• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

بیماری ام اس

rahnama

پدر ایران انجمن
اسکلروز چندگانه

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

اسکلروز چندگانه یا اِم‌اِس (به لاتین: Encephalomyelitis disseminata، به انگلیسی: Multiple sclerosis)، نوعی اختلال خودایمنی که مشخصه آن کژنه‌های (patches) پراکنده آسیب‌دیده در غلافهای میلین رشته‌های عصبی مغز و طناب نخاعی است.
ام.اس يا تصلب پراكنده یک بیماری خود ایمنی است که در آن بدن به سلول‌های خود آسیب وارد می‌کند بگونه‌ای که سیستم امنیتی به سیستم مرکزی اعصاب "CNS"، حمله کرده و نواحی از مغز و نخاع دمیلینه می‌شود. این حالت ممکن است علائم فیزیکی، روحی و روانی فراوانی را سبب شود و اغلب پیشرفت آن در ناتوانی‌های فیزیکی و ادراکی است. این بیماری اغلب در سنین بین ۲۰ تا ۴۵ سالگی بروز می‌کند و در بین زنان شایعتر است، و میزان شیوع آن بین ۲ و ۱۵۰ در هر ۱۰۰٫۰۰۰ بستگی به کشور و جمعیت خاص آن دارد. ام‌اس برای اولین بار در سال ۱۸۶۸ توسط جین مارتین چارکات متخصص اعصاب فرانسوی معرفی شد. این بیماری علاجی ندارد، اما ثابت شده است چندین معالجه مفید واقع می‌گردد. یکی از نام‌های دیگری که کلمهٔ مختصر ام‌اس با آن شناخته می‌شود "Disseminated sclerosis" است.
 

rahnama

پدر ایران انجمن
علائم و نشانه‌ها


حرکت غیر ارادی چشم یکی از نشانه‌های بیماری ام ‏اس است


ام‌اس علائم مختلفی را دارا می‌باشد که شامل کم‌بساوایی[۱] (تغییر در حس لامسه)، ضعف و سستی در ماهیچه، گرفتگی و انقباض غیرعادی ماهیچه‌ها، مشکل در حرکت؛ ناهماهنگی حرکتی[۲]، نارساگویی عضوی[۳]، نیستاگموس[۴]، دوبینی[۵] (یک شیء را دوتا دیدن)، و یا به طور کامل یا جزئی بینایی را از دست دادن (Optic neuritis)، خستگی و دردهای جسمی، نشانه‌های دردهای شدید طولانی که بیشتر از حد معمول طول کشیده‌اند، مشکلات در مثانه، روده و شکم. اختلالات عصبی به صورت متداول وجود دارند و این می‌تواند به شکل "Lhermitte's Sign" باشد. درد و اختلالات عصبی از عمومی‌ترین نشانه‌ها در ام‌اس می‌باشند. این درد به صورت پایدار، خسته کننده و ایجاد حس خارش یا سوزش توصیف شده است و معمولاً در پاها اتفاق می‌افتد.
در اثر این بیماری، اغلب عصبهای بینایی، عصبهای نخاعی و «Cerebellar Conections» آسیب می‌بینند که منجر به نوروپاتی نوری، آتاکسی و… نهایتاً مرگ می‌شود.

مقایسه سی‌تی‌اِسکَن از یک لایه مغز در فواصل ماهیانه. نقاط روشن نشان‌گر آسیب دیدگی می‌باشد


علت اصلی این بیماری هنوز مشخص نیست، اما این بیماری در اغلب موارد دارای توارث ژنتیکی می‌باشد و فرزندان افراد مبتلا به ام‌اس، دارای احتمال زیادی برای ابتلا به این بیماری می‌باشند. گمان می‌رود ام‌اس با این آنتی ژن‌ها در ارتباط باشد. بر این اساس یک ژن فرضی برای این بیماری در نظر گرفته شده‌است که «MSSG» نامیده می‌شود. همچنین به تازگی مشخص شده‌است که جهش در ژن «PTPRC» که بر روی کروموزوم ۱ قرار دارد، نیز در بروز ام‌اس نقش دارد. پروتئین «PTPRC» یا «CD۴۵» یک رسپتور غشایی است که در غشاء همه سلول‌های خونی، به جز گلبول‌های قرمز بالغ وجود دارد. این رسپتور، نقش تیروزین فسفاتازی دارد و در غیر فعال کردن JAK-کیناز نقش دارد. توانبخشی بیماران ام‌اس از اهمیت خاصی برخوردار می‌باشد. کاردرمانگران می‌توانند در جلوگیری از سیر پیشرفت بیماری نقش اساسی را ایفا کنند. در ایران خوشبختانه اکثر بیماران ام‌اس با کارهای توانبخشی بخصوص کار درمانی و فیزیوتراپی بخوبی آشنا هستند و به تأثیر شگرف این درمان‌های جانبی روی بیماری خود کاملاً واقف شده‌اند. با این حال این خود بیمار است که نقش اساسی و تعیین کننده در بهبود سلامتی خود دارد و تا خود بیمار اراده نکند هیچ کسی نمی‌تواند به وی کمکی کند. محدودیت در مصرف نمک و قند و شکر و همچنین پرهیز از غذاهای در روغن سرخ شده و غذاهای آلوده به قارچ مثل ترشی‌های سپیدک زده و یا نانی که بیش از یک روز در هوای ازاد مانده باشد در کاهش درد این بیماران موثر است.
 

rahnama

پدر ایران انجمن
تاریخچه

جین مارتین چارکات (به انگلیسی: Jean-Martin Charcot) (۱۸۲۵-۱۸۹۳) متخصص اعصاب فرانسوی، اولین فردی بود که اسکلروز چندگانه را به صورت یک بیماری جدا در سال ۱۸۶۸ برسمیت شناخت.
 

rahnama

پدر ایران انجمن
درمان

در حال حاضر درمان اثبات شده ای برای این بیماری وجود ندارد اما برای پیشگیری از ناتوانی داروهایی از خانواده اینترفرون از قبيل rebif-avonex-betaferon مصرف می‌شود .
 

rahnama

پدر ایران انجمن
درمان رهایی بخش

در ماههای پایانی سال۲۰۰۹ میلادی شبکه‌ای تلویزیونی نتایج کار تحقیقاتی چند سال گذشته دکتر زامبونی و همکارانش را به نمایش درآورد. دکتر زامبونی متخصص عروق و استاد دانشگاه فرارا در ایتالیا با مشاهده نزدیک همسر خود که به بیماری ام اس مبتلا بود و همچنبن آزمایشات و بررسی‌هایی که به عمل آورد به این نتیجه رسید که علت بیماری ام اس تجمع و رسوب آهن در رگهای مغزی است. درحال حاضر در چندین دانشگاه معتبر بحث‌هایی برای بررسی این نظریه هستند.
 

rahnama

پدر ایران انجمن
انجام روش درمانی دکتر زامبونی در کویت




اختصاصی ام.اس لینک - ترجمه از خانم آینا فخیمی - کویت اولین کشور جهان است که در اقدامی جنجالی، شروع به درمان کلیه بیماران مبتلا به ام اس که انسداد رگ گردنی دارند، نموده است. سی تی وی نیوز تائید کرده که وزیر بهداشت کویت از رادیولوژیست های کشورش خواسته است تا با استفاده از بودجه بهداشتی دولت، شروع به درمان بیماران ام اسی نمایند که در گردنشان دارای رگ مسدود شده و جریان غیر طبیعی خون هستند.بر طبق نظریه پیشنهادی دکتر زامبونی از دانشگاه فرارای ایتالیا، و پخش گزارشی در این خصوص در برنامه W5 شبکه سی تی وی در نوامبر گذشته، بیشتر بیماران مبتلا به ام اس، دارای رگهای تنگ یا مسدود شده درگردن و سینه هستند. اینحالت را CCSVI یا نارسایی مزمن مغزی وریدی می نامد.




دکتر زامبونی معتقد است انسداد وریدی، مانع تخلیه مناسب خون شده، و آن را مجددا به مغز باز میگرداند،؛ و این عمل، باعث تحریک سیستم ایمنی بدن یعنی همان بروز علائم ام اس میشود.


نظریه فوق در کشور کویت مورد توجه فراوان قرار گرفته است. این کشور، با میزان زیاد مبتلایان به بیماری ام اس خصوصا در میان زنان روبروست.

دکتر طارق سنان، رادیولوژیست و استادیار گروه رادیولوژی دانشکده پزشکی دانشگاه کویت، در مصاحبه تلفنی با شبکه سی تی وی گفت: دولت به رادیولوژیست های انتخاب شده، اجازه داده تا به عنوان بخشی از یک تحقیق در حال انجام، از هفته آینده شروع
خانم آینا فخیمی



 
بالا