این روزها مصرف قهوه فوری با انواع طعم ها و مزه ها تبدیل به یکی از نوشیدنی های مرسوم در محافل و مجالس ما ایرانیان شذه است.هر چند که باید گفت برای ایرانیان قهوه پدیده نوظهوری نیست در گذشته های نه چندان دور پس از رواج قهوه در عربستان؛این نوشیدنی دلچسب پای به ایران نهاد و در بعضی از مغازه ها در کنار فروش؛سرو هم شد و بدین شکل نخستین قهوه خانه ها در ایران شکل گرفت اما با آمدن چای به ایران و ذائقه پذیر شدن طعم چای دم کرده میان مردم،کم کم چای جای قهوه را در قهوه خانه ها گرفت و از نیمه دوم قرن سیزدهم هجری،نوشیدن چای در قهوه خانه ها متداول شد اما نام قهوه خانه همچنان بر آن باقی ماند.
اما آنچه که به طور قطع و یقین ایرانیان آن زمان ها تجربه نکردند پدیده قهوه فوری یا به اصطلاح همگان نسکافه است.ترکیب جالبی که تنها به مدد یک کتری آب جوش و یک قاشق چای خوری میتواند در کوتاهترین زمان ممکن یک فنجان قهوه داغ در اختیارتان قرار دهد.جالب تر آنکه بعضی از دوستاران قهوه فوری چنان به مصرف آن عادت کرده اند که طعم قهوه تازه دم شده را از یاد برده اند.
داستان پیدایش قهوه فوری
تمایل به تهیه ساده قهوه به صدها سال پیش بر می گردد.اولین نمونه آزمایشی در سال 1853 در آمریکا تولید شد که با وجود مشکلات خاص خود در طول جنگهای داخلی آمریکا به طور گسترده استفاده شد.اما نخستین تولید موفق یک محصول پودری پایدار توسط یک ژاپنی در سال 1901 در آمریکا انجام شد.این فرد از همان الگویی که برای تهیه چای فوری ایجاد کرده بود؛بهره برد.پنج سال بعد یک شیمیست انگلیسی با نام جرج کانستنت واشنگتن که در گواتمالا زندگی میکرد نخستین فرآیند تولید قهوه فوری را در سطح تجاری با موفقیت به انجام رساند.اختراع واشنگتن به مدت 30 سال بازار قهوه فوری در ایالت متحده را در اختیار داشت.اما از دهه 30 میلادی تحقیقات در مورد قهوه فوری در کشورهای دیگر نیز آغاز شد.از همین زمانها بود که صنعت قهوه برزیل تولید قهوه فوری را به عنوان وسیله ای برای نگهداری قهوه اضافی تولید شده در این کشور در دستور کار خود قرار داد.شرکت نستله نیز روی این موضوع کار کرد و اولین قهوه فوری خود را با نام تجاری نسکافه در سال 1938 تولید کرد. جنگ جهانی دوم؛نسکافه ی شرکت نستله را به اوج خود رساند به طوریکه تمام تولید یک سال کارخانه نستله در آمریکا به ارتش این کشور فروخته شد.با جهانگیر شدن محبوبیت قهوه فوری تولید شده توسط شرکت نستله؛برند نسکافه جای کلمه قهوه فوری را گرفت و خود به کلمه ای فراتر از یک برند تبدیل شد.در سال 1963 شرکت ماکسول هوس با استفاده از سیستم خشک کردن انجمادی، گرانول هایی از قهوه تهیه کرد که بیش از سایر محصولات مشابه مزه قهوه تازه دم شده را می دادند.استقبال گسترده از این نوع قهوه اکثر تولید کنندگان را تا به امروز به تهیه و توزیع این شکل از قهوه واداشته است.
فرآیند تولید قهوه فوری
در ابتدا دانه های قهوه را در حرارت 180 درجه سانتی گراد برشته کرده و سپس به گونه ای آسیاب می کنند تا پودر زبری ایجاد شود.این پودر را با آب مخلوط کرده و تحت حرارت بالا قرار داده و به اصطلاح دم می کنند تا ناخالصی های آن جدا شده و ترکیب غلیظی حاصل شود.البته در این مرحله بسیاری از ترکیبات مولد عطر و بو نیز خارج می شود که آنها را جمع آوری کرده تا در مراحل انتهایی دوباره به قهوه اضافه کنند.پس از تصفیه باز هم قهوه دم شده را غلیظ تر کرده تا عصاره ای با 40 درصد ماده خشک ایجاد شود.در مرحله بعد با استفاده از سانتریفوژ عمده آب موجود در عصاره را خارج می کنند.مرحله انتهایی که یا به صورت خشک کردن پاششی و یا خشک کردن انجمادی است عصاره بسیار غلیظ قهوه را به فرم خشک پودری تبدیل می کند.قبل از بسته بندی ترکیبات معطر فراری که در مراحل اولیه تولید خارج شده اند مجددا روی ذرات قهوه خشک پاشیده می شوند تا ترکیب نهایی تفاوتی از نظر عطر و طعم با قهوه معمولی نداشته باشد.سپس پودر حاصله را تحت شرایط رطوبت پایین در بسته هایی که رطوبت جذب نمی کنند قرار داده تا زمانیکه به دست مصرف کننده می رسد کاملا خشک باشد.
استفاده های دیگری از قهوه فوری
اگر نوشیدن قهوه فوری برایتان یکنواخت شده و به دنبال تنوع می گردید دستورالعمل های زیر را حتما دنبال کنید:
آیس موکا
در تابستان داغ اگر قهوه خونتان پایین می آید می توانید از قهوه فوری نوشیدنی های سردی بسازید.آیس موکا یکی از این نوشیدنی هاست.یک قاشق غذاخوری قهوه فوری ساده؛یک چهارم فنجان آب جوش،یک فنجان آب یخ،دو قاشق غذا خوری شربت شکلات و کمی دارچین تهیه کرده و سپس قهوه فوری و دارچین را در آب جوش ریخته و آنقدر هم بزنید تا کاملا حل شوند. شربت شکلات را اضافه کرده و مجددا هم بزنید تا کاملا یکنواخت شوند.سپس آب یخ را اضافه کرده و در صورت تمایل با یخ فراوان میل کنید.
آیس قهوه
دو قاشق چای خوری پودر قهوه فوری را همراه دو قاشق چای خوری شکر در دو قاشق غذا خوری آب داغ حل کنید.200 میلی لیتر شیر سرد را با دو قاشق بستنی وانیلی در یک مخلوط کن کاملا مخلوط کنید.مخلوط حاوی قهوه را اضافه کرده و مجددا هم بزنید.در هنگام سرو با یخ فراوان میل کنید.
کافه لاته
سه قاشق چای خوری قهوه فوری تلخ را همراه با دو قاشق چای خوری شکر به یک و یک دوم فنجان شیر داغ اضافه کرده و به خوبی هم بزنید تا کافه لاته که نوشیدنی دلخواه اسپانیایی هاست تهیه کنید.
اما آنچه که به طور قطع و یقین ایرانیان آن زمان ها تجربه نکردند پدیده قهوه فوری یا به اصطلاح همگان نسکافه است.ترکیب جالبی که تنها به مدد یک کتری آب جوش و یک قاشق چای خوری میتواند در کوتاهترین زمان ممکن یک فنجان قهوه داغ در اختیارتان قرار دهد.جالب تر آنکه بعضی از دوستاران قهوه فوری چنان به مصرف آن عادت کرده اند که طعم قهوه تازه دم شده را از یاد برده اند.
داستان پیدایش قهوه فوری
تمایل به تهیه ساده قهوه به صدها سال پیش بر می گردد.اولین نمونه آزمایشی در سال 1853 در آمریکا تولید شد که با وجود مشکلات خاص خود در طول جنگهای داخلی آمریکا به طور گسترده استفاده شد.اما نخستین تولید موفق یک محصول پودری پایدار توسط یک ژاپنی در سال 1901 در آمریکا انجام شد.این فرد از همان الگویی که برای تهیه چای فوری ایجاد کرده بود؛بهره برد.پنج سال بعد یک شیمیست انگلیسی با نام جرج کانستنت واشنگتن که در گواتمالا زندگی میکرد نخستین فرآیند تولید قهوه فوری را در سطح تجاری با موفقیت به انجام رساند.اختراع واشنگتن به مدت 30 سال بازار قهوه فوری در ایالت متحده را در اختیار داشت.اما از دهه 30 میلادی تحقیقات در مورد قهوه فوری در کشورهای دیگر نیز آغاز شد.از همین زمانها بود که صنعت قهوه برزیل تولید قهوه فوری را به عنوان وسیله ای برای نگهداری قهوه اضافی تولید شده در این کشور در دستور کار خود قرار داد.شرکت نستله نیز روی این موضوع کار کرد و اولین قهوه فوری خود را با نام تجاری نسکافه در سال 1938 تولید کرد. جنگ جهانی دوم؛نسکافه ی شرکت نستله را به اوج خود رساند به طوریکه تمام تولید یک سال کارخانه نستله در آمریکا به ارتش این کشور فروخته شد.با جهانگیر شدن محبوبیت قهوه فوری تولید شده توسط شرکت نستله؛برند نسکافه جای کلمه قهوه فوری را گرفت و خود به کلمه ای فراتر از یک برند تبدیل شد.در سال 1963 شرکت ماکسول هوس با استفاده از سیستم خشک کردن انجمادی، گرانول هایی از قهوه تهیه کرد که بیش از سایر محصولات مشابه مزه قهوه تازه دم شده را می دادند.استقبال گسترده از این نوع قهوه اکثر تولید کنندگان را تا به امروز به تهیه و توزیع این شکل از قهوه واداشته است.
فرآیند تولید قهوه فوری
در ابتدا دانه های قهوه را در حرارت 180 درجه سانتی گراد برشته کرده و سپس به گونه ای آسیاب می کنند تا پودر زبری ایجاد شود.این پودر را با آب مخلوط کرده و تحت حرارت بالا قرار داده و به اصطلاح دم می کنند تا ناخالصی های آن جدا شده و ترکیب غلیظی حاصل شود.البته در این مرحله بسیاری از ترکیبات مولد عطر و بو نیز خارج می شود که آنها را جمع آوری کرده تا در مراحل انتهایی دوباره به قهوه اضافه کنند.پس از تصفیه باز هم قهوه دم شده را غلیظ تر کرده تا عصاره ای با 40 درصد ماده خشک ایجاد شود.در مرحله بعد با استفاده از سانتریفوژ عمده آب موجود در عصاره را خارج می کنند.مرحله انتهایی که یا به صورت خشک کردن پاششی و یا خشک کردن انجمادی است عصاره بسیار غلیظ قهوه را به فرم خشک پودری تبدیل می کند.قبل از بسته بندی ترکیبات معطر فراری که در مراحل اولیه تولید خارج شده اند مجددا روی ذرات قهوه خشک پاشیده می شوند تا ترکیب نهایی تفاوتی از نظر عطر و طعم با قهوه معمولی نداشته باشد.سپس پودر حاصله را تحت شرایط رطوبت پایین در بسته هایی که رطوبت جذب نمی کنند قرار داده تا زمانیکه به دست مصرف کننده می رسد کاملا خشک باشد.
استفاده های دیگری از قهوه فوری
اگر نوشیدن قهوه فوری برایتان یکنواخت شده و به دنبال تنوع می گردید دستورالعمل های زیر را حتما دنبال کنید:
آیس موکا
در تابستان داغ اگر قهوه خونتان پایین می آید می توانید از قهوه فوری نوشیدنی های سردی بسازید.آیس موکا یکی از این نوشیدنی هاست.یک قاشق غذاخوری قهوه فوری ساده؛یک چهارم فنجان آب جوش،یک فنجان آب یخ،دو قاشق غذا خوری شربت شکلات و کمی دارچین تهیه کرده و سپس قهوه فوری و دارچین را در آب جوش ریخته و آنقدر هم بزنید تا کاملا حل شوند. شربت شکلات را اضافه کرده و مجددا هم بزنید تا کاملا یکنواخت شوند.سپس آب یخ را اضافه کرده و در صورت تمایل با یخ فراوان میل کنید.
آیس قهوه
دو قاشق چای خوری پودر قهوه فوری را همراه دو قاشق چای خوری شکر در دو قاشق غذا خوری آب داغ حل کنید.200 میلی لیتر شیر سرد را با دو قاشق بستنی وانیلی در یک مخلوط کن کاملا مخلوط کنید.مخلوط حاوی قهوه را اضافه کرده و مجددا هم بزنید.در هنگام سرو با یخ فراوان میل کنید.
کافه لاته
سه قاشق چای خوری قهوه فوری تلخ را همراه با دو قاشق چای خوری شکر به یک و یک دوم فنجان شیر داغ اضافه کرده و به خوبی هم بزنید تا کافه لاته که نوشیدنی دلخواه اسپانیایی هاست تهیه کنید.