• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

لوازم کوهنوردی

ziba

کاربر ويژه
[h=2]لوازم کوهنوردی
5.jpg
چادرکوهنوردي
چادرهم داراي انواع مختلف است براي کساني که قصد برنامه بلند مدت را دارند وجود چادر الزامي است. زيرا هيچ چيز در کوه قابل پيش بيني نيست ممکن است به دلايل گوناگون موفق به رسيدن به مقصد پيش بيني شده نشويد و يا فردي دربين راه مجروح شود که نياز به مکاني گرم وامن دارد وجود چادر علاوه بر جلوگيري از سرما از ورود حيوانات موزي با داخل نيز جلوگيري مي کند انتخاب آن همانند ساير لوازم کوهنوردي بايد با وسواس و دقت انجام گيرد . چادر بايد سبک و مقاوم و ضد آب باشد، برپا کردن آن به سهولت انجام گيرد،در برابر باد و بوران مقاومت کافي داشته باشد و از رنگي زنده و شاد برخوردارباشد. نوع گورتکس آن از همه مناسبتر است.علاوه بر اقلامي که به آنها اشاره شد پوشاک مناسب از جمله کت پر ، بادگير ، لباس گرم اضافي ، جوراب ضخيم اضافي ،کلاه ، دستکش ، عينک ، عصا يا باتوم اسکي ، نقشه ، قطب نما، GPS،تلفن همراه و غيره به تناسب فصل و طول برنامه مورد نياز است .علاوه بر اينها وسايل پخت و پز، روشنايي ، طناب ، کلنگ ، کارابين ، و بسياري چيز هاي ديگر که مطابق با نوع برنامه و کيفيت ، و طول مسير بايد همراه کوهنورد باشد.(((‌ توجه داشته باشيد اقلامي که ذکر شد لوازم کوهنوردي و قله نوردي است .اگر کسي قصد صخره نوردي و سنگ نوردي را دارد نيازمند تهيه تجهيزات ويژه اي آن رشته است )))
 

ziba

کاربر ويژه
کيسه خواب کوهنوردي اولويت سوم : در تجهيزات کوهنوردي کيسه خواب است. چنانچه تصميم به اجراي برنامه شب ماني داشته باشيم کيسه خواب بايد همراه داشته باشيم که اهميت آن گاهي از ساير وسايل کوهنوردي هم بيشتر است . کيسه خواب کوهنوردي هم نيز داراي تنوع بسيار است و از نظر کيفيت ، وزن و مقاومت در برابر درجات مختلف سرما تفاوت دارد . نوع پر آن از نظر وزن ، کيفيت و مقاومت مناسبتر است . کيسه خوابهايي که از الياف دوخته مي شوند نسبت به پر ارزانتر هستند.
 

ziba

کاربر ويژه
کوله پشتي کوهنوردي اولويت دوم : در ورزش کوهنوردي همراه داشتن دائم کوله پشتي مناسب است . کوکه پشتي کوهپيمايي همانند کفش انواع مختلف دارد که به تناسب نوع فعاليت از آن استفاده مي شود . صرف نظر از کيفيت ، تقسيم بندي کلي کوله پشتي به اين صورت است کوله پشتيهاي يک روزه سبک ، کوله پشتيهاي چند روزه بزرگ ، کوله پشتيهاي زين دار ، کوله پشتيهاي سنگ نوردي و غيره...کوله پشتي معمولا بايد دارز و کشيده باشد تا تحمل وزن آن روي سرشانه ها ، ستون فقرات وکفلها آسان باشد . بند هاي آن نيز بايد بلند و محکم باشند تا امکان بستن وسايل اضافي به آن ميسر گردد. لازم است جيب روي کوله پشتي و بغل ها بزرگ بوده و طوري دوخته شده باشد که مانع نفوذ آب باران به داخل کوله شوند . وپارچه اصلي کوله پشتي بايد محکم و ضد آب باشد.مواد غذائي بايد کم حجم و سبک و پر انرژي باشندهمچنين لازم است آب و در صورت امکان مايعات و نوشيدني هاي شيرين تعدادي وسايل کمک هاي اوليه ، نخ و سوزن ، شمع ، لباس اضافي ، چراغ قوه ، سوت مقداري تنقلات به تناسب فصل دستکش و کلاه گرم به همراه داشته باشيد . اقلام اشاره شده فقط براي برنامه يک روزه و کوتاه مدت است . اگر تصميم به انجام برنامه اي بيش از يک روز را داشته باشيد طبعاً نياز به تدارکات بيشتري خواهيد داشت . چيدن اقلام در کوله پشتي قوانين خاصي داردکه بايد رعايت شود سعي کنيد وسايل سنگين تر را در پائين کوله قرار دهيد و وسايل ديگر را روي آنها بگذاريد توجه داشته باشيد لوازمي را که ممکن است در طول راه احتياج بيشتري به آنها پيدا کنيد را روي کوله قرار دهيد تا هنگام نياز به راحتي به آن دست پيدا کنيد.رنگ کوله پشتي بايد زنده و تند باشد تا در هنگام بروز حوادث از دور قابل تشخيص باشد کوله پشتي علاوه بر حمل بار ، گاهي نيز به عنوان وسيله حمل مجروح و جلوگيري از وزش مستقيم باد و محافظت از سرما زدگي به کار مي رود.
 

ziba

کاربر ويژه
کفش کوهنوردي اولويت اول : در کوهنوردي داشتن کفش مناسب و راحت به تناسب فعاليتي است که قصد انجام آن را داريم . کفشهاي کوهنوردي بسيار متنوع هستند و در يک تقسيم بندي کلي عبارتند از :کفشهاي راهپيمائي ، قله نوردي،سنگ نوردي،زمستاني دوپوش ، سه پوش ، کفشهاي بالايه گرتکس و کفشهاي سنگ نوردي و غيره که کاربرد آنها بر حسب نوع فعاليت کوهنوردي فرق مي کند اما در کشور ما رعايت انتخاب کفش مناسب براي زمان مناسب چندان اهميتي ندارد. اکثر افراد همان کفشي را که در تابستان مي پوشند در زمستان نيز استفاده مي کنند در هر حال از ويژگيهاي يک کفش مناسب اين است که اولا تخت آن دو لايه باشد ، و از استحکام مناسب برخوردار بوده و غير انحناء باشد داراي چسبندگي لازم بر روي صخره و سنگ باشد سايز آن به اندازه دو شماره از کفشهاي معمولي بزرگتر بوده ، داراي پاشنه هاي پهن و ساقهاي بلند باشد به طوري که روي قوزک پاها را بپوشاند ، دور کفش بايد طوري دوخته شده باشد که تا جايي که ممکن است آسيبهاي بيروني روي آن تأثير نگذارد، رويه کفش بايد تا جايي که ممکن است يک تيکه و بدون هرگونه دوخت اضافي باشد و در آخر آب به درون آن نفوذ نکند . در بازار ايران هم کفشهاي دست دوز ايراني و هم خارجي اعم از نو و دست دوم وجود دارد .
3.jpg
حتماً کفشهاي نو را چند روزي قبل از کوهنوردي در منزل بپوشيد که امتحان شوند تا در اثر تمرين و راه رفتن پاها به آنها عادت کنند و اگر نقصي هم وجود دارد بر طرف شود . چنانچه پا در کفش لق مي خورد دليل بزرگتر بودن کفش است در اين وضعيت مي توان بجاي يک جفت جوراب از دوجفت استفاده کنيد . توجه داشته باشيد هنگام حرکت در سر پاييني بند کفشها را محکم ببنديد . در پايان کفش را کاملا تميز کنيداگر قابل واکس زدن است آنها را واکس بزنيد در غير اين صورت باروغنهاي مخصوص که در مغازه هاي توليدي کفش وجود دارد آنها را چرب کنيد و آنها را در جايي قرار دهيد که در معرض حرارت يا نور مستقيم خورشيد نباشند تا جاييکه ممکن است کفش چرمي را شستشو ندهيد فقط با برس يا چيزي شبيه به آن کفش را پاک کنيد .
 

ziba

کاربر ويژه
تجهیزات کوهنوردی
قسمت دوم
کوله پشتي

در ميان وسايل طبيعت‌گردي و کوهنوردي پس از کفش مهم‌ترين وسيله، کوله‌پشتي است؛ زيرا تمام وسايل مورد نياز کوهنورد براي صعود و فرود و شب‌خوابي در درون آن قرار مي‌گيرد. کوله‌ها از گذشته تاکنون دستخوش تغييرات فراواني شده‌اند؛ به طوري ‌که امروزه اگر براي اولين‌بار براي خريد کوله به يک فروشگاه وسايل کوه برويد شايد از ديدن سايزها، رنگ‌ها و اشکال مختلف آنها متعجب شويد! بنابراين لازم است با مشورت يک فرد خبره و با توجه به نيازتان کوله‌اي مناسب تهيه كنيد تا هميشه و در همه حال بهترين كارآيي را براي شما داشته باشد، زيرا اگر شکل و اندازه کوله مناسب بدن شما نباشد، ممکن است بر اثر فشارهاي وارده بر شانه و ستون مهره‌ها اين عضوها آسيب ببينند.
درخصوص کوله پشتي بايد به دو نکته زير توجه داشت:
1- انتخاب و خريد کوله: فصل اجراي برنامه، چند روزه بودن برنامه، جنسيت کوهنورد (مرد يا زن )، حجم کوله (ليتر و يا اينچ مکعب)، وزن باري که در کوله قرار مي‌گيرد، نوع فعاليت يا برنامه (کوهنوردي، سنگنوردي،...)
2- تنظيم صحيح کوله پشتي روي بدن.
1- انتخاب و خريد کوله:
تهيه كوله متناسب با جنسيت افراد: امروزه به غیر از کوله های معمول،کوله‌هاي ويژه‌اي نیز براي نوجوانان و بانوان ساخته مي‌شود که متناسب با فیزیک بدنی آنهاست .کوله‌هاي مناسب براي خانم‌ها وآقايان به تناسب اختلاف‌هاي فيزيکي آنها با يکديگر متفاوت است.کوله خانم‌ها عموماً با عباراتي چون sl ، lady ، women مشخص شده‌اند.
حجم کوله: حجم مناسب به سه عامل بستگی دارد: مدت زمان برنامه ، فصل اجرای برنامه و حجم وسایل کوهنورد. کوله برنامه 1 روزه با 3 روزه فرق می کند ، حجم وسایل در زمستان از سایر فصلها بیشتر است و هرچه وسایل کوهنورد حرفه ای تر و کم حجم تر باشد به کوله کوچکتری نیاز خواهد داشت .اندازه کوله‌ها را برحسب فضاي داخل آن، با واحد ليتر يا اينچ مکعب اندازه گيري مي‌كنند که معمولاً از 30 تا 100 ليتر متفاوت است. کوله‌هاي 30 ليتري براي برنامه‌هاي يک روزه بدون وسايل خواب و يا دوچرخه سواري مناسب هستند. هميشه کوله‌اي را انتخاب کنيد که پس از قرار گرفتن تمام وسايل ديگر فضايي خالي نداشته باشد تا شکيل و خوش فرم به پشت‌تان بنشيند. اگر کوله بزرگ‌تر باشد از فرم خارج شده و با لنگر انداختن موجب خستگي و آزار شما مي‌شود و اگر کوچک‌تر هم باشد مجبوريد مقدار زيادي از وسايل را به دور کوله آويزان کنيد و يا در دست بگيريد.
نوعي کوله نيز طراحي شده است که مخصوص حمل کودک است و علاوه بر جاي مخصوص نشستن کودک که در حمايت هم باشد و سقوط نکند، داراي تعدادي جيب نيز براي وسايل ضروري است،
برحسب مورد نياز کوله،ميتوان از جدول ذيل راهنمايي گرفت :
volume.jpg

حجم اضافه کوله : معمولا ًبا علامت (+) برروی کوله نشان داده می شود و این قسمت برای مواقع ضروری بر روی کوله طراحی شده است و بهترین حالت کوله در نظر نگرفتن این قسمت می باشد .
وزن بار: از نکات قابل توجه است کوله‌هايي با حجم يکسان مي‌توانند براي وزن‌هاي مختلفي از بار طراحي شده باشند. حداکثر وزني را که براي حمل با کوله مناسب است به وسيله شرکت‌هاي معتبر سازنده اعلام مي‌شود. حداکثر وزن مشخص شده به اين معنا نيست که مثلا اگر وزن بيشتري داخل کوله قرار داديم کوله پاره شود و طاقت آنرا نداشته باشد بلکه به معني اينست که ديگر کوهنورد آن احساس راحتي نخواهد داشت و کل سيستم کوله براي انتقال وزن به روي بدن به صورت صحيح جوابگو نخواهد بود. مي‌بينيد که اين نکته مي‌تواند در انتخاب کوله شما تاثير گذار باشد. شما بايد علاوه بر مقدار حجم وسايل، وزن آنها را نيز محاسبه کنيد يا تخمين بزنيد تا کوله مناسب‌تري انتخاب کنيد.
نوع برنامه: شرکت‌هاي سازنده کوله‌پشتي براي فعاليت‌هاي مختلف کوله‌پشتي‌هاي مختلفي طراحي و توليد مي‌کنند.مانند: کوله‌هاي کوهنوردي‌، کوهنوردي فني يا آلپي‌، طبيعت‌گردي و کمپينگ‌، کوله‌هاي يک روزه. مثلا کوله‌هاي طبيعت‌گردي داراي جيب‌هاي مختلفي اطراف کوله هستند و در برخي مدلها يک کوله کوچک به کوله متصل شده که مي‌توان آن‌را جدا کرد و زماني‌که اطراف کمپ مي‌خواهيد گشت و گذار کنيد يا به قله برويد همراه ببريد، کوله‌هاي کوهنوردي نيز که براي حمل بار در ساعت‌هاي طولاني مناسب بوده، ظاهري کشيده‌تر دارند و جيب‌هاي کمتري در اطراف دارند.
برخي از کوله‌هاي قديمي که امروزه نيز گاهاً استفاده مي‌شوند داراي يک زين فلزي در خارج از کوله هستند که با پشت فرد در تماس است و چون بار را به تناسب بين شانه و پشت و کفل تقسيم مي کند براي بارکشي هاي سنگين و حتي در موارد اضطراري براي حمل مجروح مناسب است . اشکال اين کوله ها وزن بيشتر و ارتفاع و پهناي زياد است . چون در مسيرهاي تنگ يا داراي شاخه هاي درخت و يا سنگنوردي بايد از کوله هاي باريکي استفاده کرد که عرض آن بيشتر از بدن نباشد . کوله هاي قديمي داراي جيب هايي نيز در پشت و طرفين هستند که مي توانيد وسايل ضروري و دم دست را در آنها قرار دهيد . ولي کوله هاي جديدتر که بيشتر براي برنامه هاي فني و يا زمستاني بکار مي روند بجاي جيب هاي بيروني داراي يک جيب بزرگ در روي سر کوله هستند و بعضا نيز در بخش انتهايي کوله محفظه اي را جداکرده اند که داراي زيپ است (اصطلاحاً به آن دیافراگم می گویند) و مي توان براي وسايل ضروري و يا کيسه خواب از آن استفاده کرد ؛ در دوطرف و پشت کوله نيز بندهايي براي بستن وسايلي مانند فوم ، زير انداز و کلنگ و باتوم و کرامپون و ... تعبيه شده است .
جنس کوله ها معمولا صد درصد ضد آب است که در انواع جديد از پارچه هاي گورتکس که سبکتر نيز هستند استفاده مي شود . رنگ کوله نيز مانند لباسها بايد بشکلي باشد که متضاد با محيط برنامه مورد نظر شما باشد تا از دور کاملا به چشم بيايد اين مسئله در صورت گم شدن و يا مجروح و زمينگير شدن به جستجوگران کمک زيادي مي نمايد . بنابراين کوله ها معمولا به رنگ هاي قرمز و زرد و آبي ساخته مي شوند .

نوعي از کوله ها که به رنگ سبز و يا پلنگي هستند مخصوص شکارچيان و يا سربازان است که مي خواهند در استتار باشند .
کوله هاي باريک و لوله اي شکلي با جنس ضخيم نيز براي غارنوردي و آبشارنوردي ( دره نوردي ) ساخته شده اند که مناسب مسيرهاي تنگ و خيس و خشن است .
۲-تنظيم کوله‌پشتي: هدف از تنظيم کوله پشتي، انتقال صحيح وزن بار کوله پشتي بر روي بدن کوهنورد است و به نحوي است که حدود 80 در صد و حتي بيشتر از وزن بار به روي پايين کمر و لگن منتقل شود و شانه‌هاي کوهنورد بيشتر در کنترل استقرار بار نقش داشته باشند. قبل از خريد کوله‌پشتي بايد به يک نکته ديگر هم دقت کنيد، هر کوله‌پشتي براي يک محدوده مشخص اندازه تنه کوهنورد مناسب است. براي هر کوله چيزي به عنوان Torso در قسمت ويژگي‌هاي کوله (Specification) آمده است و محدوده‌اي را به اينچ مشخص کرده. مثلاً براي Torso (محدوده کمر به بالا) کوله ای که 13-20 اينچ ذکر شده يعني بين 33 سانتيمتر تا حدود 51 سانتيمتر. اين عدد اندازه ارتفاع تنه شماست به اين نحو که از بالاي باسن تا ابتداي گردن (جايي که شانه و گردن به هم مي‌رسند) را اندازه‌گيري مي کنيم. حال در موقع خريد کوله‌پشتي بايد کوله‌اي را بخريد که اندازه تنه شما در محدوده اندازه ذکر شده کوله‌پشتي باشد و متاسفانه ما کمتر به آن توجه می کنیم . در تنظيم کوله با يد بعد از انداختن کوله روي شانه به تنظيم بندها و فيکس بودن کوله روي بدن اطمينان حاصل گردد. بخشي از کوله که با پشت فرد در تماس است شايد مهم‌ترين بخش باشد که بايد مانع از چسبيدن کوله به پشت و عرق کردن شود. کوله‌ها معمولاً بند بزرگي در قسمت پايين دارند که بدور کمر(بند کمر) پيچيده مي‌شود و در حفظ تعادل مؤثر است. برخي نيز داراي بندکي مشابه و در جلوي سينه (بند سينه )هستند که تعادل بالاي کوله را حفظ مي‌کند ولي موقع صعود که تنفس و حرکت سينه زياد و سريع است بهتر است که بسته نشود و فقط موقع پايين آمدن آن‌ را ببنديد بندهاي شانه و بند کوله‌کشي (یا بند بارکشی) نيز بايد تنظيم شوند.
truestyle2.jpg


چينش کوله: (مطابق شکل بالا ) موقع چيدن كوله،وسايل سخت و فلزي را در تماس با بدنه كوله قرار ندهيد زیرا اگر در پشتتان باشد باعث آزار و اگر در اطراف باشد بر اثر كشيده شدن كوله به در و ديوار باعث پارگي كوله مي شود . وسايل را طوري بچينيد كه سنگين تر ها در نزديك ترين محل کوله به کمر باشند (به مرکز ثقل بدن و کوله دقت کنید) و همچنين وسايل را به ترتيب استفاده داخل كوله قرار دهيد . كوله چيني خود يك هنر است كه با تمرين در شرايط مختلف روز و شب و هواي سرد و گرم و با دستكش هاي كلفت و ... بدست مي آيد . جاي وسايل را كاملا بخاطر داشته باشيد تا با چشم بسته هم بتوانيد وسيله مورد نظر را بيابيد .مواد سوختي را در ظرفي با دري محكم (ظروف آب بندی شده)ريخته و داخل چندين پلاستيك قرار دهيد تا نشت آن باعث خرابي كوله و لباس و غذاها نشود .
آب و هوا در کوهپايه ها و ارتفاعات بسيار متفاوت است و شما بايد آمادگي رو دررو شدن ناگهاني با آب و هواي نا مساعد را داشته باشيد. لباسهاي لازم براي باران را به همراه داشته باشيد و آنها را در قسمتي از کوله پشتيتان قرار دهيد که بتوانيد به سرعت و را حتي به آن دسترسي داشته باشيد. حتما وسايل درون کوله پشتيتان را در کيسه هاي پلاستيکي قرار دهيد تا خيس نشوند. بخصوص لباسهاي اضافه تان را بدقت محافظت کنيد .خيس شدن لباسهاي اضافه مي تواند تمام آمادگي شما را در برابر مشکلات (از جمله سرمازدگي ) از بين ببرد.

چند توصيه: در خريد کوله و همه وسايل کوهنوردي چون با آسايش و سلامت شما سروکار دارد به قيمت فکر نکنيد و بيشتر به کيفيت ، دوام و راحتي و وزن کم آن بها دهيد ؛ همچنين وسايل خود را تخصصي نماييد و بدنبال کوله اي براي همه برنامه ها و يا همه فصول نباشيد.
مجموع وزني که يک فرد مجاز به حمل آن است براي افراد با تناسب اندام ،حداکثر يک سوم وزن شخص و براي افراد عادي، حداکثر يک چهارم وزن فرد مي باشد.
قبل از اجرای برنامه از سالم بودن کوله خود اطمینان حاصل کنید.
چنانچه کوله پشتی شما کثیف شد می توانید آنرا با آب نیمگرم و صابون بشویید و از حرارت مستقیم به آن جلوگیری کنید. از شستن کوله با مواد شیمیایی (تاید)، چنگ زدن و انداختن در ماشین لباسشویی خودداری نمایید زیرا مواد ضد آب آن بعد از مدتی از بین خواهند رفت.
از حمل ظروف شیشه ای در داخل کوله ها خودداری کنید زیرا احتمال شکسته شدن و در نتیجه پاره کردن کوله زیاد می باشد. ضمن اینکه وزن این ظروف نیز زیاد و همراه آوردن آنها مردود می باشد.

در مواقع استراحت،کوله را در جای مناسب قرار دهید تا از غلطیدن به پایین جلوگیری شود همچنین در معرض نور خورشید یا هوای مناسب قرار گیرد که تا حدی از رطوبت پشت آن کاسته شود.

می توانید کاوری جهت مراقبت از کوله در مقابل باران و خیس شدن آن تهیه کنید.(کاور باران Rain cover : پارچه ای ضد آب به اندازه سطح کوله است که دور آن کش می باشد). هنگام حرکت در زیر باران و یا در مواقعی که کوله در بیرون چادر است می توان از آن استفاده کرد.
هنگام مراجعت از برنامه حتماً کوله خود را از ظروف کثیف یا مواد غذایی مانده از برنامه و نیز لباسهای خیس و کثیف تخلیه کنید و یا در صورت نیاز آنرا ترمیم کنید تا برای برنامه بعد آماده باشد.

در آخر هم اين که بايد چند کوله را کهنه و يا پاره کنيد تا بتوانيد کوله مناسب خود را پيدا کنيد ! بدانيد هرگرم اضافه،بر وزن کوله مي افزايد همچنین با کوله بزگتر وسوسه مي شويد آنرا پرکنيد .به مرور زمان اين تجربه حاصل خواهد شد که چه وسايلي ضروري ترند.
 
بالا