• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

تمدن پنج هزار ساله (( اسپیدژ ))

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ
قبرستان اسپیدژ مربوط به دوران پیش از تاریخ ایران باستان است و در شهرستان ایرانشهر، بخش بزمان، روستای اسپیدژ واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۰ دی ۱۳۸۱ با شمارهٔ ثبت ۶۷۴۵ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

آخرین تحقیقات گروه باستان شناسی درگورستان ماقبل تاریخ «اسپیدژ» نشان داد محوطه باستانی «اسپیدژ» حلقه ارتباط بین تمدن باستانی جیرفت و شهرسوخته زابل بوده است. محوطه پیش ازتاریخ اسپیدژ متشکل از2قبرستان است که به هزاره دوم وسوم قبل ازمیلاد باز می گردد. این محوطه باستانی درعصرمفرغ ، شهری بسیار پیشرفته و صاحب تکنولوژی بوده است .


تاکنون دراین محوطه کاوش های باستان شناسی بسیارمحدودی انجام گرفته ، درحالی که اغلب قبور این محوطه توسط حفاران غیرمجاز تخلیه شده است. آخرین کاوش ها درمحوطه اسپیدژ ، به مدت 45روز درچندماه گذشته انجام شده و اکنون کارشناسان مشغول مطالعه روی اشیای به دست آمده وتحلیل و بررسی آنها هستند.


سفال ها واشیایی که دراین سه محوطه به دست آمده که کاملا بایکدیگر همخوانی دارند، از سوی دیگر اسپیدژ بین محوطه های باستانی جیرفت وشهرسوخته قرارگرفته است. دراسپیدژ ظروف مکعب شکلی به دست آمده است که داخل آن توخالی است وازسنگ صابون ساخته شده است و نقوش عقرب روی آن دیده می شود. این ظروف دقیقا همان ظروفی است که درجیرفت پیدا شده اند.

همچنین ظروف خاکستری رنگ منقوش که ازقبوراسپیدژ کشف شده، ازجمله ظروف متداولی درجیرفت بوده است. سفال های خاکستری ساده و بدون نقشی که به سفال بلوچستان معروف است و دراسپیدژ ساخته می شده، به شهرسوخته صادرشده است و نمونه این سفال ها به وفور دراین شهر دیده شده است .

تحقیقات درمورد ارتباط این سه محوطه باتوجه به سوق الجیشی بودن اسپدژ نسبت به دومحوطه دیگر نشان می دهد که ظروف سنگی ازجیرفت به اسپیدژ صادر می شده وسفال بلوچستان نیزازاسپدژ به شهرسوخته فرستاده می شده است.

همچنین تحقیقات اخیر ، باستان شناسان رابه این باور رسانده است که مردمان ساکن محوطه باستانی اسپیدژ درهزاره دوم وسوم قبل ازمیلاد، بسیارمرفه وثروتمند بوده اند. آنان ازطریق فناوری وتکنولوژی ،ظروف ، آلات وادوات جنگی پیشرفته ای می ساخته وآنها را به سابر نقاط صادر می کرده اند.

باتوجه به اهمیت این منطقه وازبین رفتن نیمی ازاین محوطه به دست حفاران غیرمجاز، کارشناسان ازمسئولان سازمان میراث فرهنگی وگردشگری خواسته اند تا با اختصاص اعتباری ویژه هرچه سریع تر اشیای باستانی واطلاعات کامل این منطقه بسیار مهم باستانی راتخلیه و ازگزند قاچاقچیان اشیای عتیقه درامان دارند.

محوطه باستانی شهرسوخته در 56 کیلومتری شهرزابل قرارگرفته وگورستان اسپیدژ در50کیلومتری شمال غربی شهرستان ایرانشهر واقع شده است. محوطه باستانی جیرفت نیز درفاصله 250کیلومتری محوطه اسپیدژ و دریک امتداد قرار گرفته اند.
 

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ
نقش گيل گمش در اسپيدژ
باستان شناسان، ظرفى سفالى متعلق به ۴۰۰۰ سال پيش كه نقش اسطوره گيل گمش، قديمى ترين اسطوره جهان كه در بين النهرين در غربى ترين نقطه ايران شكل گرفته است، را در محوطه باستانى اسپيدز در سيستان و بلوچستان و در شرقى ترين نقطه كشور كشف كردند. تا پايان كاوش ها در محوطه اسپيدژ باستان شناسان موفق به كشف بيش از ۹۰۰۰ قطعه سفال كامل و شكسته شدند.

گيلگمش روى يكى از اشيا يافت شده از اين محوطه نقش شده است. مطالعات روى اين ظروف سفالى همچنان ادامه دارد. باستان شناس و سرپرست هيات كاوش در محوطه پيش از تاريخ «اسپيدز» گفت: «به نظر مى رسد نقش «گيل گمش» روى اين ظرف سفالى بدوى تر از طرح گيل گمشى است كه در تمدن بين النهرين يافت شده است.» اين ادعا هنوز در حد يك نظريه مطرح شده و مطالعات روى اين نقش همچنان ادامه دارد.


وي گفت: «ما تحقيقات خود را در ابعاد گسترده اى روى اين شى باستانى آغاز كرده ايم تا بتوانيم فاصله زمانى اين دو نقش همين نقش اصلى بين النهرين و نقش پهلوان اسپيدز را كشف و شناسايى كنيم.» به گفته اين كارشناس روى اين سفال آجرى رنگ، نقش پهلوان گيل گمش ديده مى شود كه با يك دست بزى را بالا برده و قدرت نمايى مى كند. اندام ورزيده او همانند گيل گمش تمدن بين النهرين است.


در گيل گمش بين النهرين، پهلوان را مى بينيم كه با يك دست يك شير را به هوا بلند كرده است. نكته جالب توجه اين جاست كه بينى گيل گمش اسپيدز كاملاً عقابى و اغراق شده طراحى شده است. همين تفاوت انجام تحقيقات مفصل را ضرورى مى كند.


شواهد نشان مى دهد كه فرم طراحى پهلوان اسپيدژى بدوى تر و ابتدايى تر از گيل گمش يافت شده در بين النهرين است. آرايش موهاى مجعد پهلوان بين النهرين در اين نقش ديده نمى شود و همه چيز از نقش بز تا شير و ساير ويژگى ها بسيار ساده تر از نوع طراحى در نقش بين النهرين به نظر مى رسد. تلاش براى يافتن نقوش ديگر درباره اين پهلوان اسپيدزادامه دارد.


كاوشگران اسطوره حماسى «گيل گمش» كه پادشاهى انسان و نيمه خدا بوده است را قديمى ترين اسطوره بشرى مى دانند. اين اسطوره در تمدن باستان بين النهرين شكل گرفته و تاكنون محققان، اسطوره اى از گيل گمش قديمى تر نيافته اند. گورستان باستانى اسپيدز كه يكى از شاهكارهاى بشرى در هزاره دوم و سوم قبل از ميلاد محسوب مى شود، در نزديكی شهر بزمان قرار گرفته است.


اين محوطه با تمدن باستانى «جيرفت» در يك دوره بوده و شواهد باستان شناسى نشان مى دهد كه اين محوطه با تمدن جيرفت ارتباط مستقيم داشته و تجارت و مراودات فرهنگى بين اين دو منطقه كاملاً جريان داشته است.


گيل گمش داستان حماسى پادشاه اوروك است كه به دليل اعمال ويژه اش، تا به امروز براى جهانيان باقى مانده است. او پادشاه بزرگ و قدرتمندى بود كه آسايش را براى مردمانش فراهم كرد. دور شهر ديوار عظيمى كشيد تا از گزند در امان باشد اما او همه چيز را از آن خود مى دانست. براى همين همه دختران در شب عروسى بايد به نزد او فرستاده مى شدند تا او كام گيرد.


او موجودى نيمه انسان و نيمه ايزد بود. قدرتمندترين و زورمندترين مرد. تا اين كه يك روز ايزد آسمان ناله هاى مردمان را شنيد كه از خودسرى هاى او به ستوه آمده بودند. او به ايزد بانوى پيكرساز و خردمند گله برد. ايزدان به فكر چاره افتادند. به اين نتيجه رسيدند كه براى او رقيبى قدرتمند بيافرينند. ايزد بانوى پيكرساز او را از خاك رس آفريد. او انكيدو است. از دل طبيعت برخاسته است و هيچ چيز از روابط جوامع شهرى نمى داند. لذات انسانى را نمى شناسد و با حيوانات در جنگل انبوه زندگى مى كند.
 
بالا