• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

شهرستان بوشهر

neda_omid

متخصص بخش گردشگری
شهرستان بوشهر مهم ترين منطقه‌ي استان بوشهر است كه بر اساس سرشماری سال 1375 جمعيت آن 187914 نفر و جمعيت شهر بوشهر 143641 نفر بود كه 28081 خانوار داشت. اهالی دارای آريايی نژادند و به زبان فارسی با گويش محلی همراه با گويش لری بختياری صحبت می کنند. مردم بوشهر مسلمان و شيعه مذهب هستند. شهرستان بوشهر که در کنار آب های نيلگون خليج فارس قرار دارد بندری است کهن با صنايع دستی ديرين و منحصر به فردی که از تنوع زيادی برخوردار هستند. اين صنايع دستی شامل صنايع دريايی، بندری و عشايری است. مهم ترين صنايع دستی شهرستان بوشهر لنج ‏سازی و قايق ‎سازی، حصيربافی، توربافی، گبه بافی، قليان (چليم)، عبا‏، گليم، جاجيم، سوزن دوزی، گلابتون دوزی، منبت کاری، مسقطی و ساختن ظروف گلی و سفالی است که در روستاهای تابعه شهرستان رواج دارد.
لنج سازی و قايق سازی از قديمی ترين و مهم ترين صنايع دستی شهرستان بندر بوشهر است و سابقه آن به دوره افشاريه می رسد. اين صنعت در سال های اخير به واسطه افزايش مبادلات دريايی و صيد ماهی از رونق زيادی برخوردار شده است نيروی شاغل اين صنعت منحصر به همان (گلافان) (سازندگان لنج و قايق) قديمی است مصالح اوليه مورد نياز چوب های جنگلی مقاوم در مقابل رطوبت برای اسكلت و تخته‏های مرغوب هندی به نام سای برای بدنه است بقيه مصالح از محل تهيه می شود هنوز وسيله كار گلافان بسيار ابتدايی است كه سبب كندی كار و كمی توليد ساليانه می ‏شود.
تور يكی از مهم ‎ترين و ضروری ‎ترين وسايل ماهي‌گيری است كه مواد اوليه آن در تمام شهرهای ساحلی و بنادر ايران وجود دارد و متاسفانه برخلاف صنعت كشتی ‏سازی، توربافی دستی در مقابل صنعت تور ماشينی مقاومت نكرده است و در حال حاضر بيش تر توليدات منطقه، تورهای كوچك دستی است. به غير از بندر بوشهر، بندر ريگ، بندر گناوه، جزيره شيف، و برخی ديگر از بنادر استان بوشهر نيز از مهم‎ ترين مراكز توليد اين صنعت هستند.
در شهرستان بوشهر مجموعه‏ای از صنايع دستی توليد می شود كه نياز خانوارهای ايلی را فراهم می ‎كند. برای مثال از موی بز برای عشاير سياه چادر می ‏بافند و مرفج که وسايل خواب را در آن می ‏گذارند، سفره نان، تو برج و جل اسب نيز از ديگر توليدات منطقه است. گروه ديگر صنايع دستی كه علاوه بر مصرف روستاييان و ايلات مورد استفاده شهرنشينان نيز قرار می گيرد، قالی، قاليچه، خورجين و چنته می باشد.
گبه (خرسك) نوعی قالی است كه پودهای دراز دارد و برجسته ‌ترين صنعت دستی و خانگی استان بوشهر محسوب می ‌شود. گبه بافی تقريبا در بيش‌ تر نقاط روستايی و حتی شهری اين استان رايج است. گبه بافان برای ايجاد نقوش بر روی فرآورده‌های خود از نقشه استفاده نمی ‌كنند و بيش تر به طور ذهنی به اين كار می ‌پردازند. وجه مشترک تمامی گبه‌های توليدی در اين منطقه گونه‌ای نقش پردازی سنتی است كه طی هزاران سال شكل گرفته است و شامل اشكال هندسی و نگاره‌های پرندگان و حيوانات يا انواع گل (نقوش تركمنی) و يا راه راه (دستباف‌های قشقايی) و يا يک تا سه ترنج در هر گوشه است. گاهی نيز زمينه مركزی به چند مربع تقسيم می ‌شود و يا برحسب روش ديرينه و باورهای ذهنی هر هنرمند از رديف‌های بته جقه تركيب می ‌شود. گبه‌های بافت استان بوشهر بيش تر ‌دارای ابعادی به طول 200 سانتی ‌متر و عرض 100 سانتی ‌متر و برای بافت هر تخته آن همكاری يک ماهه دو بافنده با روزی شش ساعت كار الزامی است. گبه معمولا با پشم رنگ شده گوسفند و مخلوط با موی بز از نژاد عدنی بافته می ‌شود.
كشيدن نوعی قليان در بوشهر مرسوم است كه كوزه آن سفالی است و آب داخلی آن ديده نمی ‌شود. از نكات جالب اين كه هيچ يک از اعضای اين قليان با هم تناسبی ندارند و به وسيله دست نگه داشته می شود. به اين نوع قليان چليم می ‌گويند. اين نوع قليان جزو صنايع دستی بوشهر است. مسقطی، نيز نوعی شيرينی محلی است که مخصوص بندر بوشهراست و به عنوان سوغات اين منطقه معروفيت دارد.
 

neda_omid

متخصص بخش گردشگری
مکان های دیدنی و تاریخی

منطقه حفاظت شده نای بند که در شهرستان بوشهر واقع شده، از نظر تنوع جانوران وحشی منحصر به فرد است. مسجد توحيد (مسجد برازجانی ها) از قديمی ترين مساجد بوشهر است. امام زاده عبدالمهيمن در شهر بوشهر واقع شده و كليسای بوشهر نيز متعلق به ارامنه گريگوری است. قدمت آثار كشف شده در برخی از مناطق قديمی استان به هزاره اول تا سوم پيش از ميلاد می رسد. وجود تپه های تاريخی قديمی مانند تل خندق و تل مرو حاکی از قدمت طولانی منطقه است.
 

neda_omid

متخصص بخش گردشگری
صنايع و معادن

صنايع‌بوشهر‌به‌دو‌‌دسته‌ماشيني‌و‌دستي‌تقسيم‌مي‌شوند. صنايع‌ماشينی اين شهرستان‌عبارتند از: موزاييك سازی، ساخت سكوی دريايی، ساخت و تعمير كشتی، ريسندگی و بافندگی. صنايع دستی شهرستان بندر بوشهر عبارتند از : بافت عبا، حصير، جاجيم و گليم و نيز ساختن ظروف گلی و سفالی. در بعضی نقاط اين شهرستان به خصوص بخش حومه ذخاير نفتی قابل توجهی وجود دارد كه بيش تر مورد بهره برداری قرار می گيرد،‌ هم چنين معدن سنگی در نزديكی بوشهر قرار دارد.
 

neda_omid

متخصص بخش گردشگری
کشاورزی و دام داری

اقتصاد‌شهرستان بوشهر بر كشاورزی و ماهی‌گيری استوار است. كشاورزی دارای اعتبار خاص بوده و با وجود عدم تنوع محصولات كشاورزی از اهميت حياتی برخوردار می باشد. نوع كشت آبی و آب كشاورزی بيشتر از چاه معمولی و رودخانه تامين می شود. فرآورده های كشاورزی بوشهر عبارتند از : ليمو، خرما، گندم، جو و تره بار. از نظر ماهی گيری وضع اين شهرستان نسبتا خوب بوده و بعلت موقعيت ساحلی بخش های آن، ماهی گيری از مشاغل عمده و رايج اهالی و ماهی جزء صادرات بندر بوشهر بشمار می رود.
 

neda_omid

متخصص بخش گردشگری
مشخصات جغرافيايي

شهرستان بوشهر مركز استان بوشهر است كه در طول جغرافيايی 50 درجه و 51 دقيقه و عرض جغرافيايی 28 درجه و 59 دقيقه و ارتفاع 5 متری از سطح دريا قرار دارد. بندر بوشهر بصورت شبه جزيره‌ای بر كرانه خليج فارس است. در اطراف اين شبه جزيره خورهای سلطانی، لشكری و پودر اهميت دارد. شهرستان بوشهر از شمال و شمال خاوری به شهرستان دشتستان، از شمال باختری به شهرستان بندرگناوه، از شرق به شهرستان تنگستان و از غرب و جنوب به آب های خليج فارس محدود است. آب و هوای بوشهر بطور كلی گرم و مرطوب است. مسيرهاي دسترسي به اين منطقه عبارت اند از:
ـ راه بندر بوشهر – كازرون به سمت شمال شرقی و به طول 162 كيلومتر.
ـ راه بندر بوشهر – بندر گناوه 72 كيلومتر.
ـ راه بندر بوشهر – اهرم به سمت شرق 52 كيلومتر.
ـ راه بندر بوشهر – اهرم – خورموج به طول 82 كيلومتر.
ـ‌ فرودگاه بوشهر كه پروازهای داخلی در آن وجود دارد.
 

neda_omid

متخصص بخش گردشگری
وجه تسميه و پيشينه تاريخي

به نظر مي رسد كه بوشهر تحريف شده ريشهر ـ همان شهر قديمی ـ است. بنای بوشهر را به اردشير ساسانی نسبت داده اند كه نام اصلی آن ‹‹رام اردشير›› بود. گفته می شود كه ‹‹رام اردشير›› به مرور زمان به ‹‹ريشهر›› تبديل شد. در سال 1150 هـ. ق ‹‹ابومهيری›› پسر شيخ ناصر خان، ناخدا باشی كشتی های نادر شاه، طرح اصلی بوشهر را پی ريزی كرد و اين شهر را مقر نيروی دريايی نادر شاه قرار داد. از اين زمان به بعد بوشهر به عنوان يكی از بنادر مهم خليج فارس مطرح شد. در زمان كريم خان زند بوشهر چنان اهميت يافت كه رقيب قدرتمندی برای بندر بصره در عراق شد. اين بندر در زمان اوج خود از مراكز عمده تجارت خليج فارس به حساب می آمد و تجار بوشهر قسمت عمده بازرگانی خليج فارس و اقيانوس هند را به عهده داشتند. حتی ‹‹حاج محمد شفيع›› اجازه چاپ و نشر اسكناس رايج بوشهر را به دست آورد و اين امتياز تا برقراری بانك شاهی، در بوشهر به قوت خود باقی بود. بوشهر يكی از نخستين شهرهايی است كه در آن چاپخانه چاپ سنگی داير شد و پيش از بسياری از شهرهای مهم ايرانی، صنايع جديدی چون يخ سازی و برق در آن ايجاد شد. مردم بوشهر از اولين ايرانيانی بودند كه با مجله و روزنامه آشنا شدند. روزنامه های زيادی دراوايل ظهور اين پديده در بوشهر چاپ و نشر می شد كه از جمله روزنامه های مظفری، خليج ايران و ندای جنوب را می توان نام برد. هم چنين به علت موقعيت خاص اين بندر در تجارت و كسب ثروت فراوان، نماينده گی شركت های خارجی و نيز كنسولگری دولت های بيگانه از جمله بريتانيا، آلمان و روسيه و امپراطوری عثمانی در اين شهر وجود داشتند كه ساختمان بعضی از آن ها هنوز پابرجاست. با ايجاد راه آهن سراسری، امور تجاری اين بندر به خرمشهر انتقال يافت و به تدريج از رونق آن كاسته شد. بوشهر امروزی شهری توسعه يافته و نوسازی شده و يكی از شهرهای مهم ساحلی با اقتصاد دريايی و صنايع تبديلی است.
 
بالا