در بدن يك فرد بالغ 2 تا 3 گرم روي موجود است كه بيشتر در كبد، لوزالمعده، كليه، استخوان و ماهيچههاي ارادي وجود دارد. بافتهاي ديگري كه غلظت روي در آنها نسبتا زياد است شامل قسمتهاي مختلف چشم،غده پروستات، پوست و ناخنهاست. تعادل روي توسط جذب و دفع آن از روده حفظ ميشود و جذب به وسيله عمل انتشار و توسط يك حامل انجام ميگيرد، اين عمل تحت كنترل هموستاتيك است و ميزان روي موجود در رژيم غذايي و حضور مواد دخالت كننده در جذب آن موثر است. بيماريهاي رودهاي مانند بيماري كرون باعث اختلال در جذب روي ميشود. حامل اصلي روي در پلاسما آلبومين است.
مكمل ياري آهن و روي با يكديگر كمتر بر وضعيت روي و آهن موثر است و لاكتوز و گلوكز جذب روي را افزايش ميدهند. فيبر يا فيتات جذب روي را كاهش ميدهد اما تركيباتي مانند تاننها اين خاصيت را ندارند. دوز بالاي مس نيز مانع جذب روي ميشود. آهن با روي در جذب رقابت ميكند. نسبت 2 به 1 يا 3 به 1 آهن و روي منجر به كاهش چشمگير دريافت روي ميشود.
كمبود روي اولين بار در جوانان ايران و مصر بررسي شد و علائم آن شامل افت فعاليت غدد جنسي،كمخوني در حد متوسط، كوتاهي قد، كاهش مقاومت بدن در برابر بيماريها، نقص سيستم ايمني و پائين بودن ميزان روي پلاسماست اين كمبود به علت مصرف رژيمهاي غني از غلات تصفيه شده و نانهايي كه خمير آنها به خوبي ور نيامده باشد،ديده شده است.
گوشت، ماهي، ماكيان، شير و لبنيات، 08 درصد رژيم غذايي را فراهم مينمايند. جگر، پنير، تخممرغ، غلات، جوانه گندم، حبوبات و مغزها نيز از منابع غذايي روي هستند. اسيد اگزاليگ موجود در سبزيها به خصوص اسفناج، چاي و انواع توت جذب روي را كاهش ميدهند. غذاهاي سرشار از سبزيها نيز جذب روي را مختل ميكنند.
مصرف بيش از حد روي و مسموميت با آن 001 ( تا 003 ميليگرم در روز) به ندرت مشاهده شده است. با اين حال،مصرف بيش از حد مكملهاي روي جذب مس را مختل ميكند.
دفتر بهبود تغذيه جامعه، معاونت سلامت، وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشكي
مكمل ياري آهن و روي با يكديگر كمتر بر وضعيت روي و آهن موثر است و لاكتوز و گلوكز جذب روي را افزايش ميدهند. فيبر يا فيتات جذب روي را كاهش ميدهد اما تركيباتي مانند تاننها اين خاصيت را ندارند. دوز بالاي مس نيز مانع جذب روي ميشود. آهن با روي در جذب رقابت ميكند. نسبت 2 به 1 يا 3 به 1 آهن و روي منجر به كاهش چشمگير دريافت روي ميشود.
كمبود روي اولين بار در جوانان ايران و مصر بررسي شد و علائم آن شامل افت فعاليت غدد جنسي،كمخوني در حد متوسط، كوتاهي قد، كاهش مقاومت بدن در برابر بيماريها، نقص سيستم ايمني و پائين بودن ميزان روي پلاسماست اين كمبود به علت مصرف رژيمهاي غني از غلات تصفيه شده و نانهايي كه خمير آنها به خوبي ور نيامده باشد،ديده شده است.
گوشت، ماهي، ماكيان، شير و لبنيات، 08 درصد رژيم غذايي را فراهم مينمايند. جگر، پنير، تخممرغ، غلات، جوانه گندم، حبوبات و مغزها نيز از منابع غذايي روي هستند. اسيد اگزاليگ موجود در سبزيها به خصوص اسفناج، چاي و انواع توت جذب روي را كاهش ميدهند. غذاهاي سرشار از سبزيها نيز جذب روي را مختل ميكنند.
مصرف بيش از حد روي و مسموميت با آن 001 ( تا 003 ميليگرم در روز) به ندرت مشاهده شده است. با اين حال،مصرف بيش از حد مكملهاي روي جذب مس را مختل ميكند.
دفتر بهبود تغذيه جامعه، معاونت سلامت، وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشكي