تا زمان انقلاب فرانسه مردان نیز همانند زنان کیف دستی با خود حمل می کردند، پس از آن اما مد مردانه روی به سادگی گذاشت و کیف تنها به وسیله ای زنانه تبدیل شد.
داستان تولد کیف دستی به قرن 16 میلادی باز می گردد. از آن زمان تا کنون شکل و شمایل کیف های دستی تغییرات زیادی را به خود دیده است. نمایشگاهی در آلمان کیف هایی از قرن 16 تا 21 میلادی را به نمایش گذاشته است.
شرکت فرانسوی “هرمس”، یکی از تولیدکنندگان نامدار کالاهای لوکس، شهرت کیف های دستی اش را بدون تردید مدیون گریس کلی است. هنرپیشه هالیوود که بعدها به همسری پادشاه موناکو درآمد، چنان به این مدل کیف علاقه داشت که در سال 1956 هرمس این مدل را به نام “کلی” نام گذاری کرد. موزه ملی بایرن هم اینک نمایشگاهی را از کیف های دستی متعلق به قرن 16 تا 21 میلادی برگزار کرده است.
داستان تولد کیف دستی به قرن 16 میلادی باز می گردد. در آن زمان کیف های کوچک پارچه ای جزو جدایی ناپذیر کیف های دستی بودند که برای نگهداری جداگانه پول در نظر گرفته شده بود. زنان در آن دوران وسایل شخصی یا ابزار دوخت و دوز خود را در کیف های “کار” نگه داری می کردند. این کیف ها از جنس ابریشم بودند و سبد چوبی کوچکی در پایین آن ها دوخته شده بود.
به گفته یوهانس پیچ، محقق و برگزارکننده این نمایشگاه، تحقیق روی تاریخچه کیف های دستی کار ساده ای نیست. البته کار پژوهش روی کیف های کاری مردانه راحت تر بوده است، زیرا در آن زمان اشراف عمدتا نام خود را روی کیف هایشان حک می کردند.
تا زمان انقلاب فرانسه مردان نیز همانند زنان کیف دستی با خود حمل می کردند، پس از آن اما مد مردانه روی به سادگی گذاشت و کیف تنها به وسیله ای زنانه تبدیل شد. یوهانس پیچ معتقد است که در آینده مردان سوای ساک های ورزشی یا کیف های لپ تاپ، دوباره به سوی دست گرفتن کیف روی می آورند و کیف جزوی از مد مردانه خواهد شد.
پیشرفت های اجتماعی و صنعتی روی مد تأثیر گذار بوده اند. برای مثال در قرن 17 میلادی پس از به راه افتادن پست، کیف های دستی مسطح با جیب های متعدد تولید شدند که از جنس چرم یا ابریشم بودند. روی این کیف ها اغلب با نقش و نگار تزیین می شدند.
در قرن بیستم کیف های کوچک بدون دسته مد شدند. در سال های اخیر این کیف ها دوباره مورد توجه قرار گرفته اند. کاترین دوشس کمبریج یکی از کسانی است که اغلب در مراسم رسمی از این کیف ها استفاده می کند.
کیف های روستایی که در قرن 18 و 19 میلادی رواج داشتند، امروزه نیز از نظر برخی کارشناسان بسیار مدرن تلقی می شوند. در آن دوران یکی از مدل های محبوب کیف در میان بانوان، کیسه های پارچه ای کوچکی بود که با یک زنجیر به دور مچ دست انداخته می شد.
اختراع قطار و آغاز سفر با این وسیله نقلیه در قرن 19 میلادی موجب تولید ساک های دستی کوچک شد. از آنجایی که چمدان ها در واگن های جداگانه انبار می شدند، زنان به ساک های دستی کوچکی نیاز داشتند تا وسایل مورد نیازشان را در طول سفر به همراه داشته باشند. مارلن دیتریش، هنرپیشه مشهور آلمانی یکی از طرفداران این کیف های دستی بود. در این نمایشگاه بسیاری از کیف های به جا مانده از وی را می توان تماشا کرد.
در دهه 1970 حمل کیف های دستی شبیه روزنامه لوله شده البته با دسته، مد شدند. یوهانس پیچ می گوید: «این کیف ها خیلی طرفدار داشتند. وقتی خانم های بازدیدکننده این کیف ها را می بینند، اغلب به یاد می آورند که خودشان هم زمانی صاحب چنین کیف هایی بودند.»
ویژگی مهم کیف های دستی، راحت حمل کردن آن هاست. با این همه طراحان سرشناس گاهی کیف هایی با مدل هایی نه چندان معمول را در شمار اندک به بازار روانه می کنند.
کیفی از جنس ابریشم، طرحی از کریستیان لاکروا
به گزارش خبرگزاری فرانسه ، در فوریه سال 1955 کوکو شانل کیفی را طراحی کرد که تا به امروز نیز از جذابیت آن کاسته نشده است.
مدل “شانل 2.55” که نمونه اصلی آن را می توان در این نمایشگاه دید