راههاي كاهش مصرف سوخت خودرو
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]با توجه به سهميهبندي بنزين و افزايش قيمت آن در سال جاري آگاهي از راههايي جهت كاهش مصرف سوخت خودرو براي رانندگان ميتواند مفيد باشد تا هم در ميزان مصرفي بنزين صرفهجويي شود و هم هزينه مصرف سوخت خودرو كاهش يابد. براي پيدا كردن راههاي صرفهجويي در مصرف سوخت ابتدا بايد عوامل مؤثري بر مصرف سوخت را شناسايي كرد. اين عوامل شامل عوامل محيطي – نحوه رانندگي – خودرو و موتور خودرو ميباشد.
1. عوامل محيطي: تأثير عوامل محيطي بر مصرف سوخت اجتنابناپذير است مانند دماي هوا – درصد بصورت هوا درصد گازهاي موجود در هوا و ارتفاع از سطح دريا (فشار هوا)
2. نحوه رانندگي ميتواند در مصرف سوخت خودرو بسيار مؤثر و گاه تا 30 درصد اختلاف بين مصرف سوخت در بهترين و بدترين نحوه رانندگي را مشاهده ميشود. توجه به ترافيك و برنامهريزي جهت انتخاب مسير صحيح ودوری از ترافيك و خيابانهاي شلوغ – شروع حركت با شتابگيري كم و رانندگي ملايم و پرهیزاز هيجان ورانندگی با سرعت مناسب استفاده صحيح از كلاچ و دنده مناسب در هر سرعت و انتخاب دور موتور صحيح رانندگي يا سرعت كم دور موتور پايين.
به اين مسئله توجه داشته باشيد كه مطالعه نمودار قدرت – گشتاور – مصرف سوخت و دور موتور ميتواند به انتخاب صحيح دور موتور بسته به شرایط خودرو كمك كند مسئلهاي كه متأسفانه در ايران به هيچوجه مورد توجه نيست و بهتر است بگوييم اكثر مهندسان مكانيك هم از آن بياطلاعند چه رسد به عامه مردم. در نمودار قدرت – گشتاور – مصرف سوخت و در موتور يك موتور نقاط ماكزيمم و مينيمم قدرت و گشتاور و مصرف سوخت با توجه به دور موتور موتور مشخص شده است به طور مثال در جايي كه گشتاور بيشترين مقدار است مصرف سوخت در مينيمم قرار دارد كه در غالب موتورهاي بنزيني خودروها در محدوده مياني دور موتور (بين RPM2500 تا RPM3500) قرار دارد يعني مثلاً اگر حداكثر گشتاور موتوري در دور RPM3000 باشد مصرف سوخت اين موتور در اين دور از مصرف سوخت آن موتور در ديگر دورها پايينتر ميباشد با توجه به اين مسئله راننده ميتوانند با سرعت مناسبي و انتخاب دندهي صحيحتر هم در مصرف سوخت صرفهجويي كند و هم به موتور كمتر فشار وارد كرد و خرابي آن را كمتر كند و همچنين با نگهداري دور موتور در اين محدوده حداقل تعويض دنده و امكان شتابگيري بهتر را فراهم كند.
رانندگي توأم با هيجان و بالا بردن دور موتور تا مرز مجاز و فراتر از آن علاوه بر افزايش قابل توجه در مصرف سوخت عمر موتور را كاهش داده و خرابي آنرا زياد ميكند.
3. خودرو: تنظيم به موقع باد لاستيكها و استفاده از لاستيكهاي مناسب و عدم استفاده از لاستيكهايي با عرض زياد و همچنين استفاده از رينگ هاي سبك وزن ميتواند در مصرف سوخت خودرو مفيد باشد تنظيم باد چرخها هر ماه و به محض تغيير فصل و تغييرات قابل توجه دماي هوا و تعويض لاستيكهاي صاف با لاستيك نو البته استفاده از لاستيكهاي با عرض و طول و ضخامت مناسب خودرو و به توصيه سازنده نيز در مصرف سوخت تأثيرگذار ميباشد. لاستيكهاي عريض بدليل افزايش مقاومت در مقابل باد خودرو و مصرف سوخت را بالا ميبرند.
استفاده از باربند سقف خودرو و خارج كردن باربند در مواقعي كه نياز به استفاده از آن نيست. عدم استفاده از بارگيرها و فلابها و قطعات تزييني كه موجب افزايش مقاومت در مقابل باد ميشوند، بستن پنجرهها در مواقعي كه نياز نيست و استفاده از كولر در مواقع مورد نياز در مصرف سوخت مؤثر هستند.
همچنين تنظيم به موقع فرمان و بازديد سيستم تعليق و عدم حمل بارهاي غيرضروري بدليل كاهش وزن خودرو نيز توصيه ميشود.
4. موتور:
1.تعويض به موقع صافي هوا يا تميز كردن آن كه با فشار هوا
2.تنظيم موتور تنظيم دلكو و كاربراتور
3.تميز كردن وفیلرگیری شمعها و تعويض بموقع آنها و استفاده از شمعهاي با كيفيت بالا و مناسب هر موتور به توصيه سازنده و همچنين تعويض به موقع ********** بنزين و تمیز كردن و سرويس كاربراتور.
4.استفاده از روغن موتور مناسب و تعويض به موقع آن و همچنين تعويض به موقع ********** روغن و استفاده از مكملهاي روغن و بنزين ميتواند به صرفجويي در مصرف بنزين و كاهش آلودگي توليد موتور و همچنين كاهش خرابي و هزينههاي تعمير و نگهداري موتور کمک کند.