• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

شهرستان آباده

neda_omid

متخصص بخش گردشگری
قدمت آباده به بيش از هزار سال می رسد. با توجه به آثار تاريخی باقی مانده در اين منطقه؛ آباده در بين چهار مركز جمعيتی و فرهنگی شيراز، كرمان، يزد و اصفهان قرار گرفته و علت وجودی آن با توجه به موقعيت راه های ارتباطی منطقه قابل توجيه است. در دوره قاجاريه آباده منطقه بين راهی و محل استراحت كاروانيان بوده است. آباده مركز جذب افراد روستايی و ايلاتی است كه در سال های اخير به آن روی آورده بيش‌تر از راه كارگری و دست فروشی و مانند آن زندگی می‌كنند. بيش‌تر نهادهای دولتی در آباده شعبه و دفتر دارند و شمار بسياری از ساكنان شهر و وابسته‌گان آنان در استخدام دولت اند و بقيه جمعيت شهر را كارگران كارخانه ها و دارند گان مشاغل آزاد و دام داران و كشاورزان تشكيل می دهند.
صنايع دستی مختلفی در شهرستان آباده رواج دارد که منبت کاری و کنده کاری از مهم ترين و مشهورترين اين صنايع هستند. گيوه دوزی، قالی بافی، پارچه بافی پنبه ای، جاجيم بافی و گليم بافی نيز در اين شهرستان رواج دارد و از اهميت زيادی برخوردار است. بيش تر بافته های داری منطقه توسط زنان و دختران و در کارگاه های خانگی توليد می شوند حال آن که صنايع دستی چون کنده کاری روی چوب و منبت کاری، در کارگاه های توليد صنايع دستی و بيش تر توسط مردان تهيه می شوند.
قالی‌‌های آباده از قديمی ترين قالی‌های فارس است. ريشه‌های تار اين قالی ها از نخ پنبه‌ای است و در برخی از آن ها به ندرت، از پشم نيز استفاده می شود. در مجموع، قالی های آباده دارای كيفيت ارزشمندی نيستند ولی نبايد منكر جذابيت قطعی آن‌ها شد. نقش اين قالی ها اساساً مبتنی بر نقش ظل السلطانی است كه در روی زمينه چنان تكرار شده كه يک شبكه تيره از اسليمی ‌ها را به وجود آورده است. رنگ آن نيز بيش تر بلوطی تيره است و در زمينه كرم رنگ به خوبی خود را نشان می ‌دهد. در مورد رنگ بايد گفت كه همه آن ها بنياد گياهی دارند. رنگ‌های بلوطی تيره و زرد پر رنگ از اولويت مشخصی برخوردارند كه يادآور قالی ‌های ناحيه مجاورآن، يعنی قالی‌های بختياری هستند.
 

neda_omid

متخصص بخش گردشگری
مکان های دیدنی و تاریخی

شهرستان آباده از جاذبه های طبيعی و مکان های تاريخی قابل توجهی برخوردار است. کاخ ساسانی و مسجد ايزدخواست‌ از جمله بناهايی هستند که قدمت آن‌ها به دوران باستانی ايران باز می گردند.
 

neda_omid

متخصص بخش گردشگری
صنايع و معادن

شهرستان آباده دارای كارخانه‌های متعدد سنگ‌ساختمانی از قبيل : سنگ، آجر، گچ، بلوك، موزاييك و نيز مواد غذايي مانند نان، رشته، شير، لبنيات و صنايع نساجی مانند پارچه نخ، چرم، جوراب و امثال آن است. كان‌ها و معادن اين شهرستان بيش تر سنگ های ساختمانی هستند. در پيرامون شهر آباده به ويژه در كوهستان های شمالی آن سنگ های مرمر در رنگ های گوناگون و سنگ های ساختمانی بسيار خوبی وجود دارد. در كوه های چهل چشمه در شمال آباده معدن خاك نسوز و در كوه های شرق خاك چينی وجود دارد كه از آن ها بهره برداری می شود. از نظر بازرگانی منطقه نفوذ شهر آباده، از حوزه اداری آن وسيع تر است. اين شهر به علت دور بودن از شهرهای بزرگ اطراف، يعنی اصفهان، شيراز، يزد، در واقع بزرگ ترين مركز جمعيت در شمال استان فارس به حساب می آيد و مصنوعات خارجی مورد نياز اين منطقه وسيع از راه آباده پخش می شود. انواع محصولات كشاورزی و دامی و صنايع دستی و سنتی اين منطقه از طريق آباده به خارج صادر می‌شود. وجود كارخانه‌هاي متعدد سنگ های ساختمانی و صنايع غذايی و صنايع نساجی در اين منطقه سبب رونق بازرگانی و داد و ستد در اين ناحيه شده است. امروزه مهم ترين واحدهای اقتصادی، توليدی، بازرگانی و باربری در اين منطقه متمركز شده و اين شهرستان اكنون نه فقط محلی برای پخش محصولات محلی و خارجی است بلكه عمده ترين مركز صادرات فرآورده ها و محصولات صنعتی محلی نيز به شمار می آيد.
 

neda_omid

متخصص بخش گردشگری
کشاورزی و دام داری

به سبب عدم وجود رودخانه پر آب در شهرستان آباده، آب كشاورزی از قنات ها و چاه های ژرف به دست می آيد. عمده ترين محصولات كشاورزی اين شهرستان عبارتند از : گندم، جو، بنشن، تره بار، زرد آلو، بادام، انگور، توت و يک گونه آلوی محلی به نام آلو بخارا. انگور و زرد آلوی آباده بسيار مشهور است و آنقوزه، ‌كاسنی، شيرين بيان و گون كتيرا نيز از گياهان صنعتی و دارويی منطقه‌است. دام‌و‌فرآورده های دامی از توليدات بخش دام‌داری در شهرستان آباده محسوب می شوند.
 

neda_omid

متخصص بخش گردشگری
مشخصات جغرافيايي

مركز اين شهرستان آباده است كه در 52 درجه و 38 دقيقه درازا و 31 درجه و 9 دقيقه پهنای جغرافيايی و بلندی 2005 متری از سطح دريا واقع است. شهرستان آباده يكی از شهرستان های استان فارس است كه از شمال با استان اصفهان، از شرق با استان های يزد و كرمان، ازغرب با شهرستان سميرم و از جنوب با شهرستان شيراز هم مرز است. آب و هوای شهرستان آباده در بخش شرقی گرم و در بخش غربی به علت نزديكی با كوهستان دنا سرد است. شهرستان آباده در سرشماری سال 1375 تعداد 111220 نفر جمعيت داشته است. مردم اين شهرستان آريايی نژاد و مسلمان هستند.
مسيرهاي دسترسي به اين منطقه عبارتند از:
- راه اصلی اصفهان – شيراز كه از آباده می گذرد.
- راهی كه مركز شهرستان را در آبادی سورمق از بخش ابر كوه به يزد و كرمان
می‌رود.
- راهی كه از اقليد به مركز شهرستان آباده و به سر حد چهار‌دانگه و استان كهگيلويه و بوير احمد می رسد.
- راهی كه از شهر آباده به سميرم و از آن جا به اصفهان می‌رود.
- راهی كه همه آبادی‌های اين شهرستان را به يک ديگر و نيز به شهر آباده متصل كرده است.
 

neda_omid

متخصص بخش گردشگری
وجه تسميه و پيشينه تاريخي

قدمت آباده به بيش از هزار سال می رسد. آباده را قبايل گرجه‌ای و پرندی بنا كردند، اما اهميت و اعتبار آن به دوره كريم خان زند باز می گردد و ظاهرا به دستور او بود كه اين شهر آباده ناميده شد. آثار قلعه های قديمی مانند قلعه كهنه نارنجی و قلعه شيرازی هنوز هم در اطراف اين شهر ديده می شود. آباده به دليل استقرار در مسير كوچ ييلاق – قشلاق ايل قشقايي داراي اهميت است.
 
بالا