[h=2]بررسیهای انجام شده حاکی از آن است که روند بارشها در سال آبی جدید نیز تغییر چندانی ندارد و همانند گذشته خواهد بود؛ به گونهای که پیشبینی میشود خشکسالی و کاهش بارشها در سال آبی 94-93 نیز تداوم داشته باشد.
به گزارش
پایش پرس بررسیهای انجام شده حاکی از آن است که روند بارشها در سال آبی جدید نیز تغییر چندانی ندارد و همانند گذشته خواهد بود؛ به گونهای که پیشبینی میشود خشکسالی و کاهش بارشها در سال آبی 94-93 نیز تداوم داشته باشد. بر این اساس، وزارت نیرو تصمیم دارد سیاستهای مدیریت مصرف آب در بخش صنعت، کشاورزی و شرب را با مراقبتهای بیشتری اجرا کند. بررسی جدول تغییرات میزان بارشها از سال آبی 86-85 تا 93-92 نشان میدهد که به غیر از سال 85 که میزان بارشها از میانگین بلندمدت بارندگی (242 میلی متر) بیشتر بوده در مابقی سالها، روند نزولی داشته است. در سال آبی 86-85 بهطور متوسط 278/1 میلیمتر بارندگی ثبت شده است که نسبت به میانگین بلندمدت، 15 درصد افزایش داشته است.
بر اساس آمار منتشر شده از سوی وزارت نیرو در سال 87-86 بیشترین افت بارشها نسبت به میانگین بلندمدت ثبت شده است؛ به طوری که در این سال به طور متوسط 138 میلیمتر بارندگی ثبت شده که تغییرات آن نسبت به میانگین بلندمدت، منفی 43 درصد است. در سال آبی 88-87، اما روند بارشها نسبت به سال ماقبل آن بهتر شده، اما تغییرات آن نسبت به بلندمدت همچنان منفی است. بر اساس آمار مدیریت منابع آب ایران در این سال آبی، به طور متوسط 211 میلیمتر بارش ثبت شده که تغییرات آن نسبت به بلندمدت منفی 13درصد است.
آمار مدیریت منابع آب ایران همچنین نشان میدهد که در سال آبی 89-88 و سال آبی 92-91، وضعیت بارندگیهای کشور (در دوره مورد بررسی) وضعیت قابل قبولتری نسبت به میانگین بلندمدت بارندگیها ثبت کرده است؛ به طوری که در سال آبی 89-88 به طور متوسط 234 میلی متر بارندگی ثبت شده که تغییرات آن نسبت به بلندمدت منفی 3 درصد است. از سوی دیگر در سال آبی 92-91 نیز به طور متوسط 237 میلی متر بارندگی ثبت شده که تغییرات آن نسبت به بلندمدت منفی 2 درصد است.
همچنین بر اساس دادههای جدول پیشرو، در سال آبی 90-89 به طور متوسط 197 میلی متر بارندگی ثبت شده که در این سال نیز همانند سال آبی 87-86 کمترین میزان بارشها نسبت به دوره مورد بررسی ثبت شده و تغییرات آن نسبت به بلندمدت منفی 19 درصد است.
در سال آبی 91-90 نیز به طور متوسط 205 میلی متر بارندگی ثبت شده که تغییرات آن نسبت به بلندمدت منفی 15 درصد است. اما ارتفاع کل ریزشهای جوی از اول مهر تا 29 شهریور سال آبی 93-92 بالغ بر 218 میلی متر ثبت شده است. این مقدار بارندگی نسبت به میانگین دورههای مشابه درازمدت (242 میلی متر) 10 درصد کاهش و نسبت به دوره مشابه سال آبی گذشته (237 میلیمتر) 8 درصد کاهش نشان میدهد.
در همین حال، حمید چیتچیان، وزیر نیرو با بیان اینکه به لحاظ منابع آبی در شرایط سختی هستیم، در مورد سیاستهای جدید وزارتخانه برای مدیریت مصرف آب میگوید: برنامههایی برای اصلاح الگوی کشت، اصلاح الگوی آبیاری و آبرسانی داریم و در جاهایی که آب شرب بهقدر کافی نداشته باشیم، مردم ناگزیر هستند برای مصارف شرب از آب بستهبندی استفاده کنند و در شبکه آبرسانی نیز آب بهداشتی توزیع کنیم. وزیر نیرو با اشاره به تداوم خشکسالیها در سال آبی 94-93، گفت: همکاران ما در سراسر کشور تلاش میکنند که آب را به نقاط کمآب منتقل کنند و درباره تهران نیز آخرین منابع سد ماملو است که امیدواریم تا ظرف چند روز آینده وارد مدار شود. وی تاکید کرد: حتی با انتقال آب از سد ماملو نیز تمام نیاز تهران برطرف نمیشود و مردم باید سیاست مدیریت مصرف را دنبال و کمتر مصرف کنند. چیتچیان در ادامه اظهار کرد: در بسیاری از کشورها که شرایطی مشابه ایران دارند، حتی فضای سبز را نیز آبیاری نمیکنند. وی ادامه داد: آبی که برای فضای سبز مصرف میشود، به شبکه شرب ارتباط ندارد و از آب آشامیدنی جدا است.
وزیر نیرو از مشترکان درخواست کرد: کمال همکاری را با وزارت نیرو داشته باشند؛ زیرا به گفته وی، این همکاری به نفع خودشان است و این وزارتخانه مجبور نمیشود آب را جیرهبندی کند. وی همچنین اعلام کرد: تا پایان مهرماه میزان برداشت آب از 609 دشت کشور تغییر خواهد کرد که پس از بررسیهای لازم، سهم هر بخش از این منابع آبی مشخص میشود و وزارت جهادکشاورزی میتواند روی منابع جدید آبی (سهمهای تخصیصی جدید آب در بخش کشاورزی از منابع آب زیرزمینی) برنامهریزی کند. چیتچیان ادامه داد: در بودجه سالانه اعتبار قابلتوجهی در اختیار وزارت جهادکشاورزی قرار گرفته است تا سامانه آبیاری بخش کشاورزی را ارتقا دهد و به سامانه آبیاری تحت فشار تبدیل کند.