شب اداري كودكم، برايم يك دغدغه است
پرسش: بچه ام مرحله پوشك پوشي را پشتسر گذاشته است وليكن گاهگاهي مواجه با مشكل شباداري ميشود. ميخواستم بدانم كه كم و كيف اين مسئله چگونه است ؟
نكته مهم : واقعيت اين است كه اين مشكل آشكارا در بين كودكان شايع است چون آمار و ارقام مرتبط گوياي اين امر است كه تقريباً 20% كودكان پنج سال از اين مشكل رنج برده و اين ميزان در كودكان هشت ساله 10% است . پس اين ميزان از شيوع مشكل ، نبايد چندان دغدغه آفرين باشد. گذشته از اين، اين مسئله در اثر گذشت زمان خودبهخود برطرف ميشود . به هر صورت، اين مشكل از نارسايي سيستم مثانه كودك ناشي شده و اين دوره را ميتوان با اعمال راهكارهاي زير سريعتر پشت سر گذاشت.
راهكارهاي پيشنهادي
1-چنانچه كودك كمتر از پنجسال داشته باشد چون در اين مقطع سني خوابش سنگين است، جهت رفع اين مشكل، ميتوان از شورتهاي يكبارمصرف استفاده كرد. از سويي ديگر ، جهت كسب نتايج بهتر، اولاً لازم است كه مادر حساسيت چنداني در اين رابطه از خود نشان نداده و در ثاني كار پوشيدن اين نوع شورت را به عهده كودك گذاشته و تنها به كار بچه نظارت كرده و خونسردي خود راحفظ كند.
2- چنانچه كودك مبتلا به شب ادراري بيش از پنج سال داشته باشد در آن صورت، جهت ريشهيابي به نزديك متخصص كودك برده شود. چون اين مسئله ميتواند مرتبط با كاستيهاي هورموني باشد و اگر اين نوع عوامل در اين مسئله نقشآفرين باشند در آن صورت، بايد گفت كه موردي براي نگراني وجود ندارد چون متخصص ميتواند با تجويز اسپري خاصي اين مشكل را برطرف سازد.
3-واقعيت اين است كه كودك مبتلا به اين مشكل، خود از اين بابت ناراحت و نگران است بنابراين اولين وظيفه شما اين است كه احساسات كودك را درك كرده و با وي همدلي كنيد چون از طريق همدلي و همراهي راحتتر ميتوانيد بر اين مسئله پيروز شويد. به هر صورت، فرد بايد در ساعات پايان روز از ميزان مايعات مصرفي خود كاسته و پيش از خوابيدن ، دست كم دوبار دستشويي برود. همينطور، مادر نيز بايد در اين رابطه با فرزندش همراه شده و با روشن گذاشتن لامپي، راحت تر در دل شب كودكش را به طرف دستشويي جهت تخليه مثانه هدايت كند. به علاوه، جهت مقابله با هر واقعه اتفاقي و ناخواسته، كودك بايد به زيرپوشهاي تازه دسترسي داشته باشد. همين طور، ميتوان جهت جلوگيري از خيس شدن تشك از يك كاور پلاستيكي استفاده كرد. لازم به ذكر است كه جهت كسب نتيجه بهتر و كوتاه تر كردن اين دوره ، بايد انجام اين كارها عمدتاً به عهده كودك باشد تا سريعتر مشكلش را برطرف سازد.
4- چنانچه كودك بيش از پنج سال داشته و در عين حال از نارساييهاي فيزيكي مرتبط با اين مسئله نيز رنج نبرده و شديداً مايل است كه به هر طريق ممكن اين مشكل را برطرف سازد. در آن صورت، بهتر است كه از يك دستگاه آلارميكه حاوي يك بالشتك و زنگ است استفاده شود. كاركرد اين دستگاه بدين شكل است كه پيش از واقع شدن شب ادراري، كودك را از خواب بلند كرده و او را راهي دستشويي ميكند. لازم به ذكر است كه نياز به اين دستگاه هشداردهنده كوتاه مدت ميباشد چون اين وسيله سبب ميشود كه كودك خود به خود در برابر پرشدن مثانهاش حساس شده و بدين شكل درصدد تخليه آن برآيد.
5- و دست آخر اينكه ، جهت كسب نتيجه بهتر بايد خانواده بيش از اندازه نسبت به اين مشكل حساس نباشد چون حساسيت مرضي سبب ميشود كه دوره اين مشكل طولاني شود، چون بزرگ شدن كودك آشكارا زمانبر است ، پس نبايد عجول بود.