• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

كلسيم كافي نيست

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
دکتر ربابه شيخ الاسلام/ متخصص اپيدميولوژي تغذيه
كلسيم كافي نيست

يائسگي، دوره‌اي طبيعي از زندگي زنان است. معمولا گرگرفتگي و تعريق شبانه از علايم ناخوشايند آن بوده و بيش از ساير علايم آزاردهنده‌اند و علت اصلي‌شان را به کاهش و يا قطع هورمون استروژن نسبت مي‌دهند كه گاهي در طول شب نيز رخ داده و بي‌خوابي هم به آن اضافه مي‌شود. اما احتمال بروز پوكي‌استخوان در اين دوران بيش از هر چيز متخصصان را وامي‌دارد تا اين گروه را به مصرف غذاهاي كلسيم‌دار ترغيب كنند...

حتما مي‌دانيد كه حفظ توده استخواني بايد از دوران کودکي و نوجواني مورد توجه قرار گيرد زيرا بسياري از متخصصان، استخوان‌ها را به بانک تشبيه مي‌کنند و معتقدند هرچه در اين دوران‌ها ذخاير تأمين‌كننده تراکم استخوان‌ها بيشتر محافظت شود در دوران سالمندي بهتر مي‌توان از اين ذخاير بهره برد. در واقع از سن 35 تا 40 سالگي به بعد توده استخواني کم‌کم كاهش مي‌يابد و در دوران يائسگي، طي 5 تا 10 سال، حدود يك سوم آن از دست مي‌رود و نهايتا استخوان‌ها بيشتر در معرض شكستگي قرار مي‌گيرند؛ به‌طوري كه گاهي افتادن افراد سالخورده به دليل شکستگي‌هاي خودبه‌خودي استخوان‌ها صورت مي‌گيرد، در حالي که تصور مي‌شود فرد به دليل افتادن، دچار شکستگي شده است. در ضمن، با وجود اين كه رشد بافت استخوان در دوران نوزادي تا کودکي و نوجواني براي ما محسوس و قابل مشاهده است ولي حقيقت اين است که استخوان‌ها هميشه در حال نو شدن هستند و در زماني که رشد بدني از نظر ما کامل شده باز هم بافت زنده استخوان نياز به تغذيه مناسب و نگهداري دارد. به علاوه، ماهيچه‌هايي که استخوان‌ها با کمک آنها ما را نگه مي‌دارند هر چه قوي‌تر باشند بيشتر به رشد بافت استخواني کمک مي‌کنند. يعني اگر مواد مورد نياز استخوان‌ها خصوصا کلسيم و ويتامين d به ميزان کافي به بدن برسند و اگر ورزش روزانه نظير پياده‌روي تند و حرکات نرمشي مناسب ادامه داشته باشد، فرد ديرتر به پوکي استخوان دچار خواهد شد.

فراموش نكنيد كه به جز فرآورده‌هاي لبني (شير، ماست، پنير، کفير و کشک) که همه آنها را به عنوان منابع خوب کلسيم مي‌شناسيم و بايد روزانه به حد کفايت از آنها استفاده کنيم، خوردن منابع غذايي ديگر خصوصا انواع کلم، حبوبات و مغزها مثل بادام و کنجد نيز توصيه مي‌شود؛ به طوري كه اين اقلام غذايي در كنار ماهي کيلکا و ساردين مي‌توانند وعده غذايي مناسبي را بسازند. بادام زميني، فندق، گردو، نخود و عدس هم حاوي منيزيم بوده و براي استحکام استخوان‌ها مفيدند.

علاوه بر كلسيم و منيزيم، دريافت ويتامين d كه از طريق تابش نور مستقيم آفتاب بر پوست بدن در دوران نوزادي و جواني توليد مي‌شود در دوران سالمندي توليدش كاهش مي‌يابد زيرا پوست توانايي خود را براي ساخت اين ويتامين از دست مي‌دهد بنابراين چه بهتر كه مصرف مکمل کلسيم همراه با ويتامين d از سن 40 سالگي شروع شود.

هفته نامه سلامت
 
بالا