خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
دانشيار دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي عنوان كرد: زناني كه با فقرآهن، كمبود روي، اختلالات تغذيهاي، كمبود پروتئين و انرژي مواجهند، احتمال اينكه فرزندشان دچار سوء تغذيه شود بيشتر است.
دكتر كلانتري در گفتوگو با خبرنگار بهداشت ودرمان ايسنا، با اشاره به تحقيقات صورت گرفته در جهان درباره عوامل اصلي ايجاد سوء تغذيه در كودكان اظهار كرد: سوء تغذيه عمدتا به دو دليل ابتلا به بيماريها و دريافت ناكافي غذا ايجاد ميشود. بررسيهاي بيشتر در دهه 1970 ميلادي مشخص كرد كه اگر بيماري درمان شود و دريافت كافي غذا براي كودك وجود داشته باشد، باز هم سوء تغذيه به طور كامل از بين نخواهد رفت.
وي ادامه داد: سپس، سه عامل زمينه ساز براي پاسخ به اين پرسش كه چرا كودكان بيمار ميشوند و به چه دليل دريافت ناكافي غذا دارند، مطرح شد. دسترسي ناكافي به خدمات بهداشتي، عدم مراقبت و معاينات ماهانه كودك، كافي نبودن آموزش مادران در امر تغذيه و بهداشت فردي، بهداشت غذا، محيط و نبودن آب سالم در همه مناطق اولين عامل زمين ساز ابتلا به انواع بيماريها در كودكان است.
دكتر كلانتري اضافه كرد: محيط ناسالم زيستي كه از لحاظ آب آشاميدني، دفع فاضلاب و فضولات انساني و حيواني دچار اختلال باشد ميتواند وضعيت سلامت و بهداشت را به مخاطره بيندازد.
اين متخصص كودكان «ناامني غذايي خانوار» را به عنوان عامل دوم ايجاد بيماري و كمبود غذا معرفي كرد و گفت: به دلايل متعددي ممكن است در يك خانوار غذاي كافي فراهم نشود، شرايط اقتصادي نابسامان، نداشتن دانش كافي براي انتخاب مواد غذايي مناسب و ناصحيح بودن فرهنگ مصرفي باعث ايجاد ناامني غذايي ميشود.
دكتر كلانتري اضافه كرد: به عنوان نمونه ممكن است دو خانواده در يك وضعيت اقتصادي برابر به دليل ناآگاهي و فرهنگ مصرف متفاوت محصولات غذايي را از يك مركز تهيه كنند كه كاملا با يكديگر متمايز باشند. يك خانواده اقدام به خريد لبنيات، حبوبات، سبزيجات و ميوهها كند و ديگري به خريد نوشابههاي گازدار، تنقلات، غلات پف داده شده نمك آلوده، رنگ آلود و محصولات گوشتي نظير سوسيسها و كالباسها مبادرت ورزد.
وي همچنين از عامل زمينه ساز سومي نيز در ايجاد بيماريها و كمبود مواد غذايي سخن گفت و تصريح كرد: مراقبت از زنان و كودكان عامل مهم ديگري است كه لزوم توجه به فرهنگ رفتاري درست و روشهاي برخورد و ارتباطات درون يك خانواده را روشنتر ميسازد. از جمله همين داشتن فرهنگ رفتاري صحيح ميتوان به نحوه غذا دادن به كودك اشاره كرد. نشاندن كودك در كنار خود و داشتن رفتار محبت آميز با او ميتواند نقش مهمي در جلوگيري از كم دريافتي مواد غذايي او ايفا كند.
دانشيار دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي تاكيد كرد: رشد ارتباطات، آموزش و اطلاعات در رفع عوامل ذكر شده موثر هستند. آمارهايي كه از نرخ سوء تغذيه ارائه شده است مربوط به 2 سال گذشته است. ميتوان گفت با مقايسه آن با آمارهاي ارائه شده در سال 75 با بهبود نسبي 70 درصدي دراكثر شاخصها روبهرو هستيم اما مطمئن نيستيم كه بتوانيم با توجه به تحولات اقتصادي اخير اين شرايط بهبود را طي سالهاي آينده حفظ كنيم يا اينكه به وضعيت بهتري دست يابيم.
:بای:
:بای: