• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

خوشه پروانه یا M6

Maryam

متخصص بخش ادبیات
M6 یا خوشه ی پروانه ، یک خوشه ی ستاره ای باز در صورت فلکی کژدم (عقرب) است که به دلیل شباهت زیاد این خوشه به پروانه به این نام شناخته شده است.
...
ستاره شناسی به نام جیووانی باتیستا ، اولین کسی بود که وجود این خوشه را در سال 1654 به ثبت رساند. اگرچه ، رابرت برنهام عنوان کرده که در قرن 1، بطلیموس ممکن است آن را با چشم غیر مسلح و هنگام رصد خوشه همسایه آن (که به نام خوشه بطلیموس یا M7 معروف است) مشاهده کرده باشد. بطلیموس از خوشه پروانه به عنوان ابر کوچک یاد کرده است.

خوشه پروانه در سال 1764 توسط چارلز مسیه با نام M6 فهرست شد. ستاره های روشن این خوشه ستاره ای ، داغ و آبی رنگ و ازستاره های نوع B می باشند. اما روشن ترین ستاره ی این خوشه ، غول ستاره ای نارنجی رنگ نوع K به نام BM Scorpii می باشد که به دلیل تضاد شدید با همسایگان آبی رنگش ، به خوبی تشخیص داده می شود.

BM Scorpii در گروه ستاره های متغیر قرار گرفته است به طوری که قدر ظاهری این ستاره از 5/5 به 7.0 تغییر می کند. فاصله خوشه M6 تا زمین در سالهای مختلف ، با مقادیر متفاوتی برآورد شده است اما به طور متوسط این خوشه 2000 سال نوری تا زمین فاصله دارد ، با این حساب ، تصویری که ما هم اکنون از خوشه پروانه مشاهده می کنیم ، تصویر 2000 سال گذشته ی این خوشه می باشد !! . قطر خوشه ستاره ای پروانه در حدود 12 سال نوری می باشد.

خوشه ستاره ای پروانه ، با قدر ظاهری 4.2 و عمری در حدود 100 میلیون سال ، در ناحیه دم صورت فلکی کژدم (عقرب واقع شده است).

مترجم: کیانوش محسنی

-------------------------------------------------

Messier 6
The Butterfly Cluster or M6
NGC 6405

The Butterfly Cluster (cataloged as or M6, and as NGC 6405) is an open cluster of stars in the constellation of Scorpius. Its name derives from the vague resemblance of its shape to a butterfly.

The first astronomer to record the Butterfly Cluster's existence was Giovanni Battista Hodierna in 1654. However, Robert Burnham, Jr has proposed that the 1st century astronomer Ptolemy may have seen it with the naked eye while observing its neighbor the Ptolemy Cluster (M7). Charles Messier catalogued the cluster as M6 in 1764. It was not till the 20th century that star counts, distance, and other properties were measured.

Most of the bright stars in this cluster are hot, blue B type stars but the brightest member is a K type orange giant star, BM Scorpii, which contrasts sharply with its blue neighbours in photographs. BM Scorpii, is classed as a semiregular variable star, its brightness varying from magnitude +5.5 to magnitude +7.0.

Estimates of the Butterfly Cluster's distance have varied over the years, with a mean value of around 2,000 light years, giving it a spatial dimension of some 12 light years. Modern measurements show its total visual brightness to be magnitude 4.2.


From Wikipedia, the free encyclopedia


308176_286255648052897_185730404772089_1255126_1821963556_n.jpg
 

rahnama

پدر ایران انجمن
مریم خانم :گل: علاقه شما به ستاره شناسی قابل تقدیر است:گل:
علم ستاره شناسی




دید کلی

ستاره شناسی چیست؟ آیا آن را می‌توان شاخه‌ای از علوم قرار داد یا بیشتر به فلسفه نزدیک است؟ شاید امروزه ستاره شناسی بخشی از علوم هستند که کاربردهای مستقیمی چون علوم پزشکی و یا مهندسی ندارند) باشد، اما بی گمان در گذشته چنین نبوده است. امروزه ستاره شناسی را بخشی از علوم در نظر می‌گیرند که به مطالعه و درک پدیده‌های آسمانی می‌پردازد.

درک پدیده‌های آسمانی ، بخشی از تلاش سیری ناپذیر انسان در راه درک و شناخت نظم حاکم بر تمام طبیعت چه نقشی در زندگی بشر دارد، بحثی است که، شاید هرگز نتوان پاسخی عینی و مستقیم برای آن یافت. چرا که شاید پاسخ این سؤال خیلی شخصی باشد، اما آنچه مهم است، پاکی ، عظمت و دست نخوردگی اجرام بزرگ و دور دست عالم است که آن قدر وسوسه انگیزند که هر کسی را به مطاله خود فرا می‌خوانند و ستاره شناسی حاصل این فراخوان بزرگ است.



button_anim_polar_01.jpg




تعریف و ارتباط با علوم دیگر

اگر به دنبال یک تعریف مشخص از ستاره شناسی نوین باشیم، می‌توان آن را چنین بیان کرد؛ مطالعه موضع ، ساختار و چگونگی تحول (از آغاز تا پایان) اجرام آسمانی. در این زمینه ، علومی به کمک ستاره شناسی می‌آیند که هر یک پاسخگوی بخشی از پرسشهای این علم هستند. فیزیک بخش عمده‌ای از مشکلات ستاره شناسان را برطرف کنند، شیمی ، ریاضیات و مکانیک نیز از جمله علومی هستند که ارزشهای فراوانی برای ستاره شناسی و ستاره شناسان دارند. در سالهای اخیر حتی علمی مانند زیست شناسی به کمک ستاره شناسی آمده است و بحث موجودات برون زمینی ، مسأله پیدایش حیات و نیز امکان زندگی در دیگر کرات آسمانی ، رابطه روز افزون این دو علم را طلب می‌کند.

سایر علوم ، بخصوص علوم کاربردی (مانند شاخه‌های گوناگون مهندسی) نیز بحث فضاپیماها ، تلسکوپهای زمینی و فضایی غول پیکر را تکمیل می‌کند و از این طریق در گسترش ستاره شناسی قدم بر می‌دارد. رابطه ستاره شناسی و سایر علوم را در ادامه این سلسله مباحث و به تدریج متوجه خواهید شد و بی گمان در ادامه مسیر ستاره شناسی حتما متوجه می‌شوید که در هیچ حالتی قادر به حذف ارتباط یک یا چند رشته از علوم دیگر با ستاره شناسی نخواهید شد.



hubble-space-telescope.jpg
تلسکوپ فضایی هابل



اهداف و سرانجام

اکنون می‌دانید که ستاره شناسی چه هدفی را پیش رو دارد، شناخت اجرام آسمانی. اما سوال اساسی که بسیاری از افراد در ذهن دارند این است که آیا عاقبت ستاره شناسی ، تنها برآوردن نیازهای درونی و حسی افراد را در بر دارد یا آنکه ، فواید دیگری از این علم پر هزینه ، عاید جوامع بشری می‌شود؟ پاسخ دادن به پرسش فوق کار چندان ساده ای نیست. چرا که نیاز به داشتن اطلاعات جامع از علوم مختلف دارد. اما آنچه را که می‌توان بطور حتم و یقین بیان کرد، خدماتی است که ستاره شناسی به فیزیک ارائه کرده است.

اگر فیزیک را به دو بخش فیزیک کلاسیک و فیزیک نوین تقسیم بندی کنیم، برای هر بخش یک مفهوم و یک قانون اساسی می‌توان نام برد. در بخش فیزیک کلاسیک ، قوانین مکانیک نیوتن و در بخش فیزیک مدرن ، قوانین انیشتین (نسبیت خاص و عام) حاکمیت بی رقیبی دارند. در هر دو مورد (قوانین مکانیک نیوتنی و قوانین نسبیتی) بخشی از اثبات قوانین مذکور به عهده ستاره شناسی بوده است.

یعنی قسمتی از قوانین فوق با استفاده از رصدهای نجومی اثبات شده است (اثبات نجومی هر دو قانون را در درسهای آینده ذکر می‌کنیم.) از دیگر خدمات اخترشناسی می‌توان به بحث پیدایش حیات روی زمین اشاره کرد، اینکه آیا بطور کلی حیات سیاره ما زمین منشا آسمانی پاسخگویی آن خواهد پرداخت و کاربردهای دیگر خواهید کرد.



aristarchus1.jpg
آریستارخوس



ستاره شناس کسیت و چه وظایفی دارد؟

ستاره شناسی را شناختیم، شاید ستاره شناسی تنها علمی باشد که هنوز می‌توان دو بخش حرفه‌ای و آماتور در آن فعالیت کرد. افراد آماتور ، کسانی هستند که بر حسب علاقه به این علم زیبا می‌پردازند و البته تحصیلات عالیه و شغل اصلی آنها در زمینه ستاره شناسی نیست، چنین افرادی در تاریخ نجوم زیاد بوده و هستند. سوزن بان قطار ، پزشک ، رمان نویس ، مدرس علوم دینی ، زمین شناس ، میکروبیولوژیست و ... ، اینها شغل بعضی از افرادی است که به نجوم آماتوری به عنوان یک سرگرمی علمی جدی روی آورده‌اند و پیشرفتهای فراوانی هم در این علم داشته‌اند. و اما ستاره شناس حرفه‌ای کسی است که تحصیلات دانشگاهی او در زمینه شاخه‌های مختلف ستاره شناسی است و به ستاره شناسی به عنوان یک شغل نگاه می‌کند.
ارتباط ستاره شناسی حرفه‌ای و آماتوری

رابطه ستاره شناسی حرفه‌ای وآماتوری نیز در خور توجه است، در ابتدا برای بسیاری این گمان بوجود می‌آید که ستاره شناسی آماتوری ، مغلوب ستاره شناسی حرفه‌ای است و هیچ کاری وجود ندارد، در حالی که قضیه چیز دیگری است. یعنی حیطه فعالیت این دو گروه کاملا از هم جداست و به عبارتی ستاره شناسان آماتور و حرفه‌ای بطور ضمنی باهم در مورد نوع عملکردشان به توافق رسیده‌اند.

بسیاری از دنباله دارها ، سیارکها ، ستارگان انفجاری جدید (نواخترها و ابرنواخترها) توسط ستاره شناسان آماتور کشف شده‌اند. در حالی که این نوع اکتشافات در بخش ستاره شناسی حرفه‌ای یا اصلا انجام نمی‌شود و یا اگر انجام شود کاملا تصادفی است.
 
بالا