• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

با رايانه خاموش غذا بخوريد

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
توصيه هاي متخصص تغذيه/ دکتر محمدرضا وفا/دانشيار دانشگاه علوم پزشكي تهران
با رايانه خاموش غذا بخوريد

يکي از توصيه‌هاي هميشگي ما به افراد اين است که چه در منزل و چه در محل کار، ساعت و مکان مشخصي براي غذاخوردن داشته باشيد. صرف غذا در محيطي که براي اين منظور در نظر گرفته شده است...

کمک مي‌کند تا در آرامش کامل غذا بخورند و استرس کار را همراه با هر لقمه‌اي که به دهان مي‌برند، حس نکنند اما شرايط زندگي امروزي خيلي از ما را مجبور مي‌كند، پشت‌ميزکارمان غذا بخوريم. در اين مطلب قصد دارم 4 پيشنهاد ساده براي بهبود شيوه خورد و خوراک در محيط کار را ارائه کنم تا كمتر دچار مشكل شويد:


1 با تغييرات فيزيکي شروع کنيد

رايانه‌تان را خاموش کنيد. تا وسوسه نشويد هنگام غذاخوردن، كار كنيد. با اين كار همکارانتان هم هنگام صرف غذا، توقع انجام کاري را از شما نخواهند داشت. حالا، چند تکه کاغذ سفيد يا حتي يک سفره کوچک روي ميزتان پهن کنيد تا هم حس غذاخوردن به سراغتان بيايد و هم ديگران با مشاهده اين فضا، متوجه شوند که وقت غذاخوردنتان است و نبايد مزاحمتان شوند. حالا مي‌توانيد با آرامش و بدون استرس و فکر کردن به کار، 15 تا 20 دقيقه را فقط به غذاخوردن اختصاص‌دهيد. غذا را آهسته بجويد و مطمئن باشيد که تندتند و با استرس غذاخوردن، هيچ نفعي برايتان ندارد. اين کار باعث اختلال در هضم و جذب مواد غذايي و ابتلا به ناراحتي‌هاي گوارشي مي‌شود.


2 اگر کارتان سنگين يا حساس است، بعد از غذا استراحت کنيد

اگر کارمند هستيد و کارتان هم پشت‌ميزنشيني و کار با رايانه‌ در يک محيط خنک است، برگشتن به فضاي کاري بلافاصله پس از صرف غذا، مشکلي برايتان ايجاد نمي‌کند اما کارگران ساختماني و افرادي که در محيط‌هاي گرم و فضاهاي باز کار مي‌کنند، بايد يکي، 2 ساعت پس از صرف غذا، استراحت کنند و سپس مشغول ادامه فعاليت شوند. در حالت عادي، جريان خون، زير پوست ما برقرار است اما وقتي غذا مي‌خوريم، جريان خون به سمت دستگاه گوارش کشيده مي‌شود و دفع گرما از بدن به سختي صورت مي‌گيرد، بنابراين اگر فردي که کار سنگين انجام مي‌دهد يا در محيط گرم مشغول به فعاليت است، بلافاصله بعد از صرف غذا به سراغ کارش برود، ممکن است دچار گرمازدگي شديد شود. غذاها، در بدن ما انرژي آزاد مي‌کنند و اين انرژي به صورت گرما به سطح پوستمان مي‌رسد و حالت خواب‌آلودگي در ما ايجاد مي‌کند. اگر کار شما حساس است و به تمرکز نياز دارد، بهتر است نيم ساعت پس از خوردن غذا، استراحت کنيد و بعد مشغول کار شويد.


3 با هم غذا بخوريد اما پرخوري نکنيد

با هم غذاخوردن در محيط دوستانه به شما کمک مي‌کند تا خستگي کار از بدنتان بيرون برود، از غذاخوردن بيشتر لذت ببريد و هضم و جذب غذا در بدنتان بهتر انجام شود اما اگر نمي‌خواهيد پس از مدتي به اضافه‌وزن دچار شويد، از غذاي همه همکاران به مقدار زياد امتحان نکنيد.

به اندازه نياز بدنتان غذا بخوريد و دور پرخوري را خط بکشيد. عادت‌هاي خوب غذايي ديگران را ياد بگيريد و روي غذاخوردنتان تمرکز داشته باشيد. با حرف زدن و تندتند غذاخوردن شرايط ابتلا به سوءهاضمه يا اضافه‌وزن را در خودتان فراهم نکنيد. فرهنگ مصرف سالاد و سبزي را در بين همکارانتان رواج بدهيد و همديگر را به استفاده از آب ساده و دوغ کم‌نمک به جاي نوشابه‌هاي گازدار، تشويق کنيد.

اگر رژيم غذايي داريد، با متخصص تغذيه خود مشورت کنيد و رفتار صحيح غذاخوردن را از او بياموزيد تا مدام وسوسه خوردن از غذا و خوراکي اين و آن در محيط کار به سراغتان نيايد و مجبور به شکستن رژيم‌?تان نشويد. يک مشاور تغذيه مي‌تواند شما را با چگونگي کنترل رفتار غذايي‌تان آشنا کند و شيوه درست غذاخوردن، حتي در جمع را به شما بياموزد.

اگر يک ساندويچ تخم‌مرغ يا مرغ ساده هم از خانه به همراه ببريد، خيلي بهتر از اين است که گران‌قيمت‌ترين غذا را از رستوراني که در مورد مواد اوليه و بهداشت آن آگاه نيستيد، سفارش بدهيد.


4 ميوه‌ها و شيريني‌هاي ساده را به عنوان ميان‌وعده انتخاب کنيد

متاسفانه يکي از معضلات بزرگ تغذيه کارمندان تمام وقت، استفاده نادرست از ميان‌وعده‌هاست. خيلي از کارمندان عادت دارند هميشه يک بسته بيسکويت، کيک يا شکلات را کنار دستشان بگذارند تا هر وقت احساس گرسنگي يا خستگي کردند، کمي از آنها بخورند.

چنين خوراکي‌هايي، به سرعت قند خون را بالا مي‌برند و احساس سيري به آنها مي‌دهند. مصرف اين خوراکي‌ها نمي‌تواند مواد مغذي مورد نياز بدن را تامين کند و کالري بالاي آنها باعث مي‌شود کارمندان کم‌تحرک، بعد از مدتي با افزايش وزن و حتي بالا رفتن چربي خون مواجه شوند. بهتر است به طور کلي، خوراکي‌هاي مفيدي مانند انواع ميوه‌ها و سبزي‌ها را جايگزين شيريني و شکلات کنيد. مثلا صبح‌ها پيش از رفتن به محل کار، کمي سيب، خيار و هويج را تکه‌تکه کنيد و با يک چنگال کوچک، در ظرفي بگذاريد تا به عنوان ميان‌وعده از آنها استفاده کنيد. يا اينکه چند عدد آلو، هلو، زردآلو يا گيلاس بشوييد و به جاي يک تکه کيک خامه‌اي بخوريد.

البته حواستان باشد که ميوه‌ها را درون ظرفي تميز و با درپوشي کاملا محکم به محل کارتان ببريد تا امکان خراب شدن آنها را به صفر برسانيد. شما مي‌توانيد ميوه يا يک پاکت کوچک شير را تا زمان مصرف، داخل يخچال محل‌كارتان بگذاريد تا خيالتان از بابت سالم ماندن آن هم راحت باشد.

اگر تمايل زيادي به مصرف شيريني‌ داريد، بهتر است انواع سالم‌تر آنها مانند بيسکويت‌هاي سبوس‌دار يا کيک‌هاي اسفنجي ساده را انتخاب کنيد. مصرف انواع ميوه‌هاي خشک مانند خرما، توت يا انجير به جاي قند يا شکر نيز مي‌تواند همراه با چاي ميان‌ روز، به حفظ سلامتتان کمک کند.

هفته نامه سلامت
 
بالا