• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

مواد غذایی که باعث سوزش معده می شوند

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
این مواد غذایی باعث سوزش معده می‌شوند

باید بدانید که قهوه، غذاهای تند، مرکبات و غیره باعث سوزش و اسیدی شدن معده می‌شوند.





سوزش معده یکی از مشکلاتی است که برای بیشتر افراد پیش می‌آید. حتماً می‌دانید که نوع تغذیه و عادت‌های غذایی روی این مسئله تأثیر می‌گذارد. در این مقاله شما را با این مواد غذایی آشنا می‌کنیم. با ما همراه باشید.


مراقب مواد غذایی خیلی چرب باشید

اولین قدم برای تسکین سوزش معده کاهش مصرف غذاهای خیلی چرب است. مواد چرب باعث کاهش دینامیک عضله‌ای می‌شود که وظیفه دارد نگذارد مواد غذایی از داخل معده دوباره به سمت مری برود.

در واقع بازگشت غذا به سمت مری باعث سوزش معده می‌شود. مواد غذایی خیلی چرب دیر هضم هستند و به مدت بیشتری در معده باقی می‌مانند، بنابراین احتمال‌ ترش کردن معده را افزایش می‌دهند.

توصیه می‌کنیم مصرف مواد غذاییِ حاوی چربی‌های اشباع شده مثل کره، گوشت قرمز، سوسیس و کالباس یا سیب زمینی سرخ کرده را کاهش دهید. در عوض مواد غذایی سرشار از پروتئین کم چرب میل کنید. به عنوان مثال گوشت مرغ بدون پوست، ماهی، سبزیجات خشک یا ماست کم چرب میل کنید. همچنین باید بدانید که روغن کلزا که سرشار از امگا 3 است نیز با التهاب‌های ناشی از برگشت غذا به مری مقابله می‌کند.


شکلات، چای و قهوه

نقطه‌ی مشترک این سه ماده‌ی غذایی در وجود موادی به نام متیل گزانتین است. این مواد، به عنوان آرام بخش عضلات عمل می‌کند. برای همین در کار دریچه‌ی بین مری و معده که وظیفه‌ی ممانعت از ورود غذا به مری را دارد اختلال ایجاد می‌کند. به این حالت Gastroesophageal Reflux Disease) RGO) یعنی رفلکس معده می‌گویند. برای همین باید در مصرف مواد غذایی حاوی متیل گزانتین پرهیز کرد. از طرف دیگر نوشیدن قهوه باعث بالا رفتن استرس می‌شود و استرس نیز یکی از عوامل تشدید کننده‌ی رفلکس معده RGO محسوب می‌شود.

بازگشت غذا به سمت مری باعث سوزش معده می‌شود. مواد غذایی خیلی چرب

دیر هضم هستند و به مدت بیشتری در معده باقی می‌مانند، بنابراین احتمال‌ ترش کردن معده را افزایش می‌دهند


توصیه می‌کنیم به جای شکلات‌های سفید و خامه‌ای، شکلات سیاه مرغوب میل کنید. تا جایی که می‌توانید مصرف چای و قهوه را کاهش داده به جای آن از عرق کاسنی یا دم کرده‌های ملایم دیگر استفاده کنید. در مصرف شیر نیز دقت کنید. اگر سوزش معده دارید باید بدانید که نوشیدن شیر زیاد، مشکل را تشدید می‌کند. درست است که شیر در کوتاه مدت سوزش معده را تسکین می‌دهد اما باید بدانید که در طولانی مدت باعث افزایش ترشحات معده شده و آن‌را اسیدی می‌کند.



امان از غذاهای تند

ادویه‌ی کاری، فلفل، فلفل سیاه و ادویه‌های تند دیگر، سوزش معده را بیشتر می‌کنند. غذاهای ادویه دار تند باعث تحریک مری شده و ترشح اسید معده را بیشتر می‌کنند. بنابراین اسید معده زیاد شده و خطر رفلکس معده RGO افزایش می‌یابد. توصیه می‌کنیم از مصرف مواد غذایی تند که دهان را می‌سوزاند خودداری کنید.


می‌توانید برای خوش طعم کردن غذایتان از جعفری و پیازچه استفاده کنید. مصرف ادویه‌هایی مانند زردچوبه مانعی ندارد. این ادویه حاوی ترکیبات ضدالتهابی نیز می‌باشد. از این گذشته از مصرف مواد غذایی شور نیز بپرهیزید زیرا به نظر می‌رسد نمک نیز باعث ورود دوباره‌ی غذا به مری شده و سوزش معده ایجاد می‌کند.



در مصرف نعنا زیاده‌روی نکنید

درست است که نعنا عطر و طعم فوق‌العاده‌ای به غذا می‌دهد اما اگر شما سوزش معده دارید بهتر است از مصرف آن پرهیز کنید. نعنا دارای اسیدی است که باعث ایجاد حالت رفلکس معده RGO می‌شود. همچنین از خوردن آب نبات، نوشیدنی یا آدامس‌ها نعنایی نیز بپرهیزید. آدامس این بدی را نیز دارد که باعث ورود هوا به داخل معده می‌شود.

توصیه می‌کنیم در ماه بیش از یک‌بار از نعنا استفاده نکنید. جعفری، آویشن و گشنیز را جایگزین نعنا کنید.

مرکبات: احتیاط کنید

اگر سوزش معده دارید در مصرف پرتقال، گریپ‌فروت، لیموترش احتیاط کنید. طعم اسیدی این میوه‌ها می‌تواند باعث تحریک مری شود. علاوه بر این مرکبات باعث اسیدی شدن معده و سوزش جداره‌ی لوله‌ی گوارش می‌شوند. البته منظورمان این نیست که مرکبات میل نکنید. این مواد غذایی برای بدن بسیار مفید است.

توصیه می‌کنیم در مصرف آن‌ها دچار افراط نشوید. روزانه مصرف یکی از مرکبات کافی است.


گوجه فرنگی: مراقب باشید

گوجه فرنگی می‌تواند برای افرادی که از سوزش معده رنج می‌برند مشکل ساز شود. در صورتی که سوزش معده دارید قبل از مصرف گوجه فرنگی پوست آن‌را کنده و دانه‌های آن‌را در آورید. به خاطر این که پوست و دانه‌های گوجه فرنگی دیرهضم است و مدت زمان بیشتری در معده می‌ماند. اگر مصرف گوجه فرنگی برایتان مشکل زا نیست، مصرف آن بلامانع است. به خاطر اینکه این ماده غذایی حاوی آنتی اکسیدان بوده و برای بدن مفید است.


امان از پیاز

اگر از سوزش معده رنج می‌برید عطای پیاز را به لقایش ببخشید. پیاز به دسته‌ی مواد غذایی قابل تخمیر تعلق دارد. این ماده‌ی غذایی باعث مختل کردن مقاومت عضله‌ای می‌شود که راه بالا آمدن اسید را سد می‌کند. به این ترتیب مصرف پیاز باعث سوزش معده و احساس درد در مری می‌شود.
غذاهای ادویه دار تند باعث تحریک مری شده و ترشح اسید معده را بیشتر می‌کنند. بنابراین اسید معده زیاد شده و خطر رفلکس معده RGO افزایش می‌یابد


توصیه می‌کنیم پیاز پخته استفاده کنید که زودهضم است. اما نه بیش از یک یا دو بار در هفته.



الکل و نوشابه‌های گازدار را ترک کنید

مصرف الکل و نوشیدنی‌های گازدار مثل ریختن بنزین روی آتش است. نوشیدنی‌های گازدار میزان هوای داخل معده را افزایش می‌دهد. در نتیجه معده پرتر از حد لازم می‌شود و روی عضله‌ی محافظ ورود غذا به مری فشار می‌آورد و معده ترش می‌کند. تا می‌توانید از مصرف این قبیل نوشیدنی‌ها خودداری کنید. به جای آن آب یا آب میوه‌های طبیعی کم اسیدتر استفاده کنید.

 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
▪ آبجو، پیتزا، بال مرغ پخته :اینها خیلی خوشمزه هستند، اما چند ساعت بعد از خوردنشان احساس می کنید سینه تان می سوزد و دهانتان ترش مزه می شود.
اگر بگوییم سوزش یا همان ترش کردن معده مشکلی بسیار ناراحت کننده است، مثل این می ماند که بگوییم قلقلک دادن خنده آور است. انواع بسیار جدی و شدید سوزش معده می تواند منجر به تنگی نفس و بی قراری شدید برای رهایی از احساس سوزش شود. دراز کشیدن معمولاً باعث وخیم تر شدن سوزش معده می شود، به همین دلیل اگر این مشکل شب هنگام برای فرد اتفاق بیفتد، او را به کلی بی خواب خواهد کرد.
سوزش معده زمانی اتفاق می افتد که عضله تنگ کننده مری که شکم را از مری جدا می کند، بسته نمی ماند و باعث می شود مایعات معده (اسید معده) به سمت بالا یعنی مری برگردند.
همه افراد هر از گاهی به سوزش معده مبتلا می شوند اما اگر این مشکل خیلی زیاد اتفاق بیفتد میتواند نشانه بیماری رفلکس اسید باشد که اگر درمان نشود می تواند باعث آسیب رساندن به لایه خارجی مری شود.
علاوه بر عوامل دیگر مثل آسم که می توانند سوزش معده ایجاد کنند، اکثر افراد بعد از خوردن برخی موادغذایی خاص دچار این مشکل می شوند. در این مقاله لیستی از متداولترین موادغذایی که باعث تشدید سوزش معده می شوند را جمع آوری کرده ایم و راهنماییتان می کنیم که چطور از این مواد استفاده کنید که دچار این عارضه نشوید.
▪ الکل:
الکل نه تنها اسید معده را زیاد میکند، بلکه می تواند مری را نسبت به هر نوع اسید که از معده برگردد حساستر کرده و درنتیجه سوزش معده را تشدید کند. شراب قرمز یکی از متداولترین موادغذایی است که باعث سوزش معده می شود اما ویسکی، ودکا، آبجو و شراب سفید هم می توانند این مشکل را پدید آورند.
▪ مرکبات:
میوه های خانواده مرکبات مانند گوجه فرنگی (بله درست شنیدید گوجه فرنگی هم یک میوه است)، گریپ فروتف لیمو و پرتقال محتوی اسیدی بالایی دارند که برای مری شما خبر چندان خوشایندی نمی تواند باشد چون موادغذایی اسیدی باعث افزایش اسید معده می شوند و درنتیجه اختمال برگشت آن به سمت مری بیشتر شده و این میوه ها را به موادغذایی ایجادکننده سوزش معده تبدیل می کند.
▪ غذاهای چرب:
اگر مستعد ابتلا به سوزش معده هستید، شاید بهتر باشد که از خیر همبرگر رستوران بگذرید. گوشت فراورده شده بااینکه مزه خیلی خوبی دارد اما محتوی چربی و نشاسته بسیار بالای آن، تجزیه آن را کند می کند که با سوزش معده همراه است. البته این فقط شامل سوسیس و پپرونی نمی شود، سایر غذاهای چرب مثل بال مرغ، پنیر، برگرها، و سرخ کردنی ها هم میتواند این مشکل را ایجاد کند.
▪ غذاهای تند:
نظرهای مختلفی درمورد اینکه آیا مواد غذایی تند باعث سوزش معده می شوند یا نه داده می شود اما برخی افراد آنرا بعنوان موادغذایی مولد سوزش معده معرفی می کنند، به ویژه کسانیکه که به خوردن غذاهای تند عادت ندارند. برخی از غذاهای تند محتوی اسیدی بالایی دارند. مثلاً سالسا را در نظر بگیرید. این غذا که از گوجه فرنگی و فلفل درست می شود، محتوی اصلی آن از جمله موادغذایی ایجاد کننده سوزش معده هستند. اگر فکر می کنید تندی غذا این مشکل را برایتان ایجاد کرده است، چاره کار می تواند این باشد که کمی تحملتان را بالا ببرید. برخی افراد میگویند که با عادت کردن به غذاهای تند، دیگر این سوزش معده اتفاق نمی افتد.
▪ انواع سُس ها:
بسیاری از سس ها مثل سس های سالاد روغنی و سس های پاستا که مملو از کره و روغن است، محتوی چربی بسیار بالایی دارند. این مورد هم مثل غذاهای چرب که قبلاً توضیح دادیم، می تواند باعث کند شدن هضم معمول غذا شده و سوزش معده ایجاد کند. به جای این سس ها می توانید از چاشنی های کم چربی برای سالاد استفاده کنید که حاوی سرکه بیشتری باشد تا روغن.
▪ کافئین: اگر خوردن قهوه باعث سوزش معده در شما می شود، احتمالاً چاره دیگری ندارید—دستگاه چای ساز یا کتری بدون سرب و فرار باعث ریلکس سازی پایی مری شده و برگشت اسید را به همراه داشته باشد که یکی از عوامل جدی در ایجاد سوزش معده است. علاوه بر این قهوه محتوی اسیدی بسیار بالایی دارد. فکر کنم دیگر زمان آن رسیده که مصرف چای سبز را شروع کنید.
● دیگر سوزش معده نخواهید داشت
از آنجا که سوزش معده از بالا رفتن اسید به مری ایجاد می شود، تاثیر خنثی کننده داروهای ضد ترش کردن معده می تواند تسکین موقت برایتان ایجاد کند. اما اگر به دنبال راهکار طولانی مدت هستید، بلاکر های H۲ بااینکه تسکین فوری ایجاد نمی کنند، اما میزان اسید معده شما را محدود می کنند. بیسموت (bismuth) نیز می تواند این درد را تسکین دهد.
اما اگر به دنبال یک راه طبیعی تر برای از جلوگیری از ترش کردن معده هستید، ریشه زنجبیل را به شما معرفی می کنیم که می توانید انرا به شکل کپسول در اکثر داروخانه ها پیدا کنید. گفته می شود که این ماده اسید اضافه معده را جذب می کند. می توانید امتحانش کنید و ببینید آیا تاثیر می کند یا نه. ریشه کوشاد، خاراگوش یا برنجاسف کوهی هم گیاهانی هستند که اگر قبل یا بلافاصله پس از صرف غذا مصرف شوند، می توانند سوزش معده را تسکین دهند.
یکی از مسکن های بسیار متداول طبیعی سوزش معده سرکه شراب سیب می باشد که می تواند یک جرعه از آنرا خالی یا محلول در مقداری آب در طول غذا مصرف کنید.
اصلاح کردن شیوه زندگی نیز می تواند تاثیرگذار باشد. غذا را تند تند و باعجله نخورید—آرام غذا بخورید و غذا را خوب در دهان بجوید. اگر موقع خواب دچار سوزش معده می شوید، سعی کنید چند ساعت قبل از رفتن به رختخواب چیزی نخورید.
البته اگر علائم ترش کردن معده در شما جدی است یعنی اگر بیشتر از دو مرتبه در هفته دچار آن می شوید حتماً باید به پزشک مراجعه کنید. اما برای اکثر افراد، سوزش یا همان ترش کردن معده فقط گه گاه پیش می آید که با استفاده از روش هایی که گفته شد می توانند آن را تسکین دهند.
 

shakira

متخصص بخش پزشکی
2 تاپیک فوق، به دلیل موضوع مشترک ( مواد غذایی مسبب سوزش معده)، ادغام گردیدند.:احترام:

:گل:
 
بالا