كاهنده فشارخون:
مصرف نيم تا 5/2 فنجان چاي سبز در روز احتمال بروز پرفشاري خون را تا 64 درصد كاهش ميدهد. در حاليكه مصرف بيش از 5/2 فنجان در روز،از بروز اين بيماري تا 56 درصد ميكاهد. بنابراين روزانه مصرف4 فنجان چاي سبز توصيه ميشود(در افراد داراي فشار خون بالا ). (145)
جلوگيري از سكته مغزي:
مصرف چايي سبز با كاهش فشار خون در افراد با استعداد سكته مغزي احتمال آن را كم مي كند .(114)هم چنين مصرف آن از آسيب مغز پس از انسداد موقتي عروق مغزي جلو گيري مي كند .
جلوگيري از ديابت:
معمولا با افزايش سن، قندخون هم كمكم بالا ميرود،خصوصا اگر به رژيم غذايي خود توجه كافي نداشته باشيم، وزن به مرور زمان بالا رفته و به دنبال آن احتمال بروز ديابت نوع 2 هم افزايش مييابد. مصرف روزانه 5 فنجان چاي سبز ميتواند از بروز ديابت جلوگيري كند. چاي سبز قادر است از عوارض ناشي از ديابت همچون آب مرواريد و بيماريهاي كليوي هم به طرز معجزهآسايي جلوگيري كند.
اما چاي سبز چطور قادر به كاهش قندخون است؟ به نظر ميرسد، اصليترين مكانيسم، مهار كردن فعاليت آنزيم آميلاز بزاق و روده (آنزيم مسئول هضم نشاسته) است. با مهار شدن فعاليت اين آنزيم،نشاسته با سرعت بسيار آهستهاي ميشكند و در نتيجه قندخون با سرعت كمي بالا ميرود. مصرف چاي به همراه يك وعده غذايي سرشار از كربوهيدارت منجر به كاهش سرعت رها شدن گلوكز و كاهش جذب آن ميشود و به اين وسيله از ترشح انسولين جلوگيري ميكند.
همچنين چاي سبز قادر است جذب رودهاي گلوكز و چربي را كاهش دهد و به اين وسيله منجر به كاهش وزن در فرد ميشود. وزن افرادي كه چاي سبز مصرف ميكنند 10 تا 18 درصد كمتر از افرادي است كه چاي سبز مصرف نميكنند.
ديگر فوايد:
چاي سبز قادر است از بروز سرطان جلوگيري كند. ميزان شيوع سرطانهايي چون پستان، كولون، پوست، پانكراس و معده ،پروستات ، تخمدان و حفره دهاني در بين افرادي كه چاي سبز مينوشند، بسيار كمتر است. در ژاپن با وجود بالاترين آمار در استعمال سيگار كمترين مقدار سرطان ريه در آنها مشاهده شده است.
مطالعات حاكي از آن است كه مصرف بيشتر چاي سبز با كاهش بروز سرطان سينه ارتباط دارد. چاي سبز همچنين قادر است كبد را سمزدايي كرده و از تجمع چربي در كبد جلوگيري كند و نيز باعث كاهش سرطان هاي سيستم صفراوي و سنگ هاي آن مي شود . چاي سبز نقص و كمبود استروژن را در دوران يائسگي جبران كرده و از پوكي استخوان جلوگيري ميكند .
نقش چايي سبز در پيشگيري از MS ، الزايمرو پاركينسون در تحقيقات زيادي مشخص گشته است .كاتچين موجود در چايي سبز اثر ضد ويروسي بخصوص بر روي ويروس آنفولانزا اعمال مي نمايد .نوشیدن منظم چای سبز استقامت بدن را در تمرینات ورزشی افزایش می دهد:بر اساس تازه ترین بررسی ها، مصرف مرتب عصاره چای سبز، میزان استقامت افراد را برای ورزش کردن از 8 تا 24 درصد افزایش می دهد.
محققان می گویند: بر اساس محاسبات، یک ورزشکار به وزن 75 کیلوگرم باید برای دستیابی به ظرفیت بدنی که مد نظر است و بر اساس آزمایشات به دست آمده، باید در روز 4 فنجان چای سبز بنوشد.این بررسی ها نشان می دهد که مصرف زیاد این نوشیدنی و یا مواد تشکیل دهنده فعال آن برای دستیابی به این هدف کافی نیست، بلکه مصرف منظم و در یک دوره طولانی تاثیر گذارست.
مصرف روزانه چای سبز پوست را در مقابل مواد مخرب اکسیدان محافظت می کند:مهم ترین ماده موثر در چای EGCG ) epigallocatechin gallate) نام دارد. این ماده در چای سبز بسیار بیشتر از چای سیاه است.این ماده اثرات آنتی اکسیدانی داشته و رادیکال های آزاد ایجاد شده در اثر متابولیسم سلول ها و نور آفتاب را خنثی می کند.به طور علمی ثابت شده این ماده جلوی تشکیل سلول های سرطانی را می گیرد. همچنین ثابت شده میزان مرگ سلول های پوست به دنبال تابش آفتاب را کاهش می دهد.
همچنین مصرف چای میزان بروز واکنش های آلرژیک(حسایست زا) را کاهش می دهد.استحکام دندان ها :این نوع چای حاوی ماده ای به نام فلورین (fluorine) است. فلورین سبب می شود تا ساختار داخلی دندان ها محکم شود و از پوسیدگی آن ها جلوگیری می کند.در ضمن پلي فنول هاي چاي سبز توليد عوامل بيماري زا و در نتيجه بيماري هاي باكتريال لثه را كاهش مي دهند. مصرف چاي سبز باعث بالا بردن قدرت فکری و قابلیت تمرکز بهترمي شود . در نهايت اينكه چاي سبز منجر به ايجاد آرامش روح و روان شما ميشود و در نتيجه مصرف عصرانه آن براي رفع خستگي توصيه ميشود.
چگونه چای را دم کنـیم؟
چگونگی دم کردن چای سیاه:
آب رابه درجه جوش رسانده (۱۰۰ درجه سانتی گراد) سپس روی چای میریزیم- زمان دم کشیدن نباید کمتر از ۳۰ ثانیه و طولانی تر از ۵ دقیقه گردد- زیرا پس ازآن تانین چای بتدریج آزاد شده و اثر محرک کافئین را خنثی و طعم چای را نیز تلخ میکند.
دستور تهیه چای سبزبه صورت زیر می باشد:
براي تازه و معطرماندن چاي سبز بهتر است آن را در ظرفي تيره ريخته و در كابينتي به دور از نور و رطوبت قرار دهيد.دمای آن در این حالت باید ۸۵-۸۰ درجه سانتی گراد باشد.براي هر نفر يك قاشق مرباخوري چاي سبز را در قوري ريخته و به ازاي هر قاشق يك ليوان آب با دماي 80 درجه (از آب جوش كمي خنكتر) به آن اضافه كرده در قوري را گذاشته و پس از 6 تا 7 دقيقه ميتوانيد آن را مصرف كنيد. يادآوري اين نكته ضروري است كه چاي سبز مانند چاي سياه احتياجي به دم كردن ندارد.
معمولا هر چه کیفیت چای سبز بالا تر باشد دمای آب نیز بايد کمتر باشد. ترجیحا بهتر است قوری چای پیش از دم کردن چای از قبل با قرار دادن قوری درون یک کاسه حاوی آب داغ، گرم گردد. از برگهای چای سبز می توانید برای چندین بار استفاده نمایید زیرا مواد موجود در آن با بار اول استفاده به صورت کامل از آن خارج نمی شوند. کیفیت آب می تواند بر روی طعم چای تاثیر بگذارد. اگر آب مورد استفاده شما دارای سختی زیادی می باشد بهتر است که از آب ***** شده استفاده نمایید.براي رهايي از طعم تلخ آن مي توانيد از دارچين هنگام دم كشيدن و ليمو ترش،عسل يا خرما هنگام نوشيدن استفاده نماييد.
تذکر مهم : در کاهش وزن بیش از 2 فنجان کوچک چای سبز مصرف نکنید چون اگر زیاد مصرف شود باعث افزایش میل به شیرینی می شود .
مصرف نيم تا 5/2 فنجان چاي سبز در روز احتمال بروز پرفشاري خون را تا 64 درصد كاهش ميدهد. در حاليكه مصرف بيش از 5/2 فنجان در روز،از بروز اين بيماري تا 56 درصد ميكاهد. بنابراين روزانه مصرف4 فنجان چاي سبز توصيه ميشود(در افراد داراي فشار خون بالا ). (145)
جلوگيري از سكته مغزي:
مصرف چايي سبز با كاهش فشار خون در افراد با استعداد سكته مغزي احتمال آن را كم مي كند .(114)هم چنين مصرف آن از آسيب مغز پس از انسداد موقتي عروق مغزي جلو گيري مي كند .
جلوگيري از ديابت:
معمولا با افزايش سن، قندخون هم كمكم بالا ميرود،خصوصا اگر به رژيم غذايي خود توجه كافي نداشته باشيم، وزن به مرور زمان بالا رفته و به دنبال آن احتمال بروز ديابت نوع 2 هم افزايش مييابد. مصرف روزانه 5 فنجان چاي سبز ميتواند از بروز ديابت جلوگيري كند. چاي سبز قادر است از عوارض ناشي از ديابت همچون آب مرواريد و بيماريهاي كليوي هم به طرز معجزهآسايي جلوگيري كند.
اما چاي سبز چطور قادر به كاهش قندخون است؟ به نظر ميرسد، اصليترين مكانيسم، مهار كردن فعاليت آنزيم آميلاز بزاق و روده (آنزيم مسئول هضم نشاسته) است. با مهار شدن فعاليت اين آنزيم،نشاسته با سرعت بسيار آهستهاي ميشكند و در نتيجه قندخون با سرعت كمي بالا ميرود. مصرف چاي به همراه يك وعده غذايي سرشار از كربوهيدارت منجر به كاهش سرعت رها شدن گلوكز و كاهش جذب آن ميشود و به اين وسيله از ترشح انسولين جلوگيري ميكند.
همچنين چاي سبز قادر است جذب رودهاي گلوكز و چربي را كاهش دهد و به اين وسيله منجر به كاهش وزن در فرد ميشود. وزن افرادي كه چاي سبز مصرف ميكنند 10 تا 18 درصد كمتر از افرادي است كه چاي سبز مصرف نميكنند.
ديگر فوايد:
چاي سبز قادر است از بروز سرطان جلوگيري كند. ميزان شيوع سرطانهايي چون پستان، كولون، پوست، پانكراس و معده ،پروستات ، تخمدان و حفره دهاني در بين افرادي كه چاي سبز مينوشند، بسيار كمتر است. در ژاپن با وجود بالاترين آمار در استعمال سيگار كمترين مقدار سرطان ريه در آنها مشاهده شده است.
مطالعات حاكي از آن است كه مصرف بيشتر چاي سبز با كاهش بروز سرطان سينه ارتباط دارد. چاي سبز همچنين قادر است كبد را سمزدايي كرده و از تجمع چربي در كبد جلوگيري كند و نيز باعث كاهش سرطان هاي سيستم صفراوي و سنگ هاي آن مي شود . چاي سبز نقص و كمبود استروژن را در دوران يائسگي جبران كرده و از پوكي استخوان جلوگيري ميكند .
نقش چايي سبز در پيشگيري از MS ، الزايمرو پاركينسون در تحقيقات زيادي مشخص گشته است .كاتچين موجود در چايي سبز اثر ضد ويروسي بخصوص بر روي ويروس آنفولانزا اعمال مي نمايد .نوشیدن منظم چای سبز استقامت بدن را در تمرینات ورزشی افزایش می دهد:بر اساس تازه ترین بررسی ها، مصرف مرتب عصاره چای سبز، میزان استقامت افراد را برای ورزش کردن از 8 تا 24 درصد افزایش می دهد.
محققان می گویند: بر اساس محاسبات، یک ورزشکار به وزن 75 کیلوگرم باید برای دستیابی به ظرفیت بدنی که مد نظر است و بر اساس آزمایشات به دست آمده، باید در روز 4 فنجان چای سبز بنوشد.این بررسی ها نشان می دهد که مصرف زیاد این نوشیدنی و یا مواد تشکیل دهنده فعال آن برای دستیابی به این هدف کافی نیست، بلکه مصرف منظم و در یک دوره طولانی تاثیر گذارست.
مصرف روزانه چای سبز پوست را در مقابل مواد مخرب اکسیدان محافظت می کند:مهم ترین ماده موثر در چای EGCG ) epigallocatechin gallate) نام دارد. این ماده در چای سبز بسیار بیشتر از چای سیاه است.این ماده اثرات آنتی اکسیدانی داشته و رادیکال های آزاد ایجاد شده در اثر متابولیسم سلول ها و نور آفتاب را خنثی می کند.به طور علمی ثابت شده این ماده جلوی تشکیل سلول های سرطانی را می گیرد. همچنین ثابت شده میزان مرگ سلول های پوست به دنبال تابش آفتاب را کاهش می دهد.
همچنین مصرف چای میزان بروز واکنش های آلرژیک(حسایست زا) را کاهش می دهد.استحکام دندان ها :این نوع چای حاوی ماده ای به نام فلورین (fluorine) است. فلورین سبب می شود تا ساختار داخلی دندان ها محکم شود و از پوسیدگی آن ها جلوگیری می کند.در ضمن پلي فنول هاي چاي سبز توليد عوامل بيماري زا و در نتيجه بيماري هاي باكتريال لثه را كاهش مي دهند. مصرف چاي سبز باعث بالا بردن قدرت فکری و قابلیت تمرکز بهترمي شود . در نهايت اينكه چاي سبز منجر به ايجاد آرامش روح و روان شما ميشود و در نتيجه مصرف عصرانه آن براي رفع خستگي توصيه ميشود.
چگونه چای را دم کنـیم؟
چگونگی دم کردن چای سیاه:
آب رابه درجه جوش رسانده (۱۰۰ درجه سانتی گراد) سپس روی چای میریزیم- زمان دم کشیدن نباید کمتر از ۳۰ ثانیه و طولانی تر از ۵ دقیقه گردد- زیرا پس ازآن تانین چای بتدریج آزاد شده و اثر محرک کافئین را خنثی و طعم چای را نیز تلخ میکند.
دستور تهیه چای سبزبه صورت زیر می باشد:
براي تازه و معطرماندن چاي سبز بهتر است آن را در ظرفي تيره ريخته و در كابينتي به دور از نور و رطوبت قرار دهيد.دمای آن در این حالت باید ۸۵-۸۰ درجه سانتی گراد باشد.براي هر نفر يك قاشق مرباخوري چاي سبز را در قوري ريخته و به ازاي هر قاشق يك ليوان آب با دماي 80 درجه (از آب جوش كمي خنكتر) به آن اضافه كرده در قوري را گذاشته و پس از 6 تا 7 دقيقه ميتوانيد آن را مصرف كنيد. يادآوري اين نكته ضروري است كه چاي سبز مانند چاي سياه احتياجي به دم كردن ندارد.
معمولا هر چه کیفیت چای سبز بالا تر باشد دمای آب نیز بايد کمتر باشد. ترجیحا بهتر است قوری چای پیش از دم کردن چای از قبل با قرار دادن قوری درون یک کاسه حاوی آب داغ، گرم گردد. از برگهای چای سبز می توانید برای چندین بار استفاده نمایید زیرا مواد موجود در آن با بار اول استفاده به صورت کامل از آن خارج نمی شوند. کیفیت آب می تواند بر روی طعم چای تاثیر بگذارد. اگر آب مورد استفاده شما دارای سختی زیادی می باشد بهتر است که از آب ***** شده استفاده نمایید.براي رهايي از طعم تلخ آن مي توانيد از دارچين هنگام دم كشيدن و ليمو ترش،عسل يا خرما هنگام نوشيدن استفاده نماييد.
تذکر مهم : در کاهش وزن بیش از 2 فنجان کوچک چای سبز مصرف نکنید چون اگر زیاد مصرف شود باعث افزایش میل به شیرینی می شود .