• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

لیزیک (LASIK)

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
لیزیک نوعی روش جراحی جدید است که در آن از طریق لیزر شکل قرنیه اصلاح می شود.

قرنیه دریچه شفاف قدامی چشم است که به نور اجازه می دهد از قدام وارد چشم شود. با اصلاح شکل و انحنای قرنیه، جراح کاری می کند که پرتوهای نوری بر روی شبکیه متمرکز شود. در نتیجه بینایی در افرادی که دوربینی، نزدیک بینی یا سایر اختلالات چشمی دارند بهبود می یابد.


در این عمل، جراح بخشی از قرنیه را برداشته و سپس با لیزر قرنیه را به شکل دلخواه در می آورد و سپس قسمتی که در ابتدا برداشته شده است یا در سرجای خود قرار می گیرد. از آنجایی که قرنیه خیلی سریع بهبود می یابد. به فاصله کوتاهی بعد از عمل بینایی بهبود قابل ملاحظه ای خواهد داشت.

لیزیک به عنوان یک عمل سرپایی به حساب می آید، زیرا بستری بیمارستانی آن زیاد نیست. مدت زمان عمل حدود 10 تا 15 دقیقه است.

لیزیک از جمله روشهای مؤثر تصحیح عیوب انکساری است ولی از آنجایی که یک روش جدید است، اثرات دراز مدت آن هنوز به خوبی شناخته نشده است. به همین دلیل تمامی افراد باید آگاهی نسبی درباره عوراض جانبی این روش داشته باشند.

از این روش در چه زمینه هایی استفاده می شود؟

از این روش برای درمان دوربینی، نزدیک بینی و آستیگماتیسم استفاده می شود. اگر فرد دچار یکی از اختلالات ذیل باشد، پزشک به شما اطلاعات بیشتری در ارتباط با مناسب بودن این عمل خواهد داد. اگر فردی کمتر از 18 سال داشته باشد، عینک یا لنز تماسی در طی 12 ماه اخیر تغییر کرده باشد ( بارداری و شیردهی می تواند سبب تغییر شماره شود.)، اگر فرد مبتلا به یک بیماری خود ایمنی مزمن نظیر لوپوس ، التهاب مفصلی روماتیسمی ، دیابت کنترل نشده یا هر بیماری که در روند ترمیم زخم اختلال ایجاد کند، فرد دارویی مصرف کند که بر روی بیماری یا روند ترمیم زخم اثر گذارد، نظیر رتینوئیک اسید، کورتون و داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی، فرد ورزشی می کند که بروز منجر به مشکلات چشمی شایع می شود نظیر بوکس یا کشتی، فرد مبتلا به التهاب شدید چشمی باشد، فرد مبتلا به عفونت چشمی با ویروس تبخال یا آبله مرغان باشد، مبتلا به آب سیاه یا هر بیماری دیگری که سبب افزایش فشار چشمی شود، اگر فرد مبتلا به نازکی قرنیه یا قوز قرنیه باشد، مردمک بسیار بزرگ باشد و یا فرد دچار خشکی چشم باشد، عمل لیزیک برای فرد مناسب نخواهد بود.



آماده سازی بیمار

قبل از عمل لیزیک یکسری از اقدامات جهت آماده سازی بیمار مورد نیاز است . اگر بیمار از لنز تماسی استفاده می کند باید چند هفته قبل از عمل استفاده از لنز را کنار گذاشته و از عینک استفاده کند این عمل سبب می شود که قرنیه شکل اصلی خود را بدست آورد.

قبل از عمل از فرد شرح حال کامل اخذ شده و یکسری معاینات انجام خواهد شد. بعلاوه فرد باید لیستی از داروهای مصرفی خود را به پزشک بدهد. سپس او در مورد عمل لیزیک و عوارض جانبی آن، میزان انتظار بهبودی و سایر مسائل دیگر با بیمار صحبت خواهد کرد.

چند روز قبل از عمل باید از انجام هر گونه آرایش یا استفاده از مواد آرایشی خودداری شود. بعد از عمل فرد قادر نیست تا چند روز رانندگی کندو در روز عمل جهت آرامش فرد از یک داروی آرامبخش استفاده می شود.


پیگیری های بعد از عمل

یک روز بعد از انجام عمل فرد باید به پزشک مراجعه نماید . در این ویزیت پزشک پوشش چشم را برداشته و قرینه و بینایی بیمار را معاینه خواهد کرد. سپس برای بیمار قطره های
آنتی بیوتیکی و اشک مصنوعی تجویز خواهد شد و پزشک به بیمار توضیح خواهد داد که زمان مناسب برای رانندگی، ورزش و آرایش چه زمانی خواهد بود . برای محفاظت از چشم لازم است که فرد برای 4 هفته، شبها از پوششهای چشمی استفاده نماید. بعلاوه لازم است که یک هفته بعد نیز دوباره به پزشک مراجعه شود. بر اساس نحوه بهبود ممکن است تا 6 ماه بعد نیز مراجعه به پزشک لازم باشد.

خطرها و عوارض جانبی

فاکتورهای خطر و عوارض جانبی شامل عدم عملکرد ابزارهای عمل، عفونت یا صدمه به قرنیه، جایگزینی نامناسب بعد از جراحی، درخشندگی در میدان بینایی یا کاهش بینایی بخصوص در شبها، خستگی چشم ، خشکی چشم، کاهش بینایی به گونه ای که در بعضی موارد ممکن است حتی لنزهای تماسی یا عینک نیز قادر به تصحیح بینایی نباشند، شکایات دائمی چشمی نظیر تاری دید، جرقه در چشم یا حساسیت به نور و نهایتاً تصحیح بیش از حد به این صورت که ممکن است موجب تبدیل دوربینی به نزدیک بینی و نزدیک بینی به دور بینی شود.

عوارض جانبی تنها در یک تا دو درصد موارد رخ می دهد. به علاوه حدود 6 درصد از بیماران طی سه ماه اول بعد از جراحی ممکن است مبتلا به عوارض جراحی شوند. بین 5 تا 15 درصد از افراد ممکن است جهت دستیابی به بینایی بهتر نیاز به انجام دوباره جراحی داشته باشند. بیش از 90 درصد افراد مبتلا به نزدیک بینی توان بینایی 40/20 یا بهتر بعد از جراحی پیدا می کند و برای دوربینیها این درصد کمتر بوده و حدود 82 درصد می باشد. در بعضی موارد بهبود بینایی فوری خواهد بود و در بعضی دیگر نیز ممکن است بهبود تدریجی بوده و در عرض 6 ماه حاصل گردد.

در چه زمان باید به پزشک مراجعه نمود؟

اگر دچار قرمزی، درد و افزایش ناراحتی در چشم عمل شده خود شدید، بینایی شما به تدریج بدتر شد، مبتلا به یک اختلال بینایی جدید شدید که قبلاً آنرا نداشته اید حتماً به پزشک مراجعه کنید.

 

Fa.Sa

مدیر بخش پزشکی
اما و اگرهای عمل لیزیک چشم

205263.jpg

لیزیک، عمل جراحی اصلاح نمره عینک با لیزر است که طی سال‌های اخیر به دلیل عوارضی که به دنبال داشت با تغییراتی مواجه و با عمل لازک جایگزین شد.

شاید در گذشته خیلی‌ها با عینکی بودن خود به بهانه‌هایی چون تیپ روشنفکری یا دکتری پیدا کردن کنار می‌آمدند، اما طی دو دهه اخیر با تغییر نگرش افراد از یک‌سو و از سوی دیگر با پیشرفت‌هایی که در انجام عمل‌های اصلاح نمره چشم با لیزر یعنی لیزیک و لازک حاصل شده است، بسیاری از افراد در صدد خداحافظی با عینک‌های طبی خود هستند.

اما نکته مهم درباره عمل لیزیک و لازک آن است که شرایط همه افراد برای این عمل مناسب محسوب نمی‌شود که مهم‌ترین عامل بازدارنده در این زمینه، رعایت محدوده سنی مشخصی برای به‌کار‌گیری این روش‌هاست که دکتر محمدرضا فرتوک‌زاده، فوق‌تخصص قرنیه در این باره می‌گوید: انجام عمل‌های رفع عیوب انکساری یعنی لیزیک و لازک برای افراد زیر 18 سال و بالای 50 سال مجاز نیست، چون احتمال تغییر شماره چشم در افراد زیر 18 سال و در افراد بالای 50 سال نیز خطر بروز آب مروارید وجود دارد.

لیزیک، عمل جراحی اصلاح نمره عینک با لیزر است که طی سال‌های اخیر به دلیل عوارضی که به دنبال داشت با تغییراتی مواجه و با عمل لازک جایگزین شد. در این نوع عمل جراحی که با لیزر صورت می‌گیرد، جراح به وسیله تیغه مخصوصی، برشی روی قرنیه ایجاد می‌کند و با برداشتن لایه رویی قرنیه و تراش لایه زیرین، اصلاحاتی را در میزان تحدب قرنیه ایجاد می‌کند. به این ترتیب شخص از گذاشتن عینک یا لنز طبی بی‌نیاز می‌شود.

زمان اصلاح نمره عینک با لیزر
دکتر فرتوک‌زاده با اشاره به این‌که ثابت ماندن شماره چشم یا عینک طی یک‌سال متوالی از ضرورت‌های انجام عمل جراحی لازک یا لیزیک است، می‌گوید: اگر شماره چشم فرد در حال افزایش است باید انجام عمل لازک به تعویق بیفتد. یعنی جراح باید صبر کند تا زمانی که مطمئن شود بافت قرنیه از استحکام لازم برای انجام عمل لازک برخورداراست. زیرا طی این عمل از ضخامت قرنیه کاسته می‌شود و در صورتی که قرنیه از استحکام کافی برخوردار نباشد شخص در معرض خطر تخریب بافت قرنیه قرار خواهد گرفت.

قوز قرنیه مانعی در برابر لیزیک چشم
عکسبرداری از قرنیه برای این که شخص از نظر دارا نبودن احتمال قوز قرنیه مخفی مورد تائید قرار بگیرد، از ضرورت‌های انجام عمل لیزیک است. به بیان دیگر در صورت نازک بودن قرنیه یا قوزدار بودن آن، بیمار قادر به انجام عمل لیزیک و لازک نخواهد بود.
دکتر فرتوک زاده در این باره می‌گوید: قوز قرنیه یک بیماری ژنتیکی است و معمولا در دهه دوم زندگی بروز پیدا می‌کند که طی آن قرنیه نازک می‌شود و حالت مخروطی پیدا می‌کند. چنین شرایطی به ایجاد نزدیک‌بینی، آستیگماتیسم نامنظم و در نتیجه کاهش دید منجر می‌شود.

از آنجا که قوز قرنیه باعث می‌شود استحکام بافت سازنده قرنیه کاهش پیدا کند و از نظم خود خارج شود، به نوعی به از بین رفتن و تخریب بافت قرنیه منجر می‌شود. در چنین شرایطی عمل لیزیک و لازک می‌تواند بهم ریختگی نظم بافت سازنده قرنیه را تسریع و تاری دید بیمار را تشدید کند. به همین دلیل، انجام لیزیک برای بیماران مبتلا به قوز قرنیه ممنوع است.

خشکی چشم، سدی در برابر لیزیک
خشکی چشم بعد از لیزیک و لازک بسیار شایع است و برای نیمی از بیماران پس از این عمل‌های جراحی اتفاق می‌افتد. البته به گفته دکتر فرتوک‌زاده این عارضه در اغلب مواقع، خفیف و زود گذر است و با استفاده از قطره اشک مصنوعی پس از مدتی بهبود می‌یابد. با این حال بهتر است کسانی که مبتلا به خشکی چشم هستند با توجه به احتمال تشدید این عارضه از انجام عمل لیزیک امتناع ورزند. البته ناگفته نماند غربالگری‌هایی که پیش از عمل لیزیک صورت می‌گیرد به تشخیص و درمان خشکی چشم بسیار کمک می‌کند. اما ضروری است بیمارانی که مایل به انجام عمل‌های رفع عیوب انکساری چشم هستند قبل از عمل به درمان این مشکل اقدام کنند.

ممنوعیت شماره‌های بالا و بسیار پایین عینک
به گفته دکتر فرتوک‌زاده طی عمل لیزیک به ازای هر یک شماره ضعیفی چشم، حدود 12 تا 20 میکرون از ضخامت قرنیه با تراش لیزری کاهش پیدا می‌کند.اما برای موفقیت عمل لیزیک و رسیدن به نتیجه مطلوب، قرنیه باید از ضخامت اولیه قابل قبولی برخوردار باشد یعنی حداقل 400 میکرون ضخامت داشته باشد. در حالی که ضخامت قرنیه در کسانی که شماره عینک بالا دارند از ضخامت و استقامت کافی برخوردار نیست و در نتیجه انجام عمل لیزیک برای آنها به علت احتمال ایجاد کدورت در قرنیه توصیه نمی‌شود.

این فوق‌تخصص قرنیه تاکید می‌کند: افرادی که چشمشان کمتر از یک نمره ضعیف است نیز نباید لیزیک کنند. در واقع ضروری است کسانی که نمره عینک 1.5 یا 2 دارند از هجده سالگی به بعد به مدت شش ماه تا یک‌سال مورد بررسی قرار بگیرند و اگر تغییری در نمره عینک‌شان طی این مدت اتفاق نیفتاده باشد مورد عمل لیزیک قرار بگیرند. بی‌شک انجام عمل لیزیک در کسانی که جراحی قرنیه داشته‌اند یا در مبتلایان به بیماری‌های زمینه‌ای و سیستمیک، همچنین در بیماران دیابتی که وابسته به انسولین هستند، ممنوع است.

البته ناگفته نماند که عمل لیزیک در افراد بالای 40 سال فقط به بهبود دوربینی کمک می‌کند و مشکل نزدیک‌بینی‌ در آنها همچنان باقی خواهد ماند.



گردآوری: گروه سلامت سیمرغ

 
بالا