برابر با آخرین آپدیت نقشه های مدل اسمبل هواشناسی ECMWF موسوم به EPS بعد از خروج سامانه ای که این روزها در سطح کشور فعال بود، از اوایل هفته آینده سامانه ای جدید فعالیت خودش رو از سمت نواحی شمالی کشور آغاز خواهد کرد . از آنجائیکه شاخص دورپیوندی Interseasonal یا هفتگی NAO بزودی وارد فاز مثبت خفیف میگردد، انتظار کلی بر این است که مطابق با مدل آنالوگ سالهای هواشناسی در ماه نوامبر در صورت بروز فاز مثبت خفیف این شاخص مقادیر بارشها در نوار شمالی کشور مجددا با افزایش همراه باشد.
نقشه آنومالی درصد انحراف معیار میانگین بارش در زمان وقوع فاز مثبت ضعیف NAO
لذا مطابق با آخرین آپدیت مدل اسمبل ecmwf در بازه زمانی 3 الی 8 آبان ما شاهد فعالیت یک سیستم جدید شمالی خواهیم بود که اطلاعات فعلی آغاز فعالیت سامانه مذکور را از سمت نواحی شمالی استانهای آذربایجان شرقی و غربی ،اردبیل ،گیلان و مازندران- استانهای واقع در بخش غربی رشته کوههای البرز نشان میدهند که در ادامه این سامانه با شدت کمتر استانهای گلستان- خراسان شمالی و شمال خراسان رضوی را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
مقادیر تجمعی بارش در بازه زمانی 3 الی 8 آبان 1393
از لحاظ وضعیت دمایی در بازه زمانی مذکور به دلیل شمالی شدن سوی جریانات و استقرار مرکز هوای سرد عرضهای شمالی در شمال و غرب منطقه ما ،انتظار بر این است که دمای هوا در بخشهایی از نوار مرزی غرب و همچنین نوار شمالی کشور سردتر از نرمال باشد که شدت و عمق نفوذ این هوای سرد در استانهای نیمه شمالی بارزتر خواهد بود.
میانگین آنومالی دمای هوا در سطح زمین در بازه زمانی 3 الی 8 آبان 1393
مطابق با نقشه بالا فقط در بخشهای از جنوب شرق کشور به دلیل استقرار مرکز پر ارتفاع جنب حاره ای با افزایش دما مواجه خواهیم بود.
پیش آگاهی وضعیت جوی در بازه زمانی 9 الی 13 آبان 1393
آن چیزیکه خروجی مدل هواشناسی اسمبل ECMWF نشان میدهد این است که در بازه زمانی 9 الی 13 آبان ابتدا نوسان اقیانوس اطلس NAO در فاز منفی ضعیف قرار خواهد گرفت !
ناهنجاری ارتفاع ژئوپتانسیل در تراز 500 میلی بار در روز شنبه 10 آبان 1393
در هر حال ،در صورت وقوع فاز منفی ضعیف نوسان NAO در ماه نوامبر و بر اساس مدل آنالوگ هواشناسی بغیر از باریکه از شمال شرق کشور که بهترین بهره را خواهد برد در سایر نقاط کشور آستانه بارش بیشتر از نرمال را نشان نمیدهد و شرایط مطابق با نرمال بلند مدت این موقع از سال خواهد بود.
نقشه آنومالی درصد انحراف معیار میانگین بارش در زمان وقوع فاز منفی ضعیف NAO
مدل اسمبل هواشناسی ECMWF در آخرین آپدیتش که امروز منتشر شده وضعیت بارش کشور را در بازه زمانی 9 الی 13 آبان به شرح ذیل در نظر گرفته است:
مقادیر تجمعی بارش در بازه زمانی 9 الی 13 آبان 1393
در بازه زمانی مذکور علاوه بر سواحل دریای کاسپین که اینروزها حسابی رو دور بارش هست و به هر بهانه ای بارشهای قابل توجهی کسب میکند، در استانهای ایلام-کرمانشاه-همدان -مرکزی-قم-زنجان-جنوب کردستان- نواحی شمالی آذربایجان- استانهای واقع در دامنه های جنوبی رشته کوههای البرز از جمله تهران- البرز -سمنان-گلستان-خراسان شمالی -خراسان رضوی و شهر مشهد انتظار دشت بارشهای الهی انتظار به جایی بنظر میرسد. که از صمیم قلب آرزو میکنیم که محقق بشه. در ضمن بارشهایی هم در برخی نقاط اصفهان-یزد-غرب و شمال غرب کرمان هم در نقشه ها به صورت نقطه ای به چشم میخورد.
البته لازم به توضیح هست که نوسان شاخص دورپیوندی NAO از 12 آبان به سرعت و مجددا در فاز مثبت ضعیف قرار خواهد گرفت پس انتظار بارش قابل توجه برای سواحل دریای کاسپین به بهانه ای احتیاج نداره و بسیار طبیعی هم بنظر میرسه!
وضعیت دمایی در برهه زمانی 9 الی 13 آبان 1393
در دوره زمانی 9 الی 13 آبان استانهای کرمانشاه-کردستان-ایلام-همدان-مرکزی-شرق مازندارن-گلستان- سمنان-خراسان شمالی و شمال غرب و غرب و نوار مرزی شرق خراسان رضوی مستعد کاهش دما هستند ولی در استانهای قم-کرمان-غرب اصفهان-بوشهر-هرمزگان و سیستان و بلوچستان تا حدود اندکی دما افزایش خواهد داشت. وضعیت دمایی سایر نقاط وضعیت نرمال برابر با نرمال این موقع از سال خواهد بود.
پیش آگاهی وضعیت جوی سطح کشور از 14 الی 18 آبان 1393
بررسی نقشه ناهنجاری ارتفاع ژئوپتانسیل تراز 500 میلی بار در بازه زمانی 13 الی 18 آبان 1393 حاوی نکات مهمی میباشد!
نقشه ناهنجاری ارتفاع ژئوپتانسیل تراز 500 میلی بار 13 آبان 1393
1- قرار گرفتن نوسان اقیانوس اطلس در فاز مثبت قوی ( Strong +NAO )
نقشه بالا که بر اساس مدل آنالوگ هواشناسی یعنی سالهایی که در دوره زمانی بلند مدت نوسان NAO در فاز مثبت قوی قرار گرفته تهیه شده است، تاکید دارد، که هرگاه در ماه نوامبر نوسان اقیانوس اطلس در فاز مثبت قوی قرار بگیرد منجر به تر ماهی ( آنومالی مثبت قابل توجه بارش ) در ایران زمین خواهد شد!
2-نقشه آنومالی ارتفاع تراز 500 میلی بار این نکته رو گوشزد و تاکید میکند که با کاهش ستون جو بر روی ایران در زمان وقوع فاز مثبت نوسان NAO ، پشته حاصل از پر فشار جنب حاره ای آزور به صورت کامل اروپای غربی و مرکزی رو تحت سیطره گرفته و باعث گرما شدن غیر معمول و کاهش بارندگی در آن بخش از دنیا خواهد گردید ، پس فرضیه الاکلنگ جوی در مورد منطقه ما با اروپا غربی بخوبی مصداق دارد.
3- زمانیکه در این ماه نوسان اقیانوس اطلس در فاز مثبت قوی قرار میگیرد ، سامانه پر فشار سیبری به شدت تقویت شده و موجبات ریزش هوای سرد را به فلات ایران میها خواهد کرد حتی اگه ما در فاز گرم پدیده اقیانوسی النینو باشیم.
در ضمن پر فشار سیبری مکمل سامانه های تراف معکوس دریای سرخ میباشد که عموما موجب وقوع بارشهای سنگین در دامنه های رشته کوههای زاگرس خواهد گردید.
آنومالی دمای هوا در سطح زمین به درجه فارنهایت در بازه زمانی 14 الی 18 آبان 1393
اگر تغییرات در کلیات نقشه ها بوجود نیاد در بازه زمانی نیمه آبان ماه شاهد وقوع یک ناهنجاری دمایی قابل توجه در بخشهای گسترده ای از کشور خواهیم بود که در برخی نواحی شمال شرق به سمت جنوب غرب کاهش دما و سرمای فرین بوقوع خواهد پیوست.
4-الگوی بالا به شدت ایده آل وقوع بارش های قابل توجه و فراگیر در استانهای جنوبی کشور و بیداری دریای سرخ و بخش غربی اقیانوس هند در رطوبت رسانی قابل توجه به سامانه های عبوری از کشور خواهد بود. یعنی نفوذ سامانه پر فشار و سرد سیبری از سمت شمال شرق ایران و جهش هوای گرم و مرطوب از سمت دریای سرخ به سمت بلندیهای زاگرس، پس با این حساب انتظار میره در صورتیکه تغییری در نقشه ها بوجود نیاد نواحی شمالی خلیج همیشه پارس شامل استانهای خوزستان- بوشهر-پارس - هرمزگان-کهکیلویه و بویراحمد- چهارمحال و بختیاری-لرستان-یزد-کرمان-خراسان جنوبی بارشها از شدت بسیار بالایی برخوردار باشد. در ضمن بارشهای خوبی در انتظار استان خراسان جنوبی - بخشهای از خراسان رضوی- کرمانشاه-جنوب کردستان-همدان-قم البرز-تهران-زنجان-اردبیل-سواحل دریای کاسپین-آذربایجان غربی خواهد بود.
شایان ذکر است که بارشهای نواحی شمالی کشور در صورت وقوع ،در اثر فعالیت موج شمالی سیستم مذکور خواهد بود.
نقشه بارش تجمعی سطح کشور در بازه زمانی 14 الی 18 آبان 1393
در مجموع و اگه بخواهیم مقایسه ای داشته باشیم مدل پیش بینی بلند مدت CFSv2 نیز در جدیدترین پیش بینی روزانه خود که ساعاتی پیش منتشر شده ، اعتقاد به وقوع بارشهای مطلوب ظرف یک ماه آینده دارد.
پیش بینی بارش تجمعی مدل بلند مدت CFSV2 در بازه زمانی 10 آبان الی 9 آذر 1393
البته دیدن نقشه 32 روزه بارش تجمعی مدل اسمبل هواشناسی ECMWF خالی از لطف نیست
به امید روزهای روشن آینده و با آرزوی ایرانی آباد و سر افراز