهميت غذايي گوشت انواع ماهي، به لحاظ دارا بودن پروتئين و چربي با كيفيت بالا و فراواني انواع مواد معدني و ويتامينهايي كه در آن موجود است بعنوان يك غذاي كامل محسوب ميشود. از جمله ويژگيهاي ماهي، تنوع بسيار زياد آن به خصوص در ميان آبزيان جنوب كشوراست.اين تنوع نه تنها از حيث ظاهر بلكه از نظر طعم، مزه، ارزش اقتصادي و قيمت نيز به چشم ميخورد و به مصرفكننده اين امكان را ميدهد كه براساس توان اقتصادي، نوع ذائقه و سليقه و كاربرد و مصرف مورد نظر آبزي را انتخاب كنند اين ميزان تنوع در مورد گوشت دام و طيور در عمل وجود ندارد.
2 ـ ميزان سرانه مصرف ماهي (مقايسه استان با كشورو چند كشور جهان)
روزانه ميليونها انسان در اقصي نقاط جهان گوشت ماهي مصرف ميكنند و آن را در سبد غذايي خويش قرار دادهاند. وزارت بهداشت آمريكا ( DOH ) مردم را به مصرف آبزيان ترغيب ميكند. وزارت بهداشت و درمان اسپانيا با 41 كيلوگرم سرانه مصرف آبزيان همه ساله، روز معيني را به عنوان جشن ماهيخوري برگزار ميكند.
طبق گزارشهاي موجود مصرف ماهي در دنيا متغير بوده و در كشورهايي مانند: كانادا، آلمان غربي، فرانسه و ايالات متحده كمترين مقدار مصرف وجود داشته و كشورهاي ژاپن، تايوان و كره بيشترين ميزان مصرف وجود داشته است.
در گزارش ديگر كه سازمان جهاني بهداشت ( WHO ) منتشر كرده است مردم مجارستان، بلغارستان و اتريش كمترين ميزان مصرف را داشتهاند و ژاپن، پرتغال، هنگكنگ، كره و نروژ بيشترين مصرف سرانه ماهي را داشتهاند و آمريكا و كانادا، ايتاليا و استراليا و سوئد در بين اين دو گروه قرار داشتند.
طبق بررسيهاي بعمل آمده سرانه مصرف ماهي در استان اصفهان حدود 8 كيلوگرم ميباشد و طبق مقايسه آمار ذكر شده و براساس آمار سازمان فائو در سال 1999 بيش از 380 ميليون تن گوشت قرمز، گوشت مرغ و ماهي و غذاهاي دريايي در جهان توليد شده است كه سهم ماهي و غذاي دريايي حدود 94 ميليون تن بوده است و هنوز سهم مصرف ماهي در جهان با ميانگين روزانه 4/4 گرم ماهي و غذاهاي دريايي پايين ميباشد.
غذا از مهمترين فاكتورهاي ضروري براي رشد و بقاء زندگي است. در عين حال هيچ غذايي وجود ندارد كه به تنهايي بتواند سلامتي انسانها را تضمين كند. براي رسيدن به حداكثر سلامتي بايستي جيره غذايي، مبتنی به آن دسته از غذاهايي باشد كه مواد مغذي كاملي را در اختيار بدن قرار دهد.
مواد غذايي، انرژي مورد نياز براي فعاليتهاي روزانه همچنين ساخت و سازهاي بدن را فراهم كرده و سيستم دفاعي بدن را براي مقابله با عوامل بيماريزا آماده نگه ميدارد. كمبود مواد غذايي موجب بروز انواع مختلفي از نارساييها و بيماريها شده و بطور طبيعي شدت عوارض به ميزان كمبود هركدام از مواد مغذيي مختلف بستگي خواهد داشت. براساس اطلاعات موجود، مواد مغذي مورد نياز انسانها مشتمل بر 45 ماده است كه 20 عنصر معدني، 15 نوع ويتامين، 8 نوع اسيد آمينه و 2 نوع اسيد چرب از آن جملهاند. بدن انسان قادر به ساخت اين مواد نبوده و تأمين آن از طريق مصرف گروههاي مختلف مواد غذايي امكانپذير است. در هر صورت براي اينكه بدن سالم باشد و سالم هم باقي بماند ضروري است كه مواد غذايي سالم، متنوع با ميزان كافي و به طور نامناسب از تركيب پروتئين، چربي، كربوهيدرات، ويتامينها و مواد معدني تأمين شود.
يكي از اقلام غذايي كه ميتواند در برگيرنده اكثر نيازهاي بدن باشد ماهي و به طور كلي آبزيان هستند كه به خاطر تركيبات خود به خصوص وجود اسيدهاي چرب ارزشمندي بنام امگا ـ 3 به عنوان غذاي سلامتي معروف شدهاند.
بطور كلي اهميت غذايي گوشت انواع ماهي، به لحاظ دارا بودن پروتئين و چربي با كيفيت بالا و فراواني انواع مواد معدني و ويتامينهايي كه در آن موجود است بعنوان يك غذاي كامل محسوب ميشود. از جمله ويژگيهاي ماهي، تنوع بسيار زياد آن به خصوص در ميان آبزيان جنوب كشوراست.اين تنوع نه تنها از حيث ظاهر بلكه از نظر طعم، مزه، ارزش اقتصادي و قيمت نيز به چشم ميخورد و به مصرفكننده اين امكان را ميدهد كه براساس توان اقتصادي، نوع ذائقه و سليقه و كاربرد و مصرف مورد نظر آبزي را انتخاب كنند اين ميزان تنوع در مورد گوشت دام و طيور در عمل وجود ندارد.
2 ـ ميزان سرانه مصرف ماهي (مقايسه استان با كشورو چند كشور جهان)
روزانه ميليونها انسان در اقصي نقاط جهان گوشت ماهي مصرف ميكنند و آن را در سبد غذايي خويش قرار دادهاند. وزارت بهداشت آمريكا ( DOH ) مردم را به مصرف آبزيان ترغيب ميكند. وزارت بهداشت و درمان اسپانيا با 41 كيلوگرم سرانه مصرف آبزيان همه ساله، روز معيني را به عنوان جشن ماهيخوري برگزار ميكند.
طبق گزارشهاي موجود مصرف ماهي در دنيا متغير بوده و در كشورهايي مانند: كانادا، آلمان غربي، فرانسه و ايالات متحده كمترين مقدار مصرف وجود داشته و كشورهاي ژاپن، تايوان و كره بيشترين ميزان مصرف وجود داشته است.
در گزارش ديگر كه سازمان جهاني بهداشت ( WHO ) منتشر كرده است مردم مجارستان، بلغارستان و اتريش كمترين ميزان مصرف را داشتهاند و ژاپن، پرتغال، هنگكنگ، كره و نروژ بيشترين مصرف سرانه ماهي را داشتهاند و آمريكا و كانادا، ايتاليا و استراليا و سوئد در بين اين دو گروه قرار داشتند.
طبق بررسيهاي بعمل آمده سرانه مصرف ماهي در استان اصفهان حدود 8 كيلوگرم ميباشد و طبق مقايسه آمار ذكر شده و براساس آمار سازمان فائو در سال 1999 بيش از 380 ميليون تن گوشت قرمز، گوشت مرغ و ماهي و غذاهاي دريايي در جهان توليد شده است كه سهم ماهي و غذاي دريايي حدود 94 ميليون تن بوده است و هنوز سهم مصرف ماهي در جهان با ميانگين روزانه 4/4 گرم ماهي و غذاهاي دريايي پايين ميباشد.