• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

بعد از عید در انتظار گرانی مسکن باشیم؟!

گل همیشه بهار

متخصص بخش اینترنت
سرویس اقتصادی افکار نیوز - بازار مسكن ايران در طي سالهاي اخير همواره متاثر از سياستهاي دولت در حوزه اقتصاد بوده است. بي‌گمان اغلب شهروندان ايراني رونق مسكن در سالهاي ۸۴ و ۸۵ را به خوبي به خاطر دارند. رونقي كه فضاي اقتصادي كشور نيز تحت تاثير خود قرار داد. اما اين رونق چندان پايدار نبود. به طوري كه در دو سال اخير بازار مسكن در رکود شديدي فرو رفت كه اين رويداد نيز بخش وسيعي از حوزه‌هاي اقتصادي كشور نيز زير نفوذ خود گرفت.
به گزارش سرویس اقتصادی افکار نیوز ، اما اقتصاد مسكن در آغاز سال۹۰ از چشم اندازهاي گونه گوني برخوردار بوده است. برخي معتقدند كه اقتصاد مسكن در سال جاري به رونق گذشته خود باز مي‌گردد و برخي ديگر نيز تداوم ركود را پيش بيني مي‌كنند.
مسكن درميان نيازهاي خانوار ايراني همواره گرانترين بوده است و كاهش قيمتها در پي ركود شديد حاكم بر اين بازار بارقه‌هاي اميد براي صاحب خانه شدن را در ميان خانوارهاي كم درآمد ايراني زنده كرده و بر همگان ثابت شده است كه بالاخره قيمت مسكن هم مي‌تواند كاهش يابد، اما اين سوال مطرح است كه در بازار مسكن ركود بهتر است يا رونق؟
به ياد نداريم كه طي سالهاي گذشته قيمت مسكن رشدي صعودي نداشته باشد،البته اين افزايش قيمت در سالهاي مختلف متفاوت بوده است، گاهي ۲۰ درصد و گاهي بيش از ۱۰۰ درصد همانند سال ۸۵ و ۸۶،سال ۸۸ سومين سال ركود مسكن بود و به نوعي بر خلاف سالهاي گذشته حدود يك سال اين ركود طولاني تر شده است و به احتمال زياد و بر اساس شواهد موجود در سال ۸۹ نيز ادامه دارد.
ایرج رهبر رئیس کانون سراسری انبوه سازان در گفتگو با خبرنگار اقتصادی افکار نیوز با بیان اینکه برای ثبات در بازار مسکن باید عرضه وتقاضا را در این بازار متعادل نگه داریم گفت: بر اساس آمارهای اعلام شده از جمله ازدواج ۸۵۰ هزار زوج در کشور، نوسازی وبهسازی واحدهای فرسوده و نیز کمبود مسکن در طی چند سال گذشته سالانه نیازمند ۱.۵ میلیون واحد مسکونی هستیم .
وی ادامه داد: در صورتی که سالانه به میزان گفته شده واحد مسکونی ساخته شود در ۱۰ سال آینده به ۱۵ میلیون واحد خواهیم رسید و امکان جبران کمبود مسکن در طی این چند سال ایجاد خواهد شد.
رکود در انتظار بازار مسکن بعد از ۱۵ سال
همواره اين موضوع در ۱۵ سال گذشته به طور جدي مطرح شده است كه در سال ۹۰ تا ۹۲ اوج تقاضاي مسكن كشور خواهد بود و لازم است كه سالانه ۱.۵ ميليون واحد مسكوني احداث شود تا حداقل تقاضاي كنوني مسكن را پاسخ و از افزايش نياز انباشته مسكن كه در حال حاضر يك ميليون و ۲۰۰ هزار واحد مسكوني است، جلوگيري شود.
به گفته وزير مسكن و شهرسازي اگر بخواهيم به نياز انباشته يك ميليون و ۲۰۰ هزار واحد مسكوني افزوده نشود و نياز سالانه مسكن كه گفته مي‌شود ۱.۵ ميليون واحد مسكوني است را پاسخ دهيم، بايد مسير ورود سرمايه‌ها به بخش مسكن را هموار كنيم چرا كه اگر سرمايه‌اي وارد بخش مسكن نشود، فاصله ميان تقاضا و عرضه مسكن روز به روز بيشتر شده و قيمت‌ها نيز از تعادل خارج خواهد شد.
رهبر در ادامه تصریح کرد: جهش های قیمتی کاذب از جمله ۷۰تا ۸۰ درصدی که بر اساس برآورده نشدن نیاز مسکن مردم در چند سال گذشته رخ می داد به گونه ای که بعد از رکود یک ساله جهش قیمتی ۱۰۰ درصدی ایجاد می شد،بنابراین می توان با ایجاد تعادل در بازار مانع از جهش های قیمتی ناگهانی شد.

رئیس کانون سراسری انبوه سازان در ادامه توضیح داد: نیاز مردم به بازار مسکن یک نیاز اساسی است ومردم با مناسب شدم وضعیت معیشت زندگی خود به سراغ مسکن می روند و در صورتی که به اندازه کافی عرضه وجود نداشته باشد تورم در این بخش ایجاد خواهد شد
مسکن مهر گره گشا بود؟
توجه به نياز انباشته مسكن كه به گفته وزير مسكن در طي سالهاي گذشته به دليل عدم توليد مسكن به يك ميليون و ۲۰۰ هزار واحد مسكوني رسيده است، نياز به خانه‌دار كردن مردم به شدت احساس شد و دولت طرح مسكن مهر را طراحي و اجراي آن را از سال جاري آغاز كرد. برخي از كارشناسان معتقد هستند كه اين طرح نيز نتوانسته بخش مسكن را از ركود خارج كند چرا كه آمارهاي صدور پروانه ساختماني از ابتداي سال جاري ۳۱ درصد افت داشته است كه در سه ماهه سوم اين افت تا حدودي كاهش يافته است.
دولت از نيمه دوم گذشته با افتتاح برخي پروژه‌هاي نيمه تمام در قالب مسكن مهر، اين طرح را با اميد موفقيت براي خانه‌دار شدن اقشار كم درآمد كليد زد تا علاوه بر اين مهم ، رونق را به بخش مسكن باز گرداند كه ظاهرا هنوز موفق به آن نشده است.
دولت در طرح مسكن مهر زمين‌هايش را به صورت رايگان در اختيار متقاضيان مسكن مهر قرارداد و ۷۰ درصد از هزينه ساخت و ساز را هم در قالب تسهيلات بانكي تأمين كرد.
اما مشكلي كه امسال بخش مسكن و ساير بخش‌هاي مرتبط با اين بخش با آن مواجه شدند ركود ساخت و ساز به دليل انتظار مردم براي مشخص شدن وضعيت بازار، كاهش قدرت خريد و خريد و فروش نشدن مسكن بود.
رهبر باشاره به اینکه اجرای طرح مسکن مهر و ساخت وساز در قالب اجاره زمین های ۹۹ ساله برای اقشار کم درآمد وتوانمند جامعه فکر وطرحی بسیار نو بود افزود: بسیاری از این اقشار با آورده کم تنها با پرداخت هزینه ساخت در حدود ۴۰۰ هزار تومان صاحب خانه و ملک می شوند.
وی در ادامه اظهار داشت: برای اجرای هر چه بهتر این طرح باید تمهیداتی برای اقشار توانمند جامعه نیز اتخاذ از جمله پیشنهادتی به وزارت راه و شهرسازی مبنی بر ارائه تسهیلات ۵۰ تا ۱۰۰ میلیونی اختیار انبوه سازان قرار گیرد تا در اجرای هرچه بهتر این طرح موفق شویم.
مخالف تسهیلات ۲۵ میلیونی خرید هستم
رئیس کانون سراسری انبوه سازان با بیان اینکه برخی شنیده ها وخبرها حاکی از پرداخت تسهیلات ۲۵ میلیونی خرید است افزود: من به عنوان رئیس کانون سراسری انبوه سازان کاملا مخالف اجرای این طرح هستم.
وی در ادامه افزود: پرداخت تسهیلات خرید موجب افزایش تقاضای مسکن در کشور می شود و در صورتی که عرضه وتولید مسکن به اندازه کافی نباشد موجب ایجاد تورم خواهد شد.
رهبر با اشاره به اینکه تسهیلات ۲۵ میلیونی شاید خیلی نباشد ولی به دلیل اثرات روانی آن موجب افزایش تقاضا خواهد شد گفت: در صورتی که چنین تسهیلاتی به بخش ساخت وساز خانه ارائه شود نقش موثری در رونق بازار خواهد داشت.
رییس کانون سراسری انبوه‌سازان با بیان این‌که این تسهیلات برای خرید واحدهایی با قیمت پایین‌تر از صد میلیون تومان مناسب است، گفت:‌اگرچه این تسهیلات اثر تورمی چندانی ندارد اما بهتر است تسهیلات به تولید مسکن اختصاص یابد.
بازار متلاطم ارز مسکن را هم به سمت خود کشید
رئیس کانون سراسری انبوه سازان با باین اینکه بازار اقتصادی کشور بر اثر مسائل ارزی بسیار متلاطم است افزود: ۳۵ درصد از اقتصاد کشور به بخش مسکن مربوط است و در صورتی که نتوان این بازار را کنترل کنیم مسکن با افزایش قیمت در سال آینده روبه رو خواهد شد.
صنعت ساختمان با بيش از ۲۰۰ اشتغال و صنعت مستقيم ارتباط دارد و ۱۲۰۰ گروه شغلي نيز با اين صنعت در ارتباط هستند، بنابراين ادامه روند ركود شايد تا كنون در كاهش قيمت‌ها موثر بوده، اما آيا بهتر نيست كه هم توليد مسكن رونق گيرد و هم قدرت خريد افزايش يابد تا بخش مسكن كه محركه اقتصاد كشور است دوباره رونق گيرد.مطمئنا با افزايش عرضه و رونق بازار مسكن علاوه بر ايجاد ۱۲۰۰ فرصت شغلي ،تعادي قيمت ها نيز با افزايش عرضه ايجاد خواهد شد.
​افکار نیوز
 
بالا