Maryam
متخصص بخش ادبیات
شاید تصور كنید كه صرفا داشتن IQ بالا میتواند فرزندتان را بیمه كند و از او فردی موفق در زندگی بسازد، اما این روزها روانشناسان از مفهومی دیگر در حوزه هوش و ذكاوت نوزادان صحبت میكنند كه از آن با نام هوش هیجانی یا EQ یاد میكنند كه در حقیقت توانایی هدایت هیجانات شخصی در موقعیتهای اجتماعی است كه میبایست كودك به مرور آن را بیاموزد.
هوش هیجانی قابل یادگیری است و سطح آن در طول زندگی میتواند افزایش یابد. یكی از راههای بالا بردن هوش هیجانی فراهم كردن محیطی شاد برای كودك است. هر چه كودك در خانوادهای آرام و بدون استرس زندگی را سپری كند از هوش هیجانی بالاتری برخوردار است.
همچنین یكی دیگر از راهكارهای مفید در این زمینه، ایجاد شرایطی برای بالا بردن حس مسوولیتپذیری در كودك است كه میتواند در افزایش EQ موثر باشد. كودك باید بیاموزد كه در هر سنی میبایست مسوولیت رفتارهای خوب یا بد خود را به عهده بگیرد و به عنوان مثال اگر مرتكب فعلی غلط شد والدین نباید مسوولیت آن را از سر دلسوزی به عهده بگیرند.
افزایش هوش هیجانی از یك تعامل احساسی خوب بین والدین با كودك آغاز میشود. درك احساسات فرزند و ایجاد الگوی مناسب برای بیان احساسات او میتواند به كودك كمك كند كه از نظر هوش هیجانی در سطح بالاتری قرار بگیرد. برای مثال در سندرم ترس، كودك را ترسو خطاب نكنید بلكه به او بگویید كه احساس ترس میكنی.