انجماد یكی از بهترین روشها برای حفظ ارزش تغذیهای موادغذایی است به شرطی كه تمامی مسایل در نگهداری و حمل و نقل آنها رعایت شود.
بسیاری از خانوادههای ایرانی بر این باورند که تا ماهی تازه هست نباید به سراغ ماهیهای منجمدشده رفت و آنها را خرید زیرا این نوع ماهیها نه خاصیت دارند و نه طعم. در این باره باید گفت، ماهیهایی كه از دریای جنوب میآیند، طبق قوانین كشور ما باید حتما فریز شده باشند مگر اینكه حملونقل آنها با سیستم هوایی انجام شود و برچسب تاریخ جدید را هم به پوشش ظروف حملشان متصل كرده باشند.
ماهی منجمد باید به صورت منجمد نیز عرضه شود و محیطی كه برای فروش در آن گذاشته میشود، باید حتما به نحوی باشد كه از حالت انجماد خارج نشود. ماهی تازه یا ماهی شمال یا ماهی استخرهای پرورشی، معمولا به صورت تازه عرضه میشوند و منعی برای انجماد ماهیهای شمال وجود ندارد ولی ماهیهای جنوب حتما باید منجمد باشند.
در مجموع توصیه ما ماهیای است كه بستهبندی شده و روی بستهبندی تمامی مشخصات ضروری درج شده باشد. كد بهداشتی دامپزشكی، تاریخ صید، تاریخ انقضا، شركت تولیدكننده و... از جمله مشخصاتی هستند كه باید روی بستهبندی ذكر شده باشند. هر چه مشخصات شناسایی محصول بیشتر باشد، بهتر است و مصرف آن بیش از ماهیهای دیگر توصیه میشود.
توصیه میكنم هنگام خرید ماهی چه ماهی شمال چه جنوب، علاوه بر اینكه به مشخصات درج شده روی بستهبندی دقت میكنید، اگر ماهی كامل است به مشخصات ظاهری ماهی هم توجه شود. بسیاری از افراد، ماهی منجمد نمیخرند چون تصور میكنند هر گوشتی منجمد شود، مزه و طعم آن عوض میشود در صورتی كه اگر انجماد درست و مراحل صید تا انجماد به شكل صحیح صورت گرفته باشد، دیگر جایی برای این تصورات نخواهد بود. یادتان باشد، گوشتی كه خوب منجمد و به دقت از آن نگهداری شود و حمل و نقل مناسبی داشته باشد، كیفیتش پایین نمیآید. تنها تغییر چند درجهای دما لازم است تا تازگی و لطافت محصول از بین برود. در كل، انجماد یكی از بهترین روشها برای حفظ ارزش تغذیهای موادغذایی است به شرطی كه تمامی مسایل در نگهداری و حمل و نقل آنها رعایت شود.
پس عادت به خوردن ماهیهای منجمد نه تنها عادت به خوردن ماهیهای کم ارزش به حساب نمیآید بلکه روشی است برای مصرف ماهیها با تمامی مواد مغذی که دارند. به این ترتیب به توصیه مجامع تغذیهای که همانا خوردن ماهی آن هم دو بار در هفته است، پایبند بودهایم و زمینه بروز بیماریهای قلبی را در خانواده به حداقل ممکن رسانیدهایم.
دكتر آراسب دباغمقدم، دامپزشک، متخصص بهداشت مواد غذایی
گردآوری: گروه سلامت سیمرغ