• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

عوارض كورتون‌ها

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
پمادهاي کورتون تا 70 درصد باعث بهبودي فرد مي‌شود

يک فوق تخصص پوست گفت: پمادهاي کورتون تا 70 درصد باعث بهبودي بيماري‌هاي پوستي فرد مي‌شود؛ اما استفاده طولاني مدت و بيش از 2 تا 3 هفته از پمادهاي کورتون به علت پاره‌اي از عوارض ممنوع است.
دکتر سيد حسن صيرفي و عضو هيأت علمي دانشگاه علوم پزشکي تهران در گفت وگو با ایسنا، با ذکر اين مطلب که پمادهاي کورتوني جزء پرکاربردترين داروها در درمان اگزماها است، اظهار داشت: هدف و اثر اصلي درمان با پمادهاي کورتون اثر ضد التهابي و ضد خارشي آنها است.

دکتر صيرفي با تاکيد بر اين مطلب که پمادهاي کورتوني، داروهاي خوب و بسيار اثرگذاري در درمان اگزماها هستند، گفت: پمادهاي کورتوني براي درمان اگزماها مناسب هستند به طوري که تا 70 درصد کاملاً موثر بوده و نيازي به داروهاي ديگر نيست ولي حتي‌الامکان بايد از مصرف کورتون‌هاي قوي در دوره نوزادان خودداري کرد و در بزرگسالان نيز نبايد بيش از 2 تا 3 هفته از پمادهاي کورتون استفاده کرد.

دکتر صيرفي مهم‌ترين روش درماني براي اگزماي سرشتي را استفاده از پماد کورتون دانست و در مورد عوارض آن گفت: اين پمادها گاهي عوارض موضعي و گاهي عوارض سيستمي به همراه دارند.

وي نازکي پوست و عروق سطحي پوست و در پي آن افزايش عفونت‌هاي ويروسي- قارچي را از عوارض استفاده نامناسب و طولاني پماد کورتون دانست.

عضو هيأت علمي دانشگاه علوم پزشکي تهران، پمادهاي کورتون را برحسب قدرت آن به سه دسته ضعيف، متوسط و قوي دسته‌بندي کرد و با اشاره به استفاده از پمادهاي ضعيف در درمان اگزماهاي کودکان گفت: در دوره کودکي از پمادهاي کورتون ضعيف استفاده مي‌شود؛ چرا که درغير اين صورت با توجه به وسعت زياد سطح پوست بدن کودک نسبت به وزنشان باعث مي‌شود که جذب بيشتري از اين مواد صورت گيرد و کودکان بيشتر در معرض عوارض ناشي از مصرف اين پمادها هستند.

وي با تاکيد بر مصرف کورتون‌هاي ضعيف در کودکان گفت: در روي صورت، نواحي چين‌ها، نواحي تناسلي و ناحيه پوشک بچه يعني در چين‌هاي کشاله ران جذب پمادهاي کورتوني بسيار زياد است.

اين متخصص پوست و و مو تصريح کرد: در اين نواحي به دليل نازکي پوست و فضاي بسته چين‌ها قدرت جذب بسيار بالاست که اين پمادها وارد سيستم عمومي بدن شده و مي‌توانند بر رشد كودكان اثر منفي و معکوس بگذارد.

دکتر صيرفي با تاکيد بر اين مطلب که استفاده از پمادهاي کورتوني در اطراف چشم در هر سنين ممنوع است، متذکر شد: مصرف اين پماد در اطراف چشم و مخصوصا در کودکان باعث ايجاد بيماري‌هايي همچون آب مرواريد، آب سياه و افزايش فشار چشم مي‌شود.

وي با اشاره به عوارض سيستمي استفاده از کورتون به حملات آديسوني(تنفس بالا، رنگ پريدگي و ضعف اندامها) اشاره کرد و گفت: استفاده از کورتون با قدرت زياد بر روي سطح وسيعي از پوست به خصوص در کودکان باعث جذب داخلي کورتون مي‌شود که اين جذب داخلي باعث بلوکه شدن ترشحات کورتون داخلي از قشر سورنال شده و فرد ممکن است دچار حملات آديسوني و يا حملات ناشي از کم کاري هورمون کورتون شود که در برخي موارد سبب مرگ به ويژه در کودکان و نوزادان مي‌شود.

وي در ادامه افزود: استفاده طولاني مدت از پمادهاي کورتوني اثر سوء به همراه داشته و موجب کاهش اثر کورتون‌هاي موضعي در درمان مي‌شود.

اين عضو هيأت علمي دانشگاه علوم پزشکي تهران در پايان توصيه کرد: از آنجايي که پمادهاي کورتوني براي درمان، دارويي موثر هستند حتماً از دستورات پزشکي بهره گيرند و با غلظت مناسب از اين دارو استفاده کنند تا از اثرات درماني بسيار خوب اين دارو بهره ببرند.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
مصرف داروهاي كورتون سرطان لثه را افزايش مي‌دهد

ايسنا: يك متخصص بيماري‌هاي دهان گفت: «خطر ابتلا به سرطان لثه در بيماران ديابتي و افرادي كه داروهاي كورتون مصرف مي‌كنند، بيشتر است.»



دكتر محمد اخوان كرباسي اظهار داشت: «لثه‌ها جزيي از بافت‌هاي نگه‌دارنده دندان‌ها محسوب مي‌شوند و داراي ريسك متوسطي جهت بروز بدخيمي‌ها هستند.» وي افزود: «مهمترين بدخيمي‌ها در لثه سرطان، سلول‌هاي سنگفرشي است كه معمولا به دنبال بروز لكه سفيد ايجاد مي‌شود.» دكتر كرباسي ادامه ‌داد: «ايجاد شدن تغييرات رنگ در لثه‌ها براي مدت طولاني مي‌تواند هشداردهنده براي ضايعات پيش بدخيمي باشد.»


وي در خصوص وجود رنگدانه در لثه‌ها كه ممكن است باعث بدخيمي سلول‌هاي رنگدانه‌ساز شود، گفت: «ابتدا به شكل خال يا لكه‌هاي قهوه‌اي يا سياه در لثه‌ها پيدا مي‌شود و در صورتي كه اين سرطان در مراحل اوليه كشف شود بدون هيچ عارضه‌اي با جراحي كوچكي قابل درمان است ولي در صورت گسترش، بدخيم‌ترين سرطان‌ها است.» عضوهيات علمي دانشگاه علوم پزشكي يزد خاطرنشان كرد: «رعايت بهداشت و به ويژه مراجعه منظم و حداقل شش ماه يك بار به دندانپزشك براي پيشگيري از سرطان‌هاي دهان ضروري است.»
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
جام جم آنلاين: كورتون نام عاميانه گروهي از داروهاست كه خاصيت مسكن و تضعيف سيستم ايمني بدن را داشته و در درمان تعداد زيادي از بيماري‌ها كاربرد دارند. نام علمي اين داروها كورتيكواستروئيد است و به شكل قرص، آمپول، اسپري و پمادهاي موضعي در بازار وجود دارند.

پردنيزولون ، بتامتازون ، دگزامتازون ، متيل پردنيزولون ، تريامسينولون ، هيدروكورتيزون و كلوبتازول همه از انواع كورتون‌ها هستند.

براي درمان برخي از بيماري‌ها به عنوان مسكن فوري از انواع كورتون‌ها استفاده مي‌شود. مثلا در حساسيت‌هاي شديد تزريق يك آمپول كورتون مي‌تواند نجات‌بخش باشد يا در حملات شديد آسم استفاده از كورتون خوراكي يا تزريقي باعث باز شدن راه‌هاي هوايي و بهبودي مي‌شود. در بسياري از بيماري‌هاي پوستي حاد نيز پمادهاي حاوي كورتون براي تسكين علامتي به كار مي‌روند.

موارد بي‌شماري از كاربرد اين داروها در درمان درازمدت بيماري‌ها وجود دارد كه قابل جايگزيني با هيچ داروي ديگري نيستند و به دليل خاصيت تضعيف ايمني كورتون‌ها استفاده وسيع از اين داروها براي درمان بيماري‌هاي خود ايمني صورت مي‌گيرد.

مثلا براي درمان روماتيسم مفصلي ، انواعي از بيماري‌هاي كليوي، نوعي از هپاتيت كه هپاتيت خودايمني ناميده مي‌شود و انواعي از بيماري‌هاي پوستي مزمن استفاده از كورتون به مدت طولاني كاربرد دارد.

درمان بيماري كرون كه يك بيماري روده‌اي است و بيماري ام‌اس نيز در مراحل مختلف با كورتون‌ها صورت مي‌گيرد.

درمان طولاني مدت با كورتون اگرچه باعث رهايي بيمار از درد و رنج بيماري مي‌شود، اما منجر به وابستگي و ايجاد عوارض متعدد مي‌شود.

براي فرار از اين مشكل بزرگ اكنون شكل‌هايي از اين دارو طراحي شده است كه به صورت متمركز روي قسمت خاصي تاثير مي‌گذارد و به اين ترتيب با مقادير كم اثرات خوب و موثري ايجاد مي‌شود و عوارض به حداقل مي‌رسند.

اسپري‌هاي تنفسي مثال خوبي براي اين فرم دارو هستند. اسپري بكلومتازون و فلوتيكازون در حال حاضر اساس درمان درازمدت آسم هستند و خوشبختانه عوارض بسيار كمي دارند. اسپري بيني اين داروها نيز موجود است كه با كمترين عارضه در درمان حساسيت‌هاي فصلي به كار مي‌روند.

در مورد بيماري‌هاي مفصلي نيز در صورتي كه مصرف دارو لازم باشد، تزريق داخل مفصل موثرتر و با عارضه كمتري همراه است. اخيرا انواعي از كورتون موضعي به شكل انما براي درمان بيماري‌هاي روده‌اي نيز به بازار عرضه شده است.



عوارض كورتون‌ها
جام جم آنلاين: هفته گذشته در مورد خواص داروهايي به نام كورتون شناخته مي‌شوند، توضيح داده شد، در اين نوشتار به عوارض اين دارو مي‌پردازيم.ابتدا بايد بگوييم عوارض آزاردهنده كورتون چيست كه درمان اين داروي موثر و مهم را با محدوديت مواجه مي‌كند.

بعد از چند روز از مصرف كورتون، قرمزي و پف كردن صورت توجه اطرافيان را جلب مي‌كند. در صورت ادامه مصرف دارو، جمع شدن چربي در پشت گردن و بين كتف‌ها باعث به هم خوردن تناسب اندام خواهد شد. از عوارض ديگري كه به دنبال مصرف طولاني كورتون به وجود مي‌آيد، رشد موهاي زايد روي ران، تنه و صورت كه براي خانم‌ها آزاردهنده است. همچنين استفاده طولاني مدت در افراد مستعد مي‌تواند باعث بالا رفتن قند خون و ديابت شود. پوكي استخوان نيز از عوارض شناخته شده مصرف طولاني مدت اين داروهاست. از عوارض ديگر بايد به افسردگي و فشار خون اشاره شود.

به دليل خاصيت ضد التهابي قوي كورتون‌ها متاسفانه اين داروها مورد استفاده بيش از حد و خارج از قاعده قرار مي‌گيرند و عوارض زيادي برجا مي‌گذارند. مثلا در مورد انواع دردهاي معمول اسكلتي و عضلاني گاه از كورتون تزريقي استفاده مي‌شود كه اثر آن تسكين موقتي درد است و بيمار شروع به استفاده مرتب از اين داروها مي‌كند و عوارضي كه پيشتر برشمرده شد، گريبانگير او مي‌شود.

در سال‌هاي اخيراستفاده از دگزامتازون تزريقي براي تسكين گلودردهاي ويروسي رايج شده است كه به دو دليل خطاست: اول اين‌كه گاه باعث افت قدرت ايمني شده و بيماري عفوني شديدتري را به دنبال خواهد داشت و دوم اين‌كه اگر مرتب تكرار شود عوارض دارو بي‌جهت به بيمار تحميل مي‌شود.

مصرف كورتون البته در درمان بسياري از بيماري‌ها حياتي و لازم است و بايد عوارض آن را به نوعي پذيرفت. خوشبختانه تمهيداتي براي كاهش اين عوارض وجود دارد كه به آنها اشاره مي‌شود.

1 ـ كورتون‌ها را بايد فقط زماني كه لزوم مصرف آن مشخص است، استفاده كنيم.

2 ـ كمترين ميزان ممكن را استفاده كنيم و در كوتاه ترين زمان درمان را به پايان برسانيم.

3 ـ تا حد امكان از فرم موضعي مثلا اسپري يا تزريق در مفصل استفاده كنيم.

4 ـ عوارض دارو را با درمان‌هاي كمكي كم كنيم. مثلا براي كاهش عارضه پوكي استخوان استفاده از كلسيم و ويتامين
d و براي فشار خون محدوديت نمك مصرفي موثر است.

5 ـ تا حد امكان از داروهاي كوتاه اثر مثل هيدروكورتيزون و پردنيزولون استفاده شود.

يادآوري اين نكته لازم است كه براي بسياري از بيماري‌ها استفاده كوتاه مدت كورتون و براي برخي بيماري‌ها استفاده دراز مدت و حتي مادام‌العمر كورتون‌ها لازم است ولي بايد عوارض اين داروها را بدانيم و هرگز آنها را بيجا مصرف نكنيم.

دكتر رضا كريمي
متخصص بيماري‌هاي داخلي
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
عوارض خود درماني با قطره هاي كورتون چشمي

نویسنده : دكتر خسرو جديدي، جراح و متخصص چشم و فوق تخصص قرنيه

صبح زود يك روز زيباي بهاري، هنگامي كه قصد داريد چشمهايتان را باز كنيد، متوجه مي شويد كه پلكهايتان به هم چسبيده است و سوزش و خارش چشمهايتان، از شروع آلرژي خبر مي دهد. دنبال قطره مي گرديد تا داخل چشمتان بچكانيد، اما در بين داروهايي كه در منزل داريد، آن را پيدا نمي كنيد، تصميم مي گيريد سر راهتان يك قطره چشمي حاوي كورتون بگيريد و خودتان را از شر چشمهاي قرمز و متورم خلاص كنيد
اما بهتر است قبل از خريد خودسرانه اين نوع قطره، این مقاله مفید را در مورد " عوارض خود درماني با قطره هاي كورتون " مطالعه كنيد. :




٭ آيا آلرژي چشمي كه عده اي از مردم با آن در اين فصل مواجهند، زمينه ارثي دارد يا ممكن است در هر كسي ايجاد شود؟
٭٭ اين آلرژي هم در كساني كه سابقه آلرژي در خانواده شان وجود دارد، مشاهده مي شود و هم بدون زمينه ارثي و ژنتيكي بروز مي كند.
البته در بعضي از موارد علايم آلرژي چشمي در كنار ديگر علايم حساسيت مانند آبريزش از بيني، عطسه، سرفه، تب يونجه و يا آسم ظاهر مي شود. اما با آنكه علايم آلرژي چشمي متفاوت و متنوع است، ولي نگران كننده نيست.


٭ عمده ترين علايم آلرژي چشمي كدامند؟
٭٭ قرمزي چشم، ترشح صبحگاهي از چشم، چسبندگي و خارش چشم. البته گاهي هم اين علايم با علايم آلرژي دستگاه تنفسي و يا حتي آلرژي پوستي مثل كهير و خارش پوست همراه است كه از اول بهار تا آخر تابستان طول مي كشد.



٭ آيا قرمزي يا ترشح و خارش در يك چشم مشاهده مي گردد يا در هر دو چشم اين علايم بروز مي كند؟
٭٭ معمولاً اين علايم در آلرژي دو طرفه است و در هر دو چشم ديده مي شود و نبايد آن را با عفونتهاي چشمي اشتباه گرفت.


٭ چرا آلرژي چشمي به وجود مي آيد؟
٭٭ عوامل مختلفي در اين مسأله دخيلند كه اولين عامل گرده افشاني گلهاست، گر چه مصرف مواد آلرژي زا نظير تخم مرغ، گوجه فرنگي، بادمجان، انواع مركبات، كيوي، ادويه جات، زعفران و... نيز در افراد مستعد، اين علايم را پديد مي آورد.
از سوي ديگر، عوامل محيطي مثل گرما و آفتاب يا استشمام و مصرف انواع عطرها، اسپري ها و يا رنگها و همچنين استرس و بي خوابي هم مي تواند در ايجاد آلرژي چشمي مؤثر باشد.



٭ آيا راه پيشگيري هم براي اين نوع ناراحتي وجود دارد؟
٭٭ بله، اگر عامل آلرژي شناخته شود، با پرهيز از آن مي توان جلوي ابتلا يا تشديد بيماري را گرفت، ولي معمولاً اين عامل شناخته نمي شود و مجموعه "آلرژن"ها (مواد آلرژي زا) ممكن است سبب بروز آن شوند.


٭ اين روزها استفاده از قطره هاي چشمي حاوي كورتون، آن هم بدون تجويز پزشك توسط برخي از خانواده ها رو به افزايش است، نظرتان در اين باره چيست؟
٭٭ اصولاً درمان آلرژي چشمي به دو شكل انجام مي شود؛ يكي مصرف "قطره اپتي كروم" است كه دو هفته قبل از شروع علايم آلرژي و به منظور پيشگيري مي تواند مورد استفاده قرار گيرد. اين قطره از شروع فصل بهار تا آخر تابستان روزي 4 بار در چشم ريخته مي شود. در صورتي كه آلرژي شديد باشد، براي درمان قرمزي و خارش چشم مي توان از قطره هاي "نفازولين و آنتازولين" روزي 3 تا 4 بار استفاده كرد و اگر علايم برطرف نشد به چشم پزشك مراجعه نمود.
اما مصرف داروهاي كورتون دار و استروئيدي مسأله اي ديگر است، چون مصرف خودسرانه آنها بدون تجويز پزشك متخصص، مي تواند عوارض زيادي را براي بيمار به همراه داشته باشد؛ چرا كه اين داروها همان قدر كه سريع علايم آلرژي چشمي را بهبود مي بخشند، به همان ميزان هم عوارض ناگواري بر جاي مي گذارند. از جمله عوارض مصرف بي رويه و خودسرانه اين نوع داروها؛ ابتلاي فرد به بيماريهاي آب سياه(گلوكم)، آب مرواريد(كاتاراكت) و عفونتهاي فرصت طلب هستند.


٭ اگر اين داروها تا اين حد عوارض دارند، پس چرا بعضي از پزشكان قطره حاوي كورتون براي بيماران چشمي تجويز مي كنند؟
٭٭ اعتقاد ما اين است كه داروهاي كورتون دار به شكل خودسرانه مورد استفاده قرار نگيرد، ولي وقتي پزشك تجويز مي كند به طور قطع شرايط خاص بيمارش را هم در نظر مي گيرد و با توجه به نيازش و اولويت درماني، ممكن است اين داروها را تجويز كند.



٭ معمولاً در فصل تابستان و بعد از شنا در استخر، قرمزي و خارش چشم در شناگران ديده مي شود، در اين زمينه چه توصيه اي داريد؟
٭٭ اين نوع تحريك شدن چشم ناشي از وجود "كلر" در آب استخر است كه با استفاده از عينكهاي مخصوص شنا تا حدودي از شدت آلرژي كم مي شود، ولي به طور كلي نگران كننده نيست و به سرعت برطرف مي شود.



٭ براي كاهش علايم در موارد ابتلا به آلرژي چشمي پیشنهاد چیست؟
٭٭ چون بيشتر افراد به علت گرمي هوا، دچار اين نوع آلرژي مي شوند، توصيه اين است كه در هواي گرم كمتر تردد كنند و با آب سرد صورتشان را چند بار در روز بشويند. در موارد خيلي شديد نيز مي توانند كيسه يخ روي چشمهايشان بگذارند.
 

shakira

متخصص بخش پزشکی
4 تاپیک فوق، به دلیل موضوع یکسان (عوارض کورتون ها)، ادغام گردیدند.:احترام:

:گل:
 
بالا