• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

توصیه‌های بهداشتی برای مسافران تابستانی

Fa.Sa

مدیر بخش پزشکی
تابستان زمان مناسبی برای مسافرت و گشت و گذار است و هر چه به روزهای پایانی این فصل نزدیک می‌شویم تعداد سفرها هم بیشتر می‌شود. بدون شک برای این‌که سفر به شما خوش بگذرد، اول از همه باید سالم و سلامت باشید.

جام جم سرا: مصرف غذاهای سالم، پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های ویروسی و باکتریایی و رعایت نکات ایمنی از جمله مواردی است که خاطره سفری خوب و به یادماندنی را برایتان رقم می‌زند.

احتمالا این روزها اصطلاح «بیماری‌های مسافرتی» را زیاد شنیده‌اید که هم تنوع زیادی دارند و هم بسیار شایعند. علت این بیماری‌ها متفاوت است. به عنوان مثال ممکن است به علت مصرف آب یا غذای آلوده بروز کند، بومی و محلی و خاص یک منطقه باشد یا به دلیل رعایت نکردن بهداشت شخصی ایجاد شود. این در حالی است که مصرف غذاهای سالم در طول سفر، شستن مداوم دست‌ها با آب و صابون و اطمینان از تمیز بودن محل خواب و همراه داشتن روبالشی و ملحفه‌های تمیز به منظور پیشگیری از گزش عنکبوت، ساس، کک و شپش مانع بروز بسیاری از مشکلات در طول سفر می‌شود.
توصیه اول؛ غذای سالم در رستوران سالم
بهترین توصیه برای حفظ سلامت در مسافرت، نرفتن به رستوران‌های بین راهی است. دکتر مسعود کیمیاگر، متخصص تغذیه و استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در گفت‌وگو با جام‌جم می‌گوید: بهترین غذاها آنهایی هستند که خشک باشند؛ مثل انواع کتلت و کوکو و مرغ بخارپز که به‌ صورت جداگانه در ظروف مخصوص دردار قرار داشته باشند و مخلفات آن مانند گوجه‌‌فرنگی، کاهو یا خیارشور هم به طور جداگانه در ظرف دیگری قرار داده شوند. البته توصیه می‌شود این غذاها را درون یخدان قرار دهید تا از فاسد شدنشان جلوگیری شود. در صورتی که اهل رستوران و غذای بیرون هستید باید به بهداشت رستورانی که انتخاب می‌‌کنید، توجه کنید و از تمیز بودن آن مطمئن شوید. دسته‌ای از موادغذایی مثلا ساندویچ کالباس و سوسیس و غذاهایی که زیاد سرخ می‌‌شوند مضر هستند و در هیچ رستورانی نباید مصرف شوند. همچنین تا حد امکان از خوردن خورش‌ها و کباب کوبیده و همبرگر خودداری کنید. چرا؟ پاسخ ساده است. انواع خورش را می‌توان چند بار گرم کرد و ماندگی و کهنگی آن بسختی قابل تشخیص است و کباب کوبیده و همبرگر بدون این‌که طعم نامطبوعی داشته باشند، می‌توانند از گوشت چند روز مانده و افزودنی‌های نامرغوب مثل چربی گوشت و نان کپک زده باشند که به وسیله ادویه‌ متنوع مزه دار شده‌اند. در این بین بهترین گزینه کباب برگ، شیشلیک و چنجه است که تقلب کمتری در تهیه و طبخ آن صورت می‌گیرد. از طرفی برخلاف تصور عموم همیشه نباید همراه غذا نوشیدنی مصرف کنیم، اما اگر اصرار به این عادت نادرست غذایی دارید آب یا دوغ بهترین نوشیدنی‌ است.
خریدهای فله‌ای ممنوع
بسیاری از خانواده‌ها از مشکلات رستوران‌های بین راهی باخبرند و به همین دلیل خودشان اقدام به خرید مواد اولیه و طبخ غذا می‌کنند، اما موضوعی که گاهی مغفول می‌ماند، اطمینان نداشتن از بهداشتی بودن و سلامت مواد اولیه است، چرا که در بسیاری مواقع این مواد غذایی مدت زمان زیادی خارج از یخچال نگهداری شده‌اند و مصرفشان می‌تواند باعث بروز مسمومیت‌ شدید شود. به گفته دکتر کیمیاگر مواد حاوی پروتئین، فسادپذیری بالایی دارند. بنابراین گوشت، مرغ، ماهی و تخم‌‏مرغ را باید فقط از فروشگاه‌های مجاز که زیر نظر سازمان دامپزشکی کشور هستند، بخرید. همچنین زمانی که بیرون از منزل کباب می‌‌پزید، از ظروف تمیز برای کباب‌ پخته استفاده کنید و هیچ وقت از ظروفی که در آنها گوشت خام قرار داشته و هنوز شسته نشده، برای قرار دادن کباب‌های پخته استفاده نکنید زیرا میکروب‌های گوشت خام چسبیده به ظرف باعث آلودگی کباب می‌شود.
لطفا جو زده نشوید
خیلی‌ها بر این باورند که چون غذاهای روستایی طبیعی‌ است پس سالم هم هست؛ اما اصلا این‌طور نیست، چرا که این محصولات می‌تواند شما را در معرض خطر ابتلا به بیماری‌هایی نظیر تب مالت، مشکلات عفونی، مسمومیت و بیماری‌های پوستی آلرژیک قرار دهد. پس هنگام سفر به مناطق محلی و روستاها از خوردن شیر تازه دوشیده شده از دام یا پنیر و کره و خامه و سرشیر و ماست محلی خودداری کنید. همچنین با دیدن چشمه‌های طبیعی و آب زلال جو زده نشوید چون ظاهر تمیز آب به هیچ‌وجه نشان‌دهنده سلامت آن نیست. در مواردی که دسترسی به آب معدنی یا آب سالم و مطمئن ندارید می‌توانید به ‌مدت پنج دقیقه آب را بجوشانید تا قابل مصرف شود. بد نیست بدانید استفاده از قرص‌‏های هالوژن (ماده ضد عفونی‌کننده آب که در داروخانه‌ها موجود است) طبق دستورالعمل آن به سالم سازی آب کمک می‌کند. اگر هم دنبال غذاهای محلی هستید برای یافتن رستوران‌های معتبر از افراد بومی راهنمایی بخواهید.
علائم اسهال مسافرتی
به گفته دکتر امیرحسین وکیلی مقدم، متخصص عفونی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران چند ساعت یا حتی چند روز بعد از صرف غذا یا آب آلوده علائم اسهال مسافرتی شروع می‌شود که در بچه‌ها با دل‌درد، حالت تهوع و استفراغ و گاهی تب همراه است. مهم‌ترین مشکلی هم که سلامت کودک را تهدید می‌کند، خطر کم‌آبی است. بنابراین در اولین فرصت ممکن به پزشک مراجعه کنید و در این فاصله به بیمار مایعات بدهید، اما از دادن خودسرانه هر نوع دارویی به بچه‌ها بپرهیزید.
لیموترش آری، گردو نه!
به گفته متخصصان تغذیه مصرف لیموترش و ماست، احتمال مسمومیت و گرما‌زدگی را در طول سفر کاهش می‌دهد، اما در مقابل، خرید و مصرف خوراکی‌های غیر بهداشتی کنار جاده‌ای مثل لواشک، آب زرشک، دل و جگر و گردوی تازه از فروشنده‌های دوره گرد سلامتتان را به خطر می‌اندازد. البته از آنجا که بچه‌ها سیستم گوارشی ضعیف‌تری دارند بیشتر از بزرگسالان در معرض خطر قرار می‌گیرند. در عین حال فراموش نکنید باکتری‌‌ای که بیماری اسهال مسافران را ایجاد می‌کند، از طریق آب یا غذای آلوده وارد بدن کودکان می‌شود. استفاده از دستشویی‌های بین راه، شستن دست‌ها با آب آلوده یا آشامیدن آب غیربهداشتی و غذا خوردن در رستوران‌های جاده‌ای و غیربهداشتی و آلوده همه از دلایل بروز این بیماری بویژه اسهال هنگام مسافرت هستند. علت این‌که بیماری در مسافرت رخ می‌دهد آن است که متاسفانه خانواده‌ها هنگام سفر کمتر به بهداشت کودکان اهمیت می‌دهند.
جادوی شستن دست‌ها

شستن‌ دست‌ها با آب و صابون بویژه بعد از دستشویی رفتن و قبل از غذا خوردن، می‌تواند تا 90درصد میزان ابتلا به اسهال مسافرتی را کاهش دهد. البته اشتباهی که ممکن است در رابطه با شستن دست‌هایتان انجام دهید زود آب کشیدن آنهاست، در حالی که شستن دست‌ها باید حداقل بیست ثانیه طول بکشد تا همه میکروب‌ها نابود شوند. استفاده از ژل‌های ضدعفونی هم گزینه مناسبی است؛ به شرطی که جایگزین شست‌وشوی دست با آب و صابون نشود و فقط در شرایط ضروری مورد استفاده قرار بگیرد. پس اگر به آب دسترسی ندارید سراغ این ژل‌ها بروید.
خطر دستشویی‌های بین‌راهی
گروهی از افراد معتقدند رفتن به دستشویی‌های بین‌راهی، احتمال ابتلا به عفونت‌های واژن را افزایش می‌دهد و گروه دیگری هم می‌گویند با رفتن به این دستشویی‌ها، دچار مشکلاتی مانند سوزش ادرار یا عفونت‌های قارچی شده‌اند. به همین دلیل یکی از دغدغه‌هایی که برای برخی خانم‌ها در طول سفر ایجاد می‌شود، استفاده از دستشویی‌های عمومی است که اتفاقا بیشترشان بهداشت مناسبی ندارند. به گفته دکتر طاهره افتخار، متخصص زنان و عضو هیات علمی دانشگاه علوم‌پزشکی تهران برخلاف باور بیشتر مردم، استفاده از دستشویی‌های بین‌راهی، بزرگ‌ترین و مهم‌ترین عامل افزایش ابتلا به عفونت‌های دستگاه تناسلی در خانم‌ها نیست و خود خانم‌ها ناخواسته در طول سفر شرایط ابتلا به این عفونت‌ها را فراهم می‌کنند. از آنجا که در طول سفر، مدت زمان زیادی در اتومبیل می‌نشینیم، امکان عرق کردن و ایجاد رطوبت و گرما در ناحیه تناسلی به وجود می‌‌آید.

پریسا اصولی / جام جم
 

Fa.Sa

مدیر بخش پزشکی
5 نکته مهم برای سفر سالم

وقتی تصمیم می‌گیرید کوله‌بار سفر را ببندید، به چه نکته‌هایی دقت می‌کنید؟ به وسیله سفر؟ هزینه سفر؟ محل اقامت؟ مدت اقامت؟ به همسفران‌تان؟ به هوا و نیازهای پوشاکی خود و خانواده؟ اما آیا به نحوه تغذیه خود و خانواده در مسیر سفر و مقصد هم فکر می‌کنید؟ به این که چه غذایی برای مسیر و چه غذاهایی برای مقصدتان مناسب است فکر می‌کنید یا هر غذایی که راحت‌تر بتوانید آماده کنید، همراه‌تان می‌برید؟

جام جم سرا: به نظرتان برای سفر سالم، چه خوراکی‌هایی می‌توان همراه برد و چه خوراکی‌هایی را نباید اصلا همراه‌تان ببرید؟
شیرینی سفر
مسیر سفر با خوردن تنقلات، بویژه تنقلات شیرین، بهتر و شیرین‌تر می‌شود. خوراکی‌های شیرین به دلیل گلوکزی که به مغز می‌رسانند، باعث افزایش تمرکز راننده و مانع​ خواب‌آلودگی او می‌شوند. بنابراین خطر تصادف ​کاهش پیدا می‌کند.
شیرینی بد: یک جعبه شیرینی، چند بسته شکلات، نوشابه، آبنبات و... همگی خوراکی‌های شیرینی است که باعث تامین همان گلوکز مورد نیاز می‌شود. خرید و بردن آنها هم آسان است، اما چند ایراد مهم دارد؛ اول این‌که احتمال فاسد شدن این خوراکی‌ها در مسیر سفر​بویژه اگر با خودروی شخصی، عمومی یا قطار سفر می‌کنید، زیاد است، دوم این‌که به‌طور متوسط هر عدد شکلات حاوی 24 تا 31 گرم شکر است. این میزان شکر باعث افزایش میزان قند خون به طور ناگهانی و کاهش آن سریع‌تر از حد معمول می‌شود و سوم این‌که زمینه‌ساز اضافه‌وزن است. بنابراین باید از منبع بهتری گلوکز مغز را تامین کرد.
635452975058795848.jpg

شیرینی خوب: موز بهترین گزینه است. به این دلیل که امکان آسیب دیدن ترکیب‌های آن ناشی از گرما کمتر از میوه‌های دیگر است. دوم این‌که خوردن آن آسان است. هر عدد موز متوسط حاوی 105 کیلوکالری انرژی و سرشار از ویتامین C، پتاسیم و فیبر است. میزان گلوکز دریافتی از هر عدد موز مناسب است و تجزیه آن نیز تدریجی انجام می‌گیرد. بنابراین برای مدتی طولانی گلوکز مورد نیاز مغز تامین می‌شود. پرتقال و نارنگی شیرین هم گزینه‌های خوبی برای تامین گلوکز مورد نیاز در طول سفر هستند.
گوشت سفر
عضله‌ها نیاز به پروتئین دارند تا بتوانند به خوبی تحمل نشستن طولانی در خودرو، قطار یا حتی هواپیما را داشته باشند. درباره هواپیما که معمولا در طول سفر از شما پذیرایی خواهد شد، اما اگر با قطار یا خودروی شخصی سفر می‌کنید، وضع طور دیگری است.
پروتئین بد: همراه بردن انواع ساندویچ‌هایی که از مواد پروتئینی تهیه شده بد نیست، اما نگهداری آنها سخت است. برای مثال کتلت، شامی، گوشت چرخ‌کرده، کوفته و... همگی از خوراکی‌های ساندویچی خوب برای مسیر سفر هستند، اما امکان خراب‌شدن آنها در مسیر سفر زیاد است؛ بویژه اگر آنها را داخل یخدان نگذارید. دلیل آن نیز روغن موجود در این خوراکی‌هاست. بنابراین باید منابع پروتئینی سالمی برای این منظور انتخاب کنید.
پروتئین خوب: ابتدا این نکته را توضیح بدهیم که تخم‌مرغ پخته هم نباید درمعرض گرمای زیاد قرار گیرد، اما تحمل آن در مقابل دما بیش از خوراکی‌هایی است که به آن اشاره شد. بنابراین برای آذوقه سفر، به تعداد نفرات خانواده تخم‌مرغ آب‌پز همراه‌تان ببرید. هر عدد از این خوراکی 70 کیلوکالری انرژی دارد. از سوی دیگر، یکی از بهترین منابع پروتئینی است و نیاز بدن به این ماده ضروری را تامین می‌کند. هر عدد تخم‌مرغ حاوی 13 ویتامین ضروری، آنتی‌اکسیدان و مواد ‌معدنی است. تخم‌مرغ نیاز عضله‌ها به پروتئین را تامین می‌کند و مانع​ خستگی ماهیچه‌ها در سفر می‌شود. مواد معدنی موجود در آن نیز همین اثر را دارند.
آشامیدنی سفر
یکی از نیازهای ضروری در مسیر سفر، آب آشامیدنی سالم است. برای آن​که در سفر دچار مشکل نشوید، حتما یک بسته شش‌تایی آب معدنی همراه‌تان ببرید و درباره همراه بردن آب معدنی به چند نکته دقت کنید:
گرم نشود: تغییر دما اگر خیلی زیاد باشد، روی ترکیب‌های داخل آب معدنی تاثیر منفی می‌گذارد. پس بطری‌های آب را در جای مناسب قرار دهید. از قرار دادن آنها پشت شیشه عقب خودرو و گوشه‌های صندوق عقب که گرم است، خودداری کنید.
635452992758051906.jpg

دور از بوها: بعد از بازکردن در بطری، آن را دوباره در صندوق عقب نگذارید. به این دلیل که اولا ممکن است از مواد بودار و نامناسبی که در صندوق عقب ماشین دارید، بو بگیرد. برای مثال از روغن موتوری که برای اطمینان همراه‌تان می‌برید و ثانیا ممکن است در آن باز شود و وسایل‌تان را خیس کند.
یخ نزند: برای همراه بردن آب معدنی و نوشیدن آب خنک، از شب قبل، بطری را داخل فریزر یا جایخی یخچال منزل نگذارید. این کار باعث ورود مواد پلاستیکی از بطری به داخل آب می‌شود و آب را آلوده می‌کند.
نمک سفر
اگر تا پیش از این خوردن نمک را به طور کلی ممنوع می‌دانستند، اما درحال حاضر این عقیده تغییر کرده است. باید مقداری نمک از منابع مفید در برنامه‌‌ غذایی فرد وجود داشته باشد تا فشار خون متعادل شده و از طرفی عملکرد پمپ سدیم ـ پتاسیم نیز تنظیم شود.
​نمک بد: البته خوردن چیپس، پفک و خوراکی‌هایی شبیه​ آنها لذت‌بخش است، اما این منابع حاوی نمک خوب نیستند. ضمن آن‌که میزان چربی موجود دراین تنقلات نیز مناسب و متعادل نیست. در نهایت این‌که همراه بردن این خوراکی‌ها به دلیل چربی‌شان باعث آسیب به ساختار آنها و به اصطلاح تند شدن‌‌شان می‌شود.
635452975082531197.jpg

نمک خوب: بهترین منبع دریافت نمک، مصرف موادغذایی با کمی سدیم طبیعی است، اما علاوه بر آن خوردن کمی آجیل بوداده و مغزکرده نیز مناسب است. آجیل‌ها که انواع تند آنها هم وجود دارد، انتخاب مناسبی برای تامین نمک مورد نیاز بدن هستند. البته به دلیل کالری و نمک‌شان باید در خوردن‌شان محتاط بود، اما خوردن یک مشت از مخلوط آجیل‌ها مناسب است. در طول روز می‌توانید حدود 50 عدد مغز دانه بخورید. اگر کالری هرکدام را به‌طور متوسط هفت کیلوکالری محاسبه کنید، میزان کالری دریافتی 350 کیلوکالری است. به این ترتیب بخش مهمی از کالری مورد نیاز روزانه را دریافت کرده‌اید.

سبزی سفر

اصطلاح «آب به آب شدن» را شنیده‌اید؟ این اصطلاح را زمانی به کار می‌برند که به دلیل سفر، وضع خواب، استراحت و تغذیه فرد به هم می‌ریزد و دچار مشکلات متعدد گوارشی و به‌هم‌خوردن تعادل خواب و استراحتش می‌شود. یکی از مشکلات سفر که باید از همان لحظه حرکت حواس‌مان به آن باشد، مساله یبوست و فراموش کردن مصرف میوه و سبزی است. برای این‌که یادمان نرود از این خوراکی‌ها میل کنیم، باید چه کار کرد؟
635452975009463554.jpg

سبزی بد: خریدن انواع میوه و سبزی آماده برای مصرف، منظور همان‌هایی که ادعا دارند میوه یا سبزی مورد نظر شسته شده و ضدعفونی است، توصیه نمی‌شود. این خوراکی‌ها بویژه در فصل تابستان نیاز به شست‌وشوی دقیق و کامل خانگی دارند. علاوه بر آن خوردن سبزی در رستوران، داخل ساندویچ و... به‌هیچ‌وجه توصیه نمی‌شود.
سبزی خوب: درست است که گردش و تفریح وقت پاک‌کردن و شستن سبزی نیست، اما می‌توانید میوه را جایگزین سبزی کنید. برای این کار از منزل به اندازه نیاز مسیر سفر میوه ببرید و وقتی به مقصد رسیدید، سراغ میوه‌‌های ویژه همان شهر بروید. به این ترتیب دردسری برای خرید میوه ندارید و کافی است هر شب هنگام برگشتن به محل اقامت، کمی میوه بخرید. مصرف میوه مانع​ بروز یبوست و مشکلات احتمالی بعد از آن می‌شود. (ضمیمه سیب)

مهتاب خسروشاهی کارشناس​علوم​و​صنایع​غذایی



 
بالا